Univerzalna gitara

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 07 Jul 2007, 19:24

Na Arijama su uglavnom isti magneti u tom cenovnom rangu i ne, ja NE TVRDIM da moraju da se menjaju magneti. Samo preporučujem jer se u tom slučaju izvlači mnogo više iz nje. Mada... i njeni magneti su saaaasvim solidni i vrlo je verovatno da ćete biti zadovoljni njima for a loooong loooong time.

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 08 Jul 2007, 00:38

Pa, u svakom slucaju nije losa ideja... Trenutno me dobro sluze, mozda ih promenim jednom, makar samo humbuckere, ali bojim se da ce to da me kosta vise nego da sam skupio lovu i kupio neku mnogo bolju gitaru.

Rockerka u dusi

Post by Rockerka u dusi » 08 Jul 2007, 18:32

Pa evo, drago mi je da ste svi voljni da pomognete.Inace, razmisljam o kupovini "krs" akustare, tacnije akustare stare 20 god. (da li je krs videcemo), a trenutno pokusavam da "sviram" na pozajmljenoj akustari, koja je doduse losa (kriv vrat, rastimava se brzo, ali dobro).
TEK kada budem savladala sve sto treba na akustari prelazim (i) na elekrticnu.Koliko vidim, nece biti bas skoro.
Nesto se bas ne snalazim sa notama, tj. primenjivanju pri sviranju.Tek trebam i prve korake da odradim (posekla sam nokte :) , pogledala akorde na youtube-u, mada nisam ih sve jos skroz naucila) ali mi i dalje dosta toga nije jasno.KAKO UOPSTE DA SVIRAM?Mislim, znam, treba vremena, ali ne znam kako i na koji nacin.Malo me bole prsti :) .
Eh, znate li kako sto brze i sto bolje nauciti SVIRANJE?To me zanima, a ne bih da otvaram novi thread.
Inace, HVALA :wink:

Bodomovac

Post by Bodomovac » 09 Jul 2007, 00:56

Sve u svoje vreme. :D

Smatraj to kao učenje čitanja - učiš slovo po slovo, i tako godinu dana dok ne naučiš. Kasnije samo uvežbavaš. Skoro je isti rad i sa sviranjem.

WildChild

Post by WildChild » 09 Jul 2007, 03:50

Rockerka u dusi wrote: Eh, znate li kako sto brze i sto bolje nauciti SVIRANJE?To me zanima, a ne bih da otvaram novi thread.
Vezba, vezba i samo vezba...
Ima ljudi koji su u stanju po 10 sati da vezbaju - ja vezbam oko 2 ili vise sati dnevno.
Mozes i zamoliti nekog drugara koji zna svirati da te malo poduci, objasni osnovne stvari, proveri da li negde gresis...

Srdjan_wtf

Post by Srdjan_wtf » 09 Jul 2007, 16:01

Ima ljudi koji su u stanju po 10 sati da vezbaju
Neko me spominje? :lol:
Shalim se naravno, ja kada sam pocheo da sviram(iako sam josh uvek na pochetku), vezbao sam 7 do 8 sati dnevno. Onda je nastupio period bendova, i tu sam zabushavao jako. A sad 2-3 sata i to je to.

Najbolje ti je da REDOVNO vezbas! I ne kao, sednesh 30 min "vezbas" i onda svirkash, nego bash intenzivno vezbas, ne treba da se odvaljujesh od vezbanja, vidis koliko mozes. Svako ima svoj ritam.

