Fender - Delta Tone Sistem, Noiseless Vintage Pickups?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Fender - Delta Tone Sistem, Noiseless Vintage Pickups?
Moze li ko na forumu da mi objasni sta je to Delta Tone (Tonregler) na Fender American Stratocaster gitari, i kakvi su ti Fender Noiseless Vintage Pickups. Hvala!
- Rocket Roll
Re: Delta Tone Tonregler,Noiseless Vintage Pickups
Delta Tone nije ništa specijalno (konstrukcijski): potenciometar sa prekidačem. Kad ga dovedeš do "10", prekidač klikne i premosti potencimetar (žičani obilazak, odnosno true bypass). Pot onda nije više deo puta kojim prolazi signal i bridge i middle magneti (na koje je Delta Tone obično povezan) reaguju ala Telecaster odnosno standardni Strat bridge magnet - "oštri" su do bola, i seku kroz mix na overdrajvu / distorziji za sve pare. Ako Fender Strat ili Tele ima fabrički ugrađen Delta Tone, obično je bridge magnet malo "vrelije" namotan, što je takođe kul.
Fender Vintage Noiseless se najbolje čuju na Kleptonovom signature modelu Strata - ni oni konstrukcijski nisu neko čudo, to su dva AlNiCo V jezgra postavljena jedno ispod drugog i zasebno namotana. Dobro reaguju sa aktivnom elektronikom, a inače su meni lično pomalo "bla".
Fender Vintage Noiseless se najbolje čuju na Kleptonovom signature modelu Strata - ni oni konstrukcijski nisu neko čudo, to su dva AlNiCo V jezgra postavljena jedno ispod drugog i zasebno namotana. Dobro reaguju sa aktivnom elektronikom, a inače su meni lično pomalo "bla".
Ja do pre jedno po' godine nisam ni znao da postoji Delta Tone pa sam kontao da je nesto s'ebano na potu (zbog tog klika na 10) a sto je najgore, kad sam kupovao gitaru, pitao sam lika sta je s tim i covek se slozio sa mnom da nesto nije u redu ali sam ja kontao da je neki "easy fix" pa se nisam previse opterecivao s tim...
Tacno je da je mnogo ostar ton ali na sta tacno mislis s ovim?

Tacno je da je mnogo ostar ton ali na sta tacno mislis s ovim?
Rocket Roll wrote:obično je bridge magnet malo "vrelije" namotan
- Rocket Roll
Pa, bridge magnet ima malo više namotaja i time i nešto veći otpor, što se manifestuje većim drajvom, tj. većim outputom iz magneta. "Vreliji" magnet... Bliži humbuckeru.
Ja volim standardnu Strat konfiguraciju (bridge magnet povezan samo na "Volume" pot), i jako sam zadovoljan što postoji Delta Tone - možeš i da "obriješ" nešto visokih sa bridge magneta, a možeš i da ga koristiš "kako Leo zapoveda" (prebaciš na njega bez tonske kontrole = prebacio si u četvrtu i dao gas).
Ja volim standardnu Strat konfiguraciju (bridge magnet povezan samo na "Volume" pot), i jako sam zadovoljan što postoji Delta Tone - možeš i da "obriješ" nešto visokih sa bridge magneta, a možeš i da ga koristiš "kako Leo zapoveda" (prebaciš na njega bez tonske kontrole = prebacio si u četvrtu i dao gas).
OK... Sad mi je jasno.
Re: Fender - Delta Tone Sistem, Noiseless Vintage Pickups?
Za ovako brz I strucan odgovor puno puno HVALA!
Ja sam isto bio u zabludi kao I Funkomat misleci da je I na mom Stratu s'eban taj bridge pot (zbog tog klika na 10, kako kaze Funkomat) Moj utisak je bio ko da malo tu na 10 zapne. Zabluda I neznanje, sta cu, ali I sretna okolnost jer sam na tu nazovi ’’falinku’’ od prodavca zbog njegovog neznanja I nestrucnosti dobio dobar popust na gitaru, ha,ha!
E sad ovo drugo pitaje vezano za ove Fender Vintage Noiseless magnete.
Zanima me posto sam cuo od ljudi da oni nemaju taj specifican Strat singlecoil 60 cycle hum. To bi voleo da eliminisem na svom Stratu pa sam razmisljao u tom pravcu tj. da ove sadasnje standard Strat zamenim tim Noiseless magnetima.
Za iste pare moze da se resi problem cini mi se cak I bezbolnije po pitanju montaze (zaobilazi se ponovni setup pickup-ova) sa Suhr Backplate Silent Single Coil (BPSSC) system-om za Strat model. Nisam cuo kako to radi ili ne radi, Ima li stvarno taj Silent, mada bas tu necujnost isticu u recenzijama za taj proizvod, pa mi treba savet sta bi mi bilo pametnije da uradim. Rocket, Hvala unapred na svakoj sugetiji I savetu! Pozz
Ja sam isto bio u zabludi kao I Funkomat misleci da je I na mom Stratu s'eban taj bridge pot (zbog tog klika na 10, kako kaze Funkomat) Moj utisak je bio ko da malo tu na 10 zapne. Zabluda I neznanje, sta cu, ali I sretna okolnost jer sam na tu nazovi ’’falinku’’ od prodavca zbog njegovog neznanja I nestrucnosti dobio dobar popust na gitaru, ha,ha!
