Kupovina procesora - pomoc

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Dushan S

Re: Kupovina procesora - pomoc

Post by Dushan S » 07 Nov 2012, 13:45

umart wrote:sve si pomijesao,sad stani,zaboravi sve akcije i svoje rezonovanje i da krenemo ispocetka,'k?

koje pojacalo imas,tj koje bi najvise koristio i u kom scenariju?
To što kaže čovek, bitno je u šta bodeš to što kupiš. U dobrom pojačalu će i Zoom 505 zvučati pristojno.
Neko moje kontanje je da dok čovek nema određeno iskustvo (a ja kontam da ga Miki nema jer inače ne bi pitao za savet na forumu) bolje da kupi neki polovnjak, malo stariji procesor, nek uči na njemu i vežba da ga koristi i pravi farbe, a pošto je već bio mator i jeftin, neće izgubiti mnogo kinte posle kad ga proda. Tokom godina nisam primetio da su sprave postajale toliko mnogo bolje, samo jeftinije.

Razmisli takođe o još jednoj stvari: Ako ti je primarno da sviraš preko pojačala i ako nemaš potrebu da u sekundi pređeš sa jedne složene boje na drugu složenu boju, postoji mogućnost da kupiš neki jako jeftin polovan procesor i dobru dist pedalu, gde bi sa procesora vukao samo efekte. Zvuk distorzije sa dobre pedale će u dobrom pojačalu uglavnom biti robusniji i konkretniji nego distorzija sa procesora od sto evra, a modulacioni efekti delay i to su sad uglavnom pristojni na većini tih spravica. Za snimanje i to danas možeš da pripališ neki VST kao Amplitube, pa ti ne treba modeling. U principu mislim da razlike između jeftinih procesora nisu tolike da bi se pričalo o njima, i da je mnogo bitnije kakva je gitara, pojačalo, kako sviraš, i da li umeš da se snađeš sa tim procesorčićem i da napraviš farbu. Ja bih dakle samo pratio oglase i kupio nešto da je u dobrom stanju i da je povoljno, pa kad ga prerastem, uzeo nešto bolje.

Dushan S

Post by Dushan S » 07 Nov 2012, 13:46

MUzzY wrote:Jos samo da je vreme stalo i da se nista nije promenilo od tog A5 Korga ...
Zamalo da ispadnes upravu.

Uglavnom ili Line6 ili Vox koji su ti preporuceni. To su "all-around" procesori koji su vec godinama dokazali da rade ok. Ne ocekuj neko ludilo ali ima lepih tonova menju njima. Licno, uzeo bih Vox-a. Line6 mi je oduvek zvucao previse plasticno.
Jeste, taj Vox je malo zdraviji za u pojačalo nego Line6, a ako se ne varam u toj pedali je zapravo i dalje ona najstarija tehnologija sa prvog POD-a od pre deset godina, iste simulacije.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 07 Nov 2012, 13:48

U dobrom pojačalu će i Zoom 505 zvučati pristojno.
Uh... nikad mi to nije poslo za rukom... :mrgreen:

Dushan S

Post by Dushan S » 07 Nov 2012, 13:57

sinisake wrote:
Dok sam imao combo Boogija, u nekoj razmeni robe i dobara mi zapao neki Zoom505, dao ga tip umesto 50 maraka u trgovini. Mogu ti reći da kad se uključi u Bugija, Zoom505 je zvučao kao Rectifier :mrgreen: U stvari, sve što uključiš je zvučalo dobro, realno. Za par dana neki lik došao kod mene da pazari, probao Zumića na Bugiju "Uuuuu al gruva" i odma ga kupio :mrgreen:

Trzalica

Post by Trzalica » 07 Nov 2012, 14:11

MUzzY wrote:Jos samo da je vreme stalo i da se nista nije promenilo od tog A5 Korga ...
Woowww ovo je bio ZOV MUDROSTI ili si jednostavno ovime hteo da ... ispadneš pametan?!? :shock:

Naravno da sam u pravu. VREME JE STALO još 50-te za električne gitare. Kao što vidiš i danas su te iste gitare najbolje i najvrednije. Ako se pak ne mogu naći u originalu ili su preskupe za mnoge muzičare, kompanije su se potrudile da reizdaju te iste modele, nazvale to "reissue, vos, i sl." i zaradjuju lovu. Neko se setio pa dodao još i pojam - VINTAGE. Isti je q*** i sa pojačalima i naročito pedalama.

