Problemi sa vratom gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
dimmu
MF veteran

Problemi sa vratom gitare

Post by dimmu » 27 Jan 2009, 21:30

Hehe opet ja :P Danas sam hteo da skinem zhice i kada sam ih skinuo primetio sam jedan problem.Vrat mi se klima kada su zhice skinute.Ne jako ali opet klima se,shto mislim da ne bi trebalo zar ne? Kada je u E shtimu,znachi kada su zhice malo vishe zategnute onda se malo klima,ali kada su zhice labavije ili kada se skinu i kada se vrat malo jache pritisne ka dole pomera se,ne jako al' opet pomera se :? Ovo mi se nikada pre nije deshavalo zato sam otvorio novu temu da podelim problem sa vama i da vidim shta tu treba da radim osim shto treba da nosim kod majstora :lol:

Kristijan
Uvaženi član

Re: Problemi sa vratom gitare

Post by Kristijan » 27 Jan 2009, 21:59

Hajde samo molim te podseti o kojoj se tacno gitari radi, i budi jos malo precizniji u opisivanju problema. Da li igde vidis pukotinu, povecanje razmaka na spojevima, labave srafove koji fiksiraju vrat... (a predpostavljam da se radi o bolt on vratu)? U kakvim uslovima ti je gitara? Imas li kofer ili gig bag? Da li je drzis u prostoriji u kojoj u toku dana postoji velika oscilacija u temperaturi? Da li ti je gitara slucajno nekad ispala? Koju debljinu zica koritis? Takav problem moze zaista da se dogodi iz mnogo razlicitih razloga. Ako nisi nikad vrsio sam intervencije na gitari, svakako treba ici kod majstora.

Postoji i ona najtuznija strana price, mozda je jednostavno gitara koja nije dovoljno kvalitetna i kojoj se nesto zafrknulo za sva vremena. Ako je neka apsolutno pocetnicka gitara - postoji i to kao mogucnost. Ne mora da znaci, ali cisto da znas da je i to moguce. Neke stvari jednostavno nemas racuna da popravljas. Opet kazem, mozda se kod tebe to nije dogodilo na tako katastrofalan nacin, samo vredi znati da neke popravke na tim bas jeftinim gitarama kostaju koliko 60% vrednosti nove takve gitare, i to onda jednostavno nema svrhe raditi. Ovako kako si ti opisao, to moze svasta da bude - moze da bude sitnica, a moze da bude i katastrofa. Dakle daj jos detalja.

dimmu
MF veteran

Post by dimmu » 27 Jan 2009, 22:28

u pitanju je kopija stratokastera to sam zaboravio reci.nevidim nikakvu pukotinu,niti kakav veci razmak shto se toga tiche sve je ok kao i kada sam qpio gitaru.sad sto se tiche sharafa njih vishe nemogu dotegnuti.nosim je u gig bagu.u prostoriji je gde nema bash velike promene temperature,ali stoji blizu vrata druge prostorije,koja je ledena i otvara se da bi moja soba zagrejala i tu prostoriju(mozhda je bash i to?).gitara mi nikada nije ispadala i koristim devetke.toga se i ja bojim da se neshto nije pokvarilo i da mogu da se oprostim sa njom.mislim nije neka ultra skupa gitara ali opet prva mi je gitara,a i trenutno nemam ni za takvu :lol:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 28 Jan 2009, 10:40

Pa nisam pametan... Mislim, gitara ti nije cuvana u idealnim uslovima, i moze da se desi da je doslo do nekakvog rasusivanja drveta, a moze prosto da se desi da proizvodjac nije dovoljno obratio paznju na vlaznost drveta. Kako menjas zice - jednu po jednu, ili ih sve skines odjednom? Ja uvek menjam jednu po jednu, kazu da vrat tako manje trpi maltretiranje...od tenzije 0 do tenzije + beskonacno... Nisam strucnjak, ali gola logika kaze da mora da je tako.

