Saveti Povodom Kupovine Električne Gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Void
kulen zmija

Re: Saveti Povodom Kupovine Električne Gitare

Post by Void » 10 May 2012, 22:41

uzmi ti sine nekog Squiera, to je realno jače i od Fendera, samo đubrad neće da priznaju :D

umart

Post by umart » 10 May 2012, 23:11

Revolver wrote:Pa meni rece Mislim_Stvarno da gitara ubija i da je za Epi Plus top ko Merima Njegomir za Dunju Ilic. Nearavno, parario bih onaj sa aktivnim emgovima, ali tek posto proberim Tokaije, Zekk Zekk Wylde mi je bekap. Pa jel su po pitanju tona bolji od onog Medenog Bursta ili samo sminkica? Jel vredi te 43 iljade? Posto mi se ona bela verzija Customa ne svidja previse. msm, lepa gitara i sve to, al kad bi imali Slverburst za te pare Tokai, ne bih zalio.
ovo je black beauty varijanta,nista po mom ukusu nije ni prislo onom hanibrstu,ali djitra za reneralni r'n'r radi ako ne i bolje,jer je jasnija i konciznija.za nijanse u zvuku ne bih se usudio ista da tvrdim,jer sam probao na sasvim drugom pojacalu nego sto sam u artistu(u artistu uvijek nabijedim da me prikopcaju na statesman-a,to je taj marsalovski drajv koji je meni relevantan kad ocjenjujem dzitru).sta sve ima u artisu to vec neznam,nazovi pa pitaj.koliko skontah i vrijedi tih nepuno 100 e vise jer,sem sto je mnogo vise detalja i sl,usput i civije mi se cine boljim i da ne izuskuju hitniju promjenu.ali i ja sam u fazonu da bih trazio one standard modele zbog tog masnijeg zvuka,platio manje i onda budzio po zelji,sad sam u fazonu da bih sledecu dzitru kastumizirao po sebi.

jako rijetko sam gledao tu seriju epi zw sa aktivnjacima,jednu i svirah,meni je razlika samo bila jelte u magnetima,a kako ne volim licno emg tako da ni tu nije bio neki plus.za 500 i kusur jura po mom misljenju mnogo mnogo boljih gitara ima,i koreanskih ltd-ova,i tokai-ja,i svasta nesto jos.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 11 May 2012, 09:30

ne znam da li je komad, ili cela nova zw serija sa aktivnim magnetima, ali meni je zvucala odlicno, i na suvo, i ukacena, i koliko je zadrzavala notu... Jos nefinishiran vrat...

Revolver

Post by Revolver » 11 May 2012, 19:16

Ludi, bejah danas u Artistu, probah taj HaniBrst, neki sa Zebra magovima, i vala jeste i bolja i lepsa od Epija. Cak mislim da ima i malo ravniji vrat. Mada, taj hani je imao telo od mahagonije, za razlku od ostalih, koji su jova. Probah bogami i Tokai Les Paul Custom, ali ne black beauty, nego onaj beli, koji je meni jos i lepsi, kosta isto kao i taj sto je tvoj drug pazario, 43600 rsd, i moram da priznam da je vrlo dobra, jos i bloja od od tog hanibrsta od mahagonije. (Koji imace kosta 40 iljada) A i primetno je tezi, iako je od jove. Izgleda bolje, u to nema sumnje, mada je i hanibrst vrlo lep, (Sem sto nema pickguard) a ima i bolji zvuk. Taj drug koji je muzicar, odlicno svira, on mi je rekao, a i meni zvuci bolje, rekao bih. I da, dao mi je popust od 10 posto, tako da dobijam gitaru za 39300 rsd. Sta mislite, jel vredi pazariti? Inace, na Tokaijevom sajtu za Veliku Britaniju, maloprodajna cena za standarde stoji da je 47450, a za custoome 55800. Znaci da definitivno ova i vredi tih par iljada vise, kolko je u Artisu razlika. Mislim da su im ovo najskuplji "budget" Tokaiji koje imaju, oni ostali su svi na nivou Gibsona. Jedino sto mi smeta je sto mi je drug rekao da je taj HaniBrst malo laksi za sviranje, mada mislim da je to do samo do setapa. I ne daju garanciju na gitare, to me brine. Kaze on da se to za gitare uposte ne radi, ali drugde daju. Kakva su iskustva tog tvog drugara s njima, umart? Jel dobio nesto uz gitaru? I ovo mi je cudno: http://www.audiopro.rs/index.php?page=s ... &Itemid=74 Zar je moguce da je nekad gitara kostala 32 iljade ili su to greske?