E sad ovo drugo pitaje vezano za ove Fender Vintage Noiseless magnete.
Zanima me posto sam cuo od ljudi da oni nemaju taj specifican Strat singlecoil 60 cycle hum. To bi voleo da eliminisem na svom Stratu pa sam razmisljao u tom pravcu tj. da ove sadasnje standard Strat zamenim tim Noiseless magnetima.
Za iste pare moze da se resi problem cini mi se cak I bezbolnije po pitanju montaze (zaobilazi se ponovni setup pickup-ova) sa Suhr Backplate Silent Single Coil (BPSSC) system-om za Strat model. Nisam cuo kako to radi ili ne radi, Ima li stvarno taj Silent, mada bas tu necujnost isticu u recenzijama za taj proizvod, pa mi treba savet sta bi mi bilo pametnije da uradim. Rocket, Hvala unapred na svakoj sugetiji I savetu! Pozz
mislish kao na Esquier-u u poziciji bridge pickup bez tone pota?!Rocket Roll wrote:Delta Tone nije ništa specijalno (konstrukcijski): potenciometar sa prekidačem. Kad ga dovedeš do "10", prekidač klikne i premosti potencimetar (žičani obilazak, odnosno true bypass). Pot onda nije više deo puta kojim prolazi signal i bridge i middle magneti (na koje je Delta Tone obično povezan) reaguju ala Telecaster odnosno standardni Strat bridge magnet - "oštri" su do bola...
- Rocket Roll
Da, izvinjavam se, kao Esquire, ne kao Tele (na Telekasteru su oba magneta vezana na Tone pot) - ili kao svaki standardni Strat (kojem bridge pickup nije vezan ni na jedan Tone pot).
Pazi, ako ti baš-baš ne smeta taj "60-cycle hum", bolje nemoj da eksperimentišeš - daješ puno para a rezultati mogu i da ti se ne dopadnu.
"60-cycle hum" smeta samo kada sviraš kući, blizu monitora i ostalih izvora EM zračenja - onda ume da nervira. Ako baš ne možeš da izdržiš, uloži u aktivne / noiseless magnete. Ima još opcija pored Fenderovih Vintage Noiseless - po meni su najbliži "pravoj stvari" DiMarzio Area 58 / 61 / 67 (već koji ti se svide), jer su najmoderniji dizajn i zvuče prilično prirodno. EMG DG-20 set je sledeći, ali on je više specijalistički. Postoje i opcije kao Kinmanovi magneti, ili Seymour Duncan humbuckeri veličine singlecoil magneta. Pa onda sam Fender ima Samarium Cobalt Noiseless magnete kao dodatnu opciju, kao i Hot Noiseless magnete (keramički, po dizajnu Jeffa Becka, jako "stakleni").
Od svega toga bih ti preporučio - da ne kupiš ništa od svega toga. Ozbiljno. Ništa od toga (po mom mišljenju, naravno) ne može da se poredi sa tonom standardnih Strat magneta kada sviraš uživo i kada ti treba da gitara "peva". Umesto da daš 150 evra za magnete, kupi jednu jeftinu gitaru sa humbuckerima i vežbaj na njoj - šum ti neće smetati.
Ako ipak hoćeš da kupiš noiseless magnete - ne mogu da ti pomognem.
I uz najbolju volju ne mogu ništa da ti preporučim. Čak mi se ni moj DiMarzio Heavy Blues II ne dopada (dobar je, ali nisam lud za njim), a on je najbliže "normalnom" magnetu od svih noiseless magneta koje sam do sada čuo...
Pazi, ako ti baš-baš ne smeta taj "60-cycle hum", bolje nemoj da eksperimentišeš - daješ puno para a rezultati mogu i da ti se ne dopadnu.
"60-cycle hum" smeta samo kada sviraš kući, blizu monitora i ostalih izvora EM zračenja - onda ume da nervira. Ako baš ne možeš da izdržiš, uloži u aktivne / noiseless magnete. Ima još opcija pored Fenderovih Vintage Noiseless - po meni su najbliži "pravoj stvari" DiMarzio Area 58 / 61 / 67 (već koji ti se svide), jer su najmoderniji dizajn i zvuče prilično prirodno. EMG DG-20 set je sledeći, ali on je više specijalistički. Postoje i opcije kao Kinmanovi magneti, ili Seymour Duncan humbuckeri veličine singlecoil magneta. Pa onda sam Fender ima Samarium Cobalt Noiseless magnete kao dodatnu opciju, kao i Hot Noiseless magnete (keramički, po dizajnu Jeffa Becka, jako "stakleni").
