Pomoc i savet oko Jackson RR3

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
RR3

Pomoc i savet oko Jackson RR3

Post by RR3 » 21 Apr 2009, 22:43

E ovako dosao sam do nekih para i hteo da kupim gitaru i prvo sam imao u planu Epiphone SG goth ali mi nije odgovarala kad sam probao,tacnije telo je kao perce i svu tezinu vuce vrat tako sam odustao od nje a inace SG mi uvek nekako delovala masivnije sa telom pa jel to slucaj samo sa SG goth? u svakom slucaju na kraju sam uzeo ovaj RR3

Image

I detaljno je pregledavsi bez mane a delovao sam ko zacaran dok sam je probao i pregledao bila je stvarno u redu i resim da je uzmem. Na njoj su bile fabricki stavljene zice i tako sledeci dan resim da stavim nove zice,tako stavim 10 tke i nastimam je u D i primetim sledece da mi tu nestima kako idu zice. Tacnije e1 ulazi malo vise u polje vrata dok je E6 skoro na kraju pragova i na srecu gitara je svirljiva E6 neslece tj nesklizne sa vrata gore ali ako se malo zavija na gore onda sklizne. Mislim da slika govori sve najbolje o cemu pricam pa obratite paznju.

Image

na ovoj se mozda i bolje vidi

Image

E ovaj detalj me malo prilicno smorio,jer pre kupovine dok sam je studirao bas ovakva razlika i nije bila,mislim da bi je svakako primetio.Sad neznam kakva su vasa iskustva sa Jackson gitarama dal ovako treba ili je potrebno steljovanje gitare? Tako da verujem da je ovo resiv problem i da je potrebno stelovanje vrata ili floyda? Neznam u ovaj detalj se bas i nerazumem. :( Uglavnom sledeci dan odem nazad u Mitros i prvo pogledam sve Jackson gitare a zatim sam bacio pogled i na ostale i iznenadio se da ih ima dosta takvih tj ovakvih. :x I zatim sam se obratio prodavcu i objasnio i pokazao kakav problem imam sa gitarom i racunajuci na garanciju on mi samo rekao da je gitara pod garancijom na elekroniku i da sam vec menjao zice !!! :o :o :o ali mi objasnio kako to mogu resiti. da je to pomeren vrat,treba ga otpustiti i malo nategnuti u stranu koju treba i zatim stegnuti srafove i preporucio mi je jednog majstora Gorana i reko da to nece biti skupo. E posle je usledilo vec pomenuto objasnjenje na garanciju.

Sad ljudi mene zanima kako mogu da resim ovaj problem? Jel ste upoznati na forumu o kom Majstor Goranu je rec i kolko bi kostala popravka,stelovanje vrata,floyda il sta vec treba???
Malo mi frka da gitaru nosim bilo kome,ovo je Srbija ( NAZALOST) pa da mi neki mudrac nepovadi i zameni sve sto se moze kao sto rade sa telefonima,TV ima i slicnom robom. Pa da to vise nebude RR3 :x samo bi mi to trebalo.
Na kraju moram reci da je gitara stvarno onako ubica sa zvukom i ja nemam nameru da je se odricem,prodajem i slicno prvo nisam trgovac sa opremom a drugo volim RR3 :D A zelim da ulozim i ucinim sta sve treba da budem zadovoljan i da je imam.
Da nedavim vise savet st treba ciniti. :?

dweezil

Re: Pomoc i savet oko Jackson RR3

Post by dweezil » 21 Apr 2009, 23:06

ako gitara ima bolt-on neck, tj. ako imash pozadi plocicu koja spaja vrat sa telom onda nije veliki problem, u principu to se reshava brzo, malo se popuste srafovi i vrat se pomeri kako treba da stoji i opet se sve pritegne.

RR3

Post by RR3 » 22 Apr 2009, 00:03

Ima bolt-on neck ali ja nebi sam tu da cackam,nerazumem se. I nije mi jasno kako srafovi pritegnuti u istim rupama mogu drzati vrat u drugom polozaju jer mi poznato da sraf uvek kad se vraca na istu rupu,vraca predmet koji se odsrafi i zasprafi ponovo u isti polozaj. Mozda sam lupio glupost,mozda nije isto obicno srafiti neki predmet i vrat na gitari. Jbg... ja nikada nisam experimentiso i rasklapao gitare. :oops:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 22 Apr 2009, 01:31

RR3 wrote:Ima bolt-on neck ali ja nebi sam tu da cackam,nerazumem se. I nije mi jasno kako srafovi pritegnuti u istim rupama mogu drzati vrat u drugom polozaju
Mogu.
Meni je jednom ispala gitara i pomerio se vrat par milimetara, imao sam isti "problem"... Samo uradi to sto ti je rekao ovaj iz mitrosa. Ja je zbog toga ne bih nosio kod majstora ali ti znas. :wink:
Sve u svemu, nemoj da brines, laka popravka.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 22 Apr 2009, 07:20

