Low output..High output
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Low output..High output
rece ti DrGreenthumb sve.
low su oni sa ispod 6 ili 7K (DCR).
low su oni sa ispod 6 ili 7K (DCR).
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Paf
https://en.wikipedia.org/wiki/PAF_(pickup)
su ti klasicni hambakeri ono...vintage. Ja ih imam na SG-u i super je. 7,2 neck, 7,8 bridge. Klin vrh, drajv vrh.
Imao sam puno tih jacih magneta i po meni je to bezveze koncept osim ako se ne svira neshto sa puuuno gejna ili imas bash matoro pojacalo koje voli da se "potera".
U sustini sve zavisi od stila svirke i podesavanja visine magneta i gitare, pojacala, pedala... da te utesim, sve moze da se koristi za bilo shta, samo negde je laksi put negde se moras cimati da juris ton. kontam da je tako...

https://en.wikipedia.org/wiki/PAF_(pickup)
su ti klasicni hambakeri ono...vintage. Ja ih imam na SG-u i super je. 7,2 neck, 7,8 bridge. Klin vrh, drajv vrh.
Imao sam puno tih jacih magneta i po meni je to bezveze koncept osim ako se ne svira neshto sa puuuno gejna ili imas bash matoro pojacalo koje voli da se "potera".
U sustini sve zavisi od stila svirke i podesavanja visine magneta i gitare, pojacala, pedala... da te utesim, sve moze da se koristi za bilo shta, samo negde je laksi put negde se moras cimati da juris ton. kontam da je tako...

Ja necu otici da kupim low ili high magnet. Otici cu da kupim SD Antiquity hambakere jer razbijaju. E sad, na koliko su Kohma i da li spadaju u ove ili one, *ebe mi seOverdrive wrote:želim da na magnetima negde piše da li su low ili middle ili highPerce wrote:
Meni nije najjasnije sta ti zelis ustvari?!
recimo ti želiš da kupiš middle output magnete, kako ćeš da znaš šta da tražiš ? Neke oznake? vrednosti? šta

Isto tako sam uzeo Fenderove Vintage Noiseless magnete za strata. Ispade da su mid ali i zato mi seva paja jer zvuce ok.
Kada vec kupujes gitaru, na nevidjeno, pa ides na varijantu vizuelnog ili nekog rivjua koji uspes da nadjes, onda valjda, ako ces da kupujes magnete, zvuci mi nekako logicno da kresnes yt pa biras magnete po tome sto cujes a ne po otporu ili koji federi dolaze uz magnet.
Potsećam da su Kohm-i mera za otpor a ne za jačinu izlaza. Promeni se alnico magnet, ili drugačije magnetizuje kao Antiquity - promeni se jačina izlaza. Zavisi i od načina motanja. Zato je to sa omima samo orijentaciona stvar za jačinu izlaza namenjena relativnom poređenju. Tipa, "razlika između ovog magneta i onog kojeg koristim godinama je u tome da je ovaj za mrvu više namotan". Što daje neku ide šta može da se očekuje, ali opet treba probati i to neko vreme, sve drugo je palamuđenje. Zapravo u onoj tabeli onaj parametar u H govori više o zvuku nego ovaj u kOhm!
tako jePerce wrote:
Kada vec kupujes gitaru, na nevidjeno, pa ides na varijantu vizuelnog ili nekog rivjua koji uspes da nadjes, onda valjda, ako ces da kupujes magnete, zvuci mi nekako logicno da kresnes yt pa biras magnete po tome sto cujes a ne po otporu ili koji federi dolaze uz magnet.
tako sam i došao do ideje za low output magneta, jer sam video kako zvuči gitara čoveka koji ih je ubacio
(i sad se vraćam na početno, nadao sam se, krajnje jednostavno pitanje) - kako neko zna da su neki magneti low ili high output.
Od čega to zavisi?
Ako je broj namotaja - recite "od broja namotaja"
ako je od nekih kilo-oma, recite "od kilo-oma"
ako ne znate, recite - "nemam pojma"
Jel moguće da niko ne može da sroči prosto proširenu rečenicu ovog tipa "Vidi, kad odeš na sajt nekog proizvođača magneta, tamo ćeš da vidiš i neke specifikacije, e u tim specifikacijama pročitaj šta piše u delu..." itd..
jer ako je tačno ovo "low su oni sa ispod 6 ili 7K (DCR)." Onda je to sasvim dovoljno, i onda smo završili temu i sve je jasno i volim i ja vas i aj sad svako na svoje radne zadatke..a ne tu da mi ovo ono..

