P 90 magneti-prednosti,mane,karakteristike

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Kristijan
Uvaženi član

Re: P 90 magneti-prednosti,mane,karakteristike

Post by Kristijan » 21 Aug 2015, 16:54

Мени се чини да то има далеко више везе са дужином скале него са дрветом од ког је труп. Мислим да боље иду са краћом скалом.

pisac

Post by pisac » 21 Aug 2015, 19:12

Na to nisam obracao paznju,nego na modele.Ti si to primetio jer vec imas iskustva sa p 90,ja se ne bih setio toga.Hagstrom ima par modela koji zvuce lepo,to je neki zvuk koji mi se svidja.Vintage v 100 gold top zvuci lepo-iz vec navedenih razloga,u sferi interesovanja su mi neki pristupacniji modeli trenutno...Hamer ima onaj lespoliki model Monaco,ali na to je tesko naici i u prodavnici,a jos redje u oglasima,privatno.
Gibson ima SG special sa p 90,polovan je pravi izbor,ali to je investicija koja moze sacekati,mislim-mora...ako me ne popusti potreba za takvim zvukom.

dikan

Post by dikan » 26 Aug 2015, 14:50

Meni je P90 odličan magnet, prava mera između svetlog tona singlova i tamnog tona hambakera. Evo po meni odličnog primera P90 u neck-u:
https://youtu.be/RIaAtO6OABE

pisac

Post by pisac » 27 Aug 2015, 15:26

Malo neobicna kombinacija-humbucker i p90.Ta Yamaha lepo zvuci,ali nije bas povoljna cena-oko 600 evra.Hm,malo ima i neskladan igzgled,da ne kazem,rogobatan.Za te novce sam jednom natrcao na Gibsona sa p90,polovnog.Mislim da dobre gitare sa p90 nema u grupi jeftinijih instrumenata.
Osim ovog Fendera Modern Player Thinline,made in China,sto opet ne znaci mnogo.Oko 500 evra nof.

dikan

Post by dikan » 28 Aug 2015, 11:18

pisac wrote:Ta Yamaha lepo zvuci,ali nije bas povoljna cena-oko 600 evra.
Šta znam, obzirom na kvalitet delova koji su na njoj mislim da je cena ok, polovna je još povoljnija.
pisac wrote:Mislim da dobre gitare sa p90 nema u grupi jeftinijih instrumenata.
Meni je npr. Squer Telecaster Custom II odlična za te pare, polovna ispod 200€, ako ti se ne sviđaju magneti promeniš i vozi :)

clapton

Post by clapton » 28 Aug 2015, 11:58

pisac

Post by pisac » 28 Aug 2015, 13:03

Nemanja je negde rekao da je taj Squier telecaster custom 2 dobra gitara,ali je ja nikad nisam probao,a ni video uzivo u nekom ducanu...razmisljam,kad bih kupio proveren primerak,pa ugradio neke SD ili rucno radjene magnete,da li bi dobio dobar zvuk?Generalno,gitare Squier su zaista dobre gitare na trzistu,dobre i za razne intervencije.Ne znam da li neko radi te magnete,recimo Goran ?Sigurno da bih dobio bolji ton,no ne znam kako je u osnovi izradjen taj Custom p90 Squier,nikad ga nisam drzao u rukama?Mada,lepo izgleda onaj Butterscotsch model.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 28 Aug 2015, 22:12

Jeste odlicno je radila.

Opet, izrada kao izrada nije neka vrhunska, ali sasvim korektna gitara za da je krljash i ne razmisljas, u bendu se super ponasala, nije se rastimavala...
Inace ja gotivim P90 ali im ne vidim u poslednje vreme primenu za to shto sviramo. Imao sam na Starcasteru 2xP90 i nekako mi nije bilo okej u bridz poziciji je bilo praskavo, tj naginjalo ka recimo telcu ali tanje pa sam zamenio magnet sa hambakerom. U medjuvremenu sam bez invazivne metode stavio ham i u bridz jer je komplet pa da se izbalansira ali i dalje imam P90 koje uvek mogu vrnuti na djitru ako mi se opet bude sviralo takvo shto. U sustini, P90 ima karakter negde izmedju, i ima buzz kao i svi ti matori pikapi, odlican je za studio ili za bluz gitariste ima svoj karakter i pratecha je jazzmaster pikapa koji je po meni najbolji singl coil magnet ikad smisljen (neck pogotovo). :) :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 29 Aug 2015, 06:05

Хм, има једна битна разлика, претеча Џезмастер магнета је класичан Фендеров сингл магнет, Џезмастер је најбуквалније спљоштен Страт магнет. Pole pieces су у ствари магнети око којих је омотана жица, баш као код магнета какве имају Стратокастер и Телекастер. П90 има магнет смештен испод pole pieces, налик хамбакеру. Једина сличност између Џезмастер магнета и П90 магнета је то широко мотање жице због ког комплетна скаламерија "хвата" вибрацију жице гитаре већом површином, и што оба типа магнета имају већи output од осталих сингл магнета, али звук Џезмастер магнета у ствари више личи на звук мало маснијег Страт магнета него на звук П90 магнета. По мени се посебно чује разлика када се свира у нижем регистру.

pisac

Post by pisac » 29 Aug 2015, 08:46

To je to,bluesy ton,i taj RollingStones atak.I sa stock magnetima moze da se nadje ton koji mi se svidja.Pogledacu kakva je ponuda magneta p90.Hvala.

zekaisapa

Post by zekaisapa » 29 Aug 2015, 14:56

pisac wrote:To je to,bluesy ton,i taj RollingStones atak.
Izvini popio sam neku rakijicu sa komsijom pa nisam bas koncentrisan, a zainteresovan sam. Na koje magnete mislis?

pisac

Post by pisac » 29 Aug 2015, 15:22

Rec je konkretno o Squier telecaster sa p90
Natrcao sam i na video sa Seymor-Duncan magnetima,na toj gitari,i tu stvarno zvuci dobro.

Post Reply