Šta diže cenu (novoj) gitari?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

eg303

Re: Šta diže cenu (novoj) gitari?

Post by eg303 » 02 Jun 2009, 18:47

Pozdrav. Nemam predstavu ko je od forumaša koje godište, ja sam verovatno jedan od najmatorijih. Moram svima da prenesem moj utisak da je svima vama koji imate 15-20 godina posao, što se tiče opreme i sviranja uopšte, daleko lakši nego pre tridesetak godina kada sam ja počinjao guslanje. Situacija je bila sledeća (krajem 70-tih): Instrumenti koje može smrtnik da nabavi po ceni očeve jedno(ili dvo)mesečne plate: Jolana. Ko ne zna šta je to, samo na kratko: veslo čehoslovačke proizvodnje sa 6 (4) žica koje je naše uspaljene umove asociralo na Telecaster Thinline (samo u wildest dreams (wet)). Pojačalo: Rudi Čajavec (mlađi forumaši da se raspitaju kod roditelja ko je narodni heroj bio i kakve veze ima sa elektrikom). Između ta dva device-a: kabl iz Muzičkog magazina+ništa (sem bujne mašte). Zvuk: nezamisliv (bolje rečeno zamisliv samo u onim wild dreams-ima). Gibson Les Paul ili Fender Stratocaster: ono što je srećnik mogao jednom u par godina da vidi u izlogu „Komisiona“(takođe pitajte roditelje šta je to) puštajući balu na staklu.
Srećan sam da sada stvari više nisu takve. Meni bi razum nalagao da, ako sam početnik: posao bi mi sigurno odradio i Epiphone, a za posle, Bože zdravlja, za razliku u ceni kupio bih kvalitetnije pojačalo (verovatno ne Čajavec).
P.S. sada mi je žao što sam se uključio u raspravu jer gledajući ovaj youtube video, krivo mi je što tip nije uštekao i neko tele ili strata, mislim da bi onda se tek otvorila priča šta uzeti...
Bottom line is: play more...

mislim_stvarno

Re: Šta diže cenu (novoj) gitari?

Post by mislim_stvarno » 02 Jun 2009, 19:16

eg303 wrote:Meni bi razum nalagao da, ako sam početnik: posao bi mi sigurno odradio i Epiphone, a za posle, Bože zdravlja, za razliku u ceni kupio bih kvalitetnije pojačalo (verovatno ne Čajavec).
To stoji, ali to nije pitanje ove teme. Ovde je samo pitanje zasto neki instrumenti imaju toliko visu cenu od drugih.
Gibson je profi instrument za profi muzicare koji znaju sta im treba ili za one ljude koji uzivaju u zvuku, za one koji znaju sta to zele od instrumenta i imaju para koje ne zale za to da daju, a ne za klince koji su culi "e meni je Mirko rek'o da je DZiPson najbolji"...
Ovo su za vecinu nas pusti snovi.

Tema je sama po sebi bzvz, i bzvz je trositi vreme na ovakve rasprave koje ne vode nigde, sve je u tome kako covek gleda na te stvari.
Zasto se ljudi voze u Rolce Roice-u kada i VW Phaeton ima visok stepen luksuza? Odgovor je licna satisfakcija, prestiz i taj dodatni luksuz koji vw nema...
eg303 wrote:krivo mi je što tip nije uštekao i neko tele ili strata,
Da je uzeo squiera od 150e i bilo kog boljeg fendera, mislim da bi razlika u medjusobnom poredjenju bila jos veca. :)

aj uzdravlje :ziveli:
:mrgreen:

Post Reply