Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Rockatansky

Re: Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Post by Rockatansky » 23 Sep 2015, 08:51

Meni su Dunlop jos najbolje ispale, mada mozda se i tripujem...

Ja neki dan kupio Dean Markley... ISTI DAN su se pojavila tamna mesta na delovima, tu gde stiskam prstim, na pragu... :roll: Isti dan. A brisem ih cim zavrsim sviranje...

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 23 Sep 2015, 09:11

Kupio sam neke zice u Mitrosu 11-52 jer sam hteo sto deblje a i te su oko 360din. Zovu se Vinci. Super zice i nadam se da ce nastaviti da ih donose i da nece menjati cenu. :-)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 23 Sep 2015, 09:17

e to je do jaja posao
bas cu da probam

nebojsak

Post by nebojsak » 23 Sep 2015, 10:36

alfonso wrote:usao u radnju po zice.rekoh aj da uzmem Dunlop da probam,ranije imao EB ne znam tacno koje.uzeo 9ke,mislim da su neke najobicnije.dobio 30% popusta i ispalo me 616 din :) necu da reklamiram radnju da ne bude da zato pise.stavio i nemam pojma,za moj ukus su sasvim ok.ton je ok (mada ja nisam prezahtevan po tom pitanju toliko,za sad),drze stim odlicno i to cim se stave (svirao,ostavio,sutra dan sve zice za pola tona nize bile,dostimovao i to je to.nikad mi se nije desilo da se sve zice opuste podjednako tako da je verovatno kenjaz u pitanju),drze ton dugo za sad.tek su 3 dana na gitari,pa i nemam neki veci utisak.nisam sigiran da ce dugo da traju jer se vidi da se trose brzo.ne bi mi smetalo darade ok nekih 2 meseca,pa da se mesec dana kanim da odem i o5 pare za njih.definitivno stoje kao opcija,ali cu i neke druge da probam kasnije.pisem sve ovo jr sam video daih dosta ljudi pljuje pa da pitam da l cu puno dase razocaram za koju nedelju?
Meni je pre nekoliko godina lik u Mitrosu privalio Dunlop žice, zato što u tom trenutku nije bilo EB koje inače koristim. Uz priču kako je to to, plus još manja tenzija i bolji twang. Ispostavilo se kao sasvim suprotno, bile su mi ko sajle, a zvuk tup ko radijator. Moje 1 neko iskustvo.

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 23 Sep 2015, 11:48

nebojsak wrote:
alfonso wrote:usao u radnju po zice.rekoh aj da uzmem Dunlop da probam,ranije imao EB ne znam tacno koje.uzeo 9ke,mislim da su neke najobicnije.dobio 30% popusta i ispalo me 616 din :) necu da reklamiram radnju da ne bude da zato pise.stavio i nemam pojma,za moj ukus su sasvim ok.ton je ok (mada ja nisam prezahtevan po tom pitanju toliko,za sad),drze stim odlicno i to cim se stave (svirao,ostavio,sutra dan sve zice za pola tona nize bile,dostimovao i to je to.nikad mi se nije desilo da se sve zice opuste podjednako tako da je verovatno kenjaz u pitanju),drze ton dugo za sad.tek su 3 dana na gitari,pa i nemam neki veci utisak.nisam sigiran da ce dugo da traju jer se vidi da se trose brzo.ne bi mi smetalo darade ok nekih 2 meseca,pa da se mesec dana kanim da odem i o5 pare za njih.definitivno stoje kao opcija,ali cu i neke druge da probam kasnije.pisem sve ovo jr sam video daih dosta ljudi pljuje pa da pitam da l cu puno dase razocaram za koju nedelju?
Meni je pre nekoliko godina lik u Mitrosu privalio Dunlop žice, zato što u tom trenutku nije bilo EB koje inače koristim. Uz priču kako je to to, plus još manja tenzija i bolji twang. Ispostavilo se kao sasvim suprotno, bile su mi ko sajle, a zvuk tup ko radijator. Moje 1 neko iskustvo.
:1: Meni su isto Dunlop žice kao kamen. Toliku tenziju imaju da su mi skroz zeznule setup par puta kad sam ih stavio (srećom, to je davna prošlost).
@Alfonso: Rastegni žice kad ih stavljaš pa ti se neće opuštati za pola tona sledeći dan.

