Jedna stara N.N. gitara

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Solomon
Dimension 7

Jedna stara N.N. gitara

Post by Solomon » 19 Feb 2009, 11:38

U pitanju je neka stara LP kopija, od drugovog druga je gitara, ja sam je uzeo da pogledam jel radi.
Image
drvo je u redu, vrat prav,glava je pod uglom, tijelo iz jednog komada, elektronika je na izdisaju, unutra sam nasao sledece stanje :
2x 1MLog93 (volume)
2x 22KLin BO (tone)
ARCO 0,044/10 200V (kondenzatori)
(do sada nikad nisam nasao ovakvu semu mislio sam da se samo Log koriste ( i za V i za T ) moze li neko ovo pojasniti :D )
Image

bridge je ... znaci fale mu sarafi koji ga fixiraju (ima samo 1 od 4), ovi sarafi koji pomjeraju plocice (koje drze zice) su zardjali i neki se sami setaju...
Image

civije imaju dosta lufta, i vidim da su mijenjane (ispod imaju dvije rupice viska od starih civija)
Image

neck magnet je dobar, ali bridge je nesto slab, kad sam otvorio vidio sam da ima samo jedan saraf koji drzi jedno jezgro, a drugo nije fixirano na magnet (sto je po mom misljenju razlog toga sto je tisi).

sinoc sam shvatio da tijelo nije iz jednog komada :
Image

ovo je slika iznutra, iz rupe za elektroniku. 2 vrste drveta su u sendvicu, nekih 10 slojeva, puno je drvo nije sperploca.

na glavi nista ne pise, jedino sto sam pronasao je nazad na plocici pise : MADE IN JAPAN (ne mora da znaci da je to originalna plocica, ali moze biti)

da li se isplati uloziti u ovu gitaru nekih 150 evra da se ubaci novi bridge, civije, elektronika i magneti (gledao sam na StewMac-u i dosao do te cifre) ?

Kristijan
Uvaženi član

Re: Jedna stara N.N. gitara

Post by Kristijan » 19 Feb 2009, 12:32

Pazi, ovo definitivno jeste šper ploča, samo debela, pa su i slojevi nešto masivniji. To što su slojevi na tanjim tablama manje masivni nego ovde je iz razloga što se tom slojevitošću materijalu daje izdržljivost, jer kad bi imao samo jedan sloj od 4 mm umesto šperke od 4 mm, ta solid tabla bi jako lako pukla. Još se kod šperke vodi računa da se slojevi ređaju tako da godovi idu unakrst, što još više utiče na čvrstinu. I sad naravno da kad treba da napraviš tablu ukupne debljine 4 mm da slojevi zasebno moraju da budu tanji nego ovde na gitari gde ti treba 40 do 50 mm. Ove laminirane table deblje od 10 mm imaju neku svoju klasifikaciju i razne nazive, ali je tehnologija ista kao za šperku, i ovo u suštini ne može nikako drugačije da se zove.

Čim sam video prvu fotografiju, bio sam gotovo siguran da je šperka, jer se ti baš matori a jeftiniji instrumenti nisu drugačije ni pravili, ipak je trup od jednog komada baš privilegija skupih komada, a na prvoj fotografiji nisam video uzdužni spoj, i to mi je ukazivalo na šperku.

Po meni šper daje mrtav ton, i mislim da je ulaganje u takvu gitaru prilično besmisleno. Za 150 eura imaš da kupiš polovnu gitaru od punog drveta daleko svežije proizvodnje na kojoj su svi šrafovi na broju, i magneti rade, možda ne spektakularno - ali rade. Da ne pričamo da imaš i novu da kupiš takože od punog drveta... kvalitet kako tako, ali definitino radi...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Feb 2009, 12:44

Čestitam, imaš pred sobom pravog starog Japanca - prvu seriju japanskih kopija. Nije da vredi mnogo, ali ti hvala za slike.
Kristijan wrote:Po meni šper daje mrtav ton...
Ne, ne, ne. Neke od najboljih gitara na svetu - Gibsonovi jazzbox i 335 modeli - su napravljene od šperploče. Pažljivo izrađene šperploče, svakako, ali opet šperploče. To ne znači da je šperploča uvek dobra, niti da je uvek dobro tonski konstruisana, ali ipak nije nikakav bauk.

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 19 Feb 2009, 12:58

Da ali 335 je hollow body gitara, a ovo je solid body, za hollow body moze,a li za solid body nikako.
Moj kontrabas je sperka, i on ok radi, ali stvarno nista posebno.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 19 Feb 2009, 13:02

Apsolutno je to tačno, ali centralni blok u koji su ušrafljeni magneti je puno drvo. Ipak te šperke na Gibsonovim jazz boxovima formiraju rezonator, a to ovde nije slučaj. Eh, koliko mi je ovakvih komada prošlo kroz ruke krajem osamdesetih... ali mi je kod svakog ton nekako bio muljav. Inače i na današnjim custom shop Gibsonima koriste šperke, nedavno sam video jedan koji na f otvoru nema ni binding, samo premazano nekim bajcom, i lepo se vidi šperka. Ali je unutra blok od javora.

edit: Preduhitri me Bane...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Feb 2009, 13:05

Yep, ne bih rekao da ovoj šperka išta pomaže.

