Blind test

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

sinisake
The original one

Re: Blind test

Post by sinisake » 28 Nov 2009, 14:39

you get what pay for buddy.
Nekad manje, retko vise. Pozdrav. :wink:

cccira
MF veteran

Post by cccira » 28 Nov 2009, 14:40

Mnogi cesto zaboravljaju da je gitara instrument ili jednostavno nemaju takav odnos prema istoj, a to je tuzno.

ness

Post by ness » 28 Nov 2009, 14:51

eg303 wrote: danas je kvalitet instrumenata na dosta višem nivou nego, recimo, pre dvadesetak godina.
Veoma bitna stavka.Imao sam priliku da sviram jolanu od dvae's i kusur leta,nemoze da se meri sa danasnjim skvajerom.Dupe i oko sto bi se reklo.Tehnologija uopste,strashno je napredovala u poslednjih par decenija, tako da se to odrazilo i na proizvodnju muzickih instrumenata.
Sto se tice ideje o blind testu,bas bih voleo da neki iskusni gitarista odradi taj test pa da podeli utiske sa nama!Moze i neko sa naseg foruma,ima i ovde prekaljenih muzicara ! :)

Kole man

Post by Kole man » 28 Nov 2009, 15:25

Boogie Woogie wrote:bogami i ja mislim isto tako..

sećam se vremena kada je u Bg od električnih gitara bila da se kupi samo jedna, u izlogu jedne prodavnice na Terazijama. Češka, Italijanska..tako nešto.

I kada je glavna fora bila da te neka tetka iz inostranstva pita šta bi tetkino pile volelo da mu tetka donese, a tetkino pile posle malo prenemaganja izgovori - Fendera stratokastera!
Pa tetka (iz nekog npr Hamburga ili Malmea) ode u grad, kupi za kevu mikser, za ćaleta aparat za brijanje, kafu, čokolade, nešto garderobe, a za tetkino pile, "molim vas, jednu lepu gitaru, evo sad ču da vam pročitam kako se zove...Fender..starto..klaster..!"

Pa onda farmerke, važno je bilo da su Levis (ok, kasnije da su 501)..a danas ih prodaju unepred pocepane, itd itd..

a sada se vode čitave polemike oko toga da li su magneti motani ručno ili je drvo javorovo, odgajano u naročitoj leji koju je izvoleo zapišavati Leo Fender lično, ili je nedobog neka kineska kopija sačinjena od prvoklasnog laminata i još prvoklasnije recikliranog (toalet?) papira..

Ono istina, ne može se sporiti magija tehnokratije koja sve nas tako divno opija svojim zezalicama, dugmadima, svetlašcima, potenciometrima, tehnikama izrade its itd.
Sećam se jedne grupe audiofila, koje je svrbelo da kupe kablove za struju od po 350 evra, e da bi tek sa njima dobili dovoljno svetao zvuk sa potpuno zavodljivim srednjetoncima. (a znam i lika koji im je uvaljivao one obične kablove za peglu, po istoj toj ceni )

I tako, odeš u prodavnicu..uzmeš prvu električnu gitaru sa stalka, uključiš, čuješ kako žice predivno zvuče i zapitaš se "gde lije prevara?" Ovo NE MOŽE ovako dobro da zvuči! Ovo je (bre) Kinez..pa moje patike koštaju ovoliko.
Oni bre u jednom delu fabrike prave ove gitare, a u drugom točkove za traktore i hranu za kučiće..
Mora da će posle mesec dana svirke da pootpadaju šrafovi.
Mora da štim neće da drži..
Mora da će vrat da se iskrivi čim pustim klimu malo jače..

I onda vratiš gitaru, pogledaš gde su one firmirane, one prave, američke!
Istreseš sve pare (i one što si sakrio od sebe), ubediš ženu kako je to prava stvar, kako će šrafovi da pootpadaju, složiš joj neku priču o elektronici i vrstama drvetak i kako će svima biti lepše da imaju original umesto tamo neke sumnjive kopije koja je tako namontirana da zvuči prelepo prvih 15 minuta..i kupiš original.

