Ako postoje Fender Noiseless magneti, zasto.....

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

ToneChaser

Re: Ako postoje Fender Noiseless magneti, zasto.....

Post by ToneChaser » 29 Apr 2013, 16:20

Trzalica wrote:
ToneChaser wrote:
Valjda svako sme da izrazi misljenje ovde, a ne da dobije prekrsaj ili kaznu ako kaze da su stari fenderi losi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Izgleda da je Trzalica strucnjak i razume se u ovu staru a i novu tehnologiju....
hahahaha koliko green smajlija, ... . crkoh od smeha ... toliko je smehotresno da nisam ni primetio da si jedan od redovnih članova pod novim nickom jer nemaš pametnija posla usled dosade u životu.

Odgovoriću ti: ako ti se svidja staro, ti kupi crno beli televizor, LAMPAŠ, hvali se komšijama kako imaš "vintage" uredjaj sa komponentama koje nisu programirane unapred da ostare vrlo brzo, kako bolje taj ekran prija tvojim očima i ne umara ih, kako je slika jasnija i veće rezolucije, ... uživaj u tome. Na kraju, to su tvoje lične tvrdnje ili sprdnje ops. sumnje. Šta će ti kolor tv koji ima "zero" zračenje, i sve njegove nove tehnologije? Uživaj u šumu i zujanju starih dobrih magneta jer eto baš oni ZVUČE bolje.

To je tako bilo nekada i nikada BOLJE BITI NEĆE. Ovo je aksiom svih foruma. :mrgreen:

I svi su u pravu, jer se o ukusima ne da raspravljati. :wink: Jedino se "raspravlja" kada se pojave svirači na bini, onda se vidi koliko znači gitara a koliko osoba koja je ima okačenu o vratu.

Ako nisi shvatio šta sam ja napisao, džabe ti triideset nadimaka na ovom forumu!

Ne znam sa kim si ti u zavadi prijatelju, nisam mislio da te podjebavam, vec sam video da si ti za sada najpribliznije odgovorio ono sto sam se ja nadao....

Znaci, po tebi ipak su bolji noiseless magneti (kao sto sam i ja mislio, ali priznajem, ne razumem se previse u noiseless tehnologiju, nisam imao prilike da uporedim odjednom strat sa obicnim vintage magnetima i strat sa noiseless-ima) ?

Pretpostavljam da je ova ironija za TV upucena magnetima tj da su noiseless bolji i da to sto obicni singlovi daju neki smek cisto tripovanje ili?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 29 Apr 2013, 16:35

Чекај, ти си дошао да се распиташ, или да ти неко потврди да си у праву? Ако је ово друго у питању, ево ја ћу да ти кажем да си у праву... за све. И за оно што још ниси смислио :mrgreen:

Шалу на страну, поента је у томе што се ту не ради о томе шта је боље, него шта је некоме битније у звуку. Пошто бешумни магнети немају исти звук као синглови, онда заправо и нису за директно поређење, и онда не постоји бољи и лошији. Просто одабереш шта си вољан да жртвујеш у тону и због чега, и онда будеш срећан до краја века. За тебе је свакако најбоље оно с чим си ти задовољан.

ToneChaser

Post by ToneChaser » 29 Apr 2013, 16:48

Kristijan wrote:Чекај, ти си дошао да се распиташ, или да ти неко потврди да си у праву? Ако је ово друго у питању, ево ја ћу да ти кажем да си у праву... за све. И за оно што још ниси смислио :mrgreen:

Шалу на страну, поента је у томе што се ту не ради о томе шта је боље, него шта је некоме битније у звуку. Пошто бешумни магнети немају исти звук као синглови, онда заправо и нису за директно поређење, и онда не постоји бољи и лошији. Просто одабереш шта си вољан да жртвујеш у тону и због чега, и онда будеш срећан до краја века. За тебе је свакако најбоље оно с чим си ти задовољан.
Ma stvar je u tome da ja zelim da znam da li ima nekih promena u zvuku, o tome se radi, pa tek posle tog razjasnjavanja cu razmisljati da li mi je bitniji sam zvuk i trip zvuka ili zujanje...

