Serije Fendera koje treba zaobići?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Dersu Uzala

Re: Serije fendera koje treba zaobici???

Post by Dersu Uzala » 04 Aug 2009, 03:52

BluesBoy wrote:Molim sve dobre ljude sa ovog foruma, da napisu neka svoja iskustva oko Fender gitara serije koje su se pokazale kao lose, koja su godista kritcna, izrada, i zbog cega je to tako, mislim da me razumete, verujem da ce svaki kvalitetan odgovor puno znaciti...

Ja sam cuo da su fenderi iz 80tih losi, da li je to tacno?

Pozz... :ziveli:
U principu ljudi koji su ljubitelji Fendera (i imaju para pri tome), stavise sviraju profesionalno, g-e-n-e-r-a-l-n-o jure (znaci ne pod obavezno) Fendere do sedamdeset i trt-mrt nekog godista (u zavisnosti od slucaja i mogucnosti). Oni jos diskriminantniji jure Fendere do neke '67. godine. Fender je prodat CBS-u '66. godine ali su koristili identican alat i postojece resurse (drvo i sve to) jos nekih godinu dana skoro, posle prelaska u sake CBS-a (to je kao da si prodao firmu koja pravi legendarne muzicke instrumente MCDonalds-u, ne sto je McDonalds glupa firma, ali ih zanima maksimlani profit uz minimalno cimanje, jelda, o lepote kapitalizma).

Ingveta recimo ima nekoliko Straja koje je obilato koristio u karijeri koju su posle '67. godista ali uglavnom zavrsava radnju do '72., tu negde. A od Ingvete ne opstoji veci Fender freak.

S druge strane, sto je pomalo i olaksavajuca okolnost, Japanci (znaci Fender Made in Japan iliti MiDza) je razvaljivao izmedju '82 i '90. Isto vazi, sto raniji to bolji u sustini. Sve ovo nema nikakve veze sa napretkom u tehnologiji (prosta racunica nalaze da bi danas trebalo da su najkvalitetniji, obzirom na tehnicka dostignuca i sveukupno znanje kako covecanstva tako i ovih sto rade te instrumente. Problem je sto se njima jebe za klijente. Ako imas para, kupis stari, ako imas para kupis iz Custom Shop-a, ako nemas para, fuck off and don't call us, ima ko ima (para). To je otprilike taj korporativni attitude.

Ja ne znam nijednog profesionalnog muzicara koji ima Fendera pravljenog posle '72. a da nije Custom shop ili japanac strogo. Poneki pazare i ove reissue modele, ali to u sustini stancuje Custom Shop pola u Meksiku pola u USA. Samo ih namontiraju u USA i eto kao 'American made', reissue.

progg

Post by progg » 04 Aug 2009, 08:36

Po svemu navedenom, svi mi koji kupimo Fendera 2000 i neko godiste, smo se zeshce zeznuli.... Right? Taj Fender vishe nije Fender?
Imam blagi utisak da ce nasi klinci (ili unuci, kako god), za 30-40-ak godina pricati slicnu pricu...

Godina 2043: "Moj cale (ili deda) ima fendera 2007 godiste... Kakva je to gitara covece.... Ovo sto danas proizvodi Fender; ma nema blage veze sa mozgom"....

eg303

Post by eg303 » 04 Aug 2009, 09:30

progg wrote:Po svemu navedenom, svi mi koji kupimo Fendera 2000 i neko godiste, smo se zeshce zeznuli.... Right? Taj Fender vishe nije Fender?
Imam blagi utisak da ce nasi klinci (ili unuci, kako god), za 30-40-ak godina pricati slicnu pricu...

