Kvalitet drveta i zvuk?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Kvalitet drveta i zvuk?
Opet se svodi na ovo sto je Nemanja rekao.Odabrano drvo,prirodno osuseno,i dobar hardver.Ta kombinacija sigurno bolje zvuci nego,,bilo koje drvo a strava magneti!''
Na dobru sasiju stavis dobar motor i dobijes Mercedes.
Na dobru sasiju stavis dobar motor i dobijes Mercedes.
http://www.alusonic.com/index.php poslusajte kako zvuce ovi instrumenti..mozda vam bude zanimljivo..sto se tice bass gitara rade brutalno! Aluminijum..odlicno osusen i lakiran

- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Neck Material: Hard Maplegroove wrote:http://www.alusonic.com/index.php poslusajte kako zvuce ovi instrumenti..mozda vam bude zanimljivo..sto se tice bass gitara rade brutalno! Aluminijum..odlicno osusen i lakiran![]()

evo ti bolji primer:
versus
Mislim da ipak ima razlike u soundu. Iako je aluminijumska jako fina zvukom, oseti se ipak razlika.
Sve to moze da radi u smislu, razapnes na parce metala/plastike/drveta zice i stavis ispod magnet...dobice se gitara ali da li je to zvuk koji zelis da cujes, to je vec sve stvra ukusa.

Jebiga matori, to se valjda podrazumeva.nemanjavelimirovic wrote:Dobro je drvo prvenstveno ono koji je suvo.
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Pa trebalo bi jbg...Funkomat wrote:Jebiga matori, to se valjda podrazumeva.nemanjavelimirovic wrote:Dobro je drvo prvenstveno ono koji je suvo.

...vidim da svi prelaze u metalce...
Samo...sumnjam da je on sam to probaoRockatansky wrote:Overdrive wrote:Stavi dobre i ispravne magnete na električnu gitaru od jeftinog drveta
I stavi loše ili neispravne magnete na gitaru od skupog drveta
I nauči šta pravi zvuk električne gitare.
Bravo care, sve si rekao.

- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Evo ne mora da se isprobava...
Ma da to, nego mislim na ovo sa dobrim/losim magnetima
-
Jako mrsava razlika.
Reći "plastika" kao materijal za el. gitaru je toliko široko, maltene kao da kažeš "materijal". Danas ima raznih veštačkih materijala, naravno da se gađaju razne osobine pri projektovanju novog materijala za specifičnu namenu. Dakle, korak više od probanja postojeće plastike, možeš da napraviš plastiku za svoju namenu, sa osobinama koje ti trebaju. Uglavnom je pitanje isplativosti, verujem da ima mnoogo isplativijih stvari od gitara. Tržište gitara je veoma retro orijentisano pa to sigurno sprečava i više inovacija po pitanju materijala, ali nije da nema "plastičnih" koje dobro zvuče u svakom pogledu.pisac wrote: Plastika.No dobro,zvuk je distorziran,propusten kroz ko zna kakve filtere,pa za ljubitelje tog zvuka i te muzike zvuci vise nego dobro.
Ja sam svirao jednu električnu koju su projektovali neki inženjeri koji se u stvarnom životu zaista bave projektovanjem novih materijala, uključujući i svemirske misije. Bila je kompletno od tog nekog njihovog novog materijala. Gitara je imala jako tanku glavu i jako tanak vrat, ali izuzetno je bila čvrsta, svirljiva i precizna. Zvučala je takođe dobro i rezontantno (na običnom lampašu, clean). Dalje, Ovation su odavno popularne i računaju se u ozbiljnije. Tako da, era "plastike" tek dolazi.
Čekaj duzmem pivo