e sad prvo rekoste da li ti da li neko drugi da ima u zvuku promene, posle je trzolica pisao nesto ironicno za televizor, pa sam shvatio da nema nikakve razlike u noiselessu i vintagu nego da se ljudi tripuju da bi bili popularni ako sviraju instrument sa originalnim postavkama, i da je noiseless naprednija tehnika, pa bi i zvuk trebalo biti napredniji kao sto je slika kod plazme televizora naprednija od one u crno belom koji zraci kako bi rekao on :mrgreen:

Nisam dosao da cujem ono sto ja zelim, jer ja i ne znam sta zelim :P :XD: zato sto ih nisam nikada direktno uporedio.

e sad, moze da svako drugacije filozofira, ali mene ne zanima to, nego konstanta, naucno objasnjenje, ok, muzika jeste umetnost i ne vredi raspravljati, ali valjda magnetno polje, metali, struja akustika, zvuk itd itd su nauka odn fizika, matematika i slicne nauke, tako da postoji valjda samo jedna jedina istina a ne kako se kome svidja.

To mene zanima. Ko je naucno u pravu? Toga cu i da poslusam.

Hvala sto si odvojio vremena na razjasnjavanju. :cao:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 29 Apr 2013, 17:00

ToneChaser wrote:... nego konstanta, naucno objasnjenje, ok, muzika jeste umetnost i ne vredi raspravljati, ali valjda magnetno polje, metali, struja akustika, zvuk itd itd su nauka odn fizika, matematika i slicne nauke, tako da postoji valjda samo jedna jedina istina a ne kako se kome svidja.

To mene zanima. Ko je naucno u pravu?
Извини, то не постоји.

Стварно је само питање тога шта се коме више свиђа.

Kill surf city

Post by Kill surf city » 29 Apr 2013, 17:02

ToneChaser wrote: Ko je naucno u pravu? Toga cu i da poslusam.
hall of fame materijal.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 29 Apr 2013, 17:07

:lol: :lol:

ToneChaser

Post by ToneChaser » 29 Apr 2013, 17:15

Kristijan wrote:
ToneChaser wrote:... nego konstanta, naucno objasnjenje, ok, muzika jeste umetnost i ne vredi raspravljati, ali valjda magnetno polje, metali, struja akustika, zvuk itd itd su nauka odn fizika, matematika i slicne nauke, tako da postoji valjda samo jedna jedina istina a ne kako se kome svidja.

To mene zanima. Ko je naucno u pravu?
Извини, то не постоји.

Стварно је само питање тога шта се коме више свиђа.
Cekaj kako ne postoji? Kako nastaje zvuk? Kada zice vibriraju a magneti to hvataju. ako smanjis volume pot, ton se polako stisava/smanjuje se distorzija/overdrive, a ne obrnuto.

Znaci postoje tu neke zakonitosti ! ! ! Onda isto, kako se prave pojacala i pedale? Sigurno po nekim naucnim principima a nisu ubrane sa drveta.

Nadam se da si sada shvatio o cemu pricam.

Ako ti kazes npr da se nesto u tonu gubi a Trzalica d se ne gubi nego da je isto samo nema suma, onda su to 2 razlicite istine i samo ej jedna prava. A to "nesto" je sta? Mozda postoji neko ime koje moze opisati sta se to konkretno gubi/dobija, ako pogledamo da je zvuk, akustika itd fizicka kategorija, cinjenica iz fizike, tj naucna cinjenica. Ne znam zasto je ovo ostalima neki kao ispad, jos hall of fame, kada stvarno postoje naucne cinjenice vezane za muziku.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 29 Apr 2013, 17:28

ОК, ето да се бавиш мало науком. Нађи на нету детаљан приказ компоненти које се налазе у обичном синглу и у бешумном синглу, па ми онако са научне тачке гледишта реци да ли могу такви склопови да дају идентичан тон? Шта мислиш?

Знаш како, некоме ко се бави израдом минијатура 1 милиметар представља велико растојање, а некоме ко се бави изградњом путева 1 дециметар представља ништавно растојање. Људи су различити, исте направе користе за различите намене, исте разлике третирају као ништавне или као кључне у зависности од потреба које имају. Неко ће да каже да му та разлика између бешумнох и обичног сингла не смета, а неко ће да каже да шум код обичног и није тако иритантан. И једно и друго је применљиво у музици. Супер је што је тако.