Godina 2043: "Moj cale (ili deda) ima fendera 2007 godiste... Kakva je to gitara covece.... Ovo sto danas proizvodi Fender; ma nema blage veze sa mozgom"....
Upravo to. Kada sam se ozbiljnije bavio muzikom (pre nekih dvadesetak godina) kolale su iste teorije. Imao sam stratocastera 1979, po meni je izrada bila očajna, lak na leđima je bio strašno ispucao, sam finiš očajan, zvuk za mene zadovoljavajući, svi su mi govorili da je to loša serija. Posle sam video da Sting svira jednog takvog (kada svira električnu gitaru)i očigledno je zadovoljan. Sinoć sam prošao kroz Knez Mihajlovu ulicu i naleteo na tipa koji svira squiera na nekoj kockici od roland pojačala, da nisam video da je squier, mislio bih da je strat, zvuk mu je sasvim ok za to što svira (lagane "hotelske" obrade). Dakle, mislim da definitivno će neko naći sreću sa 100eura squierom a da postoje velike šanse da je neko neće naći ni sa 1000+eura original-vintage-handmade-MIA-MIJ-deluxe-preCBS modelom ili će se zavaravati da je to to...

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 04 Aug 2009, 09:37

U sustini si u pravu..
Problem je to sto je nekada kontrola lvaliteta bila zejebanija. i cesca od danas. Drugo tada je samo drvo birano sa vise paznje, trece izrada je bila pretezno rucna, pa je svaka gitara imala maltene konstantnu kontrolu.. i milion chudesa pride.. danas se drvo bira na fazonu daj ti meni 1000 kubika za male pare, pa nek je i breza kalemljena na javor, CNC mashine rade u stanc modu skoro sve zavrsi masina. Veoma malo ljudska ruka i oko imaju dodira sa gitarom. Masovna proizvodnja magneta koje mota opet mashina imaju i prednosti i mane... ozonska rupa kvari lak.. a i ko zna kojim hemijskim mesavinama sam lak nastaje i plus milion chudesa... tako da masovnost i kvari gitare.. tj. kvalitet izrade. itako dolazimo do trenutka kada ti ili neko drugi kupujemo gitaru gde polovinu cene placamo logotip a polovinu marketing a kvalitet 0.. za razliku od nekada.. i dodaj tome da bez obzira sto pise MADE IN USA vrrlo je verovatno da je ipak samo sklopljena u usa, a napravljena ko zna gde... mozda i u Pirotu... (ko zna?)
Sa druge strane i danas su hand made gitare na ceni.. ali kad se luthier dokaze!!

E sad za 30-40 godina mozda ozonska rupa se i zatvori.. masovna proizvodnja ne bude vise potrebna, mozda ce se opet praviti male serije.. drvo bude pazljivije birano, magneti budu rucno motani. Sve u svemu mozda bude.. Imam Fendera iz 2045 a odgovor Uuuuu brate 2045 to je dobra godina tad u Fenderu radeo Mile i znao je da napravi gitaru bolje od danasnjeg Guntera koji malo fusari.. ali ok ja ipak dajem prednost gitarama iz 2043 jer je tada radio Mizukara, onaj japanac iz koreje koji je rastavio Fendera iz 1963 i zna znanje!! :wink:

ko zna... :)

BTW potrazi na netu Vigier gitare.. .... ili moje omiljene Godin, Blade, Lag.... i videces koja se paznja tu pridaje izradi gitara...

progg

Post by progg » 04 Aug 2009, 10:45

koliko si siguran da je pre 40-50 godina (ili 30) kontrola kvaliteta bila na vecem nivou nego danas? Da li si uopste siguran da je 50 i 60 godina proslog veka uopste i primenjivana kontrola kvaliteta?
Slazem se da je rucna izrada - RUCNA IZRADA... ali niko od nas nije bio u fenderovoj fabrici 50 i 60 pa da vidi nacin na koji su se sklapale te gitare... svi samo nagadjaju... otkud neko zna, mozda je glavni majstor bio odvaljen od ko zna cega i uradjen ko zna chim... (shalim se malo)....
da ne s.r.m vishe, moje misljenje je da i danas u 2009. godini mozes za 1000jura kupiti dosta dobrog Fendera (ali morate traziti svoj komad; cisto sumnjam da su svi modeli uradjeni 50 i 60 bili fantasticni), koji ce za 40 godina biti jos bolji; kao sto je i onaj iz 60 i neke danas perverzan...

