Nekad manje, retko vise. Pozdrav.you get what pay for buddy.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Nekad manje, retko vise. Pozdrav.you get what pay for buddy.
Veoma bitna stavka.Imao sam priliku da sviram jolanu od dvae's i kusur leta,nemoze da se meri sa danasnjim skvajerom.Dupe i oko sto bi se reklo.Tehnologija uopste,strashno je napredovala u poslednjih par decenija, tako da se to odrazilo i na proizvodnju muzickih instrumenata.eg303 wrote: danas je kvalitet instrumenata na dosta višem nivou nego, recimo, pre dvadesetak godina.
Stvarno prelep postBoogie Woogie wrote:bogami i ja mislim isto tako..
sećam se vremena kada je u Bg od električnih gitara bila da se kupi samo jedna, u izlogu jedne prodavnice na Terazijama. Češka, Italijanska..tako nešto.
I kada je glavna fora bila da te neka tetka iz inostranstva pita šta bi tetkino pile volelo da mu tetka donese, a tetkino pile posle malo prenemaganja izgovori - Fendera stratokastera!
Pa tetka (iz nekog npr Hamburga ili Malmea) ode u grad, kupi za kevu mikser, za ćaleta aparat za brijanje, kafu, čokolade, nešto garderobe, a za tetkino pile, "molim vas, jednu lepu gitaru, evo sad ču da vam pročitam kako se zove...Fender..starto..klaster..!"
Pa onda farmerke, važno je bilo da su Levis (ok, kasnije da su 501)..a danas ih prodaju unepred pocepane, itd itd..
a sada se vode čitave polemike oko toga da li su magneti motani ručno ili je drvo javorovo, odgajano u naročitoj leji koju je izvoleo zapišavati Leo Fender lično, ili je nedobog neka kineska kopija sačinjena od prvoklasnog laminata i još prvoklasnije recikliranog (toalet?) papira..
Ono istina, ne može se sporiti magija tehnokratije koja sve nas tako divno opija svojim zezalicama, dugmadima, svetlašcima, potenciometrima, tehnikama izrade its itd.
Sećam se jedne grupe audiofila, koje je svrbelo da kupe kablove za struju od po 350 evra, e da bi tek sa njima dobili dovoljno svetao zvuk sa potpuno zavodljivim srednjetoncima. (a znam i lika koji im je uvaljivao one obične kablove za peglu, po istoj toj ceni )
I tako, odeš u prodavnicu..uzmeš prvu električnu gitaru sa stalka, uključiš, čuješ kako žice predivno zvuče i zapitaš se "gde lije prevara?" Ovo NE MOŽE ovako dobro da zvuči! Ovo je (bre) Kinez..pa moje patike koštaju ovoliko.
Oni bre u jednom delu fabrike prave ove gitare, a u drugom točkove za traktore i hranu za kučiće..
Mora da će posle mesec dana svirke da pootpadaju šrafovi.
Mora da štim neće da drži..
Mora da će vrat da se iskrivi čim pustim klimu malo jače..
I onda vratiš gitaru, pogledaš gde su one firmirane, one prave, američke!
Istreseš sve pare (i one što si sakrio od sebe), ubediš ženu kako je to prava stvar, kako će šrafovi da pootpadaju, složiš joj neku priču o elektronici i vrstama drvetak i kako će svima biti lepše da imaju original umesto tamo neke sumnjive kopije koja je tako namontirana da zvuči prelepo prvih 15 minuta..i kupiš original.
Dođeš kući.
Izvadiš najpre naravno foto-aparat, da uslikaš svoju novu lepoticu iz svih uglova..
Onda je na miro, gotovo ritualno uštekaš u pojačalo i...odjednom,posle par minuta, odnekud se stvori glas koji kaže "ej..pa ovo zvuči isto kao onaj kinez! Čak mi se čini da je užitak.... sa kinezom ..bio (neka mi Leo Fender oprosti) bolji!!
