Malo sam kopao po netu, i skontao sam da je Dimebag svoj SD Dimebucker okrenuo za 180º. To mi, naravno, nije dalo mira, pa sam to ja uradio sa svojim SD Invaderom, i mogu da kažem da je zvuk vrlo sličan prethodnom, samo pri coil splitingu onaj bliži vratu koji inače ima staklenasti zvuk sada postaje nekako masan, ali se to primećuje samo pri clean-u, a i malko je glasniji, možda za 5% ili 10%.
Jedan moj ortak je na moj predlog takođe okrenuo magnet, i kaže da je dobio nazalan zvuk. Kontam da je to možda zato što nije u fazi sa ostalim magnetima... On inače ima Ariu.
Dali je to možda zbog vrste magneta?
Šta vi mislite o obrtanju magneta? Jel mislite da ima neki način da se izvuče što više iz magneta?
Obrtanje magneta za 180º
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Rocket Roll
Pa ne znam dobija li se nešto okretanjem magneta - čak ni u međupoziciji ne bi trebalo da zvuk postane "nazalan" ako gitara ima dva hambakera i ako se jedan rotira za 180 stepeni. Neka me neko sa više znanja iz elektronike ispravi ako grešim... Kada biste, recimo, imali Strata sa konfiguracijom magneta koja je danas standardna (post-1969 povezivanje), onda biste okretanjem magneta za 180 dobili anti-nazalan ton. Danas (posle 1969) se srednji magnet na Stratu zaista tako pravi da je "okrenut" za 180 stepeni, što daje taj nazalni zvuk jer magneti onda nisu u fazi - ali se to čuje samo kada rade middle i neck ili bridge i neck magneti, i zove se "quack", to je taj kantri-zvuk. To se radi da bi se smanjio šum.
A u svakom hambakeru su jezgra magneta već unapred postavljena na taj način, tj. van faze jedno s drugim, "so that they BUCK the HUM" - dakle, hum-buckeri. Prostim "flipom" hambakera ne dobijaš na taj način ništa - jezgra ostaju van faze jedno s drugim i "naglavce" i "normalno". Čak i ako je jedno jezgro "vrelije" namotano nego drugo, teško da je razlika drastična.
S druge strane, jesam čuo da je Cesar Diaz u ->intervjuu na ovom ovde linku<- govorio da magnet i njegov zvuk zavise od polariteta - to jest da se obrtanjem magneta menja polaritet, a da to menja zvuk - ali, shvatate, to je teška ezoterija, teško da bi neko od nas čuo neku bitnu razliku, još manje da bi mu takva razlika značila.
Uzgred rečeno, ne morate da fizički vadite ceo magnet i prevrćete ga - odspojte one dve žice koje izlaze iz njega i zamenite im mesta, i to je isto to.
A u svakom hambakeru su jezgra magneta već unapred postavljena na taj način, tj. van faze jedno s drugim, "so that they BUCK the HUM" - dakle, hum-buckeri. Prostim "flipom" hambakera ne dobijaš na taj način ništa - jezgra ostaju van faze jedno s drugim i "naglavce" i "normalno". Čak i ako je jedno jezgro "vrelije" namotano nego drugo, teško da je razlika drastična.
S druge strane, jesam čuo da je Cesar Diaz u ->intervjuu na ovom ovde linku<- govorio da magnet i njegov zvuk zavise od polariteta - to jest da se obrtanjem magneta menja polaritet, a da to menja zvuk - ali, shvatate, to je teška ezoterija, teško da bi neko od nas čuo neku bitnu razliku, još manje da bi mu takva razlika značila.
Uzgred rečeno, ne morate da fizički vadite ceo magnet i prevrćete ga - odspojte one dve žice koje izlaze iz njega i zamenite im mesta, i to je isto to.
Pa, magnet u humbuckeru je podeljen po dužini na polove, i bridge i neck pozicija su suprotne, tako da ako su isto okrenuti, tu se onda nešto poremećuje. A ako se okrene naopako, onda signal "ide" obrnuto, pošto su magneti uglavnom vezani serijski, tj. prvo ide signal kroz jedan pa kroz drugi.
A polovine humbuckera se razlikuju, i valjda što je veća razlika, to se veća razlika u zvuku dobije pri obrtanju.
Ali to je neko moje mišljenje, nisam siguran kol'ko je tačno.
2 Critical: Što se tiče stručnosti, dovoljno je samo da znaš da koristiš šrafciger. Valjda to znaš.
A polovine humbuckera se razlikuju, i valjda što je veća razlika, to se veća razlika u zvuku dobije pri obrtanju.
Ali to je neko moje mišljenje, nisam siguran kol'ko je tačno.
2 Critical: Što se tiče stručnosti, dovoljno je samo da znaš da koristiš šrafciger. Valjda to znaš.