Koje žice za električnu gitaru (sa .010 idem na .008)?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Koje žice za električnu gitaru (sa .010 idem na .008)?
Ma 12-stice ko Gary Moore
Salim se,sto ne bi probao 009???

- Highway One
Ja imam slabe prste(ozbiljno ) , i meni osmice super odgovaraju za ono sto sviram, dok su nekom kao spagete.Sve je stvar navike i ukusa,naravno da ces na njima lakse da bendujes i shreddujes 
BTW: Slazem se sa thrill-om ,ako sviras neki sporiji bluz onako sa bas prirodnim tonom gitare(malo ofarbanim) mozda ce i biti neke razlike , ako sviras neki hard rock , metal , onda je manje verovatno

BTW: Slazem se sa thrill-om ,ako sviras neki sporiji bluz onako sa bas prirodnim tonom gitare(malo ofarbanim) mozda ce i biti neke razlike , ako sviras neki hard rock , metal , onda je manje verovatno

- mislim_stvarno
Velika je razlika u tonu gitare kad sviras 10-46 i kad sviras 10-60. I na klinu i na distorziji, ma koliko gaina da stavis cuces koliko je puniji i tezi zvuk sa debelim zicama. Naravno sa ovako debelim zicama je donekle zrtvovan klin.Highway One wrote:BTW: Slazem se sa thrill-om ,ako sviras neki sporiji bluz onako sa bas prirodnim tonom gitare(malo ofarbanim) mozda ce i biti neke razlike , ako sviras neki hard rock , metal , onda je manje verovatno
Ja sam stavio ove debele na moju gitaru, i vise ih definitivno necu stavljati na "prvu" gitaru. Prevelika tenzija, i losiji klin...
Bojim se da će ti osećaj biti malo neugodan ako sa 10-ki pređeš direktno na 8-ce. Možda da uzmeš jedan set 9-ki pa probaš. Važan je i proizvođač. Trenutno imam neke Dr blues 10-ke koje su mi jako tvrde pa mi se ta gitara i ne svira. Ernie Ball su recimo daleko mekše.MaLuCkO wrote:ae sledece sto probam je hibrid ovaj sto sava prica!Hvala puno (btw) jos nisam stavio osmice
И моје су ко шпагете али некуване. Као што рекоше неки горе, клин се упропасти са дебљим жицама, огомна је разлика, с друге стране зависи шта свираш, а опет ако ти свирање на дебљим жицама задаје бол у прстима, нема шта да мислиш, турај осмице...Highway One wrote:Ja imam slabe prste(ozbiljno ) , i meni osmice super odgovaraju za ono sto sviram, dok su nekom kao spagete.
- mislim_stvarno
Pa da, ali i previse tankim zicama se unistava ton (na drive-u). Potrebno je naci kompromis onoga sto tebi odgovara: tenzija/klin/drive...
Kako zrtvovan? Tebi je klin losiji sa/na debljim zicama?!?Naravno sa ovako debelim zicama je donekle zrtvovan klin.
Шта, код тебе није? Ове Енри Бол 11ице које сада имам, на клину су лоше. Фабрички на мојој су биле Фендер 9ке и на клину је просто звонила, сада ни пола тог осећаја нема. Једноставно, жица не може да "игра" када је дебља, тако да је клин беда, али на драјву је друга прича...
- mislim_stvarno
Da. Nisam jos uvek mnogo svirao, jbg kolokvijumi i sranja, ali cini mi se da je mutniji i zatvoreniji... Ne znam... Kad ih malo vise budem svirao javicu da li sam promenio misljenje...sinisake wrote:Kako zrtvovan? Tebi je klin losiji sa/na debljim zicama?!?Naravno sa ovako debelim zicama je donekle zrtvovan klin.

Ovo sve sto pricam je za komplet GHS 10-60 u odnosu na GHS 10-46, tri motane zice, D(.036) A(.052) E(.060) jer su obicne jednake debljine kao normalne 10ke.
Ne znam...
Ja sam probao Ernie Ball regular s(t)linky 0.10, i vratio sam se opet na Daddario. Ali, ne zbog zvuka, nego zbog toga sto ih je znatno teze svirati od ovih poslednjih. Veca tenzija, sta li...
Ton jeste bio mutniji, nisu zvonke kao Daddario, ali meni se to cak i svidja. Narocito za solaziranje...
Drugar na Stratu ima jedanaestice (EB super slinky), i meni to lepo zvuci, mocno i masno, i na klinu i na drajvu. Jedno vreme sam razmisljao da predjem i ja na 0.11, ali nisam bas toliki mazohista.
Bice da je i to (zvuk debelijeh zica na klinu), naposletku, pitanje ukusa.
Ja sam probao Ernie Ball regular s(t)linky 0.10, i vratio sam se opet na Daddario. Ali, ne zbog zvuka, nego zbog toga sto ih je znatno teze svirati od ovih poslednjih. Veca tenzija, sta li...
Ton jeste bio mutniji, nisu zvonke kao Daddario, ali meni se to cak i svidja. Narocito za solaziranje...

Drugar na Stratu ima jedanaestice (EB super slinky), i meni to lepo zvuci, mocno i masno, i na klinu i na drajvu. Jedno vreme sam razmisljao da predjem i ja na 0.11, ali nisam bas toliki mazohista.

Bice da je i to (zvuk debelijeh zica na klinu), naposletku, pitanje ukusa.

