Squier Classic Vibe Stratocaster® ‘60s VS Vintage®V6 ICON

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
eg303

Re: Squier Classic Vibe Stratocaster® ‘60s VS Vintage®V6 ICON

Post by eg303 » 08 Oct 2009, 08:16

Ево, нађох онај пост од Дерсу-а о коме сам писао на тему мексичких (а уствари америчких) Фендера:

Re: Serije fendera koje treba zaobici???

Postod Dersu Uzala na 04 Avg 2009, 03:52

BluesBoy je napisao:Molim sve dobre ljude sa ovog foruma, da napisu neka svoja iskustva oko Fender gitara serije koje su se pokazale kao lose, koja su godista kritcna, izrada, i zbog cega je to tako, mislim da me razumete, verujem da ce svaki kvalitetan odgovor puno znaciti...

Ja sam cuo da su fenderi iz 80tih losi, da li je to tacno?

Pozz... :ziveli:

U principu ljudi koji su ljubitelji Fendera (i imaju para pri tome), stavise sviraju profesionalno, g-e-n-e-r-a-l-n-o jure (znaci ne pod obavezno) Fendere do sedamdeset i trt-mrt nekog godista (u zavisnosti od slucaja i mogucnosti). Oni jos diskriminantniji jure Fendere do neke '67. godine. Fender je prodat CBS-u '66. godine ali su koristili identican alat i postojece resurse (drvo i sve to) jos nekih godinu dana skoro, posle prelaska u sake CBS-a (to je kao da si prodao firmu koja pravi legendarne muzicke instrumente MCDonalds-u, ne sto je McDonalds glupa firma, ali ih zanima maksimlani profit uz minimalno cimanje, jelda, o lepote kapitalizma).

Ingveta recimo ima nekoliko Straja koje je obilato koristio u karijeri koju su posle '67. godista ali uglavnom zavrsava radnju do '72., tu negde. A od Ingvete ne opstoji veci Fender freak.

S druge strane, sto je pomalo i olaksavajuca okolnost, Japanci (znaci Fender Made in Japan iliti MiDza) je razvaljivao izmedju '82 i '90. Isto vazi, sto raniji to bolji u sustini. Sve ovo nema nikakve veze sa napretkom u tehnologiji (prosta racunica nalaze da bi danas trebalo da su najkvalitetniji, obzirom na tehnicka dostignuca i sveukupno znanje kako covecanstva tako i ovih sto rade te instrumente. Problem je sto se njima jebe za klijente. Ako imas para, kupis stari, ako imas para kupis iz Custom Shop-a, ako nemas para, fuck off and don't call us, ima ko ima (para). To je otprilike taj korporativni attitude.

Ja ne znam nijednog profesionalnog muzicara koji ima Fendera pravljenog posle '72. a da nije Custom shop ili japanac strogo. Poneki pazare i ove reissue modele, ali to u sustini stancuje Custom Shop pola u Meksiku pola u USA. Samo ih namontiraju u USA i eto kao 'American made', reissue.

Мислим, није Дерсу Бог познавања гитара, али мени је све то логично. У данашњем капиталистичком свету такве ствари су уобичајене, када неко оће да буде баш фер, на етикети производа напишу двојбу типа: земља порекла и земља извозника тако да само додатно збуне противника (потрошача). Па управо ова ситуација са Пунтом из Крагујевца је илустративна, то је, БРЕ, српски ауто! :mrgreen:

Haralampije

Post by Haralampije » 08 Oct 2009, 10:32

Rocket Roll wrote:
Haralampije wrote: Highway 1 se radi u meksiku,a sastavlja se u Koroni.
Highway One™ Stratocaster®
0111160

Serijska oznaka kaže "USA Made". Nije Fenderov običaj (a verovatno je i zakonom zabranjeno) da stavlja "011" pred nešto što je pravljeno u Meksiku - inače bi to stavljao i na Standard seriju, zašto bi koristio "013" i "014" kodove?

