Top 5 Beginner Electric Guitars

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Chord-Master
MF veteran

Re: Top 5 Beginner Electric Guitars

Post by Chord-Master » 20 Dec 2007, 01:48

Definitivno je bolja i od Squiera i od ovih STG Aria. U principu ne postoji Yamaha Pacifica koja je samo pocetnickog nivoa, sve su gitare barem srednjeg nivoa.

visackimarko

Post by visackimarko » 20 Dec 2007, 01:59

Da, ali kosta duplo.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 20 Dec 2007, 10:21

visackimarko wrote:To je ODLICNA gitara, daleko bolja od Squier-a i slicnih.
Ali ocigledno, nasi ljudi gitaru kupuju gledajuci ime... :roll:
Pa jednim delom se gleda i ime, ali pre svega kvalitet gitare. Nisam probao dotichnu gitaru, ali generalno, da li ti mislish da za 80evra mozesh da kupish ODLICHNU gitaru?(dakako, prichamo o novim gitarama) Ja nisam tog misljenja, ali dobro....

visackimarko

Post by visackimarko » 20 Dec 2007, 10:51

Da mislim. Probao sam Squier-e, i nista ne moze da primirise STG seriji.
Sem sto je malo teza, ne mogu pronaci ni jednu konkretnu zamerku.
Jeste, probaj 5 komada, i uzmi najbolji, i ono sto ces dobiti, je jaaako dobro.

Cvrsto stojim iza toga, da sa njom mozes svirati 3-4 godine, i ODMAH sa nje preci na top class-u, ako si u mogucnosti za to.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 20 Dec 2007, 11:18

Dobro... ali verovatno mi ta gitara ne bi odgovarala, jer nisam preteran ljubitelj strat a like gitara... 8)
A shto onda postoje mnooogo skuplje gitare, ako je aria od 80evra jaaako dobra? :D

visackimarko

Post by visackimarko » 20 Dec 2007, 14:01

Rucni rad, vrhunska kontrola zavrsne obrade...
AKo uzimas gitaru od 1000e, 9 od 10 primeraka su odlicne. Ako uzimas Ariu, 5 od 10 su odlicne. Hocu da kazem, ako imas nekog strucnog, da ide sa tobom, mozes uzeti odlicnu gitaru, za smesne pare.
To sto tebi ne odgovara Strat, ne znaci da trebas nekom reci, nemoj to da uzmes...

XtrmntR

Post by XtrmntR » 20 Dec 2007, 14:50

Dodaj svemu tome gornjem nabrojanom: VRHUNSKI KOMAD DRVETA(mislim na ove dosta skuplje gitare).

Nisam ni rekao da ne uzima, rekao sam da mi je pomisao na to da mozesh uzeti dobru gitaru od 80e malo chudno-neverovatna. Eto toliko.. ali neka.. neka ljudi uzimaju shta zele..

I da, ne uklapa mi se pricha da je aria malo teza, ako su od johe, onda bi trebale biti priblizne tezine kao i fender/squieri.... Shta god ti napisao, ja ne mogu da poverujem da je ta aria STG neka odlichna gitara... Mozda za te pare jeste,.. ali bash da je ono odlichna :shock: :shock: ... dzaba je, ali mi ne ide u glavu nikako...

visackimarko

Post by visackimarko » 20 Dec 2007, 15:40

Teza je od svakog Fender-a, to je sigurno, i to debelo.
U svakom slucaju, decku se isplati da uzme gitaru, mozda ne u tom paketu, vec uz neko drugo pojacalo, ali do 200e,sem Pacifice, nece naci ni blizu gitaru toj Ariji. Samo, neka nadje nekog muzicara da ide sa njim.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 20 Dec 2007, 16:28

Hm.. ako je debelo teza, a od johe(inache prilichno lagano drvo) onda verovatno nije dovoljno suvo, tj. mozda je vlazno, pa joj to daje tezinu, ne znam do chega drugog bi moglo biti...
E pa da... znachi vrlo verovatno da je u tom cenovnom rangu dobra.. ali isto tako se da probrati po koji komad od squiera a da lichi na gitaru, ali treba traziti... :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 20 Dec 2007, 16:51

XtrmntR wrote:Hm.. ako je debelo teza, a od johe(inache prilichno lagano drvo) onda verovatno nije dovoljno suvo...
Nema to veze sa suvoćom - sve azijske fabrike koriste kiln metodu za sve vrste drveta kojim barataju - nego drveta ima i ovakvog i onakvog, nikad ne znaš koliko je određen komad težak. Za skuplje gitare se ponekad bira lak komad ISKLJUČIVO iz razloga što treba stajati na sceni i mlatiti tom gitarom tri i više sati... u kom slučaju svaki gram igra ulogu.

Inače se drvo bira prema tonu (kucka se po dasci, i tako to), a ne po težini. Kada nađeš komad koji dobro zvuči, živo te boli je li težak 1 kg ili 2 kg. A dva različita komada drveta od istog stabla mogu da se bitno razlikuju po težini (što ima veze sa gustinom drveta, ne sa količinom vode u drvetu).

I tako dalje.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 20 Dec 2007, 17:43

Ja sam mislio da suvoca igra ulogu u tezini, ali se ispostavilo drukchije. :) Hvala na pojashnjenju.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 20 Dec 2007, 18:08

Yamaha Pacifica 612V
Da li neko zna informacije o njoj, moslim na cenu kod nas itd...
Ja planiram da uzmem Pacificu (mislio sam na 112), ali mi se ova svidela (morate priznati da je prelepa) i ima Seymour Duncan Humbucker na bridge-u... Mislim spreman sam ja da dam par hiljada vise ako vredi... :music-smiley6:
U mitrosu je nemaju, ali mogu da naruce (a onog lika je mrzelo da se cima kad sam ga pitao za cenu)

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 20 Dec 2007, 20:29

@thetrooper
Ja mnogo volim zvuk koji daju Seymour Duncan humbuckeri, tako da po meni, itekako vredi.
To je daleko bolja gitara od Pacifice 112 koja je u pocetnickom i srednjem rangu, pacifica 612V je po specifikacijama koje sam video, bas pro gitara, samo je takodje i daleko skuplja.

Sava

Post by Sava » 21 Dec 2007, 10:36

Česte su priče o nekakvoj "suvoći" drveta. Nisam baš stručnjak za drvo, ali sam razgovarao sa ljudima koji se profesionalno bave drvetom i saznao da se danas drvo suši u sušarama koje to obave veoma brzo i kvalitetno tako da je procenat vode nakon toga izuzetno mali i kontrolisan. Najzad, ne mislite valjda da u gitari teškoj 5 kg ima 2 kg vode? Naravno da ne. Prirodno sušenje je sigurno najbolja stvar, ali ko to još danas može sebi da priušti? Jedino još neki graditelji violina i još nekih instrumenata koji se rade ručno i za koje je cena nebitna. Ono što retko pročitam u ovakvim raspravama je da postoji drvo različitog kvaliteta, a to znači i cene. Smreka je obična čamovina, ali dobra smreka je od biranog stabla sa određenom širinom godova, bez čvorova, od određenih delova stabla, sečena na određeni način itd. pa je zato neuporedivo skuplja od obične čamove građe. I nije svejedno da li je drvo iz Nemaćke, Rumunije, Bosne ili neke tamo zemlje. Kinezi nemaju drvo i za gitare ga u potpunosti uvoze. Razumljivo je da za jeftinije proizvode koriste i jeftinije drvo.

Post Reply