Pitanje u vezi sa voskiranjem magneta.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Fiber

Pitanje u vezi sa voskiranjem magneta.

Post by Fiber » 14 Feb 2009, 11:59

Pozdrav! Citao sam teme na forumu u vezi voskiranja magneta, pa bih pokusao to isto da uradim sa svojima. Imam samo par pitanja u vezi toga.

Moze li se magnet unistiti ovim procesom? Ako nesto podje po zlu, moze li se magnet kasnije "odvoskirati"? Magneti su fabricki, single-coil, nisu vredni, ali nemam druge ako dodje do nekog kvara. Mikrofonija me izludjuje, sve pisti i skripi kada se koriste pojedinacni magneti (znam da singlovi zuje, al ovo je preterano), da ne pricamo kako to smeta kada se malo vise pojaca...

I oseca li se nakon voskiranja promena u zvuku, odnosno slabljenje signala? Da li cu morati jace da lupam po zicama nego pre? :mrgreen:

Hvala na odgovorima.

Sava

Re: Pitanje u vezi sa voskiranjem magneta.

Post by Sava » 14 Feb 2009, 20:13

Fiber wrote:Pozdrav! Citao sam teme na forumu u vezi voskiranja magneta, pa bih pokusao to isto da uradim sa svojima. Imam samo par pitanja u vezi toga.

Moze li se magnet unistiti ovim procesom? Ako nesto podje po zlu, moze li se magnet kasnije "odvoskirati"? Magneti su fabricki, single-coil, nisu vredni, ali nemam druge ako dodje do nekog kvara. Mikrofonija me izludjuje, sve pisti i skripi kada se koriste pojedinacni magneti (znam da singlovi zuje, al ovo je preterano), da ne pricamo kako to smeta kada se malo vise pojaca...

I oseca li se nakon voskiranja promena u zvuku, odnosno slabljenje signala? Da li cu morati jace da lupam po zicama nego pre? :mrgreen:
Mikrofonija (pištanje) i zujanje su dve različite stvari. Do mikrofonije dolazi zbog prevelike pozitivne povratne sprege pojačala zbog prepobuđenosti magnetom. Do zujanja dolazi kod singlova zbog jednog namotaja zavojnice. Voskiranjem ćeš bitno smanjiti mikrofoniju, zujanje singlova ne. Nepažljivim voskiranjem možeš da uništiš magnet, srećom to nije baš tako lako. Voskiranje vršiš toplim voskom, ne ključalim (ringla na jedinici), magnet okačiš na recimo žice i spustiš u tako pripremljen vosak dok vidiš mehuriće. To ukupno traje 30-60 sek., ne bi trebalo duže. Na takav način nećeš uništiti magnet jer žica se inače "peče" na mnogo višoj temperaturi, a sam magnet neće izgubiti svojstva tako kratkim grejanjem. Jednom voskiran magnet na ovaj način nećeš moći kasnije da "razvoskiraš". Kažu da se voskiranjem menja zvuk, ja sam primetio da se to dogodilo u maloj meri sa humbuckerima na Tenson les Paulu i to u pozitivnom smislu.

Fiber

Post by Fiber » 14 Feb 2009, 21:41

Ok. hvala. Pokusacu sa jednim magnetom, pa ako bude sve ispalo kako valja voskiracu sve. I jos nesto, kolika je potrebna da bude cistoca parafinskog voska? Moze li da se uzme obicna parafinska sveca, posto znam da postoji i neki posebno cist parafinski vosak koji koriste u medicini i koji je kazu cistiji od svece (ne znam na sta misle pod tim cistiji).

Fiber

Post by Fiber » 15 Feb 2009, 13:42

Ja danas skinuo magnete, kad ono vidim vec voskirani, u fabrici. Kad se skine ona metalna plocica vidi se da je ono plasticno kuciste oko jezgra popunjeno nekom smesom koja lici na vosak. Pretpostavljam da tu vise nema sta da se radi. Cudi me kako ipak ima mikrofonije... Ako je cela gitara 120e, pitam se kolika bi bila cena tih magneta. 8) "Koliko para toliko i muzike".

Fanatik

Post by Fanatik » 16 Feb 2009, 19:11

Nema veze,vecina ih je tvornicki vec voskirala. Samo voskiraj josh jednom. Ja moram na Oridjidji fenderu voskirat,jer imam mikrofoniju na neck magnetu. Mozes ostaviti i do 90min,sad cu ti naci link,da vidis kako je to neki lik radio.