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 11 May 2012, 20:03

Aman čoveče, ne možeš očekivati UOPŠTE da je bilo koja gitara iz radnje savršeno setapovana, jer ljude koji rade po radnjama, naročito većim, uglavnom boli uvo da svih milion gitara koje imaju setapuju u detalje, što je sranje ali jednostavno to je realnost...
Probavao sam gitare od 1500-2000e koje nisu imale NIKAKAV setup. Po meni, to ni jedna radnja sebi ne bi trebala da dopusti, sa bilo kojom gitarom, bez obzira na cenu.

Tako da, kupi tog Tokai-ja kad već imaš i popust i sve, sviđa ti se kako zvuči, odgovara ti izbor materijala i sve ostalo, odnesi je na setup za 500-1000rsd, i SVIRAJ.

Ionako si sa novcima prošao daleko jeftinije nego što si na početku rekao da si spreman da izdvojiš. I ne vredi ti da lupaš glavu koliko je nešto nekad koštalo. Sad košta toliko i tačka. Osim ako nisi našao način da vraćaš vreme.

I okači slike kao i utiske kad konačno kupiš. Bez toga zaista ne vredi cela ova priča. :ziveli:

Revolver

Post by Revolver » 11 May 2012, 20:15

Baba Slim wrote:Aman čoveče, ne možeš očekivati UOPŠTE da je bilo koja gitara iz radnje savršeno setapovana, jer ljude koji rade po radnjama, naročito većim, uglavnom boli uvo da svih milion gitara koje imaju setapuju u detalje, što je sranje ali jednostavno to je realnost...
Probavao sam gitare od 1500-2000e koje nisu imale NIKAKAV setup. Po meni, to ni jedna radnja sebi ne bi trebala da dopusti, sa bilo kojom gitarom, bez obzira na cenu.

Tako da, kupi tog Tokai-ja kad već imaš i popust i sve, sviđa ti se kako zvuči, odgovara ti izbor materijala i sve ostalo, odnesi je na setup za 500-1000rsd, i SVIRAJ.

Ionako si sa novcima prošao daleko jeftinije nego što si na početku rekao da si spreman da izdvojiš. I ne vredi ti da lupaš glavu koliko je nešto nekad koštalo. Sad košta toliko i tačka. Osim ako nisi našao način da vraćaš vreme.

I okači slike kao i utiske kad konačno kupiš. Bez toga zaista ne vredi cela ova priča. :ziveli:
Ma ne plasim se ja da dam gitaru na setap, znam da veoma retko dolaze iz radnje cak i pristojno podesene, nego da taj drugi model nije prosto laksi za sviranje zbog vrata, fingerboarda itd. Mada mislim da je sve u zicama, vrv je ovaj jos gore ili na drugi nacin setapovan. Gitara mi se svidja, cena ok za ono sto pruza. Idem sutra mozda i do Marica i Mitrosa, kaze drug da mu se neki Schrechter vise svidja, pa konacno sve da odredim sledece nedelje. Inace, ja bih ovog Tokaija, ali nema garanciju, to me brine, posto sam ja mislio da je to normalno, mozda gresim. I ima malene ogrebotine na pickguardu, da li je to normalno? Verovatno samo od isprobavanja gitare, ne verujem valjda da bi polovnu uvaljivali.

Revolver

Post by Revolver » 11 May 2012, 20:20

I postavicu slike naravno. :D

LifelessDead

Post by LifelessDead » 11 May 2012, 20:27

Jel zna neko koliko im kosta onaj Tokai LS90Q i u kojim finisima ima taj model da se nadje? I jel to daju uvek za kes 10% popusta? Po toj racunici LS 150 nije uopste skup. Vidim da je na KP okacena cena od 151K, ako na to ide 10% popust to je veoma povoljno, samo ne znam kako uz tu gitaru ne ide kofer a trebao bi da ide.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 11 May 2012, 20:29

Ako si probavao lično obe (na Tokai-e mislim), uzmi onu koja ti se više sviđa. Preseci koja je ta, ne vagaj večno koji je materijal kod koje, bla bla. Ionako ćeš je kroz koju godinu, a možda i pre toga promeniti, ili kupiti još jednu, drugačiju gitaru od one koju ćeš uzeti sada jer hoćeš još nešto što ova sad koju kupiš (o bilo kojoj da se radi) ne može da pruži. Ne zato što je loša, već jednostavno drugačija.