Dođeš kući.
Izvadiš najpre naravno foto-aparat, da uslikaš svoju novu lepoticu iz svih uglova..
Onda je na miro, gotovo ritualno uštekaš u pojačalo i...odjednom,posle par minuta, odnekud se stvori glas koji kaže "ej..pa ovo zvuči isto kao onaj kinez! Čak mi se čini da je užitak.... sa kinezom ..bio (neka mi Leo Fender oprosti) bolji!!

Drugi glas kaže "ma to je verovatno bio nekakav šok na neočekivanu prijatnost zvuka jeftine gitare "..a prvi opet
"ali za ovu razliku u parama..zar ne bi trebalo da oduševljenje sa originalom bude mnooogo veće?!
ali, ti okrećeš dugme na svom pojačalu..i glasovi postaju sve slabiji, a pojačalo sve glasnije.

Posle par dana, ne znajući šta više da misliš, čisto onako..iz znatiželje, proveriš da li su svi šrafovi tu, sav srećan otkriješ da JESU i odahneš :ziveli:
Stvarno prelep post :bravo: :ziveli:

eg303

Post by eg303 » 28 Nov 2009, 15:30

Uf, sad sam se setio gde smo to već ranije razmatrali. Na temi:
viewtopic.php?f=20&t=9584
a evo i tog mog posta od pre par meseci:
eg303 wrote:Ama, ljudi, dokle? Ma nek daje pare ko hoće za šta hoće i koliko puta hoće. I ovo društvo je postalo dovoljno bogato, bolje reći njegov vrlo mali deo, i definitivno oni imaju pravo da te novce troše na šta hoće. Ko je dužan da ih ubeđuje u suprotno? Onaj ko nema dovoljno kinte, taj će pre da gleda (tj. sluša) kako gitara zvuči, a ne da li je zbog nje pobijeno krdo slonova i opustošena prašuma južne Amerike... Žao mi je što neka od muzičkih prodavnica ne organizuje zabavu tipa: probajte instrument zatvorenih očiju (u mraku). Kladim se da bi bilo blamova samo tako, kada bi se upalilo svetlo. E ovi ljudi što trube u tom smislu, pokušavaju da upale svetlo...
The koincidencija slučajnosti... :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Nov 2009, 15:31

Boogie Woogie wrote: a sada se vode čitave polemike oko toga da li su magneti motani ručno ili je drvo javorovo, odgajano u naročitoj leji koju je izvoleo zapišavati Leo Fender lično...
Samo da ne mešamo ton i informisanost. Što se znanja o instrumentima tiče, Srbija je pretežno naseljena muzičkim kromanjoncima koji su juče ispuzali iz svojih "JCM900" i "Fender CBS" pećina, pa sad žmirkaju na suncu i pitaju se kako se pravilno izgovara "maple". Nije ni čudo što se kod nas nakotilo toliko prevaranata i što se malom Perici iz Srbije svaka daska može uvaliti kao Džipson.

A ko hoće da glumi nepismenog hajduka, neka svira u bambus ili u parče kamena.

vasko

Post by vasko » 28 Nov 2009, 15:53

Boogie Woogie wrote:Pa tetka (iz nekog npr Hamburga ili Malmea) ode u grad, kupi za kevu mikser, za ćaleta aparat za brijanje, kafu, čokolade, nešto garderobe, a za tetkino pile, "molim vas, jednu lepu gitaru, evo sad ču da vam pročitam kako se zove...Fender..starto..klaster..!"

xD xD xD

u tebi cuci ernest hemingvej :ziveli:

eg303

Post by eg303 » 28 Nov 2009, 15:59

vasko wrote:
Boogie Woogie wrote:Pa tetka (iz nekog npr Hamburga ili Malmea) ode u grad, kupi za kevu mikser, za ćaleta aparat za brijanje, kafu, čokolade, nešto garderobe, a za tetkino pile, "molim vas, jednu lepu gitaru, evo sad ču da vam pročitam kako se zove...Fender..starto..klaster..!"

xD xD xD

u tebi cuci ernest hemingvej :ziveli:
E, a ne znam da li ste čuli za navodno istinitu legendu o tipu koji je dao na granici Stratokastera da mu carinik proceni harač. Posle podužeg buljenja u headstock i listanja nekog kataloga, carinik mu reče: Ajde mali šibaj, ove tvoje Zender gitare nema u katalogu...

