Koliko je "zvuk" važan?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Koliko je "zvuk" važan?
pricam o stvaranju svoje muzike
dakle pitanje je koliko je negde unapred odredjeno kakav ce te rif ili melodiju napraviti od samog zvuka koji vam izlazi iz instrumenta?
da karikiram da bi bilo jos jasnije:mozete li smisliti-napraviti trash rif na clean presetu?
moje neko iskustvo je da je veoma vazno i da ne mogu biti toliko dalekovid da kontrolisem unapred sta ce izaci jer se ideja i stvara bas u toj milisekundi od zvuka koji vam ulazi u usi i prstiju koji su vam na zicama
jos jedan banalan primer:iako mi je gitara osnovni instrument nisam mogao da skinem le grandov house rif na gitari bez obzira sto ima 4 tona,a vrlo lako sam ga skinuo na qwerty tastaturi samo zato sto sam imao pribliznu boju
dakle pitanje je koliko je negde unapred odredjeno kakav ce te rif ili melodiju napraviti od samog zvuka koji vam izlazi iz instrumenta?
da karikiram da bi bilo jos jasnije:mozete li smisliti-napraviti trash rif na clean presetu?
moje neko iskustvo je da je veoma vazno i da ne mogu biti toliko dalekovid da kontrolisem unapred sta ce izaci jer se ideja i stvara bas u toj milisekundi od zvuka koji vam ulazi u usi i prstiju koji su vam na zicama
jos jedan banalan primer:iako mi je gitara osnovni instrument nisam mogao da skinem le grandov house rif na gitari bez obzira sto ima 4 tona,a vrlo lako sam ga skinuo na qwerty tastaturi samo zato sto sam imao pribliznu boju
- Rocket Roll
Re: Koliko je "zvuk" važan?
Moderna muzika (mislim, sve snimljeno od 1956. do danas) bi zaista mogla da se podeli na "zvuk koji stvara melodiju" i na "melodiju kojoj nije bitan zvuk".
1) Moog + zavrtanje dugmića = nije bitno šta sviraš, sve zvuči genijalno, ali
2) Mocart zvuči dobro i kao MIDI i kada bi ga svirao na nekom suludom presetu na Kurzweilu.
1) Moog + zavrtanje dugmića = nije bitno šta sviraš, sve zvuči genijalno, ali
2) Mocart zvuči dobro i kao MIDI i kada bi ga svirao na nekom suludom presetu na Kurzweilu.
ok ali da zvuk nije bitan ne bi se digao toliki fuss oko pojacala i gitara nego bi svi svirali po serpama i loncima, a i zvuk je jedna od karakteristika sviraca... evo naprimer menije klepton bog upravo zbog tog neprejebivog sounda....
- Rock`n`Roller
- MF veteran
Knopfler kaze da je"Sultans of Swing" izasao iz Stratocastera uz njegovu pomoc.Takav zvuk i osecaj ga je vukao da odsvira upravo to.
- Marko_chupavi
- MF veteran
po mojem misljenju zvuk je dosta bitan, ali naravno i melodija... kombinacija ta 2 daje nesto jako lepo...
ali ono sto po meni daje pesmama to sto jesu je ono sto se mozda najbolje opisuje reciju GROOVE! Sama onterpretacija pesme je to sto daje muzici sharm i lepotu.
ja, kao bubnjar, sam video dosta likova koji su naucili brdo fora i fazona, ali nemaju groove, i sta god da odsviraju zvuci dobro, ali ne i odlicno. kada na primer vinnie colaiuta svira najobicniji ritam to zvuci kao kuca...
GROOVE!
ali ono sto po meni daje pesmama to sto jesu je ono sto se mozda najbolje opisuje reciju GROOVE! Sama onterpretacija pesme je to sto daje muzici sharm i lepotu.
ja, kao bubnjar, sam video dosta likova koji su naucili brdo fora i fazona, ali nemaju groove, i sta god da odsviraju zvuci dobro, ali ne i odlicno. kada na primer vinnie colaiuta svira najobicniji ritam to zvuci kao kuca...