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 04 Aug 2009, 11:35

Njaaah.. ajd da kazem to ovako kad pravis 1000 gotara mesecno bolje ces da odradis kontrolu kvaliteta nego kad pravis 10000 i to sve na mashinama... no ajd sad. Iskreno malo sam generalizovao stvari.. ali nadam se da se konta sta sam 'teo da kazem. Maltene sam se nadovezao na Dersu-ov post da je nekad vise paznje obracano na QC... nista vise.

Druga stvar koja je dobro poznata naravno da i drvetu treba neko vreme da "sazri".. mozda je i tu odgovor "zasto gitare od pre 30-40-50 godina bolje zvuce"... He, negde sam citao da ni stradivarijeve instrumente nisu uopste cenili za njegova zivota... tek nakon nekog odredjenog vremena su poceli da ga cene...

opet dolazimo do onog "Ko zna sta ce biti..."

Svakako, u jednom se svi slazemo... treba probati dosta gitara i naci svoj primerak i tada i danas i sutra...

Nista lose ne mislim...

progg

Post by progg » 04 Aug 2009, 12:50

dejankuki wrote:Druga stvar koja je dobro poznata naravno da i drvetu treba neko vreme da "sazri".. mozda je i tu odgovor "zasto gitare od pre 30-40-50 godina bolje zvuce"... He, negde sam citao da ni stradivarijeve instrumente nisu uopste cenili za njegova zivota... tek nakon nekog odredjenog vremena su poceli da ga cene...

Svakako, u jednom se svi slazemo... treba probati dosta gitara i naci svoj primerak i tada i danas i sutra..
maximalno se slazem sa ovim sto si rekao... za dobar zvuk drveta treba malo vise vremena... i da, cinjenica je da treba traziti svoj primerak... no hard feelings

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 04 Aug 2009, 13:26

Sve je to prilicno ne-linearno i relativno...
Svirao sam dosta (opet relativno) Fendera, bass gitara prevashodno (mada to nije ni bitno u QC smislu)... nije bilo bas pravila...

Imao sam Jap '84. Fendera... sa famoznim neck dive-om... ne toliko upadljivo i problematicno, ali nepopravljivo...
Imao sam US '92. Fendera... fantasticno!!! Da nisam imao tako dobru ponudu za njega, ne bih ga se odrekao...
Opste pravilo je da su krajem '70.ih Fenderi postali TESKO SRA*E! Trenutno imam 2 Fendera sa kraja '70.ih ('77., '78,) koji su fantasticni u svakom pogledu!
To su samo neki od primera mojih iskustava sa Fender gitarama... a sve kontra ustaljenim stereotipima...
Moguce je da izuzeci potvrdjuju pravilo...
Sve u svemu, mislim da ne postoji serija koju treba zaobici... postoje gitare koje treba zaobici... naravno da je moguce sje*ati i najkvalitetniju gitaru...
Ako harware-ski sve radi kako treba, ako gitara dobro i chisto "svira", ako su vrat i "neck joint" u dobrom stanju... nema razloga da se "zaobilazi", osim zbog eventualne preprodaje i ponovne price o ezoteriji odredjenih serija... bullshit...
No offence... just my 0.02$...

guv'nor

Post by guv'nor » 04 Aug 2009, 15:27

KirilStipsa wrote:ne postoji serija koju treba zaobici... postoje gitare koje treba zaobici...
:1:

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 04 Aug 2009, 20:26

progg wrote:Po svemu navedenom, svi mi koji kupimo Fendera 2000 i neko godiste, smo se zeshce zeznuli.... Right? Taj Fender vishe nije Fender?

