Oprema Koju Imate

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
komil

Re: Oprema Koju Imate

Post by komil » 05 Apr 2015, 09:14

Markony wrote:PS Uvak sam mislio da studenti uce iz knjiga. Wikipedia nema potpisanog autora.
Kao što rekoh, možeš uzeti knjigu iz fizike za prvi razred gimnazije (od pre circa 20 godina).

Markony

Post by Markony » 05 Apr 2015, 11:30

Vidim da niste u stanju da odgovorite na prosto pitanje.
Kako je ovo moguce :
Rockatansky: "Uvek sam se pitao zasto ljudi stavljaju federe ukoso, kada time gube silu, jer se razlaze pod uglom..." ?
Ja se pitam koja to sila gubi na svom intenzitetu razlaganjem na komponente?

Sta to predstavlja isprekidana linija za koju wikipedia kaze "what the actual plot might look like" sa naglaskom na "might look like"?

Rockatansky je sam na trecem crtezu svoje slikovnice nacratao razlaganje sila: najveca sila je CRVENA (stoji ukoso, odgovara ukoso postavljenoj oprugi), njene komponente su PLAVA i LJUBICASTA.
Problem je sto Rockatansky ne vidi da je CRVENA najveca sila. Po njemu, PLAVA sila je razlozena na CRVENU i LJUBICASTU, jel te "sila se gubi jer se razlaze pod uglom...".
Daljim svojim izlaganjem Rockatansky evoluira svoju ideju sledecom izjavom:

"To i jeste zato sto su ukoso oprige morale da budu vise nategnute da bi kompenzovale to sto su ukoso i manju silu imaju i zato su vec usle u nelinearnu oblast... ;)"

Opruge koje su vise nategnute imaju manju silu ?!? Totalna besmislica.

I nakon ovoliko kontradiktornosti koje je izneo Rockatansky Komil i SSMC meni preporucuju knjigu za prvi razred masinske skole?!?
Citate li vi drugari ko je sta napisao ili komentarisete postove metodom "corave koke"?

Spremio sam i :kokice:
:ziveli:

Rockatansky

Post by Rockatansky » 05 Apr 2015, 13:52

Markony wrote:Vidim da niste u stanju da odgovorite na prosto pitanje.
Kako je ovo moguce :
Rockatansky: "Uvek sam se pitao zasto ljudi stavljaju federe ukoso, kada time gube silu, jer se razlaze pod uglom..." ?
Ja se pitam koja to sila gubi na svom intenzitetu razlaganjem na komponente?
Ja sam ti nacrtao a ti i dalje ne vidis. Pa kada je pod uglom samo komponenta (projekcija) na pravac kretanja nesto "radi", komponenta koja ne normalna na pravac kretanja ne radi nista. :) Ona se ponisti sa onom drugom od druge opruge koja je ukoso.
Markony wrote:Sta to predstavlja isprekidana linija za koju wikipedia kaze "what the actual plot might look like" sa naglaskom na "might look like"?
To znaci da opruga zapravo (actual) ima takvo ponasanje. "might look like" verovatno jer nije svaka kriva linija ista, i za svaku oprugu, negde je nelinearnost manje izrazena, negde vise, nagde ranije negde kasnije.
Markony wrote:Rockatansky je sam na trecem crtezu svoje slikovnice nacratao razlaganje sila: najveca sila je CRVENA (stoji ukoso, odgovara ukoso postavljenoj oprugi), njene komponente su PLAVA i LJUBICASTA.
Problem je sto Rockatansky ne vidi da je CRVENA najveca sila. Po njemu, PLAVA sila je razlozena na CRVENU i LJUBICASTU, jel te "sila se gubi jer se razlaze pod uglom...".
Ti se sprdas, ali Izgleda da je i slikovnica za tebe bila pretsko stivo. Daj nacrtaj ti nesto u AutoCAD-u da vidimo. :roll:

Nebitno kolika je crvena sila, to je sila u opruzi. Kada je pod uglom, razlozi se. Plava komponenta (koja je manja sto je normalno) dejstvuje na tremolo blok da ga uravnotezi sa zicama koje sa druge strane zatezu...
Ljubicasta ne radi nista. Posto ima jos jedna opruga, ona se ponistava sa drugom ljubicastom silom, druge opruge.