Od svega toga bih ti preporučio - da ne kupiš ništa od svega toga. Ozbiljno. Ništa od toga (po mom mišljenju, naravno) ne može da se poredi sa tonom standardnih Strat magneta kada sviraš uživo i kada ti treba da gitara "peva". Umesto da daš 150 evra za magnete, kupi jednu jeftinu gitaru sa humbuckerima i vežbaj na njoj - šum ti neće smetati.
Ako ipak hoćeš da kupiš noiseless magnete - ne mogu da ti pomognem.

ma ok pitao sam zato sto ne kapiram kako bi se napravio " delta tone " na stratu kad je on vec tako povezan.
I po meni Dimarzzio su ti odlican izbor i u humcanceling varijanti (kao sto je Rocket vec spomenuo Area 58, 61, 67), ali takodje i standardni singe coil magneti DiMarzzio Class of 55 (moj izbor), Blue Velvet i True Velvet, ili pak ako zelis zvuk telecastera na stratu Red Velvet (po meni takodje lep magnet).
I po meni Dimarzzio su ti odlican izbor i u humcanceling varijanti (kao sto je Rocket vec spomenuo Area 58, 61, 67), ali takodje i standardni singe coil magneti DiMarzzio Class of 55 (moj izbor), Blue Velvet i True Velvet, ili pak ako zelis zvuk telecastera na stratu Red Velvet (po meni takodje lep magnet).
- Rocket Roll
Stratovi koji imaju "Delta Tone" imaju taj potenciometar sa prekidačem kao drugu tonsku kontrolu - ona je obično vezana samo na middle magnet, ali u "Delta Tone" varijanti je vezana i na middle i na bridge magnet.
I onda možeš da "zamuljaš" i bridge i middle magnete, ali možeš da "skineš" kontrolu tako da signal direktno prelazi preko žianog obilaska i nema nikakvog otpora između bridge i middle magneta i "Volume" kontrole (kao standardni Strat što se tiče bridge magneta, s dodatkom mogućnosti da "otvoriš" i middle magnet). Prednost je u tome što, kad ti zatreba da skineš "režanje" bridge magneta i da, recimo, džeziraš, ali "britko" - samo aktiviraš pot, a kada ti treba da "reži" kao prava rokenrol životinja - samo deaktiviraš pot.
Rekoh, dopada mi se ta fora.
I onda možeš da "zamuljaš" i bridge i middle magnete, ali možeš da "skineš" kontrolu tako da signal direktno prelazi preko žianog obilaska i nema nikakvog otpora između bridge i middle magneta i "Volume" kontrole (kao standardni Strat što se tiče bridge magneta, s dodatkom mogućnosti da "otvoriš" i middle magnet). Prednost je u tome što, kad ti zatreba da skineš "režanje" bridge magneta i da, recimo, džeziraš, ali "britko" - samo aktiviraš pot, a kada ti treba da "reži" kao prava rokenrol životinja - samo deaktiviraš pot.
Rekoh, dopada mi se ta fora.
Ok Rocket, hvala puno. Verovatno cu te poslusati, neka to sve ostane tako kako je tj. standardna Strat gitara, a sa humbuckerima vec imam jednog GIBSON L6S DELUXE (1975) sa Bill Lawrence humbuckerima pa i ta alternativa postoji.
Veliki pozz!
Veliki pozz!
Ja bih kod varijacija izmedju Samarium Cobalt Noiseless i Vintage noiseless uvek izabrao ove druge; Dimarzzio Area su veoma fini i da kazemo pristupacni, ali za mene su top of the crop Seymour Duncan, recimo Cool Rails 

evo linka za DIY izradu no load tone pota. Lik je otvorio obican tone pot i skinuo grafit na delu gde se zavrshava tj. kod 3. ili desnog luga. Jedina mana je sto ovde nema klika pri prelasku u no load mod. Znaci kad klizac dodje na izgreban deo pravi se open circuit i tone pot se gasi.
http://www.projectguitar.com/tut/pots.htm
http://www.projectguitar.com/tut/pots.htm
Pozdrav! Interesuje me koje aktivne singlove da nakrkam u strat ,da to zvuci besno i kompresovano,kao humbucker.Interesuje me set od 3 singla (da ne bih morao da busim pickguard koji mi se jako svidja) Fender noiseless singlovi koje sam cuo(ne znam koji model) mi se svidjaju vrlo.Ima neko nesto da preporuci ili mozda proda?
- Rocket Roll
Ja bih ti ipak preporučio da prodaš Strata i kupiš nešto što ti se sviđa - biće brže i koštaće manje.Ace wrote:Pozdrav! Interesuje me koje aktivne singlove da nakrkam u strat ,da to zvuci besno i kompresovano,kao humbucker.
Probaj sa EMG DG-20 setom u Mariću - http://accessories.musiciansfriend.com/ ... sku=301515Ace wrote:Interesuje me set od 3 singla (da ne bih morao da busim pickguard koji mi se jako svidja).