Takodje sam cuo od ljudi koji dugo koriste Fendere (dakle ne jeftine kopije, bas Fendere) da se i njima desi da recimo posle skidanja vrata nekako treba da prodje neko vreme da vrat stvarno "legne" kako treba. To valjda vazi za vecinu bolt on gitara... Znas kako, ako negde u okolini imas nekog majstora koji to moze da pogleda, ipak je nosi kod majstora. A moze da se desi da sa stabilizovanjem vremena, na prolece, gitara prestane da ima taj problem. U medjuvremenu je svakako preporucljivo da gitaru drzis na nekom mestu gde nece trpeti te sudare hladnog i toplog vazduha, i to moze da bude uzrok svih problema.

dimmu
MF veteran

Post by dimmu » 28 Jan 2009, 13:51

ok hvala na savetu :) nosicu je kada budem stigao majstoru pa cu napisati shta je bio problem

Fiber

Post by Fiber » 31 Jan 2009, 20:58

Probaj da odsrafis vrat pa na mesto gde se spaja sa telom nakapaj lepak (ja sam koristio onaj univerzalni, "tigar") i onda zasrafi ponovo. Trebalo bi da pomogne, posto ja povremeno volim da kompletno rasturim gitaru, odvojim vrat od tela, poskidam magnete, civije, pogledam jel sve u redu, ocistim i vratim nazad. Pa sam tako stavio lepak i pored toga sto su srafovi odlicno drzali vrat (bolje spreciti nego leciti :mrgreen: ) i vise ne mogu da ga odlepim. :) Toliko jako je uhvatio. Mozda ti to pomogne, osim ako ti se nije prosirila rupa od srafa pa je labav. U tom slucaju mozes da uguras cackalice u rupu, dobro ih naguraj, da bude sto tesnje, pa onda sipaj lepak za drvo i sacekaj da se sve to osusi, izravnaj povrsinu (da ne bude ispupcena) i zasrafi sraf u tu "zacepljenu" rupu. Ja sam tako okrpio razvaljenu rupu od onog djavola na koji se kaci kais gitare (nemam pojma kako se to zove), i ko novo je, niti se klima, niti ispada. 8) Mislim da je to najeftinije resenje, a ne verujem da time moze da se osteti gitara, posto moja radi isto kao pre. Isto je u pitanju kopija Fendera (bullet squier).

dimmu
MF veteran

Post by dimmu » 01 Feb 2009, 00:55

reshen je problem.srafovi su trebali da se dotegnu.mada ja sam pokushavao da dotezhem,ne jako naravno jer sam se bojao da nepuknu ili tako neshto i onda sam jednom sqpio muda uzeo i sivonjski pritegao sharafe i vrat se neklima uopste :) hvala svima na pomoci.ovo sa lepkom cu probati,kao shto ti kazhesh bolje sprechiti nego lechiti!

xspaceman

Post by xspaceman » 01 Feb 2009, 12:28

Fiber i dimmu legende ste! :lol: da vrat treba da se lepi za telo, to bi vec u fabrici uradili! ;)

dimmu
MF veteran

Post by dimmu » 01 Feb 2009, 14:15

*facepalm*
jbg ja sam n00b za takve stvari pa nije ni chudo ako tako neshto izvalim,pa mi se valjda mozhe oprostiti.sva sreca pa imam majstora kome takve ideje prvo predlazhem :)

Fiber

Post by Fiber » 01 Feb 2009, 23:01

xspaceman wrote:Fiber i dimmu legende ste! :lol: da vrat treba da se lepi za telo, to bi vec u fabrici uradili! ;)
A jel moze to da naskodi instrumentu? :? Nisam o tome razmisjlao kad sam to radio, al nisam ni primetio ikakve razlike nakon lepljenja. A sto ne skodi, znaci da koristi. :mrgreen: Naravno, da je neka skuplja i kvalitetnija gitara ne bih eksperimentisao sa njom na takve nacine. Ovako nije prevelika steta. A ako se coveku vec mrdao vrat sto ga ne bi zalepio, ako moze da pomogne. Jeftinije je i brze nego da instrument nosi na popravku, tamo bi mu naplatili to zavrtanje srafova koje je sam uradio.

Post Reply