RR3 wrote:Ima bolt-on neck ali ja nebi sam tu da cackam,nerazumem se. I nije mi jasno kako srafovi pritegnuti u istim rupama mogu drzati vrat u drugom polozaju jer mi poznato da sraf uvek kad se vraca na istu rupu,vraca predmet koji se odsrafi i zasprafi ponovo u isti polozaj. Mozda sam lupio glupost,mozda nije isto obicno srafiti neki predmet i vrat na gitari. Jbg... ja nikada nisam experimentiso i rasklapao gitare. :oops:
Sa drvetom je to drugačije. Ne treba očekivati da možeš sad 10 puta tako da "premeštaš" vrat, jer će onda rupe da se razglave, ali ovo što Dweezil predlaže radi sasvom, jer hol-šraf prilikom šrafljenje ureže navoj u drvetu, i svaki put kad šrafiš taj urezani navoj je drugačiji, jer ne može drvo da se odupre metalnoj lozi koju ima šraf. Ma ja sam neke stare, a glomaznije komade nameštaja, koji su puna puta rasklapani pa su rupe već od silnog urezivanja navoja u drvetu postale labavije uspevao da sastavim tako što se samo trudim da svaki šraf, prilikom šrafljenja u već postojeću rupu, maaaaalkice zakosim, pa šraf ponovo ima prilike da zahvati makar jednom stranom malo "zdravog" drveta i da drži tako da nikad ne pomisliš da je spoj nesiguran. Naravno, nemoj baš ovo s gitarom da radiš, samo ti ovo navodim kao primer kako ti je to sa drvetom nekako "živo", osluškuješ ga dok radiš.

RR3

Post by RR3 » 22 Apr 2009, 23:01

Funkomat wrote:
RR3 wrote:Ima bolt-on neck ali ja nebi sam tu da cackam,nerazumem se. I nije mi jasno kako srafovi pritegnuti u istim rupama mogu drzati vrat u drugom polozaju
Mogu.
Meni je jednom ispala gitara i pomerio se vrat par milimetara, imao sam isti "problem"... Samo uradi to sto ti je rekao ovaj iz mitrosa. Ja je zbog toga ne bih nosio kod majstora ali ti znas. :wink:

Pa ovaj u Mitrosu mi reko da je on imao takav problem navodno na staroj gitari i probao je sam da to namesti ali nije uspeo pa je odneo gitaru kod majstora. A ja nebi sam da ***** nesto sto sam platio Djavo ipo pa tako i nisam siguran. Jel upoznat neko o kom se majtor Goranu radi sto mi preporucili u Mitrosu? A ja cu se malo zanimati sa starom gitarom a kad budem vise upucen i upoznat sa delovima i namestanjem onda cu sam resavati ove zavrzlame. :) Mogu i da probam sam to da resim el mogu dobiti upustvo kad skinem tu plocicu iza sta bi trebao da radim? Kolko da opustim srafove i kolko da ih stegnem kad zavrcem? Da mi se nerasklima vrat i sta bi jos trebo da pazim da nezeznem nesto?

RR3

Post by RR3 » 22 Apr 2009, 23:04

Kristijan wrote:
RR3 wrote:Ima bolt-on neck ali ja nebi sam tu da cackam,nerazumem se. I nije mi jasno kako srafovi pritegnuti u istim rupama mogu drzati vrat u drugom polozaju jer mi poznato da sraf uvek kad se vraca na istu rupu,vraca predmet koji se odsrafi i zasprafi ponovo u isti polozaj. Mozda sam lupio glupost,mozda nije isto obicno srafiti neki predmet i vrat na gitari. Jbg... ja nikada nisam experimentiso i rasklapao gitare. :oops:
Sa drvetom je to drugačije. Ne treba očekivati da možeš sad 10 puta tako da "premeštaš" vrat, jer će onda rupe da se razglave, ali ovo što Dweezil predlaže radi sasvom, jer hol-šraf prilikom šrafljenje ureže navoj u drvetu, i svaki put kad šrafiš taj urezani navoj je drugačiji, jer ne može drvo da se odupre metalnoj lozi koju ima šraf. Ma ja sam neke stare, a glomaznije komade nameštaja, koji su puna puta rasklapani pa su rupe već od silnog urezivanja navoja u drvetu postale labavije uspevao da sastavim tako što se samo trudim da svaki šraf, prilikom šrafljenja u već postojeću rupu, maaaaalkice zakosim, pa šraf ponovo ima prilike da zahvati makar jednom stranom malo "zdravog" drveta i da drži tako da nikad ne pomisliš da je spoj nesiguran. Naravno, nemoj baš ovo s gitarom da radiš, samo ti ovo navodim kao primer kako ti je to sa drvetom nekako "živo", osluškuješ ga dok radiš.
:) znam tacno dobro o cemu pricas u vezi srafljenja drveta. Upoznat sam solidno sa stolarijom.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 22 Apr 2009, 23:07

RR3 wrote:
Funkomat wrote:
Mogu.