Da si svirao Fendera iz 60-tih, jednostavno bi znao (iz sopstvenog iskustva) sta smo Dersu i ja pomenuli - nemogu bas generalizovati, ali vecina Fender strat/telecastera proizvedena od '76-'77 pa do '85-'86 koje sam probao/video su : a) s drvetom neverovatne tezine (kamen?) i/ili cudnim deformacijama; b) loshijim finishom/hardverom; Uvrnuto je sto te "probleme" nisam primetio na drugim modelima Fendera iz tog perioda...

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 04 Aug 2009, 23:21

progg wrote:koliko si siguran da je pre 40-50 godina (ili 30) kontrola kvaliteta bila na vecem nivou nego danas? Da li si uopste siguran da je 50 i 60 godina proslog veka uopste i primenjivana kontrola kvaliteta?
Slazem se da je rucna izrada - RUCNA IZRADA... ali niko od nas nije bio u fenderovoj fabrici 50 i 60 pa da vidi nacin na koji su se sklapale te gitare... svi samo nagadjaju... otkud neko zna, mozda je glavni majstor bio odvaljen od ko zna cega i uradjen ko zna chim... (shalim se malo)....
da ne s.r.m vishe, moje misljenje je da i danas u 2009. godini mozes za 1000jura kupiti dosta dobrog Fendera (ali morate traziti svoj komad; cisto sumnjam da su svi modeli uradjeni 50 i 60 bili fantasticni), koji ce za 40 godina biti jos bolji; kao sto je i onaj iz 60 i neke danas perverzan...
Ali su neki od nas bili u medjuvremenu. I znaju ljude koji su onomad pravili gitare. I znaju ljude koji ih danas sklapaju. Tako da neki od nas ne pricaju napamet. Neki od nas zive 45 minuta voznje od Fenderove fabrike u Americi. Te gde je sada i Custom Shop (Corona, California).

Tvoja je stvar kom ces se carstvu privoleti, covek je pitao za misljenja a ja mu prepricah sta kako razmisljaju muzicari u Americi koji su stavljeni pred identican problem: "Kog Fendera kupiti?" (kako napomenuh, ima raznih arsina a jedan od bitnijih momenata je dubljina dzepa).

@Sava

Uzgred, zice se prave u meksickoj fabrici u Ensenadi, raspitao sam se. Obzirom da se repromaterijal salje iz Amerike u Meksiko, a prema nekim novim trzisnim pravilima od pre nekoliko godina, ako neki produkt ima preko odredjenog broja delova (ili procenat materijala) koji je napravljen u Americi, a potom se obradi napolju i vrati na sklapanje i ambalazu u Ameriku, Ameri imaju pravo da stave ne samo Assembled in USA nego Made in USA. Time se obilato koriste posledenjih godina, jer ce svaki Amer (ne znam za ove u 'inostranstvu') radije da plati svojoj zemlji i sopstvenoj radnoj snazi (ako je cena produkta i cak kvalitet isti) nego strancima (patriotizam jelda). Iz tog razloga ovi obilate koriste tu neku novu trzisnu caku koja vazi otkako su Meksiko i USA potpisali kojekakve sporazume u poslednjih desetak godina.

Sava

Post by Sava » 05 Aug 2009, 10:14

Dersu Uzala wrote: @Sava

Uzgred, zice se prave u meksickoj fabrici u Ensenadi, raspitao sam se. Obzirom da se repromaterijal salje iz Amerike u Meksiko, a prema nekim ...
Hvala za info.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nešto o Fenderima.
Nisam stručnjak kao neki ovde koji detaljno prate i znaju kako šraf na nekom tamo godištu treba da izgleda tako da se moja razmišljanja kreću u granicama moje logike.

