Udaljenost žica od pragova

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Wagorth
Ex Cane

Udaljenost žica od pragova

Post by Wagorth » 04 May 2009, 10:36

Koliko su na vašima gitarama žice udaljene od pragova? Provalio sam kao da se gleda u odnosu na 12 prag.
Pretpostavljam da pravila nema, znaci zanima me koliko je kod vas?
Ja sam jos u experimentisanju sa polovnom gitarom
koju sam skoru kupio i nisam nista podesavao na njoj. Bilo kako bilo cini mi se da su mi zice malo udaljenije nego sto treba.
Cenim da na 12pragu E6 zica ima negde 3-4mm lufta, analogno tome ide i razmak za ostale zice. Vrat gitare ja blago ali znaci blago, blago zakrivljen sto namerno nisam dirao jer jos se ono kao upoznajem snjom. Da sredim vrat sigurno bi se supustile za malo. Natrcao sam ovde na jednom postu
da covek kaze da mu je udaljenost zica (ako sam dobro skapirao) 1,5-2mm sto je mnogo manje nego kod mene.
Ovo mi pretstavlja mali problem pri sviranju, kad bendujem desi mi se da mi prst ode maltene ispod zice iznad one koju podvijam.
Ovo mi generalno nije problem posto imam dug staz sa akusticnom gitarom pa sam naviko na dignute zice, ali je kod elektricne nezgodno jer se svaki kontakt prstima tog tipa pojacava pa se cuju tonovi koji nebitrebali.
Kolko su zice udaljene kod vas? I kako bi trebalo da ih spustim eventualno, znaci vrat pod 1 i verovatno da se tremolo obori ili sta vec?
Aj poz i fala unapred.

Wagorth
Ex Cane

Re: Udaljenost žica od pragova

Post by Wagorth » 04 May 2009, 11:11

Da kad covek nema oci kao ja onda kuca postove i trazi pitanja na koje vec ima odgovora u forumu. lol
Nadjoh sad post o ovome.
Al aj kad je vec napisan cisto stavite koje su vrednosti kod vas, mozda nekom pocetniku ko meni olaksa stvari.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 04 May 2009, 16:22

Druzhe mislim da niko nikada nije izmerio tu vrednost, niti da postoje ikakva pravila, ono tipa "sviram metal, udaljenost je 1mm", "sviram gypsy jazz udaljenost je 3mm" i sl. Jednostavno, sam birash po tome kako ti odgovara i to je to. Ja generalno volim vishu akciju, ne previsoku, ali za mnoge je moja akcija visoka. Ako stavish prenisku akciju prirodan sustain nota, dakle bez korishcenja ikakvih produzhavacha tona a to mogu biti od pojachala preko drive-ova do kompresora i e-bow-a..., dakle prirodan sustain ce ti biti manji(opet, svaki magnet ima propisanu daljinu na kojo zhice treba od njega da budu kako bi davao maximalni sustain...). Ali cesh, mozhda, laskhe svirati. Stoga treba naci neki balans izmedju masivnosti i trajanja tona i komfora pri sviranju.

Eto, nadam se da sam pomogao i da ni u chemu nisam pogreshio, a to ce vec ostali iskusniji chlanovi primetiti. :ziveli:

progg

Post by progg » 04 May 2009, 18:08

i ja sam se sa tim istim pitanjem smarao pre par godina... koja visina? pa koja visina? kolega (iznad) je dao bas ok odgovor...vidis sta tebi odgovara (i tvojoj gitari) i cepas... neko voli nisko a neko visoko... ja sam na svom stratu jedno vreme drzao zice na 1,4mm iznad 12-og praga i iskreno to mi je bilo nekako mnogo nisko... sada je ta vrednost (vec duze vreme) na nekih 1,8-1,9mm i to je ono sto mi najvise prija, mada ne znaci da u neko skorije vreme necu podici ili spustiti akciju... za sada sam veoma happy tonom koji "vadim" iz gitare...

Post Reply