Gledam usput i FDP i na njemu ne vidim nikakvog pomena o meksičkom poreklu HWY1 serije.

http://www.fenderforum.com/forum.html?d ... ber=434458
A nazvana je tako jer put koji povezuje Koronu i Ensenadu(fabrika u Meksiku) nosi naziv Highway 1.
Lepa analogija, ali samo analogija :D
Kao sto rekoh sastavlja se u Koroni(kalifornija,SAD) i zato ima ono Made in USA,a zbog toga i taj kod.Sam model je i uradjen kao kompromis da bude sto pristupacniji made in usa(za one koji boluju od toga da ,mora da im pise to usa,a ne mogu da izdvoje 1500-1700 dolara),i sa nekim modernijim primesama pomesanim sa tradicionalnim(hot magneti,headstock kao kod fendera iz sedamdesetih,dzambo pragovi,nitro finis,koji je by the way zabranjen za koriscenje u Kaliforniji,i uz gig bag se dobije,ne uz kofer),a jedini nacin(zbog troskova) je bio da se sve prvo radi u meksiku,a samo dovrsi i sklopi u Americi.Ali nemoj da mislite da je u pitanju losa gitara.Kao sto se kod fenomenalne Fender Classic Player serije, radi sve po dizajnu custom shop masterbildera Grega Feslera u Koroni,ali sastavlja se u Meksiku i nosi to Made in Mexico(na sebi ima custom shop 1969 magnete,tremolo kojih ima samo na nekim custom shop modelima i sl),
I upravo zbog puta koji povezuje Koronu i Ensenadu se zove Highway 1 i zbog toga je ta serija i dobila to ime,nije nikakva analogija u pitanju.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Oct 2009, 11:41

eg303 wrote:Samo ih namontiraju u USA i eto kao 'American made', reissue.... на етикети производа напишу двојбу типа: земља порекла и земља извозника...
Na etiketama "zapadnih" Fendera ne pišu "dvojbu" - nema "zemlje porekla" nezavisne od "zemlje izvoznika". Ili su pravljeni u Meksiku, ili su pravljeni u Americi.

Ni na jednom Fenderu nikad nije pisalo "Assembled in..." Samo "Made in..." Japanci prave šou sa "Crafted in Japan" etiketom, ali to nam govori da takva poslovna praksa sklapanja u Japanu a proizvodnje drugde ne sme da se označi sa "Made in..."

Postojao je obrnut slučaj (koji nije rekla-kazala), a to je slanje grubo izdeljanih vratova sa ugrađenim trussrodom iz Kalifornije u Meksiko, u ranim danima poludovršenog pogona u Ensenadi, na finiširanje i montiranje na gitare. Na tim gitarama je pisalo "Made in Mexico". Fender nikad nije izvlačio profit iz činjenice da su ti vratovi deljani u Americi - Ensenada nije imala tehnologiju da ugradi trussrodove, ali je oblikovanje & lakiranje vrata rađeno tamo.

Ako, sa druge strane, nađemo neki pouzdani podatak o meksičkom poreklu drvenarije za HWY1 seriju, lepo. Ali nam treba podatak. Pretražio sam, kažem, sva relevantna mesta i takav podatak nisam našao, nego baš obrnuto. Ko god spomene HWY1 seriju, insistira na MIA oznaci.

Znam da HWY1 izgleda jeftino, lak joj otpada i sve to, ali je MIA. Gibsonu se isti takvi promašaji sa MIA gitarama dešavaju već četrdeset godina, pa nikom ništa.

progg

Post by progg » 08 Oct 2009, 13:52

vezano za Highway one...

Koliko sam ja upucen jeftiniji je od "standard USA serije" zbog:
- "losijih" (po meni, drugacijih) magneta,
- fender ping civija (koje se ugradjuju na MIM modele),
- finisha koji jeste "tanak", ali ne bih se slozio sa RR da otpada,
- uopste mozda celokupnog hardvera koji vise tezi Mexico modelima nego USA modelima,
a ne zbog toga sto se izradjuje u meksiku a sklapa u americi...

