znam da dolivam ulje na vatru, ali ovde postoji jedna sitnica koju ste prevideli: razlika izmedju upotrebe opreme u studiju i uzivo.
shum kod gitara je elektro-magnetna interferencija (EMI). ona steti audio signalu (svim vrstama analognog audio signala), tako da je, pri pravljenju studija, uzeta u obzir (pametno rasporedjene instalacije, izbegavanje fluorescentne rasvete i bilo kakvih motora, odmicanje bilo kakve opreme sa power transformatorima od sobe za snimanje i slicno). s druge strane, postoje razne audio-inzinjerske tehnike za izbegavanje shuma. pomenucu onu najjednostavniju: ako svirate '51 telca kroz '68 pleksija osrafljenog na 8 (recimo), onaj koji to miksuje ce odvrnuti taj kanal kad se svira i ugasiti kad se ne svira. sa digitalnim snimanjem, to je nekoliko poteza misem.
iz tog razloga, u studiju mozete koristiti kakve god magnete. previse mikrofonicni? bacimo cab u booth i voila.
uzivo, nemamo NISTA od ovih pogodnosti, samo noisegate-ove, koji rade pristojan posao, ali nisu najbolja stvar u univerzumu. na sceni punoj gomile svetala, ventilatora (vole muzicari da se lade), pojacala i cuda, sigurno ce biti shuma sa nekim vintage / vintage syle magnetima. da ne pricam da ste cesto primorani da budete blizu pojacalima.
sa nekim noiseless ce biti manje. zvuk tih magneta NIJE isti i to je cinjenica. ono sto je 'up for debate' je da li je taj zvuk gori. ja cu samo reci da u 'live uslovima' (slusas muziku u gomili ljudi, na ozvucenju dizajniranom za glasnocu, postavljenom da pokrije sto vecu povrsinu; cab-ovi mic-ovani iskljucivo dinamickim mikrofonima), prakticno niko ne moze da provali razliku. bicu hrabar i reci cu da su dobro voskirani, nemikrofonicni, noise-cancelling magneti mnogo zahvalniji za zivu primenu od ovih drugih, posebno ako furate gain. pitanje je samo: koliko shum uzivo STVARNO smeta?
firme se trude da naprave noiseless magnet sa tonskim karakteristikama sto slicnijim starim magnetima. to je ova 'vintage noiseless' varijanta. osim ako neko ne savije pravila fizike malo, to nece biti moguce. razlog: vise namotaja - vise outputa, manje visokih; manje namotaja - manje outputa, manje visokih; u svakom trenutku, jedan ceo, ma koliki namotaj ce predstavljati samo viska induktancu, bez korisnog signala. zasto eq-i ne resavaju problem, pitate se? zato sto se namotaj na magnetu ne ponasa kao idealan induktor (u stvari, ni jedan namotaj nije idealan induktor) i zato sto se u stvarnosti ne dobijaju one krivulje atenuacije koje svi zamisljamo kad pricamo o low-pass filterima. znaci, razlika u zvuku ce uvek biti primetna. ako furate gain, mozda i pozitivna, otpanjenim pojacalima prija malo manje visokih, manje se 'raspada' zvuk. inace, ovo 'raspada' je, takodje, naucno objasnjivo. we're not banging rocks together.
sta klepton i ekipa sviraju u studiju, mi ne znamo. znamo sta ih placaju da reklamiraju. imaju tehnicke i finansijske mogucnosti da sviraju sta bilo u studiju, a da nama, kojima se protura prica od strane fendera, ne polazu racun.
ja se, svakako, ne bih bunio da imam takav live zvuk. u studiju, druge me stvari voze. da se razlika cuje, cuje se. ako je ne cujes, ili ti je los audio sistem, ili si gluv za ove stvari i samim tim nekvalifikovan da vodis bilo kakvu raspravu na ovu temu i verovatno bi trebao da se okanes ovog hobija; sviraj, mozda postanes poznat, pa ti neko ko se razume dizajnira ton. a popularnost ti nece doneti ni ton, ni koliko dobro sviras, nego kakve pesme pravis i kakvu sliku projektujes (ovo drugo, na zalost).
inace, meni se svidjaju lace sensor pikapi. jesu noiseless, ali imaju svoj zvuk. prvo su ih reklamirali kao vintage-alike, ali ih sad svi smatraju posebnim stilom magneta. jeff beck (90ih), klepton (90ih), jonny greenwood (i dalje) su ih koristili. i billy corgan.