Oprema Koju Imate

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
bancika

Re: Oprema Koju Imate

Post by bancika » 13 Mar 2015, 11:27

komil wrote:Lepa gitara, srećno i sve najbolje. Ali, da li sam ja jedini kome je čudno da su oni tebi dali gitaru u zamenu za očigledno piratizovani softver? Neko iz odatle, firma u profi biznisu da na taj način dolazi do softvera... Ajde to što ste vi nešto grupno kupovali softver, to je stopostotna piraterija, ali onako malecka za lične potrebice i niste firme. Ali neka kompanija iz civilizovanog sveta to posle tako da otkupi? Čudno je.
haha, ja prvi put kad sam procitao, proslo mi je kroz glavu "ovo je ili najcool stvar ili najprevara koju sam skoro procitao". I dalje nisam siguran sta je od ta dva.

boki1978

Post by boki1978 » 13 Mar 2015, 11:28

Nista nije cudno jer oni Kemper i ne prodaju pa tako ni profile. To ne za njihovu licnu upotrebu. Nisu oni kupili kao firma vec preko ppala kao fizicko lice. Kakva je pozadina, da li su zaista uzeli za radnju kako su mi rekli ili je neko uzeo za sebe a platio im moju gitaru, iskreno me i ne zanima. Kad bi samo znao da su clanovi zatvorene grupe ljudi iz protivnickih studija koje zanima sta radi i kako radi konkurencija, ne bi verovao. Opet sa pravne strane, situacija je zamrsena. U pocetku se islo od toga da ako prodas Kemper ne smes da prodas i profile sto je apsurdno. Ako nesto kupis glupo je da ne mozes svojinu da preneses na drugoga. Sada su smislili da treba da se obaveste studiji koji su radili profile sto je ok ali u praksi cisto sumnjam da tako rade.
A ko hoce da plati sad vec 7000 eur za profile, neka uzvoli. Ja u poslednje vreme prijateljima iz sveta muzike i sa sajta poklanjam na stotine novih profila. Moj cilj nije zarada

boki1978

Post by boki1978 » 13 Mar 2015, 11:34

Ako je doslo dotle da treba da vam slikam izvode sa paypala, banke i sl.i da pricamo o tome, nema problema :-) Daj da otvorimo nov toppic tipa fakture i razno gde ce svako da slika koliko je i na koji nacin platio, prodao i sl. :-) Umesto da pricamo o gitarama, ispade nesto sasvim deseto.
A da van pricam kako pola kladionica i kafica sirom.sveta i sve kod nas gledaju piratizovane kanale preko card sharring sistema? :-)

komil

Post by komil » 13 Mar 2015, 11:42

Ok, to je dosta manje čudno, ali i dalje je nešto malo čudno. Moje lično iskustvo je da u Americi (u proseku, i ono što priznaju u društvu) ljudi ne kopiraju ni članu familije softver koji kupe, ako su takvi uslovi kupovine sofvera. E sad, da su u proseku tehnički obrazovaniji, pa da imaju manje straha za stvari za koje bi znali da ne mogu biti uhvaćeni, verujem da bi bilo nešto malo labaviji. Verujem da su ti korisnici Kempera iz vaše sektice :mrgreen: tehnički potkovaniji. Kako je opet nešto veća lova u pitanju, pa još objasne sebi da je to samo u njihove edukativne svrhe... eto im ličnog opravdanja.
To sa prodajom softvera na licence koje se ne mogu preneti, nasuprot prodaji softvera kao proizvoda je jak trend u zadnjih bar 10 godina. Tako da ne čudi da svi proizvođači guraju taj fazon po defaultu - da se licence ne prenose. E sad, u praksi, životnoj i sudskoj, ima raznih kombinacija i slučajeva...

komil

Post by komil » 13 Mar 2015, 11:47

boki1978 wrote:Ako je doslo dotle da treba da vam slikam izvode sa paypala, banke i sl.i da pricamo o tome, nema problema :-) Daj da otvorimo nov toppic tipa fakture i razno gde ce svako da slika koliko je i na koji nacin platio, prodao i sl. :-) Umesto da pricamo o gitarama, ispade nesto sasvim deseto.
A da van pricam kako pola kladionica i kafica sirom.sveta i sve kod nas gledaju piratizovane kanale preko card sharring sistema? :-)
Eh sad... Pa dobro, netjemo više o tome. :ziveli:

bancika

Post by bancika » 13 Mar 2015, 11:57

a jel splituje na single ili su oba kalema u paralelu. Ja imam ovo drugo i otprilike je tako kao sto kazes. Kao malo puniji fender, think SRV.