Ako gledamo objasnjenje za naziv Highway 1 (kao puta izmedju dve fabrike), to ne znaci automatski da se nesto sklapalo i proizvodilo u dve fabrike, vec su mozda kroz jedan model u svom proizvodnom asortimanu hteli da (mozda klasicnom reklamnom porukom) "spoje" dve fabrike...ili jednostavno vise nisu imali ispiraciju za novo ime stratocastera kojeg su napravili...
a, kao i Rocket, "obrnuo" sam internet uzduz i popreko i nikada nisam nasao slicnu informaciju da je Highway one proizveden u mexicu a da ja sklopljen u americi, a verujte da sam poprilicno trazio, jer imam model 2006 upgrade (sa custom shop 54 pups) i veoma, ali veoma me je zanimalo...
ne tvrdim nista od onoga sto sam napisao, ali bih voleo da me neko demantuje konkretnom informacijom, a da to ne bude: "ma, veruj mi kad ti kazem, tako je..."

i da, ako nekog zanima sam Highway one:
- gitara je odlicna, ja ne padam na price: "pogodio sam dobar komad"... probao sam ih par pre kupovine (upgrade 2006 modele, one stare nisam, nasao sam jedan polovan i nije ostavio neki poseban utisak na mene), gitara na "suvo" kida... stock magneti se mozda nece bas svakom ljubitelju strata dopasti; drugaciji su; mozda i cudniji; ali nisu sranje, samo ne ocekujte zvuk standard strata... btw, highway one nije ni napravljen da bude jeftiniji standard strat!

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 08 Oct 2009, 14:10

A nazvana je tako jer put koji povezuje Koronu i Ensenadu(fabrika u Meksiku) nosi naziv Highway 1.
Autoput koji vezuje Mexico I USA a ide uz okean jeste HIGHWAY 1 (D) Ali ne ide do Korone.... Mada ima logike da se zovu HIGHWAY ONE zbog ove cinjenice MIM i MIA u paketu.

Shto se mene tice isto kao i sa MIM gitarama (sad pricam o stratovima) - Nadjes dobar primerak i uzivash. Ja sam probao I MIM stradze (i imao jedan) a probao sam i te Highway, oni su lose izradjeni u odnosu na MIA i DELUXE MIA stratove, cak i Classic Vibe ima mnogo bolju izradu, ali zvuk....pa neznam...ja bih pre uzeo ipak Highway One, a kao vlasnik Deluxe MIM fendera, moram vam priznati da kvalitet izrade varira i da gitara koju sam ja kupio (i skupo platio naravno) je kvalitetom u rangu MIA najeftinijih a da nisu highway...toliko o Mexicu...ili Kini...Sve zavisi shta ko zeli.

Classic Vibe Strat - ekstra djitra za male pare, mozda magnete ubaciti neke namunjene i eto imash strata koji zvuci i izgleda ko milion evra
MIM Strat - super zvuk i sa stock magnetima, izrada onako...
Highway - tanak zvuk na bridge magnetu, solidan na neck....onaj izmedju nisam ni probao...Izrada solidna, boja je interesantna, onako mat, svirljivost ko na MIM stratu.... :ziveli:

progg

Post by progg » 08 Oct 2009, 14:15

nemanjavelimirovic wrote:a probao sam i te Highway, oni su lose izradjeni u odnosu na MIA i DELUXE MIA stratove, cak i Classic Vibe ima mnogo bolju izradu, ali zvuk....pa neznam...
na sta si mislio pod ovim da su lose izradjene? na finish, ili na nesto drugo?

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 08 Oct 2009, 16:19

Pa nekako nisu kao MIA gitare. KOnkretno pragovi su mi malo losije obradjeni ....

progg

Post by progg » 09 Oct 2009, 08:17

znam na sta mislis, samo sto ja na to nisam naisao prilikom kupovine... a na mojoj su pragovi uradjeni i obradjeni kao i na bilo kom drugom mia stratu... to sam vidjao kod pojedinih mim standard telecastera (konkretno skoro, u Liri sam probao jedan i pragovi su bruka za gitaru koja kosta nekih 500-550 eura)...

