Problem sa brujanjem

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Re: Problem sa brujanjem

Post by nemanjavelimirovic » 02 Dec 2008, 23:17

Ako si dirao pre dve nedelje onda se sigurno normalizovao, ustalio do sada, ali probaj da iskontrolises gitaru kalko sam ti napisao 1, 17ti i ono sa trzalicama, i na kraju ako bas nista nije kako treba, probaj malkice jos vrat da nastelash, ako ne, majstor neka pogleda neki....mozda bolje tako...

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 02 Dec 2008, 23:21

nemanjavelimirovic wrote:Ako si dirao pre dve nedelje onda se sigurno normalizovao, ustalio do sada, ali probaj da iskontrolises gitaru kalko sam ti napisao 1, 17ti i ono sa trzalicama, i na kraju ako bas nista nije kako treba, probaj malkice jos vrat da nastelash, ako ne, majstor neka pogleda neki....mozda bolje tako...
ok, sad sam stavio jednu trzalicu od 1.5 mm i ne ispada...mada meni to izgleda prilicno daleko, mislim 2mm od praga :shock: hvala na odgovrima u svakom slucaju :)

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 02 Dec 2008, 23:31

Pa pazi, nije to nesto puno daleko, mada ako si navikao na jako nisku akciju, onda idi da ti majstor dotegne sto vise moze, ja sam se ranije lozio da bude sto nize, ali sam shvatio da je u principu nemoguce, jer ja kidam punom rukom po gitari iz lakta takoreci trzam, tako da, moram da podignem, a te dimenzije koje sam ti dao su neki standard kako se inace namesta i u mnogim fabrikama, a i mnogi majstori ce te isto savetovati...barem su takva moja iskustva! :D i da nema na cemu...!

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 02 Dec 2008, 23:42

e vise pojma nemam! :lol: nikad mi akcija nije bila preniska,tj svirao sam na gitarama sa dosta nizom od moje,ali isto tako nikada nisam obracao paznju koliko je koja zica udaljena od 12. praga,i sad kad gledam izgleda mi visoko! :D
inace i ja bas dosta "udaram" po gitari...prilicno agresivno sviram....tako da mi to i nije neki problem.....nista, sacekacu da se sve slegne, i truss rod,i zice i moj mozak pa cu se javiti :)

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 02 Dec 2008, 23:50

i moj mozak pa cu se javiti
Veruj mi i kod mene a verujem i kod mnogih je ovaj detalj jedan od vecih problema, jer nam je puno stalo da na nasim gitarama sve lepo radi i kad i najmanja promena se desi, nervozni smo i po ceo dan, mislim zar nije tako? :D Ako ce ti biti lakse, olaksavajuca je okolnost to sto kad si vratio desetke, smanjio se problem, a to znaci da ce se srediti i skroz, bez brige! :-)

wolfman

Post by wolfman » 03 Dec 2008, 00:24

Rocket Roll wrote:Možda su oba opisana problema zapravo isti problem - zujanje žice o pragove. Ako setup (podešavanje akcije & podešavanje krivine vrata) ne pomaže, ostaje poliranje (izjednačavanje) pragova. Ako ni to ne pomogne, ostaje samo da se proda gitara... ili da se navikne na to brujanje. Postoji i rešenje po kojem se menja vrat, ali to u Srbiji spada u domen naučne fantastike.

Mislim da se kod mene ne radi o udaranju zica o pragove, jer znam kako to zvuci, podesavao sam vrat kako meni odgovara, i po tom pitanju je cini mi se sve ok. Ali zagolicalo me ono sto je neko pomenuo, da li se cuje samo dok je upaljena, cuje se samo dok je upaljena , tj u pojacalo, na suvo, makar mi se cini da nema takvog zvuka. Onda bi to mozda moglo da asocira na neki problem sa elektronikom...

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 03 Dec 2008, 08:45

Ako se ne cuje nista slicno na suvo, onda je verovatno problem sa elektronikom.
Ako je to "brujanje" neki jako veliki shum (to kazem zato sto mi nije bas jasno kakav je to zvuk koji ti smeta), postoji sansa da ti gitara nije uzemljena.