ToneChaser

Post by ToneChaser » 29 Apr 2013, 17:39

Kristijan wrote:ОК, ето да се бавиш мало науком. Нађи на нету детаљан приказ компоненти које се налазе у обичном синглу и у бешумном синглу, па ми онако са научне тачке гледишта реци да ли могу такви склопови да дају идентичан тон? Шта мислиш?

Знаш како, некоме ко се бави израдом минијатура 1 милиметар представља велико растојање, а некоме ко се бави изградњом путева 1 дециметар представља ништавно растојање. Људи су различити, исте направе користе за различите намене, исте разлике третирају као ништавне или као кључне у зависности од потреба које имају. Неко ће да каже да му та разлика између бешумнох и обичног сингла не смета, а неко ће да каже да шум код обичног и није тако иритантан. И једно и друго је применљиво у музици. Супер је што је тако.

Ma sve ja to razumem, ali pitanje na prvom mestu je da li postoji razlika?

Posto sam ja razumeo trzalicu kao da suprotno tvrdi. Steta sto ga nema da malo dublje objasni.

andrej]

Post by andrej] » 29 Apr 2013, 17:50

postoji naucni odgovor na pitanje razlike u tonu stacked magneta i obicnih singlova... ocigledna razlika: razlika u dinamici (narocito u samom udaru, ako puno riljas po zicama) i razlika u visokim.

preporucujem da se iz knjige za fiziku za srednju skolu informises o tome kakve efekte ima razdaljina u indukciji. posto je sa kalemima (cak i 'beskonacno gusto namotanim') ova formula malo zajebana, pogledaj jednostavni model, za linearan provodnik). shvatices da, iako odmaknut od zica vise i bez metalnog jezgra, hum-cancelling namotaj ipak hvata delic attack-a i on se ponistava (mnogo vise nego ostatak signala), jer je namotaj obrnute faze... onda pogledaj kako se redno povezani induktori ponasaju u kolima naizmenicne struje. jer, u glavnom coil-u se indukuje (gitarski) signal (barem njegov glavni deo), a u him-cancelling delu ne (ne toliko, zbog razdaljine), tako da se on vise ponasa kao air-core induktor. to i slicne stvari...

ToneChaser

Post by ToneChaser » 29 Apr 2013, 18:06

andrej] wrote:postoji naucni odgovor na pitanje razlike u tonu stacked magneta i obicnih singlova... ocigledna razlika: razlika u dinamici (narocito u samom udaru, ako puno riljas po zicama) i razlika u visokim.

preporucujem da se iz knjige za fiziku za srednju skolu informises o tome kakve efekte ima razdaljina u indukciji. posto je sa kalemima (cak i 'beskonacno gusto namotanim') ova formula malo zajebana, pogledaj jednostavni model, za linearan provodnik). shvatices da, iako odmaknut od zica vise i bez metalnog jezgra, hum-cancelling namotaj ipak hvata delic attack-a i on se ponistava (mnogo vise nego ostatak signala), jer je namotaj obrnute faze... onda pogledaj kako se redno povezani induktori ponasaju u kolima naizmenicne struje. jer, u glavnom coil-u se indukuje (gitarski) signal (barem njegov glavni deo), a u him-cancelling delu ne (ne toliko, zbog razdaljine), tako da se on vise ponasa kao air-core induktor. to i slicne stvari...
Je s da nista nisam razumeo sto si napisao :metal: :metal: :metal: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :XD: ali na to sam mislio :D

Eto, a ovi mi se smeju sto sam spomenuo nauku :hide: i to da cud a poverujem nekom za koga se vidi da barata nekom terminologijom i argumentovano pokusa da objasni zasto je to tako, a ne samo zato sto neko ima neko misljenje na osnovu nekog "unutrasnjeg predosecaja" :mrgreen:

ToneChaser

Post by ToneChaser » 30 Apr 2013, 02:35

Je l moze neko da pozove Trzalicu da se vrati na temu, priupitao bih ga jos po nesto o ovoj tematici?