MUzzY

Post by MUzzY » 07 Nov 2012, 14:24

Dushan S wrote:
sinisake wrote:
Dok sam imao combo Boogija, u nekoj razmeni robe i dobara mi zapao neki Zoom505, dao ga tip umesto 50 maraka u trgovini. Mogu ti reći da kad se uključi u Bugija, Zoom505 je zvučao kao Rectifier :mrgreen: U stvari, sve što uključiš je zvučalo dobro, realno. Za par dana neki lik došao kod mene da pazari, probao Zumića na Bugiju "Uuuuu al gruva" i odma ga kupio :mrgreen:
Amp za prodaju pedala :D

MUzzY

Post by MUzzY » 07 Nov 2012, 14:29

Trzalica wrote:
Woowww ovo je bio ZOV MUDROSTI ili si jednostavno ovime hteo da ... ispadneš pametan?!? :shock:

Naravno da sam u pravu. VREME JE STALO još 50-te za električne gitare. Kao što vidiš i danas su te iste gitare najbolje i najvrednije. Ako se pak ne mogu naći u originalu ili su preskupe za mnoge muzičare, kompanije su se potrudile da reizdaju te iste modele, nazvale to "reissue, vos, i sl." i zaradjuju lovu. Neko se setio pa dodao još i pojam - VINTAGE. Isti je q*** i sa pojačalima i naročito pedalama.
Image

I ajmo opet da te pazljivo slusamo kako je sve bezveze osim par marki...

Dushan S

Post by Dushan S » 07 Nov 2012, 15:45

MUzzY wrote:
Dushan S wrote:Dok sam imao combo Boogija, u nekoj razmeni robe i dobara mi zapao neki Zoom505, dao ga tip umesto 50 maraka u trgovini. Mogu ti reći da kad se uključi u Bugija, Zoom505 je zvučao kao Rectifier :mrgreen: U stvari, sve što uključiš je zvučalo dobro, realno. Za par dana neki lik došao kod mene da pazari, probao Zumića na Bugiju "Uuuuu al gruva" i odma ga kupio :mrgreen:
Amp za prodaju pedala :D
Pa ja mislim da je Dule Ajkula, poznat onima koji su kupovali i prodavali đitre, i držao tog Bugija neko vreme upravo iz tog razloga, što kad ubodeš Skvajera kineza zvuči kao triput skuplja gitara :)

Mickey93

Post by Mickey93 » 07 Nov 2012, 20:58

Uhhh hvala vam ljudi nacitah se ovde svega i koncno sam razjasnio neke stvari. E sad ovako posto sam razmisljao o procesoru i ne mogu da nadjem odgovarajuci, ajd da se okrenem pedalboardu. Za pedalboard bih zeleo Wah, nesto sto bi mi upotpunilo ton (tipa delay, reverb), i to bi bilo to dist imam MXR Fullbore Metal (ako treba da se menja recite). Mozda eventualno necki chorus ili tako nesto. Mada ja vise sviram na distorziji. E ovako sto se tice pitanja odozgo. Sviram gitaru 3,5 godina skoro 4. Pojacalo imam Laney LX20 (koristim ga samo u sobi). Tek sam zadnjih meseci krenuo ozbiljno da se bavim sviranjem i dosta da napredujem. Imao sam procesor Zoom 2100 i nije mi se svideo uopste (korstio sam samo autowah sa njega) efekti su bili uzasni. I dalje sam za procesor, ali ako mogu kvalitetniji pedalboard da napravim sto da ne. I hvala vam jos jednom od velike ste pomoci :metal: :metal: :metal: :D :D

