Sta je floyd?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Critical
PedoBear

Post by Critical » 18 Sep 2007, 23:23

Gitara za Panteru ?

DEAN RAZORBACK

i kupis lepo DD11 ,Randalla,i ofarbas bradu u roze :lol:

RaZoR

Pa

Post by RaZoR » 18 Sep 2007, 23:30

Pa , heh , lepa gitara koju si mi preporucio , ali da li znas mozda koliko ona kosta , ako znas kazi mi , ali samo mi kazi da li ce mi posluziti Aria XL-STD za tako nesto , makar da li moze malo meni da posluzi , s obzirom da cu je koristiti jedno godinu dana , i s obzirom da prelazim sa akusticne na elektricnu. hwala :D :D :D

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 18 Sep 2007, 23:43

Bolje je da uzmes DLX nego STD. Malo je skuplja, ali dosta bolja.

Za Panteru ne znam, valjda moze, ***** li ga.

RaZoR

Uf

Post by RaZoR » 18 Sep 2007, 23:49

Neznam sad , DLX , ali koji tacno model da znam da pogledam cenu , mada sad se razmisljam , jer neko zna gde se moze nabaviti pojacalo za el. gitaru , ali neko pojacalo takoreci kucno , 10-20 w tako nesto , bilo pojacalo polovno ili novo , ko zna mozda neko od vas oce da prodaje pojacalo :D

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 19 Sep 2007, 00:05

Uf uf uf...od pitanja sta je floyd dodjosmo do arie i pojacala.... Sva sreca da Roll-u ne radi net, strefila bi ga srcka...
Ajmo sad da se sa pitanjima o Ariji preselimo na ovu temu viewtopic.php?t=424 (cak sta vise vec si postavio pitanje tu).
Vidim da si otvorio temu o pojacalu, bravo, samo da znas da se sada nalazi u podforumu "pojacala i efekti".

E sad nastavite sa pricom o tremolu.

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 19 Sep 2007, 00:32

Heh, napravismo pun krug i vratismo se na post odakle je poteklo pitanje o floydu.

Dejane, mozda bi bilo bolje da premestis odgovor u temu o Ariji std.

RaZoR

A,

Post by RaZoR » 19 Sep 2007, 00:44

Ja neznam bas puno o elektricnim gitarama , tako da neznam u cemu je bas tolika razlika izmedju ove dve gitare , samo ono sto je navedeno , dve razlike, tj. razlika izmedju tremola , zato sto XL-DLX ima floyd rose , ali ja neznam u cemu je razlika izmedju floyd rose-a i obicnog tremola , pa ako neko moze da mi kaze , i jos ta druga razlika , sa magnetima , to H-S-S i H-S-H , ili kako vec , za tu razliku takodje neznam u cemu je stvar , a i uopste , razlika izmedju Arie XL-STD i XL-DLX je nekih 50 evra ,pa ako neko moze da mi kaze , da li meni , kao nekom ko prvi put prelazi sa akusticne na elektricnu gitaru , se isplati da zbog te dve razlike dam 50 evra vise , jer ne planiram dugo da koristim gitaru koju budem kupio , pa , pomognite :D :D :D

dejankuki
Ćale - moderator

Re: A,

Post by dejankuki » 19 Sep 2007, 01:17

RaZoR wrote:Ja neznam bas puno o elektricnim gitarama , tako da neznam u cemu je bas tolika razlika izmedju ove dve gitare , samo ono sto je navedeno , dve razlike, tj. razlika izmedju tremola , zato sto XL-DLX ima floyd rose , ali ja neznam u cemu je razlika izmedju floyd rose-a i obicnog tremola , pa ako neko moze da mi kaze ,

I deo
Elem...
Tremolo je sprava koja zateze ili opusta zice...
Vec ti je receno da Floydom imas veci hod. To jest da mozes da opustis zice preko oktave kad ga pritisnes i kad zategnes zice . Obicnim tremolom mozes da spustis zice do kvinte nikako i da zatezes.
Znaci, ako si okinuo zicu A, i pritisnes rucicu tremola skroz nadole ona ce biti E (na primer), a ako povuces rucicu na gore onda ce A biti D...
Kad pustis rucicu federi koji daju kontratezu zicama vrate tremolo u nulti polozaj i zica A je ponovo A.

Evo ti ponovo slika koju je dao Critical. ovo zeleno je tremolo sistem Floyd Rose
Image

Dok u slucaju vintage tremola mozes SAMO da opustas zice i to od A do Fis (primera radi). Dok niukom slucaju ne mozes da zatezes.

Da li ti je sad jasno?

A za magnete viewtopic.php?t=424
Last edited by dejankuki on 19 Sep 2007, 01:35, edited 1 time in total.

RaZoR

Post by RaZoR » 19 Sep 2007, 01:29

Da , ali mi nisi objasnio ono sa konfigurisanjem magneta , ono H-S-S i H-S-H.

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 19 Sep 2007, 12:17

H S S konfiguracija magneta je: Humbucker - Single Coil - Single Coil, dok je H S H: Humbucker - Single Coil - Humbucker.
Humbuckeri su dvojezgrani magneti i to je onaj veliki (dupli) magnet koji mozes videti na slici. Single Coil je jednojezgrani magnet, on je tanji (i u ovom slucaju, nesto siri).
Humbuckeri daju tezi, ali topliji zvuk. Single Coilovi daju vise clean zvuk.

Npr. Gibsonovi Les Paul-ovi (i Les Paul-ovi uopste) imaju uglavnom samo Humbuckere, dok Fender Stratocaster ima tri Single Coila.

Dakle, da rezimiram: Aria XL STD (H S S) ima jedan Humbucker i dva Single Coila (jedan dvojezgrani i dva jednojezgrana magneta), a Aria XL DLX (H S H) ima dva Humbuckera i Single Coil u sredini (dva dvojezgrana i jedan jednojezgrani magnet).

Za prvu gitaru se preporucuje da se uzme gitara sa obe vrste magneta, jer tako imas mogucnost da sviras vise razlicitih muzickih pravaca. To je slucaj sa obe pomenute gitare, tako da je na tebi da odlucis hoces li sa vise Humbuckera ili Single Coilova.

maverick_nis

Post by maverick_nis » 22 Sep 2007, 18:11

Owako,samo da napomenem za DEAN GITARE,skoro sam gledao neke kataloge,i.......1099 € su na snizenju!!!!
a zamisli jos da platis i to shto sto si narucio....eeeeee
Plus,dodaj 200 € za dimebagovu distorziju koju je napravio MXR...

Bodomovac

Post by Bodomovac » 22 Sep 2007, 21:11

U Mitrosu kad naručuješ dobiješ popust, kao zato što moraš da čekaš, tako da te jeftinije izađe ako naručuješ. A za Panteru je dovoljno imati Dimebucker i Dimebag distorziju, što izađe oko 300eur.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 22 Sep 2007, 21:28

Bodomovac wrote:U Mitrosu kad naručuješ dobiješ popust, kao zato što moraš da čekaš, tako da te jeftinije izađe ako naručuješ.
Cek, cek... na sta se sve ovo odnosi?

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 22 Sep 2007, 22:00

To sam i ja hteo da pitam, ovde se pricalo o floydu.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 23 Sep 2007, 00:10

Ma ja ne znam sta je vama, pa Floyd je nadimak lika iz domaceg filma, igra ga Dragan Nikolic, znate ono, ide kod Bore Todorovica da mu nabudzi djuntu...

Nemojte da se ljutite, bilo je jace od mene :D :D :D

Post Reply