Zemlja Telecaster-a

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
mateuspoz

Re: Zemlja Telecaster-a

Post by mateuspoz » 01 Aug 2012, 11:57

Trzalice,
imam utisak da ti nisi držao pravog telecastera u rukama...Slažem se za šminkere, hipstere, ali...Zamisli Lu Rida, Kit Ričarda, Tom Petija...bez telecastera...Zamisli blues bez tele likova poput Albert Collins, Tom Principato, Robben Ford... da ne pominjem čitavu plejadu virtuoznih kauboja od Bartona do Urbana i drugih mlađih likova kojima nije potrebno ništa više od kabla, napanjenog pojačala i dobrog ritma.
Telecaster upravo svojom primitivnošću izaziva majstore da iskoriste taj twang koji prosto ne postoji u drugim gitarama. Pa Jeff Beck je krenuo sa svojim Esquire, da ne pominjem da je Page više od 50% studijskog materijala usnimio upravo na telecasteru.... Naravno, to ne isključuje druge modele, gitare, ali iskreno mislim da nema ozbiljnog gitariste koji bi se odrekao telecastera u svojoj kolekciji...
Neću sa tobom da polemišem o narodnjacima sa one strane Atlantika...Kreni od Dilane i Keša, stigni do autora Lusinda Vilijams ili Chuck Prophet, Ronnie Earl, ili Towans Van Zant...ili, evo preporuke za ovo leto: grupa Spain...shvatićeš da je ipak to nešto sasvim drugo u odnosu na naš mainstream...jbg.. tako je...

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 01 Aug 2012, 11:58

Bez uvrede, ovo vishe ne lici na temu nego na prepucavanje, ali tako se desi sa svakom temom u poslednje vreme.
Hipsteri sviraju Jag Tele Jazzmaster Stratocaster Les Paul .... Mislim svi ljudi sviraju sve gitare, uopshte nije bitno koji je njihov oblik, nego im se naravno gleda primena. Telecaster kao takav je gitara kojoj posezu oni kojima treba prodorniji zvuk i bolja separacija tonova kod akorda na drajvu naprimer (da ne navodim primere). Takodje, u svakom studiu cete naci sigurno jedan telac jer verovali vi to ili ne, tele se nalazi na mnogim snimcima, pa cak i metal bendova. Uzivo oni sviraju neshto sasvim drugo naravno.
Stratocaster je takodje savrshena gitara za namene koje je napravljena. Naime, dodavanje jos jednog magneta i vibrato rucice donelo je neke nove momente kod sviranja i stratu su uglavnom se okrenuli ljudi koji su hteli taj karakter tona u sviranju. Gilmur naprimer mnoge stvari u studiju snima na telcima pa onda overdubuje na stratovima, a uzivo svira najvise strat ali i telce vrlo cesto, zavisno od pesme.
Za ostale gitare vazi isto, svako svira ono shto mu treba da napravi svoj originalni sound...Tu nema nikakavih pravila. Subjektivno meni odgovaraju samo fender gitare, jer na gibsonima, koliko god oni bili prakticniji u smislu drajva i kratke skale, ja nemogu da dobijem klin koji ce me inspirisati da pravim muziku, vec na njima automatski krecem da sviram neke skale i vuku me na neku drugu stranu.
U svakom slucaju je savrsheno shto svako ima drugaciji ukus. Eto recimo Trza voli stratove i les polove, ne svidjaju mu se telci i jaguari naprimer. Ja ne volim les polove i stratove kao ni marshall pojacala, jer na les polovima ne mogu da napravim taj ton koji jurim ko ni na marshallu, a strat ne volim jer ima tremolo koji uvek blokiram kao i medjupozicije koje nevolim kako zvuce, pa samim tim, koji ce mi onda strat. Daleko od toga da necu imati strat kad budemo imao neke ekstra love, kao i les paul...Jedine gitare koje nikad necu kupiti su one neke spicaste koje lice na sismise jer poret toga shto jako muljavo zvuce na klinu, izgledaju kao abominacija.
Nadam se da ce te se skontati da ne mozete biti isti i da je to ustvari i poenta. :) :ziveli: :ziveli:
Image

LifelessDead

Post by LifelessDead » 01 Aug 2012, 12:15

nemanjavelimirovic wrote: Nadam se da ce te se skontati da ne mozete biti isti i da je to ustvari i poenta. :) :ziveli: :ziveli:
Ko? Trza da to skonta? 'Si lud? Znaci Strat, Les Paul(ako imas para), Marshall, nema dalje.