Last edited by komil on 20 Sep 2015, 21:13, edited 1 time in total.
Врста дрвета ни близу не утиче на тон у оној мери у којој се о томе балави. Када је вибрација у питању, далеко, далеко више на тон утиче материјал од кога је направљено седло, коњић (nut) и прагови него врста дрвета од кога је направљен труп или врат. Ко год тврди да у тесту на слепо разликује од које је врсте дрвета прављена гитара - ја му отворено кажем да лаже. Шта више, веома бих волео да се направи тест на слепо са овим алуминијумским Телцем и са стандардним Телцем, али да имају исто ожичење. Ала би се ту људи избламирали...
Да, наравно да се вибрације преносе кроз читав инструмент, и наравно да сваки елемент који вибрира на крају некако утиче на звук, и ето свакако да је комад дрвета који има правилнију и гушћу структуру представља бољи материјал за инструмент, али је исто тако важно да се зна шта је битна а шта споредна компонента звука. Људи улећу у те расправе као да причају о акустичним инструментима, и у потпуности се користе том логиком, а заборављају да не може никад на исти начин да вибрира 2 милиметра дебела плоча резонатора акустичног инструмента и даска која је равно 25 пута дебља. Индустрија мора да измишља којекакве мамбо џамбо жваке јер нема продаје без тога, мораш људе да разбијеш у различите навијачке групе како би имао довољно залуђене потрошаче. Данас се онолико балави о магији звука старих Фендера, а те гитаре су прављене тако да буду јефтине за израду и поправку, нико није ту млатио празну сламу о специфичној вибрацији овог и оног дрвета, него се гледало да дрво буде што јефтиније за набавку, ако је икако могуће да не буде увозно дрво. И оно што ми чујемо када поредимо Телекастер и Лес Пол није разлика између јасена и махагонија, него је пре свега разлика између магнета и разлика између тензије жица, будући да скала није иста. Само кад се ствари тако демистификују онда се нико не осећа као да је пазарио нешто специјално, а то индустрији не одговара. Кад крену људи да причају како не можеш прави Фендер тон да постигнеш са овим нашим јасеном јер то није баш онај јасен мочварац...
! Главна разлика је што је овај домаћи јасен тежи, па не можеш баш да тезгариш свадбе са таквом гитаром кад пребациш 35, а све остало је у домену психоакустике, и све сиииииићушне разлике које чујемо када набијемо слушалице па до бесвести дрљамо снимке рађене у посебним условима на крају нестану када чујемо инструмент у бенду. Ником разумном никад није пало на памет слушајући неку песму како би песма била боља да је коришћен птичији јавор уместо јове.
Нисам ни ја био имун на ова наклапања, сећам се добро времена када сам се још како пецао на мистификације које пласира индустрија, али свирање великог броја различитих гитара врло брзо доведе до излечења, а ни физика не ради лоше за скидање температуре.
Да, наравно да се вибрације преносе кроз читав инструмент, и наравно да сваки елемент који вибрира на крају некако утиче на звук, и ето свакако да је комад дрвета који има правилнију и гушћу структуру представља бољи материјал за инструмент, али је исто тако важно да се зна шта је битна а шта споредна компонента звука. Људи улећу у те расправе као да причају о акустичним инструментима, и у потпуности се користе том логиком, а заборављају да не може никад на исти начин да вибрира 2 милиметра дебела плоча резонатора акустичног инструмента и даска која је равно 25 пута дебља. Индустрија мора да измишља којекакве мамбо џамбо жваке јер нема продаје без тога, мораш људе да разбијеш у различите навијачке групе како би имао довољно залуђене потрошаче. Данас се онолико балави о магији звука старих Фендера, а те гитаре су прављене тако да буду јефтине за израду и поправку, нико није ту млатио празну сламу о специфичној вибрацији овог и оног дрвета, него се гледало да дрво буде што јефтиније за набавку, ако је икако могуће да не буде увозно дрво. И оно што ми чујемо када поредимо Телекастер и Лес Пол није разлика између јасена и махагонија, него је пре свега разлика између магнета и разлика између тензије жица, будући да скала није иста. Само кад се ствари тако демистификују онда се нико не осећа као да је пазарио нешто специјално, а то индустрији не одговара. Кад крену људи да причају како не можеш прави Фендер тон да постигнеш са овим нашим јасеном јер то није баш онај јасен мочварац...

Нисам ни ја био имун на ова наклапања, сећам се добро времена када сам се још како пецао на мистификације које пласира индустрија, али свирање великог броја различитих гитара врло брзо доведе до излечења, а ни физика не ради лоше за скидање температуре.
Kristijana za prešjednika !Kristijan wrote: Индустрија мора да измишља којекакве мамбо џамбо жваке јер нема продаје без тога, мораш људе да разбијеш у различите навијачке групе како би имао довољно залуђене потрошаче.

ne stvarno..više mi idu na kerec ta neka pitanja oko "finih i prefinjenih nijansi", te koje drvo, te koje žice..
Ajde da to pita Roben fakin Ford ili tako neko..
Ljudi su stvarno poludeli
Okej, svi smo negde tu malo ludi iznamo koji nam ton odgovara više a koji ne, kao i mirisi, ukusi isl...ali brate..
Gledam po netu omatorele luzere, koji čuče po nekim jazbinama, okruženi opremom i kao probavaju li probavaju.
Izdeformisali se od "traženja idealnog zvuka" i razlika između ovog i onog provodnika
Kako to ludilo počinje, i kada?
Verovatno se u mozgu otkači neka žica koja povezuje čulo zvuka sa polnim nagonom..
Valjda neko shvati da mu treba idealan zvuk da bi imao "sa čim da radi" (tj da svira), pa čim ga pronađe, eeeto njega na svetskim top listama..Samo još malo, evo saće..samo da promeni još neki zvučnik, kabal, vrat na gitari..
I nekako im se taj hobi toliko osladi da i ne primete da je život prošao pored njih..
Da su izgubili kosu, zube, oči (verovatno i ženu i decu)..a da i dalje čuče u svojoj jazbini i kače klipove na jutjub o razlikama između javorovog i lipovog drveta, svetlijih i tamnijih kablova..
I tako polako odoše od muzike, postadoše kvazi-inženjeri zvuka čije mišljenje zapravo nikome ne treba, osim isto tako zaluđenoj novoj generaciji mandrila, koji takođe tragaju za zvukom..
Za njih je najveća uvreda kad im kažeš "ma sve je to manje više isto.." ili "ma danas možeš da dobiješ zvuk kakav hoćeš.."
"Tata, ja kupio gitaru!"
- kako..kako Šta..?! Koju gitaru, gde..daj ..da vidim...
" ma neka gitara, bila rasprodaja u .."
- RASPRODAJA ! Ko zna kakvo su đubre kupio ! Odkojegjedrvetadajdavidimmm !!
..i tu se prekida razgovor, otima sinu gitaru, odlazi sa šrafcigerom u svoj podrum i ne izlazi odande tri meseca..(sin pokušava da ga kontaktira preko jutjuba, menja nikove..ali ne vredi..)
Naravno da je ubedljivo najbitnije da.se svira...ali to ne znaci da ovakvim diskusijama nema mesta i da je svejedno sta se svira.