Potrebni saveti!

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Mithrandir
MF veteran

Potrebni saveti!

Post by Mithrandir » 10 Jan 2009, 21:48

Definitivno sam resio da menjam svog Epi LP-a. Nismo se zblizili - nije First Wife, niti Mistress, ni second uncle twice removed...

Pare sam polako krenuo da skupljam, stoga se nadam da necete biti zacudjeni skokovima cena u nastavku posta. Takodje, koliki ce mi budzet biti (koliko da skupljam, jel'te) znacu tek kada izvagam svoja i vasa razmisljanja.

Volim topao-kinda-LP zvuk (ali ne bih LP :hide: ), pride sam probao nekoliko Stratocastera i nijedan nije ostavio utisak na mene (ukljucujuci SRV signature Strat, doduse vise proban da vidim "kako zvuci to cudo!"). Dakle, ciljam na humbuckere iako cu morati da se pomirim sa nikad-cistim cleanom. Sviram Rock, pomalo "masnih" riffova - Metal, obozavam da sviram na cleanu, Blues, Alternative... Zelim versatilnu gitaru. Ne zelim gitaru koja je usko odredjena za neki pravac (truth be told, mislim da takvih nema preterano mnogo, ako uopste). Ne volim ostru distorziju, volim gain ali ne da prsti :wink: . Takodje, gitaru koja bi bila dovoljna pouzdana za svirke.

Na mom questu po internetu nailazio sam na dosta interesantnih gitara, a u poslednje vreme poceo i da obilazim prodavnice.

1) PRS Standard Satin - http://www.prsguitars.com/standardsatin/index.html

Ova gitara mi je prva na spisku. Bila je to ljubav na prvi (nazalost) pogled. Privukla me je imenom, izgledom i sjajnim kritikama na Harmony-Central. Cena je velika, prevelika za muzicara mog kalibra (oko 2000 eura). Medjutim, cvrsto sam bio resen da je kupim, koliko god godina mi trebalo da pribavim pare. Poceo sam da obilazim radnje sa zeljom da probam bilo kakvog PRSa - da se malo bolje upoznam sa tim proizvodjacem. U Mixu samo sto mi nisu trazili kaparu da bih pipnuo PRS Custom, a u Music Tradeu sam probao PRS SE Custom. Time dolazimo do sledece gitare:

2) PRS SE Custom - http://www.prsguitars.com/secustom/index.html

Izgledala mi je sasvim fino na prvi pogled. Cini se solidno izgradjena, lep finish, knobovi su odavali nekakav osecaj sigurnosti i cvrstine. Vrat mi je lepo legao u ruci, action je bio potaman - u svakom slucaju, rekao bih liga-dve iznad mog Epiphona. Zvuk me nije oduvao. Moze biti do pojacala, verovatno do mog muzickog umeca... Zvuk je pun, znatno puniji od moje gitare sto mi se izuzetno svidelo. Reviewi na Harmony-Central su solidni, a na Musician's Friend fantasticni (300+ reviewa). Ono sto je mozda i najvaznije jeste osecaj tokom sviranja. Generalno, nalazim da mi tudje gitare nelagodno stoje u rukama - just don't feel right. Kod ove gitare taj osecaj nisam imao.

U ovom trenutku (citanje reviewa) sa javlja prvi crv sumnje i samokrtike. Smatram da su prsti najvazniji (losa gitara ce u rukama majstora zvucati odlicno, itd.). Zapitao sam se da li bi sjajna gitara od n hiljada eura zvucala sasvim prosecno u mojim rukama?

Nalazim da postoje 3 puta:

1) Gitara ispod hiljadu eura ali znatno bolja od moje.
2) Gitara oko hiljadu eura.
3) PRS Standard Satin :lol:

Posto me ideja o tako skupoj gitari polako napusta, I guess my question would be: "Koliko su bolje gitare pod brojem 2 od gitara pod brojem 1?"
Da li ste misljenja da za manje od hiljadu eura moze da se kupi instrument koji bi verno sluzio godinama (dok se istim ne zaradi za neki bolji) ili se ipak treba vise ispruziti?

Na kraju, neki vasi saveti za kupovinu u tim cenovnim rangovima (kada se uzmu u obzir gorenavedeni muzicki i tonski afiniteti)?

