Re: Serije fendera koje treba zaobici???
Postod Dersu Uzala na 04 Avg 2009, 03:52
BluesBoy je napisao:Molim sve dobre ljude sa ovog foruma, da napisu neka svoja iskustva oko Fender gitara serije koje su se pokazale kao lose, koja su godista kritcna, izrada, i zbog cega je to tako, mislim da me razumete, verujem da ce svaki kvalitetan odgovor puno znaciti...
Ja sam cuo da su fenderi iz 80tih losi, da li je to tacno?
Pozz...

U principu ljudi koji su ljubitelji Fendera (i imaju para pri tome), stavise sviraju profesionalno, g-e-n-e-r-a-l-n-o jure (znaci ne pod obavezno) Fendere do sedamdeset i trt-mrt nekog godista (u zavisnosti od slucaja i mogucnosti). Oni jos diskriminantniji jure Fendere do neke '67. godine. Fender je prodat CBS-u '66. godine ali su koristili identican alat i postojece resurse (drvo i sve to) jos nekih godinu dana skoro, posle prelaska u sake CBS-a (to je kao da si prodao firmu koja pravi legendarne muzicke instrumente MCDonalds-u, ne sto je McDonalds glupa firma, ali ih zanima maksimlani profit uz minimalno cimanje, jelda, o lepote kapitalizma).
Ingveta recimo ima nekoliko Straja koje je obilato koristio u karijeri koju su posle '67. godista ali uglavnom zavrsava radnju do '72., tu negde. A od Ingvete ne opstoji veci Fender freak.
S druge strane, sto je pomalo i olaksavajuca okolnost, Japanci (znaci Fender Made in Japan iliti MiDza) je razvaljivao izmedju '82 i '90. Isto vazi, sto raniji to bolji u sustini. Sve ovo nema nikakve veze sa napretkom u tehnologiji (prosta racunica nalaze da bi danas trebalo da su najkvalitetniji, obzirom na tehnicka dostignuca i sveukupno znanje kako covecanstva tako i ovih sto rade te instrumente. Problem je sto se njima jebe za klijente. Ako imas para, kupis stari, ako imas para kupis iz Custom Shop-a, ako nemas para, fuck off and don't call us, ima ko ima (para). To je otprilike taj korporativni attitude.
Ja ne znam nijednog profesionalnog muzicara koji ima Fendera pravljenog posle '72. a da nije Custom shop ili japanac strogo. Poneki pazare i ove reissue modele, ali to u sustini stancuje Custom Shop pola u Meksiku pola u USA. Samo ih namontiraju u USA i eto kao 'American made', reissue.
Мислим, није Дерсу Бог познавања гитара, али мени је све то логично. У данашњем капиталистичком свету такве ствари су уобичајене, када неко оће да буде баш фер, на етикети производа напишу двојбу типа: земља порекла и земља извозника тако да само додатно збуне противника (потрошача). Па управо ова ситуација са Пунтом из Крагујевца је илустративна, то је, БРЕ, српски ауто!