eg303

Post by eg303 » 09 Oct 2009, 12:59

Поздрав. Ова тема је постала интересантна (ко шта прави). Да ли сте се запитали да ли су неки други производи "оригинални". Да ли је ТВ на којем пише Самсунг добар само ако потиче из Јужне Кореје? Да ли фотоапарат Канон не ваља јер је прављен у Кини? Да ли је овај Пунто из Крагујевца лошији него онај из Торина? Да ли су Нестле и Милка укусни само ако су "германског" порекла?
Моје је мишљење да би одговор на ово питање требао да буде НЕ. Ако је фабрика, у овом случају Фендер, озбиљна компанија, по мени не би ни требало да ставља те налепнице, јер квалитет треба да буде тај који ће вас определити да купите неку гитару а не налепница са натписом. Својим (заштићеним) именом, логом, РЕНОМЕОМ (који је стечен квалитетом) озбиљна компанија треба да привлачи потенцијалне купце. Ако махагони из Хондураса на ЦНЦ машини "обради" неки Американац, да ли то гарантује већи квалитет него да је операцију обраде на истој таквој машини стартовао Кинез или Србин? У заставиној фабрици у Крагујевцу, ФИАТ је послао своје обучене људе, углавном италијане, да надгледају процес монтаже Пунта. Панчевачка фабрика ауто стакла није добила посао у корпорацији јер не може технолошки да испрати тражени стандард (стакла су им милиметар дебља него она која тражи ФИАТ) па се иста увозе из Италије још увек. Компанија Олимпус даје ворлд-вајд гаранцију за фотоапарат који је купљен од овлашћеног продавца било где у свету, без обзира шта пише на налепници јер гарантује за квалитет свог производа у правом смислу те речи. Знам да фотоапарат није исто што и гитара, али у сваком случаку важи да ако се неком нека гитара свиди, нека не гледа налепницу него да пазари инструмент јер му лежи и звучи...

zile20584

Post by zile20584 » 09 Oct 2009, 13:27

Ljudi,evo da i ja off topikujem malo... :-) Čuo sam da se kod Stratova dobija bolji ton ako se skine ona plastika sa zadnje strane tela (back plate).E sad',to i ima nekog smisla ako malo porazmislim o tome,al' me zanima,da li je neko imao iskustva sa tim i da li su ti tračevi tačni,ili je to samo placebo efekat?????

cccira
MF veteran

Post by cccira » 09 Oct 2009, 14:05

zile20584 wrote:Ljudi,evo da i ja off topikujem malo... :-) Čuo sam da se kod Stratova dobija bolji ton ako se skine ona plastika sa zadnje strane tela (back plate).E sad',to i ima nekog smisla ako malo porazmislim o tome,al' me zanima,da li je neko imao iskustva sa tim i da li su ti tračevi tačni,ili je to samo placebo efekat?????
Da, istina je. Tako se svira najbolji bluz - kad ti oprugice od tremoloa cupkaju dlake na stomaku (ovo uspeva, primetices, samo ako sviras bez odece) :ziveli:

eg303

Post by eg303 » 09 Oct 2009, 14:08

cccira wrote:
zile20584 wrote:Ljudi,evo da i ja off topikujem malo... :-) Čuo sam da se kod Stratova dobija bolji ton ako se skine ona plastika sa zadnje strane tela (back plate).E sad',to i ima nekog smisla ako malo porazmislim o tome,al' me zanima,da li je neko imao iskustva sa tim i da li su ti tračevi tačni,ili je to samo placebo efekat?????
Da, istina je. Tako se svira najbolji bluz - kad ti oprugice od tremoloa cupkaju dlake na stomaku (ovo uspeva, primetices, samo ako sviras bez odece) :ziveli:
Ima da urlaš kao Howlin Woolf!

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 09 Oct 2009, 14:13

to sam i ja cuo bezbroj puta, mada neki kazu da to skidaju samo radi brzeg podesavanja gitare, a neki kazu da ima razlike u zvuku, ja se bas i nisam time bavio, trenutno drzim tu plastiku na gitari,jer i preko nje mogu da menjam zice :)

cccira
MF veteran

Post by cccira » 09 Oct 2009, 14:14

eg303 wrote:Ima da urlaš kao Howlin Woolf!
Upravo tako. Btw. sta mislite kako je Lead Belly dobio svoje umetnicko ime? :mrgreen:

zile20584

Post by zile20584 » 09 Oct 2009, 14:21

cccira wrote:
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA EXTRA!!! :lol: :metal: Čak i Eric Johnson skida tu plastiku i kaže da je stvarno bolji zvuk (dublji,topliji).Ali nigde ne mogu da nađem neki YouTube klip koji to i potkrepljuje uporednim testom!

Post Reply