otprilike ovako:
- magneti (njihov DCR) može biti u rasponu od recimo 3 pa do 17 kΩ, a zavisi od mnogočega
- low guitar magneti (njihov DCR) su negde od 3 pa do 7 kΩ
evo tabele od Lollara: http://www.lollarguitars.com/mm5/mercha ... nical-info
Magnet Material
The magnets are at the heart of the pickup and the material used will have a great bearing on the sound of the pickup. There are three main types of magnetic materials used:
Alnico - Aluminium Nickel Cobalt
Alnico was the first type of alloyed magnetic material and the oldest member of the magnet family. First developed in the early 1940's it is made by mixing aluminium, nickel and cobalt with iron and is particularly suitable for temperature sensitive applications.
Traditionally used in "Classic" and "Vintage" pickups, alnico magnets are associated with mellow tone, a smooth response and a moderate output. Some disadvantages of Alnico are that the strength of a magnet will gradually decline over time (possibly explaining some of the "mojo" attributed to vintage pickups?), and that they are subject to corrosion from damp conditions and sweat.
Ceramic or Ferrite - Strontium Ferrite
Hard ferrite magnets, sometimes called ceramic, were developed as a low cost alternative to metallic magnets and have been manufactured since 1954. Strontium is combined with iron atoms to form a magnetic compound that is stronger than alnico and has much better corrosion resistance than rare earth.
Because of its lower cost, ceramic magnets are frequently used in budget instruments. The lower magnetic strength makes them less prone to causing "string pull", which can cause intonation problems or "warbling" tones when the strings are close to the pole pieces. Tonally, pickups with ceramic magnets usually have a brighter sound than those using alnico.
Rare Earth - Neodymium Iron Boron or Samarium Cobalt
Known also as 'super' or 'neo' magnets and commercially available since 1984, rare earth magnets are the smallest and most powerful of all permanent magnets.
Although more expensive than ceramic, rare earth magnets are 5 to 7 times stronger. They provide high energy, maximum efficiency and extreme stability when exposed to other electromagnetic fields.
Rare earth magnets are used in some newer pickup designs and quite often in soundhole mounted pickups designed for acoustic guitars. They are also used in some "active" pickups where the combination of high magnetic strength and small physical size allows the designer more space for fitting in the active circuits.
Inductance, DC resistance and Distributed Capacitance
A pickup will have an inductance, measured in Henries - this figure can be anything from 1 Henry for a low output single coil pickup up to around 9 Henries for high output humbuckers. This inductance depends on the number of turns of copper wire and also on the physical shape of the coils.
Similarly every pickup coil has a characteristic DC resistance, measured in Ohms - this depends on the number of turns and the diameter of the copper wire used. Typical values can range from about 1k (1000 ohms) up to about 15k (15000 ohms). Pickups also exhibit a "distributed" capacitance which is effectively in parallel with the inductance of the coil - this is caused by the addition of the very small capacitance between each turn on the coil.
Looking at the combination of these factors, one can consider a pickup to be an electrical circuit comprising an inductor and a capacitor connected in parallel, with a resistor in series - this is effectively a tuned circuit with a well defined resonant frequency, determined by the inductance and capacitance and a damping factor, determined by the DC resistance.
Equivalent circuit and frequency response of a guitar pickup
In practice the range of values found in typical guitar pickups result in a fairly smooth resonant peak in the upper midrange, values can be anything from one or two kHz (kilohertz) for high output humbuckers up to around 8 kHz for "vintage" single coils. It is this resonant peak which gives each pickup its own individual character.
- magneti (njihov DCR) može biti u rasponu od recimo 3 pa do 17 kΩ, a zavisi od mnogočega
evo tabele od Lollara: http://www.lollarguitars.com/mm5/mercha ... nical-info
Magnet Material
The magnets are at the heart of the pickup and the material used will have a great bearing on the sound of the pickup. There are three main types of magnetic materials used:
Alnico - Aluminium Nickel Cobalt
Alnico was the first type of alloyed magnetic material and the oldest member of the magnet family. First developed in the early 1940's it is made by mixing aluminium, nickel and cobalt with iron and is particularly suitable for temperature sensitive applications.