Rockatansky

Post by Rockatansky » 13 Mar 2015, 12:59

boki1978 wrote:clanovi zatvorene grupe
8)

boki1978

Post by boki1978 » 13 Mar 2015, 13:08

komil wrote:Ok, to je dosta manje čudno, ali i dalje je nešto malo čudno. Moje lično iskustvo je da u Americi (u proseku, i ono što priznaju u društvu) ljudi ne kopiraju ni članu familije softver koji kupe, ako su takvi uslovi kupovine sofvera. E sad, da su u proseku tehnički obrazovaniji, pa da imaju manje straha za stvari za koje bi znali da ne mogu biti uhvaćeni, verujem da bi bilo nešto malo labaviji. Verujem da su ti korisnici Kempera iz vaše sektice :mrgreen: tehnički potkovaniji. Kako je opet nešto veća lova u pitanju, pa još objasne sebi da je to samo u njihove edukativne svrhe... eto im ličnog opravdanja.
To sa prodajom softvera na licence koje se ne mogu preneti, nasuprot prodaji softvera kao proizvoda je jak trend u zadnjih bar 10 godina. Tako da ne čudi da svi proizvođači guraju taj fazon po defaultu - da se licence ne prenose. E sad, u praksi, životnoj i sudskoj, ima raznih kombinacija i slučajeva...
Druze, ja jesam u gradjevinarstvu ali se kao pravnik bavim u firmi prodajom know-how licenci. Nasi su mala deca ali bukvalno za ljude sa Zapada u svemu a posebno u prevarama i muvanjima.
To sto izgleda kao da su priglupi ili da necemu nisu skloni je cesto samo maska.
Oni su mejdu prvima patentirali sistem da kupe samo jednu recimo autocad licencu jer za vise racunara kosta basnoslovne novce. Ako je naravno multimilionska kompanija i ne zali po nekoliko hiljada dolara za jedan samo komp, to ce priustiti. Ali ni vece kompanije vise ne kupuju za sve kompjutere. Cesto se radi na piratizovanom softveru a onda se crtezi provlace kroz originalan koji je kupljen. Druga solucija je cak jeftinija, da crtaju u autocadu a provlace kroz zw cad i sl.cad prorgame koji su jos jeftiniji sa licencom. Ortak mi radi u Londonu bas a kompjuterima, decko je doktor nauka, znam da je slicna situacija i tamo.
Zatim, nismo mi nego sa Zapada patenirali sistem sekdundarnog fioka diska :) To vise nije nikakva tajna. lepo napucas piratski softver na fioka disk, ako hdd butujes sa njega dize pirateriju,a ako ga samo iskljucis i poneses sa sobom, dize original windows a on vise ne postoji. E, tako rade i kod nas i u svetu.
Malo je vise ludaka koji ce da daju 4000$ za samo jednu licencu za jedan kopjuter. Zamisli da firma ima recimo 10 arhitekata i 10 inzenjera... No way...

Card sharring sistem opet oni isto koriste. To je cak dozvoljena piraterija. naime, kupe se original sve kartice na svetu koje postoje pa preko provajdra i podprovajdera nude ljudima koji imaju Linux risivere (danas skoro svi) deljenje slike sa jednog ogromnogo originalnog servera. Podprovajderi prociste posle malo zavisno od regije da ne bi mozda kocilo kad se menjaju kodovi i to nude krajnim korisnicima. Kod nas je jedan od prvih korisnika policajac zaduzen za sajber kriminal :lol: O cemu mi dalje da pricamo...

A o kakvim mesetarenjima i prevarama se tek sluze u gradjevinarstvu sa sirovinama, ugovorima...to mogu da pricam do sutra...

:ziveli:
Last edited by boki1978 on 13 Mar 2015, 13:12, edited 1 time in total.

boki1978

Post by boki1978 » 13 Mar 2015, 13:11

Rockatansky wrote:
boki1978 wrote:clanovi zatvorene grupe
8)
Tj.svi koji su spucali barem 100 EUR na kupovinu originalnog paketa profila. Recimo, ja sam u pocetku ulozio oko 500 EUR za profile... Posle sma shvatio da sam budala...

:cao:

komil

Post by komil » 13 Mar 2015, 13:26

boki1978 wrote:Druze, ja jesam u gradjevinarstvu ali se kao pravnik bavim u firmi prodajom know-how licenci. Nasi su mala deca ali bukvalno za ljude sa Zapada u svemu a posebno u prevarama i muvanjima.
To sto izgleda kao da su priglupi ili da necemu nisu skloni je cesto samo maska....
Zar ne reče da ovo mesto smeta za takve teme... Ne znam čime se baviš, ali tvrdim da je baš dosta drugačije stanje od opisanog. Tamo muvaju klinci, neozbiljni, ovi "naši" kad odu i slično. Ja sam se bavio proizvodnjom i prodajom softvera, tj. licenci. Da sam se ovde time bavio bilo bi muka, a u US zaradio finu lovu. Ukratko. Ne bih više o tome, neka ostane na tome da su mišljenja različita. Ne bih ustvari ni odgovorio, ali bi mi bilo žao da neko baš poveruje da tamo ljudi muvaju više nego ovde. To je potpuno netačno (mada prijatno zvuči, moram priznati). Samo u nekim banana državama se muva više nego ovde.