Zamisli sada ovo, ti i ortak treba da pomerite neki tezak ormar. I zavezete dva konopca za njega. I sada, hocete vuci svako na svoju stranu pod nekim uglom ili paralelno jedan sa drugim? :D
Ili recimo da gurate auto da upali, hocete gurati paralelno jedan uz drugog, ili pod uglom?
Markony wrote:Daljim svojim izlaganjem Rockatansky evoluira svoju ideju sledecom izjavom:
"To i jeste zato sto su ukoso oprige morale da budu vise nategnute da bi kompenzovale to sto su ukoso i manju silu imaju i zato su vec usle u nelinearnu oblast... ;)"
Opruge koje su vise nategnute imaju manju silu ?!? Totalna besmislica.
Nije opruga slabija, nego je njeno dejstvo slabije u odnosu na ono sto treba da radi. Mozda sam se pogresno izrazio, ali mi nije jasno kako ne kapiras. Opruga pod uglom mora da generise vecu silu od opruge koja je paralelna. (prica od gore sa vicenjem ormara kao slikovit primer) Da bi opruga generisala vecu silu, mora da se vise izduzi. Kada se vise izduzi udje u nelinearnu oblast. Kada udje u nelinearnu oblast, vise sile moras da ulozis da bi je jos malo rastegao, da bi recimo pomerio rucicu na tremolu na primer da otpustis zice i zategnes opruge treba jace da stisnes rucicu.

Mozda je to nekome cilj, meni nekako deluje da kada mi je tremolo "plivajuci" da hocu da ga sa manje snage pomeram gore-dole.
Slicna stvar je da li je bolje 3 opruge bas bas zategnuti ili stavti 5 opruga i malo manje da se zategnute. Meni nekako deluje bolje staviti 5.
Markony wrote:I nakon ovoliko kontradiktornosti koje je izneo Rockatansky Komil i SSMC meni preporucuju knjigu za prvi razred masinske skole?!?
Citate li vi drugari ko je sta napisao ili komentarisete postove metodom "corave koke"?

Spremio sam i :kokice:
Ovo sa razlaganjem sila je iz statike iz prvog srednje, znaci moze svako da ukapira, ne moramo se frljati diplomama fakulteta, to je poenta.

* * *

Sve ovo je teroja, to je nekak logika kojom ja idem, mozda sam negde pogresio, moguce, ali samo u primeni, jer u praksi mozda postoji jos neki detalj koji mi je promakao a utice na cellu pricu, ali ono gore sto sam izneo je prilicno prosto i mislim da nema propusta.

Markony

Post by Markony » 05 Apr 2015, 14:31

Rockatansky :"Nebitno kolika je crvena sila, to je sila u opruzi. Kada je pod uglom, razlozi se. Plava komponenta (koja je manja sto je normalno) dejstvuje na tremolo blok da ga uravnotezi sa zicama koje sa druge strane zatezu...
Ljubicasta ne radi nista. Posto ima jos jedna opruga, ona se ponistava sa drugom ljubicastom silom, druge opruge."

Ovom recenicom si upravo potvrdio moju tvrdnju da je sila u oprugi veca kad opruga stoji pod uglom u odnosu na tremolo. To je, ako se ne secas, trenutak kad ti i ja ulazimo u diskusije.

Markony kaze:"Veca je sila u oprugama kad stoje ukose nago kada stoje normalno na bridge!"
Rockatansky kaze :"No way :) veruj mi na rec :)"

Reci mi, koji od ova dva tvoja citata da uzmem kao istinit?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 05 Apr 2015, 14:44

Толико натезања око физике, а и даље вибрато зовете тремоло :mrgreen:

Rockatansky

Post by Rockatansky » 05 Apr 2015, 15:01

Markony wrote:Rockatansky :"Nebitno kolika je crvena sila, to je sila u opruzi. Kada je pod uglom, razlozi se. Plava komponenta (koja je manja sto je normalno) dejstvuje na tremolo blok da ga uravnotezi sa zicama koje sa druge strane zatezu...
Ljubicasta ne radi nista. Posto ima jos jedna opruga, ona se ponistava sa drugom ljubicastom silom, druge opruge."