Rockerka u dusi

Post by Rockerka u dusi » 10 Jul 2007, 17:18

Ah, stidim se. :oops: Pa....ja kao "sviram", ali vise vremena provodim trazeci svih tih akorada i neznamcega jer je svaka "skola gitare" drugacija.
Par puta sam se iznervirala, jer uspem da odsviram recimo dva akorda brzo i dobro, ali ponekad pogresim, i uopste ne zvuci isto kao u pesmi....Hm....bezveze.Ali dobro, ma sta bilo, ne odustajem!I bacam se na vise vezbanja sad dok imam gomilu vremena (raspust). :) Ko zna, mozda i uspem nesto dobro da odsviram (mada je i ova gitara skroz rastimovana).

mr.flash

Post by mr.flash » 12 Jul 2007, 11:43

Vidi, ako ti treba za tu ekskurzijsku svirku od 5 akorda, uzmi akustaru kojoj dobro drzi stim i kvalitetno je napravljena. Takve stvari se u BG mogu naci za 'relativno' male pare. Ako se uhvatis u kolo sa elektricnom tu stvari ne prestaju kupovinom gitare...treba ti jos dosta stvari da napravis pristojan ton.
Drugo ako je ta akustara rastimovana, bolje je baci nego da u pocetku naviknes uvo na pogresne tonove i otupis sluh. Pusti skole gitare, vezbaj razlaganje akorda E F C G A i da znas svaki ton koji sadrze i posle neku pentatonicu da uklopis sa akordima i to cepaj do besvesti.

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 12 Jul 2007, 23:29

Ne znam da li ti neko drzi casove ili ucis sama, ali preporucujem ti da probas sa ovim, naucices dosta o tehnici sviranja gitare, takodje i o pravilnom sviranju, a imas tu i neke dobre akorde, kao i pesme koje mozes sa njima da odsviras. Akordi na pocetku si laksi za sviranje, a onda idu tezi:

http://www.guitar.about.com

Ja sam ovo nasao tek nakon nekoliko meseci sviranja, a do tada sam vec sam mnogo toga provalio, pa sam preskocio prve tri lekcije i poceo od cetvrte.
Ah da, klikni na -beginner guitar lessons- sa leve strane.

Rockerka u dusi

Post by Rockerka u dusi » 14 Jul 2007, 18:09

mr.flash wrote:Vidi, ako ti treba za tu ekskurzijsku svirku od 5 akorda, uzmi akustaru kojoj dobro drzi stim i kvalitetno je napravljena. Takve stvari se u BG mogu naci za 'relativno' male pare. Ako se uhvatis u kolo sa elektricnom tu stvari ne prestaju kupovinom gitare...treba ti jos dosta stvari da napravis pristojan ton.
Drugo ako je ta akustara rastimovana, bolje je baci nego da u pocetku naviknes uvo na pogresne tonove i otupis sluh. Pusti skole gitare, vezbaj razlaganje akorda E F C G A i da znas svaki ton koji sadrze i posle neku pentatonicu da uklopis sa akordima i to cepaj do besvesti.
Ma zelim da naucim dobro da sviram, ne samo za tu neke rostilje i pijanke, ekskurzijice.... :) vec stvarno, recimo za bend.

I ja bih da pustim skole gitare, ali ne razumem dosta stvari.Recimo to "razlaganje" akorda.

A i svako ima drugaciji pristup i drugacije objasnjava.

Pored toliko price o akordima, molovima.......tonovi mi vise nisu jasni.

I ovo na kraju: pentatonica.Pretpostavljam sta je, ali kako da izvedem?

Hvala unapred :)

Critical
PedoBear

Post by Critical » 14 Jul 2007, 23:29

Zli ljudi nemojte zbunjivati devojku ,hahahhahah

Razlaganje akorada ,o tome sam pisao i to mozes naci ovde >>>>
viewtopic.php?t=747

Razlaganje ti predstavlja ,ono sto sam rec kaze ,Razlazes Akord ! i imas sve na ovom link-u lepo napisano :lol:

Pentatonika AkA Skala koja se sastoji od pet tonova ,i dosta je slicna Blues skali (razlika od jednog tona koji se ubacuje izmedju 3. i 5. tona u skali).Ali to tebi trenutno ne treba ,trebace ti kasnije ali za sada nauci akorde :lol: :lol:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Aug 2007, 14:48