Pa ovaj u Mitrosu mi reko da je on imao takav problem navodno na staroj gitari i probao je sam da to namesti ali nije uspeo pa je odneo gitaru kod majstora. A ja nebi sam da ***** nesto sto sam platio Djavo ipo pa tako i nisam siguran. Jel upoznat neko o kom se majtor Goranu radi sto mi preporucili u Mitrosu? A ja cu se malo zanimati sa starom gitarom a kad budem vise upucen i upoznat sa delovima i namestanjem onda cu sam resavati ove zavrzlame. :) Mogu i da probam sam to da resim el mogu dobiti upustvo kad skinem tu plocicu iza sta bi trebao da radim? Kolko da opustim srafove i kolko da ih stegnem kad zavrcem? Da mi se nerasklima vrat i sta bi jos trebo da pazim da nezeznem nesto?
Ako neces sam da radis, imas celu temu o majstorima. Izaberi jednog i uzivaj. :ziveli:
Ne moras ti bas kod tog majstora Gorana da nosis gitaru... :)

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 22 Apr 2009, 23:24

Malo popusti plocicu i vidi dali vrat radi levo desno.Ako radi znaci da su rupe u telu malo sire tako da imas malu toleranciju u pomeranju sto je u tvom slucaju dobro.stavis neko parce lima ili plastike kao odupirac od bocnog pomeranja,zavrnes sarafe i cao.Ako su rupe u telu pasend sarafima, ja bih ih razbusio sa 0,3-0,5 mm debljom burgijom.Isti sam problem imao sa starom gitarom zbog lose pozicioniranog flojda,isto tako pomereno u stanu,ali mi nije smetalo.Ali pazi sad.E6 ti prati liniju vrata od 1. do zadnje praga.Ako vrat pomeris udesno moze da izgleda kao da ti se vrat ukrivio.Ne znam kako se to odrazava na stim i eventualno krivljenje vrata u buducnosti.Ako lepo radi bolje ne diraj nista,da se ne bi pokajao kasnije

RR3

Post by RR3 » 23 Apr 2009, 23:31

Ej drugari videcu,bitno mi da znam da ovo u svakom slucaju moze da se resi,moze da se svira ali je iritirajuce i nepouzdano kad kontam da u nekim momentima hoce E6 da sklizne s vrata. Imam majstora koji ce mi pomoci i objasniti kako sta funkcionise da znam za sledeci put. :) To mi je stari poznanik u gradu,pravio je sebi gitaru i ima jos nekih svojih radova,nekih njegovih radova ima i ovde na forumu,nasao sam.. :D ovde
viewtopic.php?f=18&t=4414 tako da eto,bice ok. Hvala vam na savetu. :ziveli:

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 23 Apr 2009, 23:35

RR3 wrote:Ej drugari videcu,bitno mi da znam da ovo u svakom slucaju moze da se resi,moze da se svira ali je iritirajuce i nepouzdano kad kontam da u nekim momentima hoce E6 da sklizne s vrata. Imam majstora koji ce mi pomoci i objasniti kako sta funkcionise da znam za sledeci put. :) To mi je stari poznanik u gradu,pravio je sebi gitaru i ima jos nekih svojih radova,nekih njegovih radova ima i ovde na forumu,nasao sam.. :D ovde
Odnesi kod Tase i ne brigaj, covek je car, ako ti on ne resi problem niko nece :)

RR3

Post by RR3 » 23 Apr 2009, 23:54

DrGreenthumb wrote:
RR3 wrote:Ej drugari videcu,bitno mi da znam da ovo u svakom slucaju moze da se resi,moze da se svira ali je iritirajuce i nepouzdano kad kontam da u nekim momentima hoce E6 da sklizne s vrata. Imam majstora koji ce mi pomoci i objasniti kako sta funkcionise da znam za sledeci put. :) To mi je stari poznanik u gradu,pravio je sebi gitaru i ima jos nekih svojih radova,nekih njegovih radova ima i ovde na forumu,nasao sam.. :D ovde
Odnesi kod Tase i ne brigaj, covek je car, ako ti on ne resi problem niko nece :)
E pa hocu,danas sam ga zvao i dogovorili se... Inace ja Tasu znam bas dugo,jos dok je ziveo u Margiti negde od 97 me god i oduvek se bavio izradom pojacala i sad sa gitarama,sebi je radio PRS i lepo je sredio jos nekoliko gitara kolko znam a video sam i tvoje postove i slike gitare i onog basa. :ziveli:

Post Reply