problem sa zicama

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

ApplePie

Re: problem sa zicama

Post by ApplePie » 05 Aug 2011, 14:13

Ni ja ne volim da gitarosi sami cackaju gitaru :D ali neophodno je. U pravu su oni. Imam ja charvela na kome 10 godina nisam pipnuo sipku (sem jednom kad sam silazio sa desetki na 10/9) ali prosle godine je vlaznost bila jos veca pa sam morao i njega da stelujem. Takodje sa JEMovima nemam problema ali zato jeftinije gitare rade ko da su od gume ... normalna pojava ...

Solomoon

Post by Solomoon » 05 Aug 2011, 14:18

slazem se..ako i nakon promene zica bude zezalo, odnecu kod nekog ko se razume, ne bih bas da cackam sa vratom pa da ***** zvuk jos vise :D
p.s.proslog leta nisam imao problema, mada mi je jedan lik rekao zimus da bi trebalo malo pomeriti vrat, kao da ne stoji bas 100% kako bi trebalo posto je traditional model pa je valjda na 5 stepeni postavljen..ali nisam hteo da diram, posto sam bio zadovoljan zvukom..samo je G zica kod 1. praga malo zujala, ali to je zanemraljivo..

Haralampije

Post by Haralampije » 05 Aug 2011, 14:46

Solomoon wrote:al nemam kljuc..kad sam kupovao gitaru, rekli su: gibson ne daje kljuceve jer su protiv toga da korisnici sami cackaju gitaru, nego da se zove oficijelni gibson servis..moram prvo naci kljuc..
Nekada,kada je ta firma iole valjala davali su...izgledao ko popajeva lula

ApplePie

Post by ApplePie » 05 Aug 2011, 18:54

Haralampije wrote:
Solomoon wrote:al nemam kljuc..kad sam kupovao gitaru, rekli su: gibson ne daje kljuceve jer su protiv toga da korisnici sami cackaju gitaru, nego da se zove oficijelni gibson servis..moram prvo naci kljuc..
Nekada,kada je ta firma iole valjala davali su...izgledao ko popajeva lula
:D baš tako :D ima kod nas u prodavnicama neki kao srafciger sa gedorom ali su mu debeli zidovi i da se odbrusiti inace ne moze da udje u onaj kanal na drvetu. A opet ova "lula" ume da bude nezgodna ako su zice na gitari...

Solomoon

Post by Solomoon » 06 Aug 2011, 00:21

gledao sam neke snime na youtubu..malo se otpusti pa se pomeri G zica, pa onda moze da udje 'popajeva lula' :D

ApplePie

Post by ApplePie » 06 Aug 2011, 00:45

Solomoon wrote:gledao sam neke snime na youtubu..malo se otpusti pa se pomeri G zica, pa onda moze da udje 'popajeva lula' :D
Ma opustim ja i G i D nego to me i nateralo da steknem osecaj koliko zatezem ili opustam sipku. Prilicno je frustrirajuce da mrdnes malo pa stim pa opet opusti, zatezi, stimuj.. sad ide iz prve :D al to je sve praksa, posto su mi sve gitare sa floydom, nekad je zamena zica i neki mali setup trajao ceo dan, sad sve sa mazanjem fingerboarda i podmazivanjem floyda traje sat vremena :) a djitra bude savrsena

fattwang

Post by fattwang » 06 Aug 2011, 01:14

Za Gibsona ide osmica cevasti ključ (ne mora lula) sa obrušenim spoljnim grebenima da može da uđe u rupu na glavi vrata. Samo se prebace treća i četvrta žica (natgnute, u štimu) u žljebove na nut-u od druge i pete, pa vrti (pažljivo i pomalo). Obeleži markerom neku referentnu tačkicu na matici, za čas posla zaboraviš koliko i kuda si okretao.

Solomoon

Post by Solomoon » 08 Aug 2011, 10:20

uradio..smanjio sam zujanje drasticno..na minimum..sad zuji samo 1. i 2. prag na G i D zici, medjutim bilo je potrebno 4, 5 poteza motanja suprotno od kazaljke na satu i sad je matica toliko labava da sa prstom mogu da okrecem..to mi je sumnjivo..jos uvek malo zuji..ne znam da li da malo stegnem maticu pa da dignem bridge, posto sam vec previse otpustio, klima se na dodir prsta (bukvalno bih mogao da je odvrnem kaziprstom), a gitara je vec previse tvrda za moj ukus nakon ovog motanja..