- mislim_stvarno
Stvar je u sledecem:
Moje zice su hibridi, i debela e(60) je deblja od EB 12ica (56), + sto ih je tvoj drugar stavio na strat sa (predpostavljam) singlovima, a ne na gitaru sa dva huma... Mislim, ja i ovako moram da se potrudim da dobijem neki kvalitetan klin za razliku od vas stratokasterovaca, pa mi ne treba jos otezavanja
Ja se vracam na 10-46, eventualno 10-52 ako nadjem neke koje mi odgovaraju, a vi kako ocete... Ove su fantasticne na driveu za riffovanje, grmljvina i mast, ali upropastile su mi klin...
Moje zice su hibridi, i debela e(60) je deblja od EB 12ica (56), + sto ih je tvoj drugar stavio na strat sa (predpostavljam) singlovima, a ne na gitaru sa dva huma... Mislim, ja i ovako moram da se potrudim da dobijem neki kvalitetan klin za razliku od vas stratokasterovaca, pa mi ne treba jos otezavanja

Ja se vracam na 10-46, eventualno 10-52 ako nadjem neke koje mi odgovaraju, a vi kako ocete... Ove su fantasticne na driveu za riffovanje, grmljvina i mast, ali upropastile su mi klin...

jes' vala. al ono, naucio bi opusteno da sviras i te 11ke, trebalo bi vremena, al ono... neverovatan zvuk ima, ja se navuko skroz...sinisake wrote: Drugar na Stratu ima jedanaestice (EB super slinky), i meni to lepo zvuci, mocno i masno, i na klinu i na drajvu. Jedno vreme sam razmisljao da predjem i ja na 0.11, ali nisam bas toliki mazohista.![]()
Hmmm ... da malkice ne preterujete kada liku savetujete da su "11" žice baš ono pravo za električnu gitaru?!? Bolje i "masnije" zvuči gitara sa žicama koje natežu tremolo kao da je štim za ceo stepen viši od standardnog? Čisto sumnjam da uz Marshall-a i overdrive pedalicu i sam Blackmore oseća razliku od koje ne može da spava izmedju 009 i 011 ...
Jedino ako ne savetujete liku da namota 011 i naštimuje gitaru za ceo stepen niže.
Baš tako. Svedoci smo "x" primera gde prekaljeni gitaristi(!) savetuju početnika da se žice moraju menjati bar jednom mesečno, da se moraju kuvati u maminom loncu kako bi povratile zvuk, da se moraju brisati specijalnim fluidima, kupovati ništa manje nego "Elixir" marka i sl., proser**** ... i onda naivko početnik krene da baca lovu na pakovanja žica, eksperimentiše sa debljinom istih a da nikada ne oseti razliku jer ne može da poveže jedan solo kao svet ...
Zna se, danas u svetu postoje ustaljene marke žica, ustaljene debljine istih kako za akustičnu, tako i za električnu i sve što je "preko mere" bespotrebno stvara tenziju i nateže i vrat i tremolo, tako da ...
Za kraj, da odgovorim čoveku:
Jedino ako ne savetujete liku da namota 011 i naštimuje gitaru za ceo stepen niže.
Najbolji komentar koji pročitah u celoj temi!dweezil wrote:a slazem se ali neko ko je pocetnik cesto slusa "pametne" savete matoraca i onda umesto da zavoli gitaru, ona mu se ogadi zahvaljujuci muchenju i sebe i gitare, i zahvaljujuci lecenju necijih kompleksa.

Baš tako. Svedoci smo "x" primera gde prekaljeni gitaristi(!) savetuju početnika da se žice moraju menjati bar jednom mesečno, da se moraju kuvati u maminom loncu kako bi povratile zvuk, da se moraju brisati specijalnim fluidima, kupovati ništa manje nego "Elixir" marka i sl., proser**** ... i onda naivko početnik krene da baca lovu na pakovanja žica, eksperimentiše sa debljinom istih a da nikada ne oseti razliku jer ne može da poveže jedan solo kao svet ...
Zna se, danas u svetu postoje ustaljene marke žica, ustaljene debljine istih kako za akustičnu, tako i za električnu i sve što je "preko mere" bespotrebno stvara tenziju i nateže i vrat i tremolo, tako da ...
Pa da ... eto stručne analize ... aha, a da je kojim slučajem Gibons nalemio "011" ili još bolje "012" ... lele njega ljubi ga mati ... kako bi samo kalemio rifove - kosa bi otpadala, uši rasle, Riči bi plakao od muke ... dajte bre ljudi, manite to prosera***!Guitar_thrill wrote:....mada eto meni je kod Gibonsovog tona uvek bilo nesto.....ne znam kako da opisem kao mnogo fuzzy zvuk, kao da je mnogo drajva na njemu uvek....
Za kraj, da odgovorim čoveku:
Preporučujem da predješ na 009 i da lepo kupiš pakovanje/dva(za rezervu da se nadje) Dean Markley "Blue Steel" žica(009-042) i uživaš u sviranju. Cena za pakovanje im se kreće oko 600 dindži ...MaLuCkO wrote:ovako razmisljao sam i danas resio da predjem sa 10 na 8 zice sad dal to preporucujete , kakvu razliku mogu da ocekujem, i naravno da mi preporucite neke zicei da imam na raspolaganju 1200 kinti
- Guitar_thrill
- MF veteran
prosto ne bih komentarisao tvoj komentar.... 

- mislim_stvarno
Ja sviram marshall sa overdrive pedalom, i osecam razliku...Trzalica wrote:isto sumnjam da uz Marshall-a i overdrive pedalicu i sam Blackmore oseća razliku od koje ne može da spava izmedju 009 i 011 ...