Mickey93

Post by Mickey93 » 07 Nov 2012, 23:44

Okej ovako, zelim nesto kompaktno sto ce zadovoljiti moje potrebe a to je sviranje metala i rock-a (uglavnom), to mogu biti i pedale i procesor nisam stereotipan (ili kako se vec kaze). Od opreme bih prvo jurio kao sto i znas wah, delay i rock dist (mislio sam marshall jack hammer ili guv'nor) imam oko 150 eur. Brendovi nisu problem sve dok ta pedala vredi tih para, i naravno da nije plastikanac (na to sam alergican cim vidim znam da nesto nije u redu cim je spakovano u plastiku a ne metal). Sto se tice rucno radjenih pedala, takodje ako obavljaju posao kako valja i ako ispadne jeftinija varijanta sto da ne... :)

EDIT : Sta mislite o http://profile.ultimate-guitar.com/prof ... mage_0.gif

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 08 Nov 2012, 00:00

Greškom sam obrisao post, jbg...

Ok, kao što i sam pretpostavljaš, sve se bukvalno svodi na stvar ukusa. Znači, neki wah/drive/dist koji se meni svideo, tebi možda neće biti dobar, tako da, uvek uzimaj te savete sa rezervom, i ako ikako možeš probaj pre nego što kupiš.

Ja sam gledao demoe te Fullbore Metal distorzije, i iskreno, ne vidim kako to može biti upotrebljivo u bendu, jer kapiram da se izgubiš u zvuku kad tu dođe bubanj, bas gitara i druga gitara. Ali dobro, ako si ti zadovoljan i nemaš problem sa njom, tim bolje.

Što se tih jeftinijih wahova tiče, imao sam Behringerov Hellbabe, koji uopšte nije loš, naprotiv, odlično radi ZA TE PARE, i ima dosta opcija za nameštanje zvuka. Video sam jedan na oglasima za 2800rsd što je pobeda. Nemoj da te odmah odvrati to što je plastičan, to je tvrda plastika, i mislim da stvarno treba gaziti kao retardirani bolid da bi je slomio i sjebao do neupotrebljivosti. Plus što ide na optički sistem a ne na potenciometar, i ima automatsko paljenje i gašenje, pa nema prekidača i potenciomentra koji se kad tad mogu sjebati.
http://www.kupujemprodajem.com/Behringe ... d=10108244

Dugi jeftini wah koji sam imao je Vox V845. On ima jedan jedini zvuk naspram Hellbabe-a, ali se meni više svideo u direktnom poređenju, pa sam na kraju Hellbabe zamenio za V845, koji ne zaostaje mnogo za klasičnim Crybabyjem, a kudikamo je jeftiniji.
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/9551-Vox-WAH-V845/ ili recimo
http://www.kupujemprodajem.com/Dunlop-C ... d=16420309

Delay - ja sam već jako dosadan sa tom pričom, ali gledaj da nekad uloviš Digitechov Digidelay na oglasima za 50tak evra, i to je totalna pobeda. Ostale koji su značajnije bolji od Digija neću ni da predlažem, jer su uglavnom skuplji i to dosta. Imaš doduše Line6 Echopark na oglasima za 80e ako se ne varam, ako hoćeš te pare da daš na delay.
EDIT> evo ga... http://www.kupujemprodajem.com/MENJAM-D ... id=5776679

Što se drajva tiče, između ostalih koristio sam Bad Monkey, Guv'nor 2, Carl Martin PlexiTone, i MI Audio CrunchBox, i otprilike su poređani po količini gaina na raspolaganju u rastućem nizu. Bilo koji od njih ti rešava rok priču, s tim što prednost dajem klonovima PlexiTone-a i Crunchboxa u odnosu na Guvnora 2, jer mogu da daju i više nego dovoljno gaina ako zatreba, dok Bad Monkey (kao pedala Tubescreamer tipa) više sija kao low-->mid gain Overdrive...

Za klonove se možeš obratiti Maksi sa foruma, pa se dogovorite. Evo ga neki od oglasa pa vidi...
http://www.kupujemprodajem.com/Double-D ... d=16420365

Mickey93

Post by Mickey93 » 08 Nov 2012, 00:49

Sad sam totalno rastrojen na obe strane, ne znam sto mi je ciniti. Ustedecu jos malo para pa cu videti, ali sve vreme me privlaci boss gt 8, ali opet sa druge strane pedalboard - imam ono sto mi je najpotrebnije i dosta kvalitetno... xD

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 08 Nov 2012, 01:12

Koliko sam ja naleteo na neke cene, ako se ne varam, GT8 je van tvog predviđenog budžeta... :?