I ok, idi i pogledaj tu koja se DRUGARU više sviđa, ali dobro razmisli i imaj na umu ono što mora da se podrazumeva - uzimaš gitaru za SEBE. Uzimaš onu gitaru koja bi trebala da TEBE najviše loži da je sviraš, koja će te vući da je uzmeš u ruke čim je pogledaš dok stoji na stalku u sobi. Kapiraš? To je bitno, a ne garancija ili ogrebotina na pickguardu. Iskreno, koliko se sećam, nikad mi nije trebala garancija ni za gitaru ni za bilo koju pedalu koju sam kupio.

Jbt, kada sam 2005. kupovao novog Telca Thinline '72. (Made in Mexico), bolelo me je uvo što je ta gitara tamo stajala dugo i što su je svi živi do tada isprobali/isvirali. Ja kada sam je uzeo, probao, i uporedio sa gitarom koju sam tada imao, nije bilo više nikakve dileme da prodam svoju i tu da kupim. Taj osećaj kada sam je prvi put probao na glasnom pojačalu - neprocenjiv.
Poenta priče - je*e mi se za to što sam naknadno sticajem okolnosti slušao od nekoliko drugara o tome ''kako su se siti isvirali na gitari u radnji''. Mene je ta gitara ''vozila'' da je uzmem kad god je vidim u uglu sobe.

Zato, poslušaj drugara, ali ti zaviri u sebe kako se koja gitara TEBI sviđa, a ne da kupiš nešto što ti neće pružati zadovoljstvo ni estetski ni svirački, samo zato što je možda za nijansu bolja od one koja bi te usrećila više. :ziveli:

Revolver

Post by Revolver » 11 May 2012, 20:40

LifelessDead wrote:Jel zna neko koliko im kosta onaj Tokai LS90Q i u kojim finisima ima taj model da se nadje? I jel to daju uvek za kes 10% popusta? Po toj racunici LS 150 nije uopste skup. Vidim da je na KP okacena cena od 151K, ako na to ide 10% popust to je veoma povoljno, samo ne znam kako uz tu gitaru ne ide kofer a trebao bi da ide.
Ne znam, brate, trebalo bi, zavisi od toga koliko si budzio Haggle. Evo, recimo, umart mi je pricao da je lik pre mene je kupovao isti model ko ja, samo crni finis, nije dobio popust, nije ni pitao. A mozda nije ni placao u kesu, sta znam. Otidi do tamo sve ih pitaj, probaj gitaru, pokazi kako se interesujes. Pa se onda nesto neckaj, nemam pojma, kao razmislicu, nisam siguran. Na kraju kazi kako bi placao sve u kesu i pitaj da li ima popust za to? Ne znam bas dal ce ti dati 10 posto, ali i pola od toga (7 iljada) bi bilo ok. A trebalo bi da hoce 10 posto, nema veze sto je im je to 15 iljada od cene, ako ti je haggle dovoljno visok, ipak im je to bas mnogo kesa, dobro bi im doslo, nisu ti oni Mitros pa da izvoljevaju. (A cak i mitros ume da izlazi u susret za vece sume) Au, nut od kosti, telo, vrat mahagoni, odlicna je to gitara. Za kejs stvarno ne znam, nista na sajtu ne pise, obavezno i to pitaj. Ne brne te ovo oko garancije?

Revolver

Post by Revolver » 11 May 2012, 20:51

Baba Slim wrote:Ako si probavao lično obe (na Tokai-e mislim), uzmi onu koja ti se više sviđa. Preseci koja je ta, ne vagaj večno koji je materijal kod koje, bla bla. Ionako ćeš je kroz koju godinu, a možda i pre toga promeniti, ili kupiti još jednu, drugačiju gitaru od one koju ćeš uzeti sada jer hoćeš još nešto što ova sad koju kupiš (o bilo kojoj da se radi) ne može da pruži. Ne zato što je loša, već jednostavno drugačija.