Ovom recenicom si upravo potvrdio moju tvrdnju da je sila u oprugi veca kad opruga stoji pod uglom u odnosu na tremolo. To je, ako se ne secas, trenutak kad ti i ja ulazimo u diskusije.

Markony kaze:"Veca je sila u oprugama kad stoje ukose nago kada stoje normalno na bridge!"

Nisi me razumeo, nisam se dobro izrazio, pokusavam da ti to objasnim.
Vec sam vise putao pokusao da ti objasnim sta sam pri tome mislio, a ti se hvatas za sitnice, ne vidis sustinu. Priznajem moja je greska, nisam znao da ovde pisemo naucni rad, pa da moram da pazim na svaku rec. Jel to sada OK?

Sustina onoga sto pokusavam da kazem je da: ok veca je sila, ali opruge imaju slabije dejstvo kada stoje ukoso.

Kristijan wrote:Толико натезања око физике, а и даље вибрато зовете тремоло :mrgreen:
Ima i toga. :mrgreen: Pa tako svi kazu, niko ne prodaje mesingani vibrato blok, nego mesingani tremolo blok. :)

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 05 Apr 2015, 15:07

Rockatansky wrote:Opruga pod uglom mora da generise vecu silu od opruge koja je paralelna. (prica od gore sa vicenjem ormara kao slikovit primer) Da bi opruga generisala vecu silu, mora da se vise izduzi. Kada se vise izduzi udje u nelinearnu oblast. Kada udje u nelinearnu oblast, vise sile moras da ulozis da bi je jos malo rastegao, da bi recimo pomerio rucicu na tremolu na primer da otpustis zice i zategnes opruge treba jace da stisnes rucicu.

Mozda je to nekome cilj, meni nekako deluje da kada mi je tremolo "plivajuci" da hocu da ga sa manje snage pomeram gore-dole.
Ja ovo pričam sve vreme...
Kristijan wrote:Толико натезања око физике, а и даље вибрато зовете тремоло :mrgreen:
Dobro nas je sve istrolovao Leo Fender, koji je u startu pobrkao lončiće (i tremolo na Fender pojačalima se oduvek zove 'vibrato'). :lol:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 05 Apr 2015, 15:32

Markony wrote:Rockatansky :"Nebitno kolika je crvena sila, to je sila u opruzi. Kada je pod uglom, razlozi se. Plava komponenta (koja je manja sto je normalno) dejstvuje na tremolo blok da ga uravnotezi sa zicama koje sa druge strane zatezu...

Nisam ti preporučio knjige iz srednje mašinske, nick mi je napisan malim slovom. Eto koliko grešaka :lol:

I stvarno ga cepidlačiš bespotrebno ili si možda profa, pošto mi je to taj stepen cepidlačenja koji sam susretao na usmenim ispitivanjima :ziveli:

Markony

Post by Markony » 05 Apr 2015, 15:35

tommytigh77 wrote:
Rockatansky wrote:Opruga pod uglom mora da generise vecu silu od opruge koja je paralelna. (prica od gore sa vicenjem ormara kao slikovit primer) Da bi opruga generisala vecu silu, mora da se vise izduzi. Kada se vise izduzi udje u nelinearnu oblast. Kada udje u nelinearnu oblast, vise sile moras da ulozis da bi je jos malo rastegao, da bi recimo pomerio rucicu na tremolu na primer da otpustis zice i zategnes opruge treba jace da stisnes rucicu.

