Oprema Koju Imate

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
boki1978

Re: Oprema Koju Imate

Post by boki1978 » 13 Mar 2015, 15:55

komil wrote:
boki1978 wrote:Ja sam.generalno pricao za Zapad. Ocigledno su nam izvori i iskustva drugacija. Ti i dalje veruj da svaka gradjevinska firma kupuje originalan softver u vrednosti od 4000$ ili vise po osobi i da smo mi najgori na svetu, moja iskustva u ovom svetu su sasvim drugacija. I to nisu neki dziberi vec velika kompanije, jer licence koje prodajemo kostaju par stotina hiljada eura. Ali u pravu si, da ne sirimo pricu ovde :-)
Licence koštaju par hiljada eura, a kazne mogu da se mere u milionima. Softver kupuje onaj ko može brzo da ga isplati i zaradi, boranija kojoj je skup softver u sopstvenoj branši ostaje boranija. I to ne virtuelno za kazne, to je realno, sudovi se ne otežu kao ovde. Ne kažem da ne muvaju, ali procentualno dosta manje nego ovde. I ne samo to, ovde nije ni sramota reći da koristiš piratski softver, ne postoji u proseku ni svest o tome zašto softver ne može uvek biti džabe itd.
http://chartsbin.com/view/1186

Ako ja izmisljam ili lazem, statistika je nesto sto govori sasvim suprotno. Ako su dole navedene zemlje boranija i banana drzave, onda def.imamo drugacije vidjenje stvari.

Francuska 40%
Poljska 54%
Spanija 42%

i sve druge zemlje iz EU ukljucjuci i SAD po 20-30%.
To znaci da svaki 5.u USA koristi nelegalni softver, da na svaka 2.5 coveka u Spaniji i Francuskoj dolazi nelegalan softver... Ali bitno je da se mi proglasimo banana drzavom. :)
Jesmo mi banana drzava za mnogo sta pa i intelektualnu svojinu, ali sa druge strane barem smo u drustvu jedne Argentine, Indije, Brazila, Kine i Rusije koje ce ekonomski da vladaju svetom uskoro. :)

I ne radi se o temi da li je softver dzabe vec sada kad me vec pitas sa pravnicke strane, tema za Kemper je dosta dugacka. Prvo, odakle pravo studijima koji rade Kemper profile da uopste snimaju Marshall, Fender i druge ampove i prodaju njihove profile? Oni bi sa jedne strane kao da bude sve legalno, da im platis profilisanje po 200 EUR a sa druge strane ne bi da plate istoj fabrici to sto se reklamiraju preko njenog brenda. E, pa bato ne moze! Pa su lepo popapali tuzbe svi do jednog od jednog Marshalla i jos mnogih drugih kompanija da Amp Factory vise firme ne sme da im spominje.

Mozemo o tome druze u negodled :) Inace, ja se bavim advokaturom i kao sto rekoh prodajom know-how licenci i intelektualne svojine. Apsolutno se slazem u mnogo cemu sto ti pises ali samo prenosim drugacija iskustva sa terena. Mi prvi koji imamo 54 patenata EU, Gost i nasih patenata i sertifikata koji su priznati cak i WIPO nagradama znamo sta znaci zastita intelektualne svojine posebno u svetu i zato sam i pisao da ne mozes ni da sanjas na kakve sve prevare smo nailazili. Ti recimo vezes firmu svojim specijalnim i zasticenim aditivima,a oni prestanu da kupuju njih od tebe vec prave nesto svoje sto nema veze sa nama i nasim kvalitetom ali to prodaju pod tvojim imenom. To su firme koje imaju milijarde ali jednostavno su tako navikle da funkcionisu.

Zato nema ljutnje, samo smo razmenili iskustva, ocigledno da postoji i jedno i drugo, sve zavisi gde se nadjes u koje vreme

:ziveli:

djomla

Post by djomla » 13 Mar 2015, 16:04

Kako nismo banana pogledaj 74%. Ipak i ta poslja je ipak za 20% ispred nas, malo li je.

boki1978

Post by boki1978 » 13 Mar 2015, 16:07

bancika wrote:Posto vise skoro uopste ne koristim pedale, pojacala i slicno, a GAS je tu, uzeo sam jos jedan interface i sluske za drugi kompjuter u stanu, da mogu i preko njega da sviram kad me zena izbaci iz spavace sobe. Verovatno cu scarlet koristiti sa starim sony MDR sluskama koje sad koristim sa NI Komplete 6, a ove nove beyer cu metnuti na glavni interface, trebalo bi da su bolje od sonyjevih. Javljam utiske kad stignu, trebalo bi pocetkom sledece nedelje.

Scarlett 2i2 sam vec imao pa vratio jer nije radio dobro. Posle se ispostavilo da je zbog tog laptopa, pa rekoh da im dam jos jednu sansu :)

Image

Image
Javljaj kako sada radi! :ziveli:
Jel nemas problema sa drajverima i sl? Kad sma citao o Scarlettu nailazio sam i na takve topice.