I ok, idi i pogledaj tu koja se DRUGARU više sviđa, ali dobro razmisli i imaj na umu ono što mora da se podrazumeva - uzimaš gitaru za SEBE. Uzimaš onu gitaru koja bi trebala da TEBE najviše loži da je sviraš, koja će te vući da je uzmeš u ruke čim je pogledaš dok stoji na stalku u sobi. Kapiraš? To je bitno, a ne garancija ili ogrebotina na pickguardu. Iskreno, koliko se sećam, nikad mi nije trebala garancija ni za gitaru ni za bilo koju pedalu koju sam kupio.

Jbt, kada sam 2005. kupovao novog Telca Thinline '72. (Made in Mexico), bolelo me je uvo što je ta gitara tamo stajala dugo i što su je svi živi do tada isprobali/isvirali. Ja kada sam je uzeo, probao, i uporedio sa gitarom koju sam tada imao, nije bilo više nikakve dileme da prodam svoju i tu da kupim. Taj osećaj kada sam je prvi put probao na glasnom pojačalu - neprocenjiv.
Poenta priče - je*e mi se za to što sam naknadno sticajem okolnosti slušao od nekoliko drugara o tome ''kako su se siti isvirali na gitari u radnji''. Mene je ta gitara ''vozila'' da je uzmem kad god je vidim u uglu sobe.

Zato, poslušaj drugara, ali ti zaviri u sebe kako se koja gitara TEBI sviđa, a ne da kupiš nešto što ti neće pružati zadovoljstvo ni estetski ni svirački, samo zato što je možda za nijansu bolja od one koja bi te usrećila više. :ziveli:
A skroz si u pravu. :D Trebam uzeti gitaru koja me inspirise, jer je muzika umetnost. Ne bavim se ja preprodajom pa da mi je svaki tehnicki detaljcic vazan. Pa ja ne sporim da su fenderi i jamahe gitare sa dobrim karakterisikama, no ja ih ne bih uzo. Dosadjuju mi prosto, ne "inspirisu" me. :) :) A gitara je stvarno lepa, bas mi se svira kad je pogledam. I probo sam neke stvari, ok mi lezi. Mogao bih definitivno da se naviknem. da, to za garanciju milsim da si isto u pravu, ako nesto nije u redu, to ce se videti u prodavnici, nema tu sta da se pokvari ako se gitara pravilno cuva i koristi.
Ocu poslusati druga, vredi imati sve karte u igri ipak. :bambi:
Last edited by Revolver on 11 May 2012, 20:58, edited 1 time in total.

LifelessDead

Post by LifelessDead » 11 May 2012, 20:56

@ Revolver

Pa nemam trenutno para pa mi glupo da se sad cimam do njih, a ni ne znam tacno na kojoj su sad adresi, mislim da nisu tu blizu centra. U svakom slucaju imam u planu da uzmem japanski Tokai, ali me iskljucivo interesuje Goldtop a ta varijanta mislim da nema kod ovog jeftinijeg modela, a za 150 bi mi trebalo par godina da skupim pare :XD: a pitanje je i da li i taj model imaju u radnji ili mora da se naruci. Znam da imaju kineze Goldtop ali ne znam da li ima varijanta od mahagonija...

Revolver

Post by Revolver » 11 May 2012, 21:09

LifelessDead wrote:@ Revolver

Pa nemam trenutno para pa mi glupo da se sad cimam do njih, a ni ne znam tacno na kojoj su sad adresi, mislim da nisu tu blizu centra. U svakom slucaju imam u planu da uzmem japanski Tokai, ali me iskljucivo interesuje Goldtop a ta varijanta mislim da nema kod ovog jeftinijeg modela, a za 150 bi mi trebalo par godina da skupim pare :XD: a pitanje je i da li i taj model imaju u radnji ili mora da se naruci. Znam da imaju kineze Goldtop ali ne znam da li ima varijanta od mahagonija...
Pa imas ove jefitije goldtopove, na nivou sto ja kupujem, sad ne znam za taj konkretni model, a sumnjam za mahagoni. Aj, sutra treba da ih pozovem da se dogovorim nesto oko ove moje gitare, pa cu usput pitati i za to sto te zanima i javiti ti.

LifelessDead

Post by LifelessDead » 11 May 2012, 21:11

E, bas ti hvala :ziveli:

SkyHero94

Post by SkyHero94 » 11 May 2012, 21:13

da nisi ti mozda Vaga u horoskopu? ne moz se odlucis po godine :D Uzmi tog TOKAI-a nes pozaliti. Ako volis Lp fazon uzimaj i uzivaj. Sviraj ceo dan,izguli prste i nirvana brate :metal: :ziveli:

Post Reply