P.S. Za oko su mi zapale i Les Paulike Ibanez gitare, Blade Durango, itd. Ipak, prednost dajem PRSu. Takodje, kakvo je stanje sa polovnim instrumentima? Prati, pa kad naleti?
P.P.S. Neka me neko uveri da treba da prodjem mukotrpan proces skupljanja i davanje ogromne sume za PRS Standard! :lol:

Fanatik

Re: Potrebni saveti!

Post by Fanatik » 10 Jan 2009, 23:22

Ja sam nedavno bio u istim mukama. Bio sam spreman dati puno€,ali nije sve u skupoj gitari. Mislim da bi za tvoje potrebe HSS gitara dobro dosla. Moze se super instrument nabaviti za oko 1000€,cak i za manje. Poledaj Music man gitare,axis ili sl. http://www.music-man.com/instruments/ Japanski Ibanez ima odlicne kvalitetne instrumente,spominjao si LP ibaneza..Ne znam da li se prave novi u Japanu. Origigi LP standard mozes nabaviti za cca 1500€,SG standard 1000€,mislim na polovne, uzmi i to u obzir.

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 11 Jan 2009, 23:22

Mozda u mom postu ima puno "mozda", "sta ako" i reci slinog znacenja koju citavu pricu cine nesigurnom, teorijskom. Verujte, cim dobrano razmislim o citavoj stvari there'll be no stopping me!

Zelim da prodiskutujem sa vama, da razmenimo misljenja, da obogatim svoje skromno iskustvo i znanje. Da znam sta mi je ciniti.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 11 Jan 2009, 23:44

Ma Fender Strata ti lepo da kupis i da te bog vidi!
:wink:

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 11 Jan 2009, 23:47

Drago mi je da ti se svidja nova gitara! :)

Ipak, ja sam manje-vise otpisao dobrog starog stradzu...

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 12 Jan 2009, 11:47

sinisake wrote:Ma Fender Strata ti lepo da kupis i da te bog vidi!
Ovo je Duane uhakovao sinisake-ov nalog 100% :mrgreen:

Highway One

Post by Highway One » 12 Jan 2009, 20:45

mislim_stvarno wrote:
sinisake wrote:Ma Fender Strata ti lepo da kupis i da te bog vidi!
Ovo je Duane uhakovao sinisake-ov nalog 100% :mrgreen:
Yup :mrgreen:
Log AV skenera-a posle skeniranja sinsakeovog kompa(Virus:fender,Kreator"Fender ekipa sa muzickog foruma(I am a fender fan too:D))
Fender Strat MIM Standard -updated
Fender Strat USA Standard:homer: -updated
Fender CUstom Shop-updated
Fender Mark Knopfler Strat-updated
Fender Eric Clapton strat-updated
Fender MIJ Strat-updated
Fender Ritchie Blackmore Strat-updated
Fender YJM strat -updated
Fender USA tele-updated
Fender MIM tele-updated
Fender CIJ tele(with bigsby :mrgreen: )-updated
............
........
Gibson les paul-Cannot find the file
Gibson SG-Cannot find the file
Jackson-Cannot find the file
Ibanez-Cannot find the file.
Ibanez RG-Cannot find the file.
Gibson Explorer-Cannot find the file.
.....
...................
..........
error
error
error
error..
.cannot finish the scan
"the user of computer PC network is currently unavailable please try later"
:lol: :lol: :lol:

Mora malo zezanja , Uostalom i ja sam Fender obozavatelj , Nadam se da se Sinsake ne ljuti , i duane isto :)
Ali kad se kupuje gitara to zavisi od ukusa pojedinca

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 12 Jan 2009, 20:52

samo mislim da ovde ne razmislja covek dzepom,vec hoce drugi zvuk;)

Highway One

Post by Highway One » 12 Jan 2009, 20:55

Guitar_thrill wrote:samo mislim da ovde ne razmislja covek dzepom,vec hoce drugi zvuk;)
Bice da je to :D

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 13 Jan 2009, 00:46

Mithrandir the Grey, mislim da si sam sebi odgovorio - investicija u magnete vishe klase + promena elektronike je nesto sto bi ja uradio - mislim da je SE serija veoma skupa u odnosu na sta pruza, drvo nije lose, hardver kako-tako a pickupi su mu najslabija tacka...

