Zemlja Telecaster-a

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
HeatMan

Re: Zemlja Telecaster-a

Post by HeatMan » 01 Aug 2012, 17:33

http://www.dolphinmusic.co.uk/shop_imag ... -large.jpg

upravo si uzeo polovnog.. malo je izudaran/izgreban otpozadi.. i burgijan za neku elektroniku koja je skinuta, ali radi odlichno i lezi mi u ruci.. moj drugi telecaster :)

nodi

Post by nodi » 01 Aug 2012, 18:23

Cestitam! :ziveli:

Meni ni taj nije dovoljno ''telast'' :D

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 01 Aug 2012, 18:40

Čestitke na novoj gitari, poseban plus za P90 magnete, sve više ih volim.

Inače, u šta se ova lepa tema pretvorila u poslednjih nekoliko strana to je užas. Hajde sad lepo ispočetka, pričamo o lepim Telecasterima, nije bitno da li ih volite ili ne.

Evo jedan meni prelep Telac, obožavam zebrano, mnogo dobro izgleda...

Image

Usred Zala

Post by Usred Zala » 01 Aug 2012, 18:46

Trzalica wrote: Šta vredi Iliji, Goranu, Mirku & Co. to što znaju da izrade gitaru??? Ništa, ako nemaju odgovarajući materijal koji se koristi u industriji originala. Mogu oni da iseku pnajlepšu brezu na koju nalete u prvom parku, zadrže 5 godina u sušari, i neće dobiti "the twang" već "the skwang". Mogu takodje da poseku prvi jasen na koga nalete u šumadiji, i njega obrade po svim pravilima, ali opet neće dobitikrajnji ton koji daje onaj iz južnih močvara sjedinjenih država. Sa tom problematikom ste se vidim i Ilija i ti dobro pozabavili...

BTW. Hombre mani se gubiti vreme sa ovdašnjim "ekspertima" koji ni "e" od toga iskreno nisu. Ja sa njima ubijam dosadu povremeno i dobro se svaki pun nasmejem kada krenu ČOPORATIVNO da brane jedan drugoga bez ikakvih argumenata. :lol: Šta misliš ko od ovih EKSPERATA ima u posedu autentični vintage USA Fender, pikao ga na sceni sa recimo Banetom Gluv. ko je recimo svirao laganu bluzericu na veoma skupom i cenjenom Rory G. Stratocasteru, da ne spominjem std. kolekciju Epiphone, Gibson LP, i sl. gitara koje poseduješ.
Meni se ovo "The Drvo" sa Miljakovca sasvim dopada:

http://www.youtube.com/watch?v=IZIgrZyVE94

nodi

Post by nodi » 01 Aug 2012, 18:57

Probao sam ga pre koji dan, meni super zvuci, lepo izgleda i pristupacan je.
Jos samo da skupim kintu :D
Image

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 01 Aug 2012, 19:15

Usred Zala wrote:
Trzalica wrote: Šta vredi Iliji, Goranu, Mirku & Co. to što znaju da izrade gitaru??? Ništa, ako nemaju odgovarajući materijal koji se koristi u industriji originala. Mogu oni da iseku pnajlepšu brezu na koju nalete u prvom parku, zadrže 5 godina u sušari, i neće dobiti "the twang" već "the skwang". Mogu takodje da poseku prvi jasen na koga nalete u šumadiji, i njega obrade po svim pravilima, ali opet neće dobitikrajnji ton koji daje onaj iz južnih močvara sjedinjenih država. Sa tom problematikom ste se vidim i Ilija i ti dobro pozabavili...

BTW. Hombre mani se gubiti vreme sa ovdašnjim "ekspertima" koji ni "e" od toga iskreno nisu. Ja sa njima ubijam dosadu povremeno i dobro se svaki pun nasmejem kada krenu ČOPORATIVNO da brane jedan drugoga bez ikakvih argumenata. :lol: Šta misliš ko od ovih EKSPERATA ima u posedu autentični vintage USA Fender, pikao ga na sceni sa recimo Banetom Gluv. ko je recimo svirao laganu bluzericu na veoma skupom i cenjenom Rory G. Stratocasteru, da ne spominjem std. kolekciju Epiphone, Gibson LP, i sl. gitara koje poseduješ.
Meni se ovo "The Drvo" sa Miljakovca sasvim dopada:

http://www.youtube.com/watch?v=IZIgrZyVE94
Imam i ja jedno ->"The Drvo"<-. Kogod hoće da donese svog Amerikanca na "šišanje", dobrodošao je :ziveli:

Image

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 01 Aug 2012, 21:55

Kao sto obecah...

Image

Image

Image

Image

Usred Zala

Post by Usred Zala » 01 Aug 2012, 23:31

Mala digresija!

Voleo bih kada bi mi neko objasnio šta je to "pravi zvuk Telecastera", to je izraz upootrebljen u ovoj temi.