Možda ovo nije loše... Ako je neko probao, ne bi bilo loše reći utiske... Na demoima ne zvuči loše.

http://www.kupujemprodajem.com/Zoom-G2- ... id=5814046
http://www.youtube.com/watch?v=J_XFLva4 ... ure=fvwrel

Jbg, znaš kako, ja sam godinama ganjao pedale, i nedavno sam prvi put u životu kupio procesor, i trenutno sam zadovoljan. Ali bog zna šta će biti za godinu dana, možda popizdim (iz ko-zna-kakvog, najverovatnije idiotskog razloga :) ) i ponovo se vratim pedalama, ko zna. Poenta je - 99% je verovatnoća da, za šta god da se odlučiš, pedale ili procesor - pre ili kasnije ćeš nešto poželeti da promeniš. :lol: Ne nužno za nešto bolje ili gore, već jednostavno drugačije. Tako da, skupi para koliko možeš i koliko te strpljenje posluži, vidi u tom momentu šta želiš više i sa čime bi bilo zadovoljniji i sretniji, i to ganjaj. Ne znam šta bih ti dalje rekao oko dileme procesor vs. pedale. Jako je teško staviti tačku na promene i reći - to je to, više ništa bod milim bogom ne diram/menjam. Nema ko nije pokušao, malo ko je zaista uspeo. :lol:

Btw, evo ti link za album mojih nekih slika, gde sam sakupio skoro sve setupe kroz koje sam prošao vremenom unazad nekih, recimo 8 godina, čisto da vidiš promene na delu... :hide: :lol:

http://s814.beta.photobucket.com/user/b ... 0evolution

Ako te nešto zanima, pitaj slobodno. :ziveli:

I, neka ti je sa srećom. Trebaće ti. :lol:

Mickey93

Post by Mickey93 » 08 Nov 2012, 01:21

Gledao sam zoom, ali bih radije da ga zaobidjem, pa pazi mislio da ustedim jos tih 50 eur ili koliko mi fali, da kupim da me sluzi par godina, ne bi mi bio problem da ustedim koji euro vise...

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 08 Nov 2012, 07:38

Sve sto su ti rekli za pedale stoji, i da manje izgubis para (mada, sa ovim pominjanim procesorima ne verujem da ces previse izgubiti osim ako ih ne zadrzis 3-4 godine, kao polovni, vec im je cena dovoljno niza od one kad je bio nov), i da mozes da izvuces bolji ton (na boljem pojacalu), i ne znam koje jos prednosti, ali nagovarati svakog ko se pojavi na forumu da ulazi u pricu menjanja i zajebavanja sa trazenjem pedala... :grummel_2: Razlika se primeti u sobi, a kad odes u neku rupu da sviras (k'o rece danguba?) i daju tu neki sakati leni, potpuno je sve jedno da li sviras digitech rp150 (sve ispod tog proca je neupotrebljivo imo), line6 pod 500hd, ili imas gomilu pazljivo biranih pedala koje si skupljao 3 godine i odricao se svega...

Mislim, toliko ljudi koristi procesore, i vecina njih, ako provede dovoljno vremena sa procesorom, namesti ga da izvuce vrlo dobar ton...

Hocu da kazem da sto se mene tice ne bi pogresio da uzmes line6, pogotovo sto ce te boleti glava od razmisljanja koje 3-4 pedale da uzmes. Retko ko to uzima odjednom, obicno ljudi to skupljaju mesecima i godinama, polako trazeci tacno ono sto im treba, a kako mi se cini, ti nisi siguran sta ti treba... Sam najbolje znas sta ti je ciniti, ja bih ako nista drugo, uzeo i isprobavao procesor neko vreme, video da li mi radi posao, a kad prodje akcija u mitrosu, ako ne radi jos uvek mozes da ga prodas za te pare.

Ne pokusavam da te nagovorim da uzmes taj procesor, samo me nervira sto se ovde uvek prica prebaci na "kupi pedale", uz obavezno povecanje budzeta za 100ak e...

Post Reply