SkyHero94

Post by SkyHero94 » 01 Aug 2012, 12:18

Nisam rekao da treba traziti prijatelje vec ne stvarati neprijatelje. Dobro i da su te napali da das te pare nekom majstoru to je njihovo misljenje koje ti ne moras prihvatiti. Nema razloga praviti zbrku sad i stalno pisati po forumu. Svaki covek naravno ima svoje misljenje. Na kraju ces uciniti opet ono sto si hteo uzeti Fendera USA. Sve sto sam hteo reci smiriti strasti i ne prepucavati se toliko oko takvih misljenja sa obe strane. Po meni Tele je gotivna gitara ali nije to my piece of cake. :)

Haralampije

Post by Haralampije » 01 Aug 2012, 12:32

Image
Ovo je jedino tele koje sam imao...nikad nisam mogao da se naviknem na njih...skoro pa mi nedostaje,staro kopile.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 01 Aug 2012, 12:33

Najlepsi telac IMHO
Image

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 01 Aug 2012, 13:00

Ja sam jos uvek zaljubljen u ovu moju. 3 godine, hm, tezi da preraste u ozbiljnu vezu :)

Image

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 01 Aug 2012, 14:10

Doktore, mislim da nisam nista pisao na temi o tvojoj gitari, ali cu sada iskoristiti priliku da kazem da mi je apsolutno prelepa! I boja, i izbor materijala, i headstock, ma sve komplet. :-) :ziveli:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 01 Aug 2012, 14:21

Trzalica wrote: Tražio sam savet u vezi kupovine gitare
Ili beše magneta gde si se usput govoreći raspitivao i za Goranove? Na forumu nema čopora, ovde su ljudi pobogu. Ne znam kakvu reakciju očekuješ kada za Mirka Tasića i Gorana kažeš da su stolari? Većina ljudi pomisli da si teška budala, par ljudi ti zapravo to i kaže kada za majstore koji zapravo umeju da naprave nešto ,kažeš da su stolari.

A što se originala tiče, barem Gibsona, hoćeš reći da se gitare prave isto kao nekada? Naravno da ne, što bi u suštini značilo da Gibson pravi fake sopstvenog LP-a (ako naravno pod originalom smatramo i kako i od čega je gitara napravljena a ne što ponosito nosi logo i made in USA). Pa mi onda objasni o čemu ti zapravo pričaš?O tonu, ili o originalu? Eto lepo te pitam da mi objasniš taj fenomen.

SkyHero94

Post by SkyHero94 » 01 Aug 2012, 14:41

DrGreen stvarno super gitara. :1:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 01 Aug 2012, 14:55

chovek nijednom nije napravio nijedan post koji je bio u vezi sa nekom temom. sve shto radi je shto uzhiva u glupkastoj igri nadmudrivanja kao neko malo dete. potpuno beskoristan chlan foruma koji njemu ne doprinosi ni najmanje. ajmo peticija za ban trze zbog "pasivnog napada" :mrgreen:

nodi

Post by nodi » 01 Aug 2012, 15:08

^Slazem se

Doktore, lepa gitara samo nije dovoljno Telasta :D

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 01 Aug 2012, 15:09

@Baba et SkyHero - thx, jeste prelepa. Slikacu ovijeh dana (stigao novi S3 :) ) malo izbliza... Ali ljudi, kako svira (i kako se oseca) ova gitara, ne moze da se docara, apsolutno je najbolja koju sam ikad svirao. Bar none. Btw, u izradi je LP :D Kupio Holy Grail od pups - SD Antiquities, bio sam kao malo dete kad mu doneses sarenu igracku. Eh, nikad necemo odrasti je l da? :mrgreen:
Apropo ovog momka Trzalice, nije on jedini kriv za losu atmosferu na forumu, banom se nece nista postici. Isto su krivi i oni koji ga zacikavaju i tupe o necemu o cemu se razumeju isto koliko i on (Trzalica). Ko u klin ko u plocu, pa sad je neko malo vaspitaniji a neko manje, sta sad. Tako da je ignore safe bet, jedino sto onda ostane malo sta da se procita na forumu :(

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 01 Aug 2012, 15:12

nodi wrote:^Slazem se

Doktore, lepa gitara samo nije dovoljno Telasta :D
Hm pa i nije :) Vise lici na PRS, npr. Mada je opet mnogo drugacija od svih PRS-ova koje sam probao. Cudan mix, mahogany/maple telo, maple/rosewood vrat a 25.5 skala, 21 prag, low output (RioGrande) pickup, fixed bridge... Dobije se najbolje od svega, moze da zvuci i kao LP i kao Tele, ali ima neki svoj specifican timbre, tesko objasniti bez zvucnih primera :)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 01 Aug 2012, 16:02

Pa sta cekas? :P
No, mi koji smo culi nekoliko zvucnih ilustracija, pozdravljamo tu ljubav. :ziveli:

Post Reply