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 13 Jan 2009, 09:56

Hvala na konstruktivnom savetu! Retko sam cuo takve komentare i drago mi je da ih cujem. Drago mi je da su problem zamenjivi delovi.

Upravo se spremam da je kupim. Citao sam mnogo reviewa na netu i vecina je zadovoljna gitarom. Oni koji nisu, kao probleme (koje su resili) navode civije, nut i poneko magnete, dok hvale drvo i sustain. Dakle, izuzev magneta, stvari koji se lako i relativno jeftino mogu zameniti.

Ponovo sam isao da je probam. Krenucu od izgleda i reci da je prelepa, odlican finish. Vec sam napomenuo da mi retko koja gitara sedne na prvu loptu, a ova jeste. Visi pragovi su dosta veci nego na mom LPu i lakse dostupni, iako ne u onoj meri u kojoj bih zeleo. Ostatak gitare je sasvim solidno odradjen - zagledao sam je i nisam nasao da nesto nije u redu (though, ja nisam ni preterano strucan). Jedino cu videti da skratim tremolo rucicu (potpuno je ravna, nije zakrivljena kao kod Strata ili Ajbaneza). Zvuk je dosta puniji nego zvuk moje gitare - clean na neck magnetu zvuci heavenly (a osetno je laksa od moje gitare). Volume knob radi odlicno, kako se smanjuje tako se cisti zvuk, nesto sa cim nikako nisam imao iskustva do sada. Ono sto mi se nije dopalo je niska akcija na prvim zicama. Gilmour-like bendovi su pratkicno neizvodivi. Ali kada se setim u kakvom je stanju bio onaj SRV ili moja gitara kada sam probao, ova je odlicna.

Da li povucen time sto mi se svidja ova gitara ili ne, definitivno sam rascistio sa sobom da mi ne treba bolja. U prstima je osnova zvuka, a sa ovom gitarom cu, nadam se, dobiti jos vecu zelju za sviranjem i napredovanjem. Besides, nije kao da imam para na pretek i uspesnu muzicku karijeru za onog Standarda. Jednog dana...
Mogu da zamislim kako bih prosao sa boljom (skupljom) gitarom kada mi roditelji vec skacu sa pricom oko skole, faxa itd. :lol:

Ako zelite da me odvratite od kupovine, imate jos malo vremena! :)

P.S. Mislim da ti je suvisno ovo "the Grey" posto Mithrandir znaci Grey Wanderer, Grey Pilgrim. "Gandalf the Grey...yes, that was my name." :D

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 13 Jan 2009, 11:15

Kad si se vec odlucio za PRS SE seriju, Idi do mix musica u beogradu, i probaj Singlecut SE. Probao sam sve modele SE-ija, i ova je ubedljivo najbolja, a i najlepse je odradjena. Ta sto je imaju u mixu je slicna ovoj, samo joj je boja jos lepsa.

Image

Uostalom, zovi ih, pa proveri, ili svrati pa vidi sam. Evo ti i br. 011/26 20 478

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 13 Jan 2009, 11:24

Bio sam do Mixa i imali su samo Custom. Kad imamo ukupno 2 PRS gitare u prodavnicama... :(

Jos uvek se razmisljam da dignem neki kredit da uzmem tvoju CE :lol:

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 13 Jan 2009, 16:15

Mithrandir wrote:Bio sam do Mixa i imali su samo Custom. Kad imamo ukupno 2 PRS gitare u prodavnicama... :(

Slozio bi se sa gdinom Durdenom, singlecut bi bio "top of the line" SE serije (znam da sam preterao sa Grey) Olórine ;)

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 13 Jan 2009, 17:33

Mithrandir wrote:Bio sam do Mixa i imali su samo Custom. Kad imamo ukupno 2 PRS gitare u prodavnicama... :(

'ebiga, otisla je vec. Prvi dan kako su izasli halo oglasi, neki baja je uzeo. Dao sam je za mnogo male pare, bas mi je bila frka... ali jbg......you win some, you lose some......

Post Reply