Fanatik

Post by Fanatik » 16 Feb 2009, 19:14

Fiber

Post by Fiber » 17 Feb 2009, 21:24

Hvala. Uradicu to prvom prilikom, pa javljam rezultate. :)

Cope

Post by Cope » 18 Feb 2009, 00:18

Svaka čast za temu :)

Fiber

Post by Fiber » 18 Feb 2009, 22:46

Uspesno sam voskirao sva tri magneta. :) Nisam stigao da dugo isprobavam gitaru posle toga, al sam i za to kratko primetio da nema vise mikrofonije (osim ako ne odvrnem i gain i volume na maksimum, al normalno je da tada gitara tako skripi). Probao sam je bez procesora, direktno sam je ubo u pojacalo (epiphone 10W), i primetio sam da je zvuk blago dublji (basovitiji), odnosno prijatniji i lepsi za uvo. Mozda umisljam, kad je ovih dana budem malo duze isprobavao videcu da li sam u pravu. Hvala svima na pomoci, mislio sam da ce ceo proces biti dosta tezi nego sto je bio. :)

Inace, vosak sam prvo istopio u serpici, pa posle presuo u konzervu "Jelen" piva (prethodno ispraznjenu :mrgreen: ) da bi mi magnet stao po dubini. Vosak sam odrzavao na temperaturi oko 60-65C, i svaki magnet je bio potopljen desetak minuta, odnosno dok vise nijedan mehuric nije izlazio. Visak voska sam uklonio i magnet vratio na mesto. Sve je teklo bez problema, osim sto je u kuhinji ostao nered i kapljice voska po sporetu. :hide:

ac10

Post by ac10 » 19 Feb 2009, 22:43

ja sam danas voskirao magnete za jazz bass
da ne bi ubio serpu sipao sam vodu i kad se ugrejala stavio unutra limenku i unutra ubaio parafin i vosek 2/3 otprilike kad se sve lepo istopilo.ubacio sam magnete da vise na zicama i ostavio dok mehurici nisu prestali da izlaze i onda ih izvadio i ostavio da se hlade dok nisu bili skroz hladni.kad sam ih vratio zvuk se dosta promenio na bolje. nije bilo mikrofonije a zvuk je postao mnogo topliji i prijatniji bas kao sto treba da bude. :)

majtimika

Post by majtimika » 21 Feb 2009, 18:36

najbolja kombinacija je 60-70 posto parafin i 30-40 posto pcelinji vosak ali nerafinisani nego direktno nadjite nekog pcelara i udri i nemoj neko da se zajebe pa da skida traku oko magneta kao sto sam ja prvi put uradio da nebi pokidao zice

Sava

Post by Sava » 21 Feb 2009, 19:00

Eto, jeste li videli da nije baš toliko komplikovano koliko se čini kada pogledate doktorske savete na internetu!? Poznanica mi drži voskarsku radnju pa kada sam video kako ona to radi bila mi je potpuno jasna mistifikacija ovoga na netu: jedna šerpa, druga, voda, ovoliko stepeni, onoliko, termometri idi mi dođi mi ko da prave raketu! Sastav smese koju rade proizvođači magneta je njihova tajna tako da treba koristiti iskustva drugih. Radio sam to na jeftinijim gitarama i zvuk se popravio, kako bi to bilo na skupim nemam pojma. Mislim da kvalitetne magnete i nije neophodno dodatno voskirati jer je to fabrika već uradila.

ac10

Post by ac10 » 21 Feb 2009, 20:44

nije komplikovano ni najmanje = :wink: nego sa ja smisljam vec par meseci da odem da kupim vosak :oops:
nego ja sam ubacio limenku jar nisam imao staru serpu pa da je ne unistim :wink:

Sava

Post by Sava » 21 Feb 2009, 21:44

ac10 wrote:nije komplikovano ni najmanje = :wink: nego sa ja smisljam vec par meseci da odem da kupim vosak :oops:
nego ja sam ubacio limenku jar nisam imao staru serpu pa da je ne unistim :wink:
Za koju gitaru? Tenson je već voskiran.

Uf, povlačim pitanje, sada sam tek video da si to već napisao.

Fiber

Post by Fiber » 23 Feb 2009, 11:39

Juce sam probao gitaru u studiju, i stvarno vise nema mokrofonije. :jeej: A i mogu mnogo vise da pojacam pojacalo, pre sam vec na manje od pola snage pocinjao da param usi i sebi i drugima. Dosta se dobije za vrlo malu cenu. Hvala jos jednom na pomoci. :D

Post Reply