Meni je na jednoj mojoj gitari pukla zica koja vezuje uzemljenje sa jack-a i bridge, pa je postojao veliki shum, bilo da je gitara utisana ili ne. Kada bih drzao ruku preko zica ili na bilo kom metalnom delu gitare, shum bi se smanjio, ali ne nestao.

Ako nije ni ovo, onda bi mozda trebao da je nosis ili nazad u radnju ili kod nekog majstora...

wolfman

Post by wolfman » 03 Dec 2008, 12:49

mislim_stvarno wrote:Ako se ne cuje nista slicno na suvo, onda je verovatno problem sa elektronikom.
Ako je to "brujanje" neki jako veliki shum (to kazem zato sto mi nije bas jasno kakav je to zvuk koji ti smeta), postoji sansa da ti gitara nije uzemljena.

Meni je na jednoj mojoj gitari pukla zica koja vezuje uzemljenje sa jack-a i bridge, pa je postojao veliki shum, bilo da je gitara utisana ili ne. Kada bih drzao ruku preko zica ili na bilo kom metalnom delu gitare, shum bi se smanjio, ali ne nestao.

Ako nije ni ovo, onda bi mozda trebao da je nosis ili nazad u radnju ili kod nekog majstora...

Mislim da nije problem sa uzemljenjem jer ona nema suma, dok se ne svira, shum, tj "brum" se pojavljuje kad se trza bas zica bilo koja, evo kako je mozda najlakse opisati kako to zvuci jer vidim da vecina nije shvatila kako to bruji- kao da utaknete gitaru u mikrofonski ulaz na liniji ako je neko nekad probao to, a vjerujem da neko jeste :lol: ..... cuju se neke dodatne vibracije.....nije ni nalik diranju zica o pragove ...... Ako neko zna o cemu pricam :lol:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 03 Dec 2008, 13:28

Pa i ne baš. Kažeš "brujanje", a ispade mirijada fenomena. Snimi ti, blago meni, barem jedan dobar zvučni primer.

Jedino što mi trenutno pada na pamet - da su ti magneti previsoko ("wolf notes") ili da su mikrofonični.

johnny_b_good

Post by johnny_b_good » 03 Dec 2008, 13:51

DAJ BRE VRATI TU GITARU I ZAMENI.KAKVO POLIRANJE....STA DA SE ZEZAS.Ako si platio treba da radi poso

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 03 Dec 2008, 18:28

johnny_b_good wrote:DAJ BRE VRATI TU GITARU I ZAMENI.KAKVO POLIRANJE....STA DA SE ZEZAS.Ako si platio treba da radi poso

wolfman

Post by wolfman » 05 Dec 2008, 20:21

Rocket Roll wrote:Pa i ne baš. Kažeš "brujanje", a ispade mirijada fenomena. Snimi ti, blago meni, barem jedan dobar zvučni primer.

Jedino što mi trenutno pada na pamet - da su ti magneti previsoko ("wolf notes") ili da su mikrofonični.
Hvala na savjetima, izgleda da sam rijesio problem....ne znam jesam li vam rekao vec da sam na isto pojacalo probao drugu gitaru, squiera bulleta, i da je ona zvucala ok, s tim u vezi mislio sam da je problem do gitare i tako je odnesem jednom ovdasnjem majstoru za gitare. On je utakne u njegovo pojacalo i pocne svirati.... i nastavi svirati......i zavrsi sa svirkom.....nista od onog brujanja, kaze radi perfektno, naravno ja se osjecam kao budala :oops: . Neposredno zatim sam je probao i na drugo pojacalo, radila je sasvim normalno.Naslucujete o cemu se radi, problem je bio u mom pojacalu tj u zvucniku ako sam ja to dobro zdumao, izlazna snaga magneta je vjerovatno mnogo veca nego kod bulleta i proizvodi vibracije koje osteceni zvucnik ne moze da izbaci i cuje se "pfpfpfpfpfpfpfpffpfp". I eto kako me pojacalo namagarcilo :evil:

Hvala svima na odgovorima.....

Highway One

Post by Highway One » 06 Dec 2008, 23:48

Barem je resena stvar :D
A i prica je dobra :lol:

Post Reply