nenadnenad

Post by nenadnenad » 28 Nov 2009, 22:12

Razliku u zvuku izmedju cv stratokastera i stratokastera koji vredi kao 6 CVa, je uglavnom totalno nebitna za publiku u uslovima u kojima svira nas 99.9%, imho.
Ruku na srce, vecina ljudi sa ovog foruma ne mogu da isprate kvalitet sopstvene gitare sa kvalitetom opreme ostatka benda, iili kvalitetom razglasa , ili sposobnoscu tonca ili kombinacijom ovih i drugih stvari.Sve te prednosti u zvuku, a koje kostaju, se izgube u praksi u vecinu slucajeva i nisu vredne razlike u parama.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 28 Nov 2009, 22:22

Na kvalitetnom razglasu i kvalitetnim pojacalima, ako je prostor dobar, razlika je vrlo cujna.
Zapravo, tek u takvim situacijama se jako dobro cuje koja gitara pisti i skrici, mikrofonise i brljavi, a koja ima ton.

Kill surf city

Post by Kill surf city » 28 Nov 2009, 22:51

eg303 wrote: E, a ne znam da li ste čuli za navodno istinitu legendu o tipu koji je dao na granici Stratokastera da mu carinik proceni harač. Posle podužeg buljenja u headstock i listanja nekog kataloga, carinik mu reče: Ajde mali šibaj, ove tvoje Zender gitare nema u katalogu...
Ja sam cuo za 7ender verziju iste legende, mora biti da je istina :lol:

nenadnenad

Post by nenadnenad » 28 Nov 2009, 23:09

sinisake wrote:Na kvalitetnom razglasu i kvalitetnim pojacalima, ako je prostor dobar, razlika je vrlo cujna.
Zapravo, tek u takvim situacijama se jako dobro cuje koja gitara pisti i skrici, mikrofonise i brljavi, a koja ima ton.
Pa isto sam ja to rekao al pitanje je koliko ljudi ima sve to i koliko cesto.
Treba i znati raditi tu opremu kad je uzmes, jbg.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 28 Nov 2009, 23:11

Pa, jbg, nase jebeno siromastvo, ipak, nije razlog da se otvara jos jedna tema u kojoj se govori o superiornosti krseva. :ziveli:

Haralampije

Post by Haralampije » 29 Nov 2009, 01:43

Al mislim da masite poentu.Ne koja je bolja na svirci,koncertu,koja je bolje izrade i sl..Da li ste uvereni da bi ste mogli da razaznate ili ne,i da pogodite sta ste odneli kuci.Eto ne mora fender.Neka su u igri Gibson les paul standard,tradicional,VOS,custom,studio,neki signature i epiphone les paul standard,zak vajld i koji sve vec ima,edvards les paul,Tokai,SX,Aria,Maja,Gipsun nebitno...ili mozda ono sto je vecina imala prilike da proba razni ibanezi i dzeksoni u razlicitim varijantama....da li bi ste bili sigurni da bi ste pogodili sta ste probali,tj koja je otprilike koja,a onda i sta ste odneli kuci,a osnovu probavanja,ali bez gledanja.

Ja mislim da bi mozda 30% pogodio sta sam probao i sta sam odneo kuci,a 70% da bi omanuo,bez obzira sto sviram samo stratove i koliko god da sam uveren da znam kolike su razlike....dajem prednost verovatnoci da bi se mozda iznenadio onim sto sam odneo kuci.

dweezil

Post by dweezil » 29 Nov 2009, 09:44

cool tema, pa dobro sad ljudi zaboravljaju cinjenicu da gitara mora da te privuce i na oko, znaci ti vec kad je oshmekash zamisljas kakav zvuk ima, postoje i realne veze izmedju izgleda gitare i toga kako ona zvuci, ako vidis npr. da su pragovi manji i uzi automatski izvlacis neke prezumcije naravno kao i sve ostalo, zvuk i ceo osecaj koji dobijas prilikom sviranja je naravno ono sto te definitivno opredeljuje, ali eto recimo mene ti Classic Vibe Squieri ma koliko da su lepi na oko toliko su me razocarali kad sam ih probao. Takodje je cinjenica da se razlika izmedju vrhunske gitare i prosecne tek vidi i oseti u zivim situacijama gde se sve vrline jos vise isticu i sve mane takodje jos vise odraze, live situacije su def batleground za finalni test jednog instrumenta.

Post Reply