Ja imam komp koji ocigledno ne voli Line6 proizvode, nekako sam resio problem latency-ja koji i dlaje stvara komp cak i u stanju mirovanja ali jedan cudan problem nisam mogao - naime PoD Studio UX2 mi se iznenada posle nekoliko sati rada sam od sebe resetuje u smisli da nece da pusta muziku, jednostavno nestane, ako iskljucim USB kabl onda blinka i nece da ga nakaci. On i USB mi se nikako ne vole, nema gde nisam pokusao da ga nakacim, ali ne vredi.
Dok odlicno radi sa novim laptopom sa ovim kompom se ne mirise cak i kad sam skroz presao LEGALNO ( :) ) na nov OS.

Zato prenosi druze utiske, jer razmisljam o promeni interfejsa i Scarlett je jedna od opcija.

Last edited by boki1978 on 13 Mar 2015, 16:09, edited 1 time in total.

boki1978

Post by boki1978 » 13 Mar 2015, 16:07

djomla wrote:Kako nismo banana pogledaj 74%. Ipak i ta poslja je ipak za 20% ispred nas, malo li je.
Samo uporedi broj stanovnika i bice jasnije :lol: :ziveli:

komil

Post by komil » 13 Mar 2015, 16:20

Bolje da stvarno stanemo jer će je otegnuti. Naravno da ostajem pri svom stanovištu. Samo jedna ilustracija: jednom akvokatu tamo ne bi nikada palo na pamet da piše na javnom internet forumu kako je dobio nešto piratizujući softver. Ma ne samo advokatu. Zato što to može lako da se tretira kao javno izrečeno priznanje (dela). Znam za slučaj gde je neko naderao za reč na internet forumu vezano za neke prihode. Ovde kod nas: dosta teže. Tako da, ko ne zna i ne veruje u cifre, eto razlike, očigledna je.. A da ne pričam da je tamo zaista sramota da neko ko je npr. developer softvera ili ovako kao ti, živi na neki način od licenciranja intelektualnih usluga, olako negde napiše da eto i on malo piratizuje. Mislim sramota u smislu, sečeš granu na kojoj sediš...

Nemoj molim te shvatiti lično, kažem, kod nas ovde ljudi (dobrim delom i opravdano) ne razmišljaju tako. Ali, ilustrujem zato što je ta razlika u razmišljanju jako ilustrativna i govori mnogo i o pirateriji. Da ne ulazimo sad u statistike. Što se poljske tiče to znam, ja sam poljak, imam jako mnogo kontakata sa poljskom. Delimično znam i kako je u Italiji, bio sam tamo godinu dana. Što se građevine tiče, moj školski je arhitekta na zapadu, ali da ne dužim sad...

boki1978

Post by boki1978 » 13 Mar 2015, 16:39

Kao sto ti rekoh za Kamper, tu je odnos sasvim drugaciji, pa kao sto sebe ljudi koji profilisu ne smatraju piratima tako se ni ja na osecam. Recimo, pored kompanija koje profilisu oni nista nisu pitali ni Kempera licno! A zaradjuju na njemu koristeci nelegalno imena brendova. U sustini profili su vecim delom.javni i takvi treba i da budu. Ja ne preprodajem profile niti se time bavim, ovo je samo bio lud splet okolnosti. Sharovanje profila i licnih stvari sustinski nije zabranjeno vec njihovo masovno i javno koriscenje. Kao i sa filmovima.i muzikom koju vecina ljudi kod nas skida sa torrenta a posle isti ti pricaju o zastiti intrektualne svojine. Ili kad sam pricao sa kolegom o tome koji ima.klonove pedala i.lawsuit.gitaru :-D Ja imam neko svoje.drugacije vidjenje svega, ali duga je to prica. Jednostavno ne moze cena licence programa biti veca za jednh malenu zamlju kao.sto smo mi.nego za USA uzevsi 1000 stvari u obzir...ali dugacka je to.tema...

boki1978

Post by boki1978 » 13 Mar 2015, 16:49

Ja se ovde dalje iskljucujem iz ovakvih diskusija :D Nemam niti sam imao motiv da kazem kako se trrba baviti piraterijom samo sam ukazivao kako stvari stoje. A to da li ima razlike i kako treba da se osecam sto sharujem placene profile ili neko drugi ko koristi piratske Amplitube, Rig, FL i druge muzicke programe, skida filmove i muziku sa neta, svira klonove i lawsuit gitare, to je tema o kojoj nasiroko moze da se diskutuje ali u nekoj drugoj temi :ziveli:

bancika

Post by bancika » 13 Mar 2015, 17:20

boki1978 wrote:Javljaj kako sada radi! :ziveli:
Jel nemas problema sa drajverima i sl? Kad sma citao o Scarlettu nailazio sam i na takve topice.