Probao sam izvestan broj Telaca i najstariji među njima bio je jedan iz 1963.g. pa onda iz 1968.g. (najviše mi se dopao) itd. i svaki je zvučao drukčije! Sve u svemu mogu da zaključim samo šta se meni najviše dopalo, ali ne i šta je to "pravi telecaster"! Neki imaju nervozniji ton, drugi bolji sustain, treći krupniji ton, a sada budi pametan pa proceni šta je to ono pravo!

Lično imam LP i probao sam ih dosta i mislim da je mnogo manja razlika među njima (govorim isključivo o humbucker verzijama) nego među Fender Stratovima i Telcima, sa drugim modelima sam se retko susretao.

dweezil

Post by dweezil » 01 Aug 2012, 23:51

uh odlicno pitanje, dodushe ako bi neko seo da to lepo napise i preprica trebalo bi mozda i pola strane. Ako nadjes u jednom teletu sve ono sto si napisao gore to je manje vise to. Mozda je poenta odabrati ono tele koje ti se licno najvise dopada no matter what other people say...sta znam. Tele je dosta old fashioned instrument, kao i njegovi poklonici... i tako treba i da ostane. Za nekoga je tele iskljucivo vintahe 3 sadle bridge i sve po psu, neko stavi u neck pickup sa strata, neam pojma, ja licno volim sve po psu na teletu...uz prigodan Fender amp to je to. Mislim da je dobar put doci slusanjem muzike i izgradjivanjem ukusa do onoga sta zelis od teleta, tako da ono, mozda ovde stoji "Reci mi sta slusas i reci cu ti koje tele je za tebe"

[youtube]5FA4EYr1VJ0&featur[/youtube]

dweezil

Post by dweezil » 02 Aug 2012, 00:24

takodje ovde je mozda prenaglaseno analiziranje opreme i isntrumenata, totalno izuzimajuci istorijski i muzicki trenutak kada su te gitare dizajnirane i napravljene, kao i uticaji pod kojima su razvijene. Muzika komponovana za telecaster i izvodjena na njima, tu opet dolazimo do te price o muzickom obrazovanju. Iskreno mislim da bi za ljude koji dolaze ovde mnogo zanimljivije bilo da se malo govori i prica o toj nekoj staroj muzici, roots rocku, country i rockabillyju, pa i bluesu. Jer ono istorija telecastera je istorija Americke muzike.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 02 Aug 2012, 00:36

DrGreenthumb wrote:Kao sto obecah...
Opako je to napravo. :ziveli:

Milanares

Post by Milanares » 02 Aug 2012, 08:27

campilongo car. ja "orange" dozivljavam kao metal album :bow:

dweezil

Post by dweezil » 02 Aug 2012, 08:41

Milanares wrote:campilongo car. ja "orange" dozivljavam kao metal album :bow:
:1: :bambi:

mateuspoz

Post by mateuspoz » 02 Aug 2012, 09:04

HeatMan wrote:http://www.dolphinmusic.co.uk/shop_imag ... -large.jpg

upravo si uzeo polovnog.. malo je izudaran/izgreban otpozadi.. i burgijan za neku elektroniku koja je skinuta, ali radi odlichno i lezi mi u ruci.. moj drugi telecaster :)
Хеатман,
Јурио сам Александра да ми прода тј. да извршимо неке замене уз моју доплату, мени се гитара јако допада, шупљикави јасен са Гибсон модел кобилицом и сапунима магнетима, два рога...јбг. објективно ту од телекастера имаш само фендерову скалу, шта више, мислим да је радијус 12"...али од ње и не треба очекивати да буде телекастер у извормом смислу...
Ја сам код Илије Павловића урадио по сопственој замисли Телекастер гитау од које нисам тражио да звучи као теле већ нешто према Гиб 335 али са дебљим месом, тј. махагони тело, предња плоча јавор, махагони врат, пау феро фингерборд, 12" радијус, скала 24,75", Гибсон мост, Готх алуминијум теилпис...Струја: Гибсон ББ Про магнети, ЦТС потови...2 F holes...боја, црвено вино, позади махагони...
Тај мој "Телекастер" доживео је врло позитивне критике од многих гитариста...да би је на крају од мене, буквално отео Сале, један изврстан џезер, Саша из ГДП бенда, који је свирао код мене у пивници Хомбре а ја му посудио гитару зато што је имао неки проблем са својим Епифоном...узе ми човек, само је рекао: Мато, ово је моја гитара...није ме жао када га видим како цакли док је гуди...а уме...сада хоће и мој амп ( Пеца Земун)...оставиће ме ојађеног...
Елем, замишљао сам твоју нову гитару као некакву компензацију или подсећање на оно што сам правио, уз све разлике...
Мени се свиђа форма те гитаре много више него оно што је избацио Фендер са Аткинс сигнатуре моделом. Да се разумемо, то није класични Теле то је потпуно другачија гитара, од ње не треба очекивати теле тванг и бријач са бриџа...
За мене максимална модификација на гитри од које очекујемо да буде Теле и по звуку јесте замена нек магнета неким Хамбакером до 7,5 кОма.
`Ајде, уживај са својом новом гитарицом....

Post Reply