Ja mislim da je nemoguće sa jednom gitarom pokriti sve potrebe. Pa ni sa Musicmanom. Nije samo stvar u magnetima i efektima. Dužinu skale ne možeš da odglumiš bez obzira šta nabudžiš, pa eto primera radi masan, mutan ton short-scale gitare samo približno možeš da postigneš sa nekom drugačijom gitarom. Pri tom je to u rock svirci (ovde pre svega mislim na bazičan rock zvuk, kraj šezdesetih, dobar deo sedamdesetih) vrlo prisutan ton. Strat neće svirati kao Jackson, Ibanez nikad neće zvučati kao Telecaster (koji je takođe bitno obojio rock i blues). Čini mi se da je za nekog ko svira električnu gitaru ozbiljno (čitaj: od iste može da zaradi za 'leba), gotovo neophodno da ima 2 solid body gitare, jednu "klasičniju" i jednu "progresivnu", a sasvim je poželjno imati i neku hollow body...

Ko nije profi, treba da traži gitaru prema svom nivou znanja, i da se oko te univerzalnosti ne sekira, jer će sigurno u nekom muzičkom žanru osetiti da je napravio pogrešan izbor. Ja ne volim ton šrederskih gitara, ali mi se daleko više dopadaju njihovi vratovi nego Fender-look-alike vratovi... Ne možeš sve imati u jednoj gitari. Ma ni kod klasične gitare ne možeš sve sa jednom da uradiš, ja bih voleo da imam još jednu koja ima gornju ploču od kedra. Najbolje je da se pripremiš da kad kupiš jednu gitaru, da ćeš ostatak života stalno razmišljati o opremi i instrumentima. Ja tako već 22 godine... a pri tom nisam muzičar po profesiji.

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 09 Aug 2007, 20:08

Kristijan wrote:Najbolje je da se pripremiš da kad kupiš jednu gitaru, da ćeš ostatak života stalno razmišljati o opremi i instrumentima. Ja tako već 22 godine... a pri tom nisam muzičar po profesiji.
Tacno...zalosno ali tacno. Par godina sam imao samo jedan bass, kupovao zice-trzalice-gluposti.. i onda kad je krenulo. Elektricna, pedale, pojacalo, jos jedan bass ali petozicani... Mislio sam da cu da se zaustavim tu ali nee...evo vec merkam jedan sestozicani.. :( Sva sreca pa nemam para sada.

Izvin'te za offtopic morao sam da se izjadam :) .

P.S. dobrodoslica novom clanu :)

viden

Post by viden » 09 Aug 2007, 22:01

Ja bih rekao da je to iz razloga što većina muzičara (ili "muzičara) ima neobjašnjivu potrebu da stalno juri novi instrument, novi ton, novi...
Manje se ljudi bave muzikom a daleko više opremom.
Potpuno razumem prethodna dva posta jer sam, ne tako davno, odmah nakon kupovine nove gitare razmišljao o izmenama ili kupovini sledeće.
Sada sam se posle akustične i električne gitare ponovo vratio klasičnoj i na njoj (klasičnom tehnikom) sviram sve (ama baš sve).
Meni je (sad kad sam sazreo) klasična gitara univerzalna gitara jer sam definisao svoj izraz (verujte teško me je imitirati)-sviraš sve i zvuči odlično i originalno. Naravno povremeno se dohvatim western i el.gitare tek da ostanem u kondiciji ali je klasična sve što mi zapravo treba.
Univerzalna gitara u onom drugom smislu (gitara koja imitira sve gitare) potrebna je gitaristima koji nemaju svoj izraz ili nemaju potrebu da ga formiraju (sve jedno je da li muzikom zarađuju ili ne).

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 10 Aug 2007, 08:12

Ja se sa tobom 100% slažem, ali ako sviraš sam u svojoj sobi. Kad radiš sa bendom, stvari se bitno menjaju. Sa mojom 335 elektricnom ne bih mogao da sviram u speed metal bendu, mislim da tu ne treba mnogo objašnjavati koji su razlozi. Naravno, ako insistiraš, možemo i to da pretresemo. Istina je da je većina rešenja u glavi i prstima, ali da ne preterujemo baš... To je kao da kažeš da je suviše opterećen tehnikom neko ko ne ume ili ne želi burgijom za drvo da štemuje beton.

Post Reply