GROOVE!
e matori za to si u pravu... bez groovea... jebes to, onda bi spicu od dnevnika skladao malmsteen...
bez groovea nema moovea...
bez groovea nema moovea...
Možda ti je tastatura bolje setupovana, i mekši ti je keyboard, a za razliku od toga su ti žice predebele? Probaj da podesiš vrati gitare tako da ti stvara osećaj kao da kucaš poruku na forumu, ja otkad tako radim mnogo brže sviram!jos jedan banalan primer:iako mi je gitara osnovni instrument nisam mogao da skinem le grandov house rif na gitari bez obzira sto ima 4 tona,a vrlo lako sam ga skinuo na qwerty tastaturi samo zato sto sam imao pribliznu boju

(znam, znam da je mator post, but aj kent help it)
ma moja poenta je bila da iz tastature izlazi synth zvuk koji je mnogo blizi originalnom "put your hands 4 detroit" synthu od zvuka suve ili trash gitare
Vasko, mozes li ti da sre(n)das na tastaturi? 

- Highway One
Pre 6 meseci sam slusao na VH1 neki synth-pop iz 80ih i dodje mi i napravim neki onako riff tipa tra la la 80te( nema shta ne slusam
) , a onda stavim na distorziju pretvorim u cetvrtine i osmine i ono neki dobar rock riff
.... posle 5 meseci dodje drugar i ja na youtube preslusavao rainbow, kad ono riff skoro isti kao man on a silver mountain, i ja onda ---->
wtf

ha, pa i ja sam se razocharao u ljude kada sam provalio da su slide i grundge vec izmishljeni...
Recimo da ja mnooooogo postujem pesme koje zvuce dobro kad se "ogoljene"sviraju na akustari i zvuce dobro.
Znaci nema produkcije,aranzmana,ludila.Ostane samo tekst i harmonija.Ako tad zvuci dobro to je to.
Moje skromno misljenje je da "zvuk"nije presudan.
Znaci nema produkcije,aranzmana,ludila.Ostane samo tekst i harmonija.Ako tad zvuci dobro to je to.
Moje skromno misljenje je da "zvuk"nije presudan.
-
ja svisljam sve na akustari..al moj primer je nebitan posto nemam uopste formiran zvuk
al recimo omar iz tmv isto smislja sve na akustari iako je muzika psihodelija najgora...
bitno je imati viziju kako ce ta pesma da zvuci, da izgleda posle samo skidas iz glave uz pomoc svih cuda koja tvoje pare mogu ili ne mogu da ti priuste, IMHO.
al recimo omar iz tmv isto smislja sve na akustari iako je muzika psihodelija najgora...
bitno je imati viziju kako ce ta pesma da zvuci, da izgleda posle samo skidas iz glave uz pomoc svih cuda koja tvoje pare mogu ili ne mogu da ti priuste, IMHO.
Šalu na stranu, i na kraju krajeva, to ti se svodi na komponovanje i "unutrašnje uvo" a ne zvuk. Nekada zvuk pomaže, ali bi nakon nekog vremena trebalo da nikom ne bude problem da napravi, ne znam, ultra metal kompoziciju na gitari "na suvo". Muzika dolazi iz nas i mada nekad neka farba može da nas inspiriše, da bi se napravilo nešto, to treba da nastane u nama, i treba da budemo sposobni da to čujemo u sebi, čak i bez instrumenta.vasko wrote:ma moja poenta je bila da iz tastature izlazi synth zvuk koji je mnogo blizi originalnom "put your hands 4 detroit" synthu od zvuka suve ili trash gitare
Upravonenadnenad wrote: bitno je imati viziju kako ce ta pesma da zvuci, da izgleda posle samo skidas iz glave uz pomoc svih cuda koja tvoje pare mogu ili ne mogu da ti priuste, IMHO.