Trzalica

Post by Trzalica » 30 Apr 2013, 12:06

ToneChaser wrote:Je l moze neko da pozove Trzalicu da se vrati na temu, priupitao bih ga jos po nesto o ovoj tematici?
Imaš ovde vrhunske eksperte koji sami izradjuju pedale, motaju magnete, delju gitare, ... javiće se neko od njih, ja sam ti samo konzument. Iskreno, nemam ti ja pojma o elektronici magneta i ne interesuje me jer ne planiram time da se bavim. Na to gledam ovako: kada Clapton može da svira te bešumne magnete (% Co. pride) i da mu ne smeta to što se iznosi kao mana/prednost na ovom forumu, to samo znači da je ta razlika, koja samo forumašima smeta, nebitna. Ops.ja se izvinjavam, to su za Claptona nazvali "VINTAGE NOISELESS".To mu dodje po receptu iz prošlosti, koji nije ni postojao :XD:
Sećam se priče kako je nastala recimo serija Road Worn Fendera (ako se ne varam) gde okorela nark**** Kit Ričards nije prihvatio novu gitaru za predstojeći koncert jer je želeo neku koja će izgledati kao da je na njoj svirano. Normalno, iz Fender-a su mu izašli u susret, ogrebali, izudarali, malo peglali novu gitaru i Kit sav srećan na bini svira "Vintage" instrument?!?!? Alo pameti! No, ne lezi vraže, danas se 70% forumaša zaklinje kako ta Road Worn serija bolje zvuči od USA std. i sl.

VERUJ, da se pojavi neki idiot i kaže da su crno beli filmovi "VINTAGE" i da samo oni imaju MOJO koji čini sedmu umetnost, L O M I L I bi se u svetu a i po forumima da dokažu da su stari TV lampaši bolji od najnovijih lcd i sl. monitora .... To jednostavno znači prezasićenje i želja za različitošću, a ne neko merilo kvaliteta i zvuka.

Ja jedino ne shvatam većinu komentatora sa ovog foruma koja još svira po stanovima, eventualno malim klubovima, koja ima svoj suludi stav o kvalitetu gitara i magneta, koga se ne drže ni svetski poznati umetnici, no ...

Usred Zala

Post by Usred Zala » 30 Apr 2013, 12:58

Ovo nije odgovor na temu jer me ne zanima mnogo već komentar nekih Trzalicinih opaski.
Trzalica wrote:VERUJ, da se pojavi neki idiot i kaže da su crno beli filmovi "VINTAGE" i da samo oni imaju MOJO koji čini sedmu umetnost, L O M I L I bi se u svetu a i po forumima da dokažu da su stari TV lampaši bolji od najnovijih lcd i sl. monitora .... To jednostavno znači prezasićenje i želja za različitošću, a ne neko merilo kvaliteta i zvuka.
Pa ima tu dosta istine! Ono što su stari majstori umeli da urade sa fiksnim objektivima današnji filmski velemajstori mogu samo da sanjaju! Tada je svaki kadar bio umetnička fotografija. Danas se manjak maštovitosti nadomešćuje dobrom i savremenom tehnnikom, posebno kompjuterima. Uostalom tako su nastali neki klasični filmovi koji se izučavaju na filmskim akademijama. Itd...
Trzalica wrote:Ja jedino ne shvatam većinu komentatora sa ovog foruma koja još svira po stanovima...
Eto ja sam jedan od tih. Iz tvog teksta shvatam da ti nastupaš stalno i na većim scenama. Eto, gde god da živiš u Srbiji ja ću doći na tvoju svirku da te upoznam i čujem uživo. Možeš li sada odmah da mi uputiš poziv za neku tvoju svirku?

andrej]

Post by andrej] » 30 Apr 2013, 13:13

znam da dolivam ulje na vatru, ali ovde postoji jedna sitnica koju ste prevideli: razlika izmedju upotrebe opreme u studiju i uzivo.