Inače, skoro sam svirao u jednom mestu gde u radnji nisu imali D'Addario, uzeh Rotosound Yellows (desetke) i mogu reći da uopšte nisu loše kao prva pomoć. Slična tenzija kao D'Addario, malo su tuplje, ali ima extra prva žica u kompletu. Nice touch.

bancika

Post by bancika » 23 Sep 2015, 11:57

tommytigh77 wrote:Inače, skoro sam svirao u jednom mestu gde u radnji nisu imali D'Addario, uzeh Rotosound Yellows (desetke) i mogu reći da uopšte nisu loše kao prva pomoć. Slična tenzija kao D'Addario, malo su tuplje, ali ima extra prva žica u kompletu. Nice touch.
meni je problem sa rotosound bio da super brzo crknu. Mada nisam siguran koje su bile, mozda pink. Nikad mi se nije desilo na elektricnoj da zice postanu neupotrebljive za nedelju dana i to sa malo sviranja.

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 23 Sep 2015, 12:08

Pa i kod mene je to bio slučaj, otprilike. Zato i rekoh da nisu loše kao prva pomoć. :)

alfonso

Post by alfonso » 23 Sep 2015, 13:08

nije frka sto su se rastegle.nove zice,normalno je.meni su stvarno meke za sviranje ove Dunlop.bendujem bez problema i bez bola u prstima.samo dok se sad ponovo naviknem na to jer sam imao nesto malo tvrdje zice.d'addario zice su po mom iskustvu lose.e sad,da l su mi uvaljivali stare ili sta,ali 2 x posle manje od nedelju dana prva zica mi je pucala na namotajima na pocetku zica.jednom sam taj namotaj a drugi kod onog dugmenceta koji drzi zicu.treci x mi je pukla treca zica koja je bila iznutra trula,a spolja se sijala.posle sam ke kidao kao grisinu kad sam to video.davno beze,ni ne znam koje d'addario sam koristio.posle sam HB koristio i bile su ok skroz.sad sam uzeo ove,a kasnije videcemo.posto volim meke i tanke zice,je l imate neku preporuku sta da pdobam sledece?

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 23 Sep 2015, 13:37

Te D'Addario si verovatno kupio u Mitrosu. :XD: Kupi sveže D'Addario negde (Lyra ili Marić), pa vidi onda koja je priča.

bancika

Post by bancika » 23 Sep 2015, 13:48

D'Add se isplati poruciti (kao i sve ostalo). Kutija sa 10 kompleta je 35$, dobijes preko toga 3 kompleta gratis...jos kad bude promocija za free ship, ispadnu jeftinije nego te Vinci :)

johnnybgood

Post by johnnybgood » 24 Sep 2015, 12:38

Ernie Ball 9ke vec 5 godina.

desert sun

Post by desert sun » 25 Sep 2015, 03:01

Moze neka preporuka za zice a da imaju malo tamniji ton?Hteo bih njima da malo ublazim(ako je moguce) onaj zvonak zvuk na bridge single coil magnetu pogotovu na tanjim zicama.

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 25 Sep 2015, 04:00

desert sun wrote:Moze neka preporuka za zice a da imaju malo tamniji ton?Hteo bih njima da malo ublazim(ako je moguce) onaj zvonak zvuk na bridge single coil magnetu pogotovu na tanjim zicama.
Teško da ćeš to uz pomoć druge vrste žica uspeti da uradiš. Preveži drugu ton kontrolu na stratu, koja je inače vezana za middle pickup, na bridge pickup i onda je zavrni malo, na 7, 6 na potu. I to je to. To je inače standardna modifikacija koja se radi na stratu, i takođe najprostija i najefektnija. Samo se na prekidaču prelemi jedna žica sa jednog na drugo mesto i to je sve. Ako treba šema, javi, mrzi me da tražim u ovo doba.

desert sun

Post by desert sun » 25 Sep 2015, 13:55

Aj ako te ne mrzi okaci ovde semu ili mi pusti na pp,da ne lemim nesto bez veze...

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 25 Sep 2015, 14:14

Image
Dakle ova žica što je crvena na slici, ona fabrički na prekidaču stoji odmah do plave, samo je pomeri na sledeći kontakt, ovako kako je na slici.

Post Reply