Haralampije

Post by Haralampije » 08 Aug 2011, 10:45

Solomoon wrote:uradio..smanjio sam zujanje drasticno..na minimum..sad zuji samo 1. i 2. prag na G i D zici, medjutim bilo je potrebno 4, 5 poteza motanja suprotno od kazaljke na satu i sad je matica toliko labava da sa prstom mogu da okrecem..to mi je sumnjivo..jos uvek malo zuji..ne znam da li da malo stegnem maticu pa da dignem bridge, posto sam vec previse otpustio, klima se na dodir prsta (bukvalno bih mogao da je odvrnem kaziprstom), a gitara je vec previse tvrda za moj ukus nakon ovog motanja..
:shock:
Cekaj....cekaj?4-5 celih krugova?olabavi zice skroz i nosi kod majstora.

ApplePie

Post by ApplePie » 08 Aug 2011, 11:50

Rece 4-5 poteza .. to nije vise od celog kruga. U svakom slucaju kada se toliko menja geometrija vrata onda mora i visina kobilice. Ajde da proveris nesto pre nego odes kod majstora. Pritisni zicu na prvom i poslednjem pragu i pogledaj koliko je udaljena od 8. praga... to da bi utvrdio reljef vrata. Nevezano za kobilicu, a i ja licno volim idealno ravne vratove, trebalo bi da bude oko pola milimetra. Ako je vise od toga a zice ti se cine na dobroj visini onda verovatno omutave ili zuje iznad 15. praga. Ako je udaljenost zice na 8. pragu minimalna onda dizes kobilicu ako je prevelika zatezes sipku (i opet dizes kobilicu ali manje) ...

jedino mi nije jasno kako ti je gitara odradila toliko ? da nisi drzao na suncu ili tako nesto ? desava se ...

P.S. vidim ja da cu pokretati jos koju temu u okviru odrzavanja instrumenata :)

bancika

Post by bancika » 08 Aug 2011, 12:21

ne bi trebalo toliko da vrtis sipku odjednom. Preporucuju ljudi da se okrene cetvrtina pa da sacekas par sati dok se to "slegne" :)

Solomoon

Post by Solomoon » 08 Aug 2011, 12:26

jedan potez mi je pola kruga otprilike..posle svakog poteza sam stimao ponovo i uvek za nekih 5 herca padne stim..e sad, nisam znao da treba da se ceka posle pomeranja..sad cu je malo zategnuti cisto da ne bude labav pa cu ostaviti do sutra..pa cu videti bridge ili kobilicu, sta dalje?

ApplePie wrote: Nevezano za kobilicu, a i ja licno volim idealno ravne vratove, trebalo bi da bude oko pola milimetra. Ako je vise od toga a zice ti se cine na dobroj visini onda verovatno omutave ili zuje iznad 15. praga. Ako je udaljenost zice na 8. pragu minimalna onda dizes kobilicu ako je prevelika zatezes sipku (i opet dizes kobilicu ali manje) ...
sad cu izmeriti pa javljam..s tim sto je moj model traditional i vrat mu je postavljen na 5 stepeni..znaci nije ravan..ne znam da li to ima veze sa odstojanjem zice (ne bi trebalo)

p.s.nedavno sam se preselio u novu kucu, da li je moguce da je vlaga od maltera ili sl. uticalo na gitaru..
Last edited by Solomoon on 08 Aug 2011, 12:29, edited 1 time in total.

Haralampije

Post by Haralampije » 08 Aug 2011, 12:29

pa ako je uspeo maticu da olabavi preterao je,opustio je skroz.Inace se uvek radi polako za cetvrtinu kruga.Bolje to majstor da sredi,ako je neuk lako moze da sjebe sipku,pogotovo sad ako pokusa da zategne.

Ubuduce pre ikakvog rada,posavetuj se barem s tutorijalima ima ih pregrst na netu,pa vidi i dobro obrati paznju kako oni to rade
bancika wrote:ne bi trebalo toliko da vrtis sipku odjednom. Preporucuju ljudi da se okrene cetvrtina pa da sacekas par sati dok se to "slegne" :)
Nista se ne ceka,fino se sve podesi.Kad bi se to tako radilo setap bi trajao mesec dana.
Last edited by Haralampije on 08 Aug 2011, 12:33, edited 1 time in total.

Solomoon

Post by Solomoon » 08 Aug 2011, 12:30

pogledao sam par tutoriala..to me je i preslo..posto on na snimku vrti u smeru kazaljke na satu, pa sam prvo jos vise stegao..zice legle skroz na vrat..pa onda kontra..

bancika

Post by bancika » 08 Aug 2011, 12:30

i sipku i drvo moze da s*ebe. Moras da mu das vremena da se navikne na nov polozaj inace moze da prsne

Post Reply