Ipak, lepa stara gitara. Za njih važi univerzalno pravilo - ako te negde "dodiruju" (netipičnost, istorijski značaj, želja da vežbaš restauraciju instrumenata), vredi pozabaviti se opravkom. Ako računaš da bi mogao da profitiraš, zahvali se prijatelju i vrati mu je.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 19 Feb 2009, 13:18

Meni su beskrajno simpatične te gitare sa silnim prekidačima, za svaki magnet sopstveni prekidač. Uvek mi izgledaju kao nekakav rekvizit iz filmova Eda Vuda, i raznoraznih naivnih pokušaja pravljenja naučne fantastike.

A ovaj pickguard se baš mnogo "selio" :D

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 19 Feb 2009, 14:32

Imao sam jednom jednu staru japansku kopiju preca sa singlom u neck poziciji (na mestu gde bi trebalo da je onaj karakteristicni split coil) to je bio taj sperka-alike materijal. Prodao sam je 1998...
Dugo je kod mene stajala i jedna vrlo slicna kopija strata... Vidjao sam i jos neke takve gitare.

Iznenadjujuce je da je na nekima to i nije bila obicna sperka. Svaki drugi i tamniji sloj je bio od neke drvenaste smese kaja lici na kombinaciju medijapana i iverice.

Sve u svemu, kod takvih instrumenata nema tu nista od vodjena racuna o akusticnosti sperke, najcesce je upotrebljavan shkart materijal koji neki ne bi koristili ni za reciklazu. Daleko od toga da je vodjeno racuna o godovima i cvrstini materijala, tako nesto ne verujem da je ikako moglo da se nadje u slobodnoj prodaju...

Bolje napravi novo telo od knauf ploca :mrgreen:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 19 Feb 2009, 14:45

sirac-šunka wrote:Iznenadjujuce je da je na nekima to i nije bila obicna sperka. Svaki drugi i tamniji sloj je bio od neke drvenaste smese kaja lici na kombinaciju medijapana i iverice.
To je tako izgledalo svuda u krug, ili samo na pojedinim mestima gde si video presek? Pošto postoji mogućnost da se zapravo radilo o onom sloju kod koga, budući da se unakrsno ređaju slojevi, vidimo poprečno presečene godove... A postoji i ta nasrećnija varijanta, da je naizmenično ređan blind sloj, pa taj neki otpad...

Ja sam imao jedan klon Precission basa onako šerpa plave boje :), grozno je izgledao. Trup je bio baš takav kako ti opisuješ, ali nije imao zadovoljavajuću debljinu i balans je bio loš. Ton nikakav. Ali iznenađujuće dobar vrat, nitro saten finiš (proverio sam, ne nagađam), grifplatna od javora, odlične čivije... Trampio ga za neku hollow body 1995. a posle tu gitaru poklonio 1999. kolegi s fakulteta. Bar je neko na kraju balade bio srećan i zadovoljan!

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 19 Feb 2009, 19:42

hehe nisam mislio da profitiram, nego da je za sebe ostavim. mislio sam da ce za te ulozene pare biti mnoogo bolja od novih te cijene.
rocket mozes li pojasniti ovu semu? zasto Lin, zasto tako velika razlika izmedju T i V ...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Feb 2009, 20:05

Ne, ne mogu. Mogu samo da nagađam.

Jedna opcija je da su koristili jedine potenciometre koje su mogli da nađu u kvalitetnoj izvedbi - dokle god su potenciometri veće vrednosti od 500K, dovoljno filtriraju, a gitarista u svakom slučaju ne mora da ih odvrne do kraja. Druga opcija je da su magnete pravili kako su najbolje umeli & znali i sa materijalima koji su im bili lako dostupni - što možda znači drugačija jezgra, lošiju žicu, bedan magnetizam - pa su te čudne vrednosti potenciometara tu da spasu stvar. Treća opcija je da su sledili svoju viziju...

Probaću kasnije nešto da izguglam.

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 19 Feb 2009, 20:18

znaci ne preporucujete da je "upgrade-ujem" :mrgreen: ?

mozda ipak da stedim pare za bolji bass :D

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 19 Feb 2009, 22:05

I meni je jedan lik pokusavao da uvali tako neku -forma ideale gitaru za 40 e.To je bila nekaka marka IMPAKT,model slican jaguaru samo jos ruzniji.Kad sam pokusao da nesto izguglijem o njoj,nije bilo nikakvih podataka.Jedino sto je valjalo na njoj je plocica -made in Japan,a izmedju zica i vrata mozes ruku da provuces.Naravoucenije- nema ni kod nas naivnih prodavaca raritetnih japanskih instrumenata.A cikica je bas pitomo izgledao-steta

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 19 Feb 2009, 23:14

Solomon wrote:mozda ipak da stedim pare za bolji bass :D
To bi bilo pametnije, i da se manes corava posla.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 20 Feb 2009, 00:53

Kristijan wrote: To je tako izgledalo svuda u krug, ili samo na pojedinim mestima gde si video presek? Pošto postoji mogućnost da se zapravo radilo o onom sloju kod koga, budući da se unakrsno ređaju slojevi, vidimo poprečno presečene godove... A postoji i ta nasrećnija varijanta, da je naizmenično ređan blind sloj, pa taj neki otpad...
To se videlo u prorezu za takozvani tremolo...
Ne bih se mnogo uzdao u to da je neka srecnija varijanta kvalitetnije sperke...

Post Reply