Ja imam komp koji ocigledno ne voli Line6 proizvode, nekako sam resio problem latency-ja koji i dlaje stvara komp cak i u stanju mirovanja ali jedan cudan problem nisam mogao - naime PoD Studio UX2 mi se iznenada posle nekoliko sati rada sam od sebe resetuje u smisli da nece da pusta muziku, jednostavno nestane, ako iskljucim USB kabl onda blinka i nece da ga nakaci. On i USB mi se nikako ne vole, nema gde nisam pokusao da ga nakacim, ali ne vredi.
Dok odlicno radi sa novim laptopom sa ovim kompom se ne mirise cak i kad sam skroz presao LEGALNO ( :) ) na nov OS.

Zato prenosi druze utiske, jer razmisljam o promeni interfejsa i Scarlett je jedna od opcija.

vazi. Kod mene je bio problem sa povremenim klikom, na svakih 5 sec. Onda sam iskopao negde da je to bug u bios-u kod te serije dell laptopova koji nikad nisu ispravili.

Za sada mogu da preporucim toplo onaj NI Komplete 6. Imam ga oko 2 godine i nisam do sad imao ni jedan problem. Sve radi kako treba i driveri su dobri. Videcemo kako ce scarlet da radi. Pre dve godine kad sam probao 2i2, drajveri su bili ok, ali se videlo da nisu ulozili ni blizu trud u njih kao NI. Skoro nikakav UI nemaju, vrlo malo podesavanja i slicno. Ne znam da li se promenilo nesto u medjuvremenu. Ono, kad ti sprava proradi kako treba, drivere vise neces ni da gledas (osim ako nisu neko totalno sr*nje pa ti obaraju sistem ili prave druge problema).

djomla

Post by djomla » 13 Mar 2015, 18:04

boki1978 wrote:
djomla wrote:Kako nismo banana pogledaj 74%. Ipak i ta poslja je ipak za 20% ispred nas, malo li je.
Pricamo o postotcima, zar ne? 74% jasno pokazuje u kakvom je "stanju" neka drzava po pitanju legalnog softwarea. Radio sam u dosta firmi i u nit' jednoj
nije nikad niko iz BSA zakucao na vrata, a piratskog softwarea koliko hoces. A onda da diskutujemo o tome koliko Poljska pripada tim "evropskim zemljama" mozda zato sto je clanica EU ali na nju jednako gledaju kao na bilo koju balkansku zemlju. Sve je to njima Istocna Evropa .. asocijacije dajemo im pare, uzimaju nam pare :) Spanija pada pod slican status ...

Bilo kako bilo otislo je dovoljno offtopic

boki1978

Post by boki1978 » 13 Mar 2015, 18:11

djomla wrote:
boki1978 wrote:
Pricamo o postotcima, zar ne? 74% jasno pokazuje u kakvom je "stanju" neka drzava po pitanju legalnog softwarea. Radio sam u dosta firmi i u nit' jednoj
nije nikad niko iz BSA zakucao na vrata, a piratskog softwarea koliko hoces. A onda da diskutujemo o tome koliko Poljska pripada tim "evropskim zemljama" mozda zato sto je clanica EU ali na nju jednako gledaju kao na bilo koju balkansku zemlju. Sve je to njima Istocna Evropa .. asocijacije dajemo im pare, uzimaju nam pare :) Spanija pada pod slican status ...

Bilo kako bilo otislo je dovoljno offtopic
Drugo sam ja hteo da kazem. To jeste 74% ali od koliko ljudi kad znamo da smo kompjuterski nepismena nacija i da komp koristi max 60% ljudi od koliko stanovnika, kad nam najveci deo cine penzioneri? Sa fruge strane Francuskih 40 i Spanskih 40% od toliko stanovnika i posebno da istaknemo zaposlenih ljudi je velika cifra.
Ali, svakako se slazem da je ova cifra kod nas velika

Uncle Moe

Post by Uncle Moe » 13 Mar 2015, 18:29

djomla wrote: Image
Sto je doobar swirl.

Hillybilly

Post by Hillybilly » 14 Mar 2015, 09:23

Evo i mojih prinova...

Fender MIM precision Bass
Image
Danelectro Reel Echo
Image

Teisco Top Twenty
Image

Musima Deluxe 25K
Image
Image

Rockatansky

Post by Rockatansky » 14 Mar 2015, 12:21

Ti si bas bio vredan... :)

Kakva je ta Musima, jel samo za ukras ili ima i upotrebnu vrednost?

A evo i moje prinove :)

Image

Image

Image

Image

Image

Opa, Gilmor stajl! :XD:

Radjeno po mom nacrtu, prvi put, pa zato ima sitnih propusta... Ali sve u svemu zadovoljan sam kvalitetom izrade i materijala i svega...

Hillybilly

Post by Hillybilly » 14 Mar 2015, 14:10

Rockatansky wrote:Kakva je ta Musima, jel samo za ukras ili ima i upotrebnu vrednost?
Sjajna je, ima sladak ton. pikapi su genijalni (za moj ukus) sa malko slabijim outputom ali božanstvenim karakterom. Vrat je masivan ali svirljiv. Sve u svemo divna i veoma upotrebljiva gitarica za 80eur :D

Milanares

Post by Milanares » 14 Mar 2015, 15:51

ihaa, čestitke! :ziveli:

Post Reply