boki1978

Post by boki1978 » 13 Mar 2015, 13:48

Ja sam.generalno pricao za Zapad. Ocigledno su nam izvori i iskustva drugacija. Ti i dalje veruj da svaka gradjevinska firma kupuje originalan softver u vrednosti od 4000$ ili vise po osobi i da smo mi najgori na svetu, moja iskustva u ovom svetu su sasvim drugacija. I to nisu neki dziberi vec velika kompanije, jer licence koje prodajemo kostaju par stotina hiljada eura. Ali u pravu si, da ne sirimo pricu ovde :-)

boki1978

Post by boki1978 » 13 Mar 2015, 13:52

Predlazem moderatoru da stavi offtopic na ove postove van teme ukljucujuci i moje ako moze, nadam se da ce se i drugi sloziti :-)

komil

Post by komil » 13 Mar 2015, 14:11

boki1978 wrote:Ja sam.generalno pricao za Zapad. Ocigledno su nam izvori i iskustva drugacija. Ti i dalje veruj da svaka gradjevinska firma kupuje originalan softver u vrednosti od 4000$ ili vise po osobi i da smo mi najgori na svetu, moja iskustva u ovom svetu su sasvim drugacija. I to nisu neki dziberi vec velika kompanije, jer licence koje prodajemo kostaju par stotina hiljada eura. Ali u pravu si, da ne sirimo pricu ovde :-)
Licence koštaju par hiljada eura, a kazne mogu da se mere u milionima. Softver kupuje onaj ko može brzo da ga isplati i zaradi, boranija kojoj je skup softver u sopstvenoj branši ostaje boranija. I to ne virtuelno za kazne, to je realno, sudovi se ne otežu kao ovde. Ne kažem da ne muvaju, ali procentualno dosta manje nego ovde. I ne samo to, ovde nije ni sramota reći da koristiš piratski softver, ne postoji u proseku ni svest o tome zašto softver ne može uvek biti džabe itd.

djomla

Post by djomla » 13 Mar 2015, 14:23

komil wrote:
boki1978 wrote:Ja sam.generalno pricao za Zapad. Ocigledno su nam izvori i iskustva drugacija. Ti i dalje veruj da svaka gradjevinska firma kupuje originalan softver u vrednosti od 4000$ ili vise po osobi i da smo mi najgori na svetu, moja iskustva u ovom svetu su sasvim drugacija. I to nisu neki dziberi vec velika kompanije, jer licence koje prodajemo kostaju par stotina hiljada eura. Ali u pravu si, da ne sirimo pricu ovde :-)
Licence koštaju par hiljada eura, a kazne mogu da se mere u milionima. Softver kupuje onaj ko može brzo da ga isplati i zaradi, boranija kojoj je skup softver u sopstvenoj branši ostaje boranija. I to ne virtuelno za kazne, to je realno, sudovi se ne otežu kao ovde. Ne kažem da ne muvaju, ali procentualno dosta manje nego ovde. I ne samo to, ovde nije ni sramota reći da koristiš piratski softver, ne postoji u proseku ni svest o tome zašto softver ne može uvek biti džabe itd.

Skroz je u pravu komil. Kada sam tek dosao ovde pitah jednog od developera, koji je tada radio kao freelancer za moju sadasnju firmu, zasto placa sve te silne licence. Jos sam ja ispao glup zbog pitanja. Kaze on, al zato je moj sat 80e :) Niko nije lud da se zajebava sa ilegalnim softwareom, i nema ovde sredicemo znam ja nekog ko zna nekog ... odere te kazna i ne pita te ko si i sta si.

Aj sada on topic :)

Image

bancika

Post by bancika » 13 Mar 2015, 14:36

Posto vise skoro uopste ne koristim pedale, pojacala i slicno, a GAS je tu, uzeo sam jos jedan interface i sluske za drugi kompjuter u stanu, da mogu i preko njega da sviram kad me zena izbaci iz spavace sobe. Verovatno cu scarlet koristiti sa starim sony MDR sluskama koje sad koristim sa NI Komplete 6, a ove nove beyer cu metnuti na glavni interface, trebalo bi da su bolje od sonyjevih. Javljam utiske kad stignu, trebalo bi pocetkom sledece nedelje.

Scarlett 2i2 sam vec imao pa vratio jer nije radio dobro. Posle se ispostavilo da je zbog tog laptopa, pa rekoh da im dam jos jednu sansu :)

Image

Image

Post Reply