Zamena magneta na Squier stratocasteru?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Fiber

Zamena magneta na Squier stratocasteru?

Post by Fiber » 23 Nov 2008, 11:28

Pozdrav svim clanovima muzickog foruma. :D Nov sam na sajtu, tako da ne znam da li slicna tema vec postoji, ja nisam uspeo da je nadjem. Stvari stoje ovako: sviram vec 12 godina, elektricnu gitaru tek 5 (do tada sam svirao samo klasicnu muziku, po skolskim propisima :) ). Squiera sam kupio na predlog tadasnjeg komsije Vladana Vuckovica Paje (mozda su neki culi za njega, mozda nisu, nije ni vazno) i gitara je za kucnu upotrebu sasvim dovoljna. Problem se javlja pri probama u studiju kada do izrazaja dolazi njen nekvalitet, prvenstveno magneta (ili bar ja tako mislim :) ). Naime, dolazi do velikog suma i "skripanja" magneta (bilo da sviram na kucnom pojacalu od 10w ili na pojacalima u studijima), i to samo kada mi rade single pozicije magneta (bridge, middle i neck), a prilikom sviranja na medjupozicijama buka je znatno manja (nekad se skoro i ne cuje). Pored tog skripanja sam zvuk koji dobijam mi je previse metalan i grub za usi. Naravno, kad sam kupio tu gitaru planirao sam da je sviram godinu-dve dok se ne uhodam pa da kupim nesto kvalitetnije, al to je ostala samo zelja. :( (nema se para) Posle silnih nerviranja na probama pade mi na pamet da umesto kupovine nove gitare, koju sad nema sanse da obavim, mozda kupim jedan ili dva magneta za ovu sadasnju gitaru. Jedan bi stavio na bridge poziciju, a drugi na neck (posto te pozicije najvise koristim).

I sad konacno da dodjem do mog pitanja: koje bi mi magnete vi preporucili posto se ne razumem mnogo u tu hardversku stranu muzike? Da li da to budu single-coil ili humbucker, koja marka, gde ima i slicno... I da me ne kostaju kao nova gitara, nesto do 150e. I da li se uopste isplati menjati magnete na ovoj gitari ili mi preostaje da cekam dok ne iskrsne prilika za kupovinom neceg kvalitetnog. Od muzike sviram hard-rock, blues-rock, blues, najvise solaze (i ritam naravno). I koristim Korg AX3000g procesor. Pomagajte ljudi, u nedoumici sam. :cry:

Hvala na odgovorima i izvinjavam se zbog poduzeg texta. 8)

vbraca
vrabac

Re: Zamena magneta na Squire stratocasteru

Post by vbraca » 23 Nov 2008, 11:53

Pozdrav i dobro nam dosao!

Eh sad, ja predpostavljam da ti imas Squier Affinity, koji je napravljen od sperke (lomio je moj ortak gitaru pa to znam) i u nju je glupo dalje ulaganje.Bolje skupi para, kroz godinu-dve za pristojnu gitaru, jer ako zamenis magnet (ili dva), dobices neznatno bolji zvuk, a toliki mali pomak u zvuku nevredi investicije od 60-70 evra (ako pricamo o jednom magnetu).
Bolje ce ti ljudi pomoci ako kazes koji model imas (Standard, Bullet, Affinity), jer se razlikuju (standard je za dve klase bolji, jer nije od sperke nego od agatisa, uglavnom).

Fiber

Post by Fiber » 23 Nov 2008, 13:26

U pitanju je bullet strat. :) I pretpostavljao sam da ne vredi ulagati u nju, zato nista i nisam dodavao do sada. Ipak je to dosta jeftina gitara, kakva mi je i trebala u pocetku. Hvala na odgovoru.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 23 Nov 2008, 14:51

Fiber wrote:...dolazi do velikog suma i "skripanja" magneta (bilo da sviram na kucnom pojacalu od 10w ili na pojacalima u studijima), i to samo kada mi rade single pozicije magneta (bridge, middle i neck), a prilikom sviranja na medjupozicijama buka je znatno manja (nekad se skoro i ne cuje). )
Kupi nešto jeftino sa humbuckerima ili ne sviraj na tolikom gainu, pa neće biti ni mikrofonije ni tolikog šuma.

Bodomovac

Post by Bodomovac » 05 Dec 2008, 09:32

Ako si siguran da je magnet u pitanju, a imaš para za novi (ili polovan), a nemaš za gitaru, ne vidim zašto nebi kupio nov magnet. Kad budeš skupio para za drugu gitaru i odlučio da prodaš sadašnju, bez problema možeš vratiti fabričke magnete (u slučaju da ih sačuvaš :) ), a ove koje bi sad kupio ubaciš u tu novu u slučaju da su bolji. Ako ne možeš ih prodati, možda čak i po istoj ceni po kojoj si ih kupio ako su polovni. :)

E sad ne znam koji model magneta bi ti mogao da preporučim, s obzirom da ne sviram tako nešto, ali po mom mišljenju Seymour Duncan magneti su najbolji za bilo koju muziku. http://www.seymourduncan.com
Imaju oni tamo više kategorija, kontam da tebi treba vintage, pa tamo razgledaj šta te zanima, a ima i tone chart, pa možeš da čuješ kako koji zvuči, a možeš da potražiš i na youtube-u. A još jedna dobra opcija jeste da čekaš nekog sa viđe iskustva po tom pitanju da te savetuje.
I mislim da bi ti humbuckeri definitivno više odgovarali od singlova.

Ovo je dobra stvar: http://www.seymourduncan.com/support/tone-wizard/ :)

Post Reply