Traditionally used in "Classic" and "Vintage" pickups, alnico magnets are associated with mellow tone, a smooth response and a moderate output. Some disadvantages of Alnico are that the strength of a magnet will gradually decline over time (possibly explaining some of the "mojo" attributed to vintage pickups?), and that they are subject to corrosion from damp conditions and sweat.
Ceramic or Ferrite - Strontium Ferrite
Hard ferrite magnets, sometimes called ceramic, were developed as a low cost alternative to metallic magnets and have been manufactured since 1954. Strontium is combined with iron atoms to form a magnetic compound that is stronger than alnico and has much better corrosion resistance than rare earth.
Because of its lower cost, ceramic magnets are frequently used in budget instruments. The lower magnetic strength makes them less prone to causing "string pull", which can cause intonation problems or "warbling" tones when the strings are close to the pole pieces. Tonally, pickups with ceramic magnets usually have a brighter sound than those using alnico.
Rare Earth - Neodymium Iron Boron or Samarium Cobalt
Known also as 'super' or 'neo' magnets and commercially available since 1984, rare earth magnets are the smallest and most powerful of all permanent magnets.
Although more expensive than ceramic, rare earth magnets are 5 to 7 times stronger. They provide high energy, maximum efficiency and extreme stability when exposed to other electromagnetic fields.
Rare earth magnets are used in some newer pickup designs and quite often in soundhole mounted pickups designed for acoustic guitars. They are also used in some "active" pickups where the combination of high magnetic strength and small physical size allows the designer more space for fitting in the active circuits.
Inductance, DC resistance and Distributed Capacitance
A pickup will have an inductance, measured in Henries - this figure can be anything from 1 Henry for a low output single coil pickup up to around 9 Henries for high output humbuckers. This inductance depends on the number of turns of copper wire and also on the physical shape of the coils.
Similarly every pickup coil has a characteristic DC resistance, measured in Ohms - this depends on the number of turns and the diameter of the copper wire used. Typical values can range from about 1k (1000 ohms) up to about 15k (15000 ohms). Pickups also exhibit a "distributed" capacitance which is effectively in parallel with the inductance of the coil - this is caused by the addition of the very small capacitance between each turn on the coil.
Looking at the combination of these factors, one can consider a pickup to be an electrical circuit comprising an inductor and a capacitor connected in parallel, with a resistor in series - this is effectively a tuned circuit with a well defined resonant frequency, determined by the inductance and capacitance and a damping factor, determined by the DC resistance.
In practice the range of values found in typical guitar pickups result in a fairly smooth resonant peak in the upper midrange, values can be anything from one or two kHz (kilohertz) for high output humbuckers up to around 8 kHz for "vintage" single coils. It is this resonant peak which gives each pickup its own individual character.
- DrGreenthumb
- MF veteran
Evo ti pa čitaj, da je moguće reći u prostoproširenoj rečenici, ne bi postojao čitav univerzum gitarskih pikapa...
http://www.seymourduncan.com/support-pickups-101
Šta ti zamišljaš, da postoji granica u nekom merenju za izlaz pickupa za koju su ljudi seli da se dogovore? Naravno da ne, stvar je donekle i ukusa i pogleda. Reci ti meni do koje visine je čovek nizak, a od koje srednje visine? Ali u kg! I nakon toga kaži da li su spretniji niski ili srednje niski ljudi.Overdrive wrote:(i sad se vraćam na početno, nadao sam se, krajnje jednostavno pitanje) - kako neko zna da su neki magneti low ili high output.
Tražiš nešto po celom internetu i ne nađeš, jbg svako drugi bi se zapitao da li je problem u celom internetu ili njegovom pogledu na pitanje.
Pogledaj kataloge prozvođača, kod nekih je merena i neka jačina izlazne struje. Nema univerzalnih ocena, ali u katalogu su valda dosledni u poređenju sa svojim magnetima. I na kraju, koji će ti tuks ta precizna informacija o tome šta neko smatra za low. Najbolje, kao što rekoh, ne gledaj ništa, sviraj neko vreme gitaru kakvu dobiješ, na opremi koju imaš. Posle nekog vremena eventualno razmišljaj šta ti smeta i koliko to može da se promeni promenom pickupa i za koje pare. Način na koji si ocenio da će gitara zvučati tanko je podosta smešan i manje verovatan.
