Zice
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Zice
Žice za akustičnu imaju bronzane namotaje, dok žice za električnu imaju nikl namotaje. Drugi je karakter tona. Na kompletu žica za akustičnu najčešće je i 3. žica sa namotajima. Ako set žica i za električni i za akustičnu ima istu dimenziju 1. žice, kako ideš ka 6. žici imaš sve masivnije žice u kompletu za akustičnu, recimo kao one beefy žice za električnu namenjene drop štimovima. Ne znam da li je pametno stavljati žice za akustičnu na električnu, nisam nikad isprobao. Obrnuto jesam, stavljao sam žice za električnu na akustičnu gitaru, ali mi se nije dopalo, suviše neubedljiv ton po mom mišljenju.
Znaci nije bas najpametnije stavljat? Hvala na odgovoru. Ja sam klavijaturist, sad sam kod frenda basista. Svira nam se nešto a imamo samo el. gitaru bez zica i zice za akusticnu... U krajnjem slučaju dosade smiju li se basist i klavijaturist objesit o te žice za akustičnu? Basist ima 80, ja 70kg, žice su desetka, brijem da ovi brojevi 50 i 38 označavaju debljinu E i A zice...
-
ja bi bio obeshrabljen kad bi mi pukla tako zica, bolje neko redovnije uze uzeti il mozda produzni kabel.
kupite zice za elektricnu
mislim da su najjeftinije oko 300-400dinara
kupite zice za elektricnu

- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
A i bolelo bi da se obesite sa zicama, prvo bi vas jako seklo, namucili bi ste se...
Nikako zice od akustare na elektronku, iskrivice se vrat, mislim da je mnogo jaca tenzija nego kod zica za elektricnu...

Nikako zice od akustare na elektronku, iskrivice se vrat, mislim da je mnogo jaca tenzija nego kod zica za elektricnu...
sto se mene tice, moze sve, trista puta sam eksperimentisao i stavljao elek na akust i obrnuto, razne debljine itd. i nista nije bilo strasno:) cak cijenim da sam bio, mada se sad ne secam, ekstra zadovoljan kad sam stavio neke elektricne na akustaru, dobio sam neki mekani, a opet, metalni zvuk (ko kad sutiras nogom pet kila zamrsene zice).
Da, ja sam koristio žice od električne na akustičnoj kad sam tezgario intenzivno, pa kad moram 3 do 4 sata da deljem akorde na akustičnoj svako veče, nekako to mnogo lakše podnese ruka kad se sviraju ove žice za električnu, meeeeeekaaaanooooo... ne oseti se. Samo to sam radio kao klinac, a od tezgarenja se nabilduje ruka, pa sam se ipak vratio na prave žice za akustiku, vredi se pomučiti za pravi ton. Trenutno imam gitaru koja nema lep ton sa debljim žicama od .011 ali kad rezonator daje kvalitetniji zvuk, moj izbor su .012 za akustičnu, dok ne osetim da su mi se pomerili bubrezi od basa - nisam stavio dovoljno masivne žice
Ali evo gledam sad šta piše na pakovanju - .011 koristim i na električnoj i na akustičnoj. Na električnoj je dakle 1. žica .011 a 6. žica .048 dok je na akustičnoj 6. žica .052 što će reći da set za akustičnu mora da ima veću tenziju. S druge strane, vidim da se pominje set .010 - .050 i taj ne bi trebalo da ugrožava konstrukciju električne gitare, nije tako upadljiva razlika. Za setove sa debljim žicama bih se već zamislio koliko je to pametno. Ne mora da znači da bi odmah došlo do posledica, ali u nekom dužem periodu mislim da bi mogle da se jave deformacije.

Ali evo gledam sad šta piše na pakovanju - .011 koristim i na električnoj i na akustičnoj. Na električnoj je dakle 1. žica .011 a 6. žica .048 dok je na akustičnoj 6. žica .052 što će reći da set za akustičnu mora da ima veću tenziju. S druge strane, vidim da se pominje set .010 - .050 i taj ne bi trebalo da ugrožava konstrukciju električne gitare, nije tako upadljiva razlika. Za setove sa debljim žicama bih se već zamislio koliko je to pametno. Ne mora da znači da bi odmah došlo do posledica, ali u nekom dužem periodu mislim da bi mogle da se jave deformacije.
Zasto bi neko stavljao zice za akusticnu na elektricnu gitaru? 

ja nesto stalno dru_acije, nemam pojma, posto sviram svasta nesto, onda zavisi u kom sam trenutnom tripu s muzikom i tako:)
ako sam u fazonu da pravim akusticne akordicne strummin pesme, onda 11 ili 12, ako ocu da se zezam sa bendovanjem drndanjem i udaranjem zica u pra_ove, onda idem i do 9, mada osam stvarno nikad nisam stavio, nekako mi to ko da sviram kuvane rezance
sto se elektricne tice, tu je dru_a prica, tu stavljam tipa devetke, moooozda cak i osmice, elektricnu kontam skroz dru_acije od akusticne.
ako sam u fazonu da pravim akusticne akordicne strummin pesme, onda 11 ili 12, ako ocu da se zezam sa bendovanjem drndanjem i udaranjem zica u pra_ove, onda idem i do 9, mada osam stvarno nikad nisam stavio, nekako mi to ko da sviram kuvane rezance

sto se elektricne tice, tu je dru_a prica, tu stavljam tipa devetke, moooozda cak i osmice, elektricnu kontam skroz dru_acije od akusticne.