http://chartsbin.com/view/1186komil wrote:Licence koštaju par hiljada eura, a kazne mogu da se mere u milionima. Softver kupuje onaj ko može brzo da ga isplati i zaradi, boranija kojoj je skup softver u sopstvenoj branši ostaje boranija. I to ne virtuelno za kazne, to je realno, sudovi se ne otežu kao ovde. Ne kažem da ne muvaju, ali procentualno dosta manje nego ovde. I ne samo to, ovde nije ni sramota reći da koristiš piratski softver, ne postoji u proseku ni svest o tome zašto softver ne može uvek biti džabe itd.boki1978 wrote:Ja sam.generalno pricao za Zapad. Ocigledno su nam izvori i iskustva drugacija. Ti i dalje veruj da svaka gradjevinska firma kupuje originalan softver u vrednosti od 4000$ ili vise po osobi i da smo mi najgori na svetu, moja iskustva u ovom svetu su sasvim drugacija. I to nisu neki dziberi vec velika kompanije, jer licence koje prodajemo kostaju par stotina hiljada eura. Ali u pravu si, da ne sirimo pricu ovde
Ako ja izmisljam ili lazem, statistika je nesto sto govori sasvim suprotno. Ako su dole navedene zemlje boranija i banana drzave, onda def.imamo drugacije vidjenje stvari.
Francuska 40%
Poljska 54%
Spanija 42%
i sve druge zemlje iz EU ukljucjuci i SAD po 20-30%.
To znaci da svaki 5.u USA koristi nelegalni softver, da na svaka 2.5 coveka u Spaniji i Francuskoj dolazi nelegalan softver... Ali bitno je da se mi proglasimo banana drzavom.

Jesmo mi banana drzava za mnogo sta pa i intelektualnu svojinu, ali sa druge strane barem smo u drustvu jedne Argentine, Indije, Brazila, Kine i Rusije koje ce ekonomski da vladaju svetom uskoro.

I ne radi se o temi da li je softver dzabe vec sada kad me vec pitas sa pravnicke strane, tema za Kemper je dosta dugacka. Prvo, odakle pravo studijima koji rade Kemper profile da uopste snimaju Marshall, Fender i druge ampove i prodaju njihove profile? Oni bi sa jedne strane kao da bude sve legalno, da im platis profilisanje po 200 EUR a sa druge strane ne bi da plate istoj fabrici to sto se reklamiraju preko njenog brenda. E, pa bato ne moze! Pa su lepo popapali tuzbe svi do jednog od jednog Marshalla i jos mnogih drugih kompanija da Amp Factory vise firme ne sme da im spominje.
Mozemo o tome druze u negodled

Zato nema ljutnje, samo smo razmenili iskustva, ocigledno da postoji i jedno i drugo, sve zavisi gde se nadjes u koje vreme