shum kod gitara je elektro-magnetna interferencija (EMI). ona steti audio signalu (svim vrstama analognog audio signala), tako da je, pri pravljenju studija, uzeta u obzir (pametno rasporedjene instalacije, izbegavanje fluorescentne rasvete i bilo kakvih motora, odmicanje bilo kakve opreme sa power transformatorima od sobe za snimanje i slicno). s druge strane, postoje razne audio-inzinjerske tehnike za izbegavanje shuma. pomenucu onu najjednostavniju: ako svirate '51 telca kroz '68 pleksija osrafljenog na 8 (recimo), onaj koji to miksuje ce odvrnuti taj kanal kad se svira i ugasiti kad se ne svira. sa digitalnim snimanjem, to je nekoliko poteza misem.

iz tog razloga, u studiju mozete koristiti kakve god magnete. previse mikrofonicni? bacimo cab u booth i voila.

uzivo, nemamo NISTA od ovih pogodnosti, samo noisegate-ove, koji rade pristojan posao, ali nisu najbolja stvar u univerzumu. na sceni punoj gomile svetala, ventilatora (vole muzicari da se lade), pojacala i cuda, sigurno ce biti shuma sa nekim vintage / vintage syle magnetima. da ne pricam da ste cesto primorani da budete blizu pojacalima.

sa nekim noiseless ce biti manje. zvuk tih magneta NIJE isti i to je cinjenica. ono sto je 'up for debate' je da li je taj zvuk gori. ja cu samo reci da u 'live uslovima' (slusas muziku u gomili ljudi, na ozvucenju dizajniranom za glasnocu, postavljenom da pokrije sto vecu povrsinu; cab-ovi mic-ovani iskljucivo dinamickim mikrofonima), prakticno niko ne moze da provali razliku. bicu hrabar i reci cu da su dobro voskirani, nemikrofonicni, noise-cancelling magneti mnogo zahvalniji za zivu primenu od ovih drugih, posebno ako furate gain. pitanje je samo: koliko shum uzivo STVARNO smeta?

firme se trude da naprave noiseless magnet sa tonskim karakteristikama sto slicnijim starim magnetima. to je ova 'vintage noiseless' varijanta. osim ako neko ne savije pravila fizike malo, to nece biti moguce. razlog: vise namotaja - vise outputa, manje visokih; manje namotaja - manje outputa, manje visokih; u svakom trenutku, jedan ceo, ma koliki namotaj ce predstavljati samo viska induktancu, bez korisnog signala. zasto eq-i ne resavaju problem, pitate se? zato sto se namotaj na magnetu ne ponasa kao idealan induktor (u stvari, ni jedan namotaj nije idealan induktor) i zato sto se u stvarnosti ne dobijaju one krivulje atenuacije koje svi zamisljamo kad pricamo o low-pass filterima. znaci, razlika u zvuku ce uvek biti primetna. ako furate gain, mozda i pozitivna, otpanjenim pojacalima prija malo manje visokih, manje se 'raspada' zvuk. inace, ovo 'raspada' je, takodje, naucno objasnjivo. we're not banging rocks together.

sta klepton i ekipa sviraju u studiju, mi ne znamo. znamo sta ih placaju da reklamiraju. imaju tehnicke i finansijske mogucnosti da sviraju sta bilo u studiju, a da nama, kojima se protura prica od strane fendera, ne polazu racun.

ja se, svakako, ne bih bunio da imam takav live zvuk. u studiju, druge me stvari voze. da se razlika cuje, cuje se. ako je ne cujes, ili ti je los audio sistem, ili si gluv za ove stvari i samim tim nekvalifikovan da vodis bilo kakvu raspravu na ovu temu i verovatno bi trebao da se okanes ovog hobija; sviraj, mozda postanes poznat, pa ti neko ko se razume dizajnira ton. a popularnost ti nece doneti ni ton, ni koliko dobro sviras, nego kakve pesme pravis i kakvu sliku projektujes (ovo drugo, na zalost).

inace, meni se svidjaju lace sensor pikapi. jesu noiseless, ali imaju svoj zvuk. prvo su ih reklamirali kao vintage-alike, ali ih sad svi smatraju posebnim stilom magneta. jeff beck (90ih), klepton (90ih), jonny greenwood (i dalje) su ih koristili. i billy corgan.

Post Reply