Generalno jačina izlaza zavisi od broja namotaja i jačine magneta.
Broj namotaja nažalost proizvođači ne daju u specifikacijama.
Više namotaja, veči je električni otpor žice u omima. Zato se uzima da više kilooma daje jači izlaz.
Napomena, upoređivanje otpora važi samo za žice istog preseka.
Dobar primer su telekasterovi magneti.
Neck magnet se mota tanjom žicom od bridgea tako da neck ima znatno veći otpor a daje manji izlaz.
Napomena može da ima mnogo, gitarski magneti su jednostavne naprave ali su složeni za analizu.
Evo jednog naučnog rada na tu temu.
http://sem-proceedings.com/25i/sem.org- ... ickups.pdf
Broj namotaja nažalost proizvođači ne daju u specifikacijama.
Više namotaja, veči je električni otpor žice u omima. Zato se uzima da više kilooma daje jači izlaz.
Napomena, upoređivanje otpora važi samo za žice istog preseka.
Dobar primer su telekasterovi magneti.
Neck magnet se mota tanjom žicom od bridgea tako da neck ima znatno veći otpor a daje manji izlaz.
Napomena može da ima mnogo, gitarski magneti su jednostavne naprave ali su složeni za analizu.
Evo jednog naučnog rada na tu temu.
http://sem-proceedings.com/25i/sem.org- ... ickups.pdf
komil wrote:
Šta ti zamišljaš, da postoji granica u nekom merenju za izlaz pickupa za koju su ljudi seli da se dogovore? Naravno da ne, stvar je donekle i ukusa i pogleda. Reci ti meni do koje visine je čovek nizak, a od koje srednje visine? Ali u kg! I nakon toga kaži da li su spretniji niski ili srednje niski ljudi.
Tražiš nešto po celom internetu i ne nađeš, jbg svako drugi bi se zapitao da li je problem u celom internetu ili njegovom pogledu na pitanje.
otprilike ovako:
nema potrebe, mislim da mije Merk odgovorio baš onako kako mi je trebaloDrGreenthumb wrote:Evo ti pa čitaj, da je moguće reći u prostoproširenoj rečenici, ne bi postojao čitav univerzum gitarskih pikapa...
vi bi izgleda svakoga da šaljete da upiše ETF, iebiga..ima i nas običnih potrošača koji bi samo da kupe kola i voze bez da auto prethodno rastavljaju i sastvaljaju
- DrGreenthumb
- MF veteran
Koliko sam shvatio ti bi da rastavljaš fabrički napravljenu gitaru da bi je sastavljao po svom "ukusu"? Što je samo onda ne sviraš?
ne, ja bih da uđem u prodavnicu i kažem dobar dan dajte mi neke low output magneteDrGreenthumb wrote:Koliko sam shvatio ti bi da rastavljaš fabrički napravljenu gitaru da bi je sastavljao po svom "ukusu"? Što je samo onda ne sviraš?
aman iebote..parla italiano? vas prcajzn nas nicht..?
- DrGreenthumb
- MF veteran

Onda izvini. Uostalom, što ne odeš u radnju i ne uradiš tako? Ja sam tako kupio svoje pikape u Mitrosu, za 3 minuta...
eto vidiš kako možeDrGreenthumb wrote:![]()
Onda izvini. Uostalom, što ne odeš u radnju i ne uradiš tako? Ja sam tako kupio svoje pikape u Mitrosu, za 3 minuta...
to je dakle prvi deo priče
Drugi deo bi bio (logika mog pitanja) da izađem iz prodavnice, pročitam "nešto" na kutiji u kojoj su magneti i kažem "ok, to su definitivno low output", a ne da se uzdam u osećaj, uverenje, pretpostavke ili horoskop prodavca koji je izvoleo smatrati da su magneti koje mi je prodao low output.
Kao kada si poželeo da kupiš neku jaču grejalicu a na kutiji piše 400w, a ti ideš dalje dok ne nađeš onu na kojoj piše 2000w.
Na primer..
I to bez filozofiranja od strane prodavca koji će da ti objašnjava kako i 400w može da bude jako, ako grejalicu odneseš sa sobom u krevet. Na primer.