"Napucane" cijene gitara

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

parker

Re: "Napucane" cijene gitara

Post by parker » 06 Mar 2012, 10:09

Jeste i carina problem ali kad uopšte nemaš PayPal mislim da je to daleko najveći problem

LifelessDead

Post by LifelessDead » 06 Mar 2012, 10:40

Paypal je bitan, pogotovo sad kad moze bez carine da se uzme roba u vrednosti, koliko bese? 70 eur? Bukvalno odes na net, platis odmah i za par dana ti stigne kuci i jos jeftinije nego da ides do prodavnice, plus sto mongih sitnica kao sto su delovi i pribor ne mozes ni da nadjes kod nas. Medjutim kad narucujes gitaru ili neku drugu vredniju opremu tad su dadzbine prakticno jedini problem, jer vecina ljudi prima pare i preko transfera, jeste da ni to nije bas jeftino ali brate ne kupujes gitaru svaki dan, ali zato kad odrape 1/3 dadzbina na vrednost robe i postarine to je bezobrazluk. Koliko si platio gitaru toliko te jos dodju sve ostale dadzbine. Tako da ocekujem da ce cene polovne robe da se dovedu u normalu onog dana kada drzava ukine uvozne dadzbine a to ce biti kad udjemo u EU a to ce biti nikad :mrgreen: ...prema tome...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 06 Mar 2012, 10:49

I nisu napucane, nego nabildane.

djomla

Post by djomla » 06 Mar 2012, 10:54

Ja slusam i jos uvek ne kapiram kako ce to paypall da promeni filozofiju bilo cega i bilo koga ... po kojoj logici? To sto u zemlji 30% ljudi koristi interenet (ako ne i manje) od tih 30% koliko njih zaista barata dobro internetom, koliko od njih ima karticu sa kojom moze da placa na internetu ... koliko od njih veruje uopste takvom nacinu placanja ... pa dodjemo na nekih sta 2-3 % koji to rade. Bas je to neka kriticna masa :)

Cene su onakve da savrseno odgovaraju gazdama. Zakon o zastiti potrosaca postoji al se bojim da postoji ikakakva odredba na njihove marze na te iste gitare i sl. opremu. i dok god postoje ovce koje ce da kupuju cene ce da budu takve.

Bozha

Post by Bozha » 06 Mar 2012, 11:02

Pricamo o drustvu u kom je procenat onih koji jedu iz kontejnera veci od onih koji kupuju preko interneta.

nebojsak

Post by nebojsak » 06 Mar 2012, 11:05

Nema to nikakve veze sa pričom, ne pričamo o mogućnosti povećanja broja ljudi koji koriste internet u svrhu kupovine, nego o postojećim korisnicima koji su verzirani i imaju karticu/mogućnost da je dobiju. Dakle, postoje debitne kartice, i onaj koji svejedno ima keš za instrument, imaće mogućnost da ga uplati na karticu. I onda opet dolazimo do činjenice da je osnovni problem to što će carina random da te odrapi u vrednosti minimum trećine onoga što kupuješ, ništa više.

djomla

Post by djomla » 06 Mar 2012, 11:08

nebojsak wrote:Nema to nikakve veze sa pričom, ne pričamo o mogućnosti povećanja broja ljudi koji koriste internet u svrhu kupovine, nego o postojećim korisnicima koji su verzirani i imaju karticu/mogućnost da je dobiju. Dakle, postoje debitne kartice, i onaj koji svejedno ima keš za instrument, imaće mogućnost da ga uplati na karticu. I onda opet dolazimo do činjenice da je osnovni problem to što će carina random da te odrapi u vrednosti minimum trećine onoga što kupuješ, ništa više.
Znaci sta problem je u carinama ... ok i kako ce 'dolazak' paypalla ista promeniti??

nebojsak

Post by nebojsak » 06 Mar 2012, 11:11

Neće mnogo promeniti, o tome i pričam. Tj, promeniće onima koji su spremni da debelo preplate nešto, u zamenu za dostupnost toga i relativno sigurnu kupovinu.

LifelessDead

Post by LifelessDead » 06 Mar 2012, 11:22

Paypal je bitan zbog Ebay-a. Razlog zbog cega jos nije uveden je i problem sa visokim carinama. Pretpostavljam da su zbog toga i digli ovaj limit sa 20 evra.

djomla

Post by djomla » 06 Mar 2012, 11:23

nebojsak wrote:Neće mnogo promeniti, o tome i pričam. Tj, promeniće onima koji su spremni da debelo preplate nešto, u zamenu za dostupnost toga i relativno sigurnu kupovinu.
Ne, promenice samo meni zato sto cu moci da dobijam pare preko interneta a ti i sada mozes da placas preko paypalla ili moneybookersa :)

parker

Post by parker » 06 Mar 2012, 11:29

PayPal je u vezi sa carinama, biće i carina manja jer je to jedan od uslova da se usaglase propisi da bi i došao PayPal. A ako dođe onda će se i više znati o tome u običnoj raji da tako kažem.. Sad je sporadično da poneko to ima i koristi a kad bude masovnije biće i drugačiji pristup tome
Ali ima tu još jedan problem, slabo se ima para..

nebojsak

Post by nebojsak » 06 Mar 2012, 11:33

djomla wrote:
nebojsak wrote:Neće mnogo promeniti, o tome i pričam. Tj, promeniće onima koji su spremni da debelo preplate nešto, u zamenu za dostupnost toga i relativno sigurnu kupovinu.
Ne, promenice samo meni zato sto cu moci da dobijam pare preko interneta a ti i sada mozes da placas preko paypalla ili moneybookersa :)
Pa dobro, ja i sad dobijam pare preko moneybookersa, tu se neće mnogo promeniti, osim zbog nekog dela ljudi preko koji zapnu da ti plate baš preko paypala za tezgu ili štagod. Uglavnom su ljudi kooperativni kad se dogovara način isplate. Ko što rekoh, najveća promena će biti to što ćeš imati više pristupa sajtovima sa obaveznim paypalom, sa njima nema pregovora.

djomla

Post by djomla » 06 Mar 2012, 11:41

Promena ravna nuli :)

Aj' se vratimo na cene, carine nisu uzrok tolikim cenama ... koliko je tu prosvercovane robe / sumnjivog porekla etc ... dzabe ja kucam ....

nebojsak

Post by nebojsak » 06 Mar 2012, 11:51

Sad već ne razumem o čemu pričaš, al dobro.

rockozaurus

Post by rockozaurus » 06 Mar 2012, 14:00

Ja isto ne kapiram kakve veze ima Pay Pal sa visokim cenama!?Carina je samo jedan mali segment od mnogo segmenata koji formiraju cenu.PP je vazan pri trgovini na E-bayu zato sto daje neke garancije,koje drugi ne daju....Ako neko resi da te rebne,pa ti ne isprati ono o cemu ste se dogovorili ili hoce da podigne pare pre nego sto ti dobijes robu itd.Tu nastupa PP i dok obe strane ne potvrde da je sve ok. nema oslobadjanja novca.A i PP vrsi povracaj novca u slucajevima kada dokazete da ste u pravu i da ste osteceni na bilo koji nacin.Sumnjam da oni mogu da uticu na carinsku politiku jedne zemlje.A sto se tice visokih cena(a posle mnogo niskih),mislim da gadni trgovci imaju najmanju krivicu,narocito oni koji postanu distributori neke velike svetske firme,zato sto ih dogovori obavezuju na kojekakve kompromise...Trgovac nema gde(ako neces ti, ima ko hoce) i potpisuje svakojake klauzule u nadi da ce sve biti po planu...al vidi vraga, u zemlji kao nasoj,sa malim naseljenjem,sa vecnom ekonomskom krizom,sa nesigurnoscu u svakom pogledu,ne mozes racunati na normalan razvoj dogadjaja.I zato se cene u pocetku pumpaju 2,3,5...10 puta iznad normale,ne bi li prvi kupci vratili ulozeni novac.Ako uspeju u jednoj takvoj blic-krig trgovini,onda se posle lakse dise,jer sada je sve cisti car,jeli...Druga varijanta je da nikada ne uspeju da izbiju ulozeni novac i onda panicno skidaju cene,ne bi li u kratkom intervalu vratili osnovni kapital...Itd,itd.Ima naravno i drugih razloga(recimo balkanski mentalitet),kada obaraju cene da bi zajebali konkurenciju itd.Ako nekada Srbija udje u EU,sve ce to doci na svoje mesto, jer ce i sam potrosac postati direktan konkurent trgovcima(ako ti se ne svidja nista iz radnje,porucis direktno sa inostranog sajta )i onda ce hteli,ne hteli,morati da prilagode cene recimo Thomannovim.Zato ja zastupam teoriju da je kupovina polovnog dobra alternativa.Da,neke cene su veoma visoke,neke su normalne ali ima i dosta niskih(ja sam mnogo puta pazario ispod realne vrednosti).Onaj ko zaista zeli da proda,on ce da proda,makar spustio od 1000 na 500! :ziveli:

Post Reply