Ja ovo pričam sve vreme...
Dobro nas je sve istrolovao Leo Fender, koji je u startu pobrkao lončiće (i tremolo na Fender pojačalima se oduvek zove 'vibrato'). :lol:
:1: ,
uz opasku da opruge vrlo retko ulaze u nelinearnu elasticnu oblast. To je ono "might look like". Njihova namena je da rade u oblasti do tacke proporcionalnosti. Njihova nelinearna elasticna oblast je jako mala (zanemarljiva) i ulaskom u ovu oblast lako moze doci i do razaranja materijala opruge. Naravno, ovo se ne desava na gitarama.
Ukoso postavljne opruge zahtevaju vecu silu za aktiviranje tremola(vec receno). Smisao one dve sile koje se ponistavaju (ljubicasto obojene komponente) dolaze do izrazaja kada jedna od zica na gitari pukne. U zavisnosti od njihovog opterecenja gitara moze ostati u stimu i nakon pucanja zice. Narucito izrazeno kod gitara sa FR-om. Pukne zice i sve ode u Honduras.
Upravo iz razloga ponistavanja te dve sile nisi imao promene u stimu kada si opruge postavio normalno i ukoso na tremolo. Plava komponente je ostala plava, ljubicaste su se ponistile. Aktiviranje tremola je zahtevalo veci napor.

Kada se prvo slozimo oko stvari oko koje se ne slazemo,
lako je da se slozimo oko stvari oko kojih se inace slazemo.

Sto se opreme tice,
nabavio sam Rocktek Chorus CHR-1, cena prava sitnica. Orion je napravio takvu stereo verziju koja je sad preterano skupa.

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 05 Apr 2015, 15:55

Vidim sad po kontrolama i čipsetu (a i po kvalitetu kućišta) da je u fazonu Arion chorusa. Kakav je za Leslie sim?

Markony

Post by Markony » 05 Apr 2015, 16:35

Moze da napravi zvuk kao i Arion Stereo Chorus u videu koji je Gagi postavio u "Oprema koju nemate". Odlicna pedala.
Na prvo sviranje nije mi se svideo buffer.
Kada je pedala u buypass modu previse sece visoke tonove, mulji clean zvuk.
Chorus efekat koji proizvodi ima toplinu i jako je upotrebljiv. Napravicu looper samo za ovu pedalu.
U zavisnosti od velicine OD-a nekada mi vise odgovara da bude pre a nekad posle OD efekta.
Meni treba chorus efekat u stilu Motorhead pesme "Dancing on your grave" i to moze da napravi u potpunosti.

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 05 Apr 2015, 18:59

Ja sam postavio video, zato me i zanima. :) Gledao sam sad na Jućubu par klipova, dobro radi, ne baš kao Arion, ali vrlo slično. Koja je cena, ako nije tajna? Inače, što se buffera tiče, ništa novo, ima mnogo, mnogo skupljih pedala i brendova koji takođe kolju signal. True bypass looper i udri. :ziveli:

komil

Post by komil » 05 Apr 2015, 19:12

Markony wrote:...najveca sila je CRVENA (stoji ukoso, odgovara ukoso postavljenoj oprugi), njene komponente su PLAVA i LJUBICASTA.
Kakve veze ima što je crvena najveća. Bitna je plava, zato što pomeranjem ručice (rukom) delujemo u istom pravcu u kojem je plava. Zbog toga je u ovom kontekstu prilično nebitno da li se ljubičaste poništavaju. Plava linija je kraća nego kada bi se isti crtež nacrtao kada opruge nisu pod uglom. U tom slučaju bi plava bila veličina sadašnje crvene, i to je Rockatansky prikazao sa leve strane crteža kao poređenje. A kao što kaže knjiga, veličina (ajde, dužina) tih streličastih duži nešto znači...

Markony

Post by Markony » 05 Apr 2015, 19:33

Kupio za 2500 dinara. Prodavac je trazio 4500 ali smo se slozili da to ni novo nije kostalo toliko.
Srecan on, srecan ja.

PS Komile druze, mi smo usaglasili stavove u par prethodnih postova i zavrsili diskusiju.

Rockatansky

Post by Rockatansky » 05 Apr 2015, 22:46

Markony wrote:PS Komile druze, mi smo usaglasili stavove u par prethodnih postova i zavrsili diskusiju.
Samo zato sto mene vec mrzi dalje da se raspravljam :D ali imao bih svasta da dodam jos. No nema veze. :ziveli:

Post Reply