Drugi glas kaže "ma to je verovatno bio nekakav šok na neočekivanu prijatnost zvuka jeftine gitare "..a prvi opet
"ali za ovu razliku u parama..zar ne bi trebalo da oduševljenje sa originalom bude mnooogo veće?!
ali, ti okrećeš dugme na svom pojačalu..i glasovi postaju sve slabiji, a pojačalo sve glasnije.
Posle par dana, ne znajući šta više da misliš, čisto onako..iz znatiželje, proveriš da li su svi šrafovi tu, sav srećan otkriješ da JESU i odahneš
The koincidencija slučajnosti...eg303 wrote:Ama, ljudi, dokle? Ma nek daje pare ko hoće za šta hoće i koliko puta hoće. I ovo društvo je postalo dovoljno bogato, bolje reći njegov vrlo mali deo, i definitivno oni imaju pravo da te novce troše na šta hoće. Ko je dužan da ih ubeđuje u suprotno? Onaj ko nema dovoljno kinte, taj će pre da gleda (tj. sluša) kako gitara zvuči, a ne da li je zbog nje pobijeno krdo slonova i opustošena prašuma južne Amerike... Žao mi je što neka od muzičkih prodavnica ne organizuje zabavu tipa: probajte instrument zatvorenih očiju (u mraku). Kladim se da bi bilo blamova samo tako, kada bi se upalilo svetlo. E ovi ljudi što trube u tom smislu, pokušavaju da upale svetlo...
Samo da ne mešamo ton i informisanost. Što se znanja o instrumentima tiče, Srbija je pretežno naseljena muzičkim kromanjoncima koji su juče ispuzali iz svojih "JCM900" i "Fender CBS" pećina, pa sad žmirkaju na suncu i pitaju se kako se pravilno izgovara "maple". Nije ni čudo što se kod nas nakotilo toliko prevaranata i što se malom Perici iz Srbije svaka daska može uvaliti kao Džipson.Boogie Woogie wrote: a sada se vode čitave polemike oko toga da li su magneti motani ručno ili je drvo javorovo, odgajano u naročitoj leji koju je izvoleo zapišavati Leo Fender lično...
Boogie Woogie wrote:Pa tetka (iz nekog npr Hamburga ili Malmea) ode u grad, kupi za kevu mikser, za ćaleta aparat za brijanje, kafu, čokolade, nešto garderobe, a za tetkino pile, "molim vas, jednu lepu gitaru, evo sad ču da vam pročitam kako se zove...Fender..starto..klaster..!"
E, a ne znam da li ste čuli za navodno istinitu legendu o tipu koji je dao na granici Stratokastera da mu carinik proceni harač. Posle podužeg buljenja u headstock i listanja nekog kataloga, carinik mu reče: Ajde mali šibaj, ove tvoje Zender gitare nema u katalogu...vasko wrote:Boogie Woogie wrote:Pa tetka (iz nekog npr Hamburga ili Malmea) ode u grad, kupi za kevu mikser, za ćaleta aparat za brijanje, kafu, čokolade, nešto garderobe, a za tetkino pile, "molim vas, jednu lepu gitaru, evo sad ču da vam pročitam kako se zove...Fender..starto..klaster..!"
xD xD xD
u tebi cuci ernest hemingvej
Ja sam cuo za 7ender verziju iste legende, mora biti da je istinaeg303 wrote: E, a ne znam da li ste čuli za navodno istinitu legendu o tipu koji je dao na granici Stratokastera da mu carinik proceni harač. Posle podužeg buljenja u headstock i listanja nekog kataloga, carinik mu reče: Ajde mali šibaj, ove tvoje Zender gitare nema u katalogu...
Pa isto sam ja to rekao al pitanje je koliko ljudi ima sve to i koliko cesto.sinisake wrote:Na kvalitetnom razglasu i kvalitetnim pojacalima, ako je prostor dobar, razlika je vrlo cujna.
Zapravo, tek u takvim situacijama se jako dobro cuje koja gitara pisti i skrici, mikrofonise i brljavi, a koja ima ton.
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest