Rad u bendu

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Cortex
The Necromancer

Re: Rad u bendu

Post by Cortex » 27 Jun 2012, 07:29

Ja mislim da si divno opisao deshavanja na probama! :)
I da, najtezhe je namestiti zvuk sa dve gitare koje obe imaju i distorzirane delove. A ako u bendu postoje i klavijature...pishi propalo.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 27 Jun 2012, 09:13

Ja se rado setim jam session-a :D

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 27 Jun 2012, 09:16

И ја сам као гитариста јако често био жртва тих чудних трипова које има просечан гитариста, тако да знам о чему се прича. Та тежња да се стално буде најгласнији јесте погубна. Као неко ко пише музику, и углавном ради доста детаљне аранжмане много пре него што све уопште стигне до тонске пробе, одавно немам тај трип да треба да будем ни најгласнији, ни најекспониранији.

Мислим да је немогуће било коме пренети сопствено искуство по питању бенда. Превише је ту варијабли. Ја сам имао бендове у којима сам сјајно сарађивао, и бендове у којима сам очајно сарађивао. И у бендовима у којима је све мање више текло јако добро сам имао сараднике које памтим као најгоре, као што сам у бендовима у којима је постојала никаква сарадња имао појединце које памтим као најпожељније сараднике. Од прилике све што може да се каже је парафраза оне последње реченице из филма "Смисао живота": "Једите мање масно и будите мало љубазнији према комшијама!" То од прилике решава већину потенцијалних проблема у бенду.

Milanares

Post by Milanares » 27 Jun 2012, 09:34

I ne jedite luk pre probe/svirke, koji god instrument da svirate :deda:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 27 Jun 2012, 09:36

Као ни пасуљ.

Milanares

Post by Milanares » 27 Jun 2012, 09:43

a ne, ja suljpa jedem, daje dobre niske frekvencije.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 27 Jun 2012, 11:26

DJ_MY_SOUL wrote:Ja nijednom gitaristi nikada nisam rekao nemoj da se hvatas za floyd, ugasi distorziju dok ovaj peva, ne svidja mi se zvuk te pedale, sviraj malo ritmicki tacnije, solo ti je nikakav. A oni non stop uzimaju za pravo da dobacuju basisti : sviraj jednostavnije, nemoj tu slap kao ne uklapa se u pesmu, ali zato se chorus pedala uklapa svuda, tapping se ne uklapa u ovu pesmu, pa te svaki gitarista gleda ispod oka tipa kao pfff kao tu igracku mogu i ja da sviram pa me ubedjuje kako treba da sviram neku njegovu 10-u bass liniju koja nema veze sa bassom i zvuci kao da ju je gitarista smislio. E ali zato sam ja lepo u inat svim gitaristima koje znam, vise posvetio sada elektricnoj gitari i poceo zaludjivanjem sa onim shredingom i cudima videcemo sta ce da ispadne :)
Немој да ми замериш, али мени звучи као да си само свирао са болидима гитаристима, и још да се ниси против тога бунио. Нема сврхе сада да кукаш, то си све сам закувао, односно био си саучесник. Наравно да чланови бенда треба отворено да кажу једни другима шта мисле о одређеним аспектима музицирања, то је једини начин да се ради у бенду. И наравно да постоје песме у којима се никако слеп и по не уклапа, и не видим зашто је теби проблем када ти то неко саопшти. А ово терање ината боље да не коментаришем.

И да не буде ово сада рат између гитариста и басиста, обавезно треба да напоменем да ја немам генерално никакав проблем са басистима. Шта више, када басиста зна свој посао добро, то ми је увек најближи сарадник. Није да нисам имао ружна искуства са њима, али ништа лошије ту нисам прошао него са свим другим музичарима. Са некима се лепо сарађује, са некима се лоше сарађује, и то је то.

Оно што ја видим као јако озбиљне препреке у раду обично су заправо проблеми који би били везани за било коју сарадњу. Непоштовање времена и рокова, недисциплина, немар и небрига за сараднике. Па рецимо одатле произилази то да неки вокали никад не науче текстове напамет, а кубуре и са тим где им се налазе "пушкице", или то да рецимо имаш чланове бенда који увек онако значајно трепћу кад треба да се свира те и та песма, пошто и даље не знају наслове, и чекају да прође прва 4 такта да укапирају шта треба да свирају, или тај проблем са поменутим гитаристима терористима, или било који вид понашања примадоне или несхваћеног генија. Зато се често много лакше ради са финим људима, који можда и нису баш први избор када је музицирање у питању, јер такви људи узнапредују у раду с бендом, и с временом постану на сваки начин јако корисни сарадници. Са фантастичним музичарима који су као људи потпуно криво насађени постоји некаква сарадња толико ретко, да заправо и не можеш на њих да рачунаш. Бачен таленат. По мени се бенд не разликује од било код другог колектива.

Kill surf city

Post by Kill surf city » 27 Jun 2012, 16:01

DJ_MY_SOUL wrote: E ali zato sam ja lepo u inat svim gitaristima koje znam, vise posvetio sada elektricnoj gitari i poceo zaludjivanjem sa onim shredingom i cudima videcemo sta ce da ispadne :)
Probaj iskombinovati neki slep shreding, za najbolje rezultate.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 27 Jun 2012, 21:09

ssmc wrote:Ja se rado setim jam session-a :D
:1:
Ja sam sad kao zvanicno basista, mada sam neko vreme i gitaru svirao. Sta znam, gitaristi mi deluju nekako najmanje otvoreni po pitanju sugestija u bilo kom obliku, uglavnom mora po njihovom da bude.
A kao sto ssmc rece, setih se i ja dzem seshna, od tad ne volim solaze na basu :D

A sto se tice rada u bendu, ono sto me najvise smara je...nerad. Kad npr pevaca mrzi da nauci tekst (ne mislim da nauci da ga otpeva, vec samo da upamti reci). Ili kad bubnjar npr dodje, ne znajuci ni koja pesma je trebala da se radi i bude u stilu 'Jel to u 4/4? Udri'

Funkd

Post by Funkd » 09 Jul 2012, 04:00

[quote="Kristijan"
Зато се често много лакше ради са финим људима, који можда и нису баш први избор када је музицирање у питању, јер такви људи узнапредују у раду с бендом, и с временом постану на сваки начин јако корисни сарадници. Са фантастичним музичарима који су као људи потпуно криво насађени постоји некаква сарадња толико ретко, да заправо и не можеш на њих да рачунаш. Бачен таленат. По мени се бенд не разликује од било код другог колектива.[/quote]

Tek sad videh ovo... Kristijane, sto se tice citiranog dela apsolutno se slazem sa tobom. Milion puta mi se desilo ( i trenutno mi se desava) da upravo ti ljudi koji "jebu" svoj instrument (citaj: sviraju ga nadporsecno) ne mogu nikako da se iskontrolisu u radu sa bendom... bas sam skoro imao na probi klavijaturistu i saksofonistu koji su stvarno neverovatni, sto se tice znanja/tehnike/iskustva ali oni jednostavno ne mogu da se iskontrolisu da ne pokazu u svakom mogucem trenutku sav svoj skill... nastavljam da radim sa njima i pokusavam da ih iskontrolisem, ali slazem se sa tobom da su u 99% slucajeva neki malo losiji (uslovno receno) muzicari mnogo podobniji za rad u bendu...

Superhik

Post by Superhik » 10 Jul 2012, 09:44

Svaki prosječan bend je otprilike kao jedna studentska soba. Tu nema teorije da se svi slože. Koliko god da su dvojica-trojica demokratični uvijek je tu i "crnogorac-ilegalac" koga boli pedu za čišćenje, namještanje kreveta i pravilo da se ne piša u lavabo i uzimaju tuđe stvari iz ormara.

Sa druge strane, demokratija u bendu, pogotovo u bendu u kome članovi nemaju indentična muzička shvatanja i interese, je neprekidni izvor frustracija i nezadovoljstva. Počev od izbora repertoara ( gdje se nakon Deset godina od Ritma svira Apsolutno tvoj od Mirzinog jata), štimanja razglasa (taman kad se sve naštima, obično neko istupi i kaže ma samo malčice da se izvučem), pa do podjele dnevnica (neko je obavezno popio tri puta više od svih, al traži isto para ko i ostali).

Sve sam ubjeđeniji da je Bregović fazon jedini način dobrog funkcionisanja benda.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 10 Jul 2012, 09:47

Superhik wrote:Svaki prosječan bend je otprilike kao jedna studentska soba. Tu nema teorije da se svi slože. Koliko god da su dvojica-trojica demokratični uvijek je tu i "crnogorac-ilegalac" koga boli pedu za čišćenje, namještanje kreveta i pravilo da se ne piša u lavabo i uzimaju tuđe stvari iz ormara.
:D :D

umart

Post by umart » 12 Jul 2012, 01:19

ja sam bio ilegalac,ali nijesam pisao u lavabo.doduse nijesam namijestao krevet jer je bilo toplo i imao sam samo dusek pa nije bilo potrebe da se namijesta ^^

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 12 Jul 2012, 21:37

jednacina..

rad u bendu i kreativna, konstruktivna, opustena atmosfera proporcionalno je jednaka iskustvu clanova benda... podeljeno sa brojem godina puta potreba i svest da je to isto posao kao i svaki drugi...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 13 Jul 2012, 00:00

Kill surf city wrote:
DJ_MY_SOUL wrote: E ali zato sam ja lepo u inat svim gitaristima koje znam, vise posvetio sada elektricnoj gitari i poceo zaludjivanjem sa onim shredingom i cudima videcemo sta ce da ispadne :)
Probaj iskombinovati neki slep shreding, za najbolje rezultate.
:lol: :ziveli:

Post Reply