Pozdrav. Nemam predstavu ko je od forumaša koje godište, ja sam verovatno jedan od najmatorijih. Moram svima da prenesem moj utisak da je svima vama koji imate 15-20 godina posao, što se tiče opreme i sviranja uopšte, daleko lakši nego pre tridesetak godina kada sam ja počinjao guslanje. Situacija je bila sledeća (krajem 70-tih): Instrumenti koje može smrtnik da nabavi po ceni očeve jedno(ili dvo)mesečne plate: Jolana. Ko ne zna šta je to, samo na kratko: veslo čehoslovačke proizvodnje sa 6 (4) žica koje je naše uspaljene umove asociralo na Telecaster Thinline (samo u wildest dreams (wet)). Pojačalo: Rudi Čajavec (mlađi forumaši da se raspitaju kod roditelja ko je narodni heroj bio i kakve veze ima sa elektrikom). Između ta dva device-a: kabl iz Muzičkog magazina+ništa (sem bujne mašte). Zvuk: nezamisliv (bolje rečeno zamisliv samo u onim wild dreams-ima). Gibson Les Paul ili Fender Stratocaster: ono što je srećnik mogao jednom u par godina da vidi u izlogu „Komisiona“(takođe pitajte roditelje šta je to) puštajući balu na staklu.
Srećan sam da sada stvari više nisu takve. Meni bi razum nalagao da, ako sam početnik: posao bi mi sigurno odradio i Epiphone, a za posle, Bože zdravlja, za razliku u ceni kupio bih kvalitetnije pojačalo (verovatno ne Čajavec).
P.S. sada mi je žao što sam se uključio u raspravu jer gledajući ovaj youtube video, krivo mi je što tip nije uštekao i neko tele ili strata, mislim da bi onda se tek otvorila priča šta uzeti...
Bottom line is: play more...
Šta diže cenu (novoj) gitari?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- mislim_stvarno
Re: Šta diže cenu (novoj) gitari?
To stoji, ali to nije pitanje ove teme. Ovde je samo pitanje zasto neki instrumenti imaju toliko visu cenu od drugih.eg303 wrote:Meni bi razum nalagao da, ako sam početnik: posao bi mi sigurno odradio i Epiphone, a za posle, Bože zdravlja, za razliku u ceni kupio bih kvalitetnije pojačalo (verovatno ne Čajavec).
Gibson je profi instrument za profi muzicare koji znaju sta im treba ili za one ljude koji uzivaju u zvuku, za one koji znaju sta to zele od instrumenta i imaju para koje ne zale za to da daju, a ne za klince koji su culi "e meni je Mirko rek'o da je DZiPson najbolji"...
Ovo su za vecinu nas pusti snovi.
Tema je sama po sebi bzvz, i bzvz je trositi vreme na ovakve rasprave koje ne vode nigde, sve je u tome kako covek gleda na te stvari.
Zasto se ljudi voze u Rolce Roice-u kada i VW Phaeton ima visok stepen luksuza? Odgovor je licna satisfakcija, prestiz i taj dodatni luksuz koji vw nema...
Da je uzeo squiera od 150e i bilo kog boljeg fendera, mislim da bi razlika u medjusobnom poredjenju bila jos veca.eg303 wrote:krivo mi je što tip nije uštekao i neko tele ili strata,

aj uzdravlje