Prvo, koliko uopšte ima gitara proizvedenih do šezdeset i neke? Relativno malo, pretpostavljam da se ono što zaista vredi već nalazi u rukama svetskih muzičara.
Drugo, da li svi današnji svetski muzičari sviraju Fendere 60 i neko godište? Pa ne, mnogi sviraju nove gitare, reizdanja itd., a to nije teško ustanoviti letimičnim pregledom intervjua mnogih muzičara.
Treće, ako je tačna informacija da Fender napravi pola miliona komada instrumenata godišnje onda samo možemo da zamislimo količinu kvalitetnog drveta koju oni potroše. To znači da kao veliki i pouzdan kupac mogu da biraju proizvođača i isporučioca u svetu koji ima najbolji odnos kvaliteta, cene i rokova isporuke. To su jednostavni ekonomski zakoni. Prema tome kada neko napiše kako im drvo nije kvalitetno po meni je to obična glupost.
Četvrto, ni primerci do 60 i neke nisu isti i razlikuju se međusobno. Sam Hendrix je pričao kako je išao i kupovao nekoliko Stratocastera pa kombinacijom od njih pravio jednu, ostale prodavao.
Peto, svojevremeno je pričao Fenderov prodavac iz Londona (naš čovek iz jedne od najvećih firmi za Fendere u Evropi) da od 100 gitara koje mu stignu samo desetak se izdvajaju po kvalitetu, 90 su prosečne. Od onih 10 samo jedna, najviše dve su zaista izuzetni primerci, ostale su jako dobre gitare.
Najzad, moj drug ima Strata 78/79 godište iz omržene "S" serije za koju su mnogi skloni da kažu da je sranje (pardon!). E pa tu gitaru smo poredili najčešće u direktnom A/B testu sa mnogim Fenderima uključujući custom shopove i jedino je jedan primerak Eric Johnsona bio blizu, svi ostali su bili jako daleko. Tu dubinu i kristalnost ne mogu da postignu prosečni fenderi.

Sve u svemu mišljenja sam da Fenderi vrede tačno onoliko koliko koštaju, a dokaz za to je ogroman broj prodatih primeraka i zadovoljnih vlasnika. Normalno je da se u tolikoj produkciji primerci razlikuju od komada do komada i nam aostaje da proberemo onaj za koji mislimo da je najbolji. Nedavno sam imao desetak dana na raspolaganju reizdanje Strata iz 70-te i jedini moj zaključak je bio da je to Strat. Dakle, gitara se nipočemu nije isticala, jednostavno to je bio zvuk Strata i ništa više od toga. Nema šta da se posebno zameri gitari, ali jednostavno u njoj nije bilo duše. Sve u svemu mišljenja sam da ne treba zaobilaziti ni jednog Fendera, ali svaki komad mora da se proba.

Kill surf city

Post by Kill surf city » 05 Aug 2009, 10:24

Sava wrote:Nešto o Fenderima.
Nisam stručnjak kao neki ovde koji detaljno prate i znaju kako šraf na nekom tamo godištu treba da izgleda tako da se moja razmišljanja kreću u granicama moje logike.

Prvo, koliko uopšte ima gitara proizvedenih do šezdeset i neke? Relativno malo, pretpostavljam da se ono što zaista vredi već nalazi u rukama svetskih muzičara.
Drugo, da li svi današnji svetski muzičari sviraju Fendere 60 i neko godište? Pa ne, mnogi sviraju nove gitare, reizdanja itd., a to nije teško ustanoviti letimičnim pregledom intervjua mnogih muzičara.
Treće, ako je tačna informacija da Fender napravi pola miliona komada instrumenata godišnje onda samo možemo da zamislimo količinu kvalitetnog drveta koju oni potroše. To znači da kao veliki i pouzdan kupac mogu da biraju proizvođača i isporučioca u svetu koji ima najbolji odnos kvaliteta, cene i rokova isporuke. To su jednostavni ekonomski zakoni. Prema tome kada neko napiše kako im drvo nije kvalitetno po meni je to obična glupost.
Četvrto, ni primerci do 60 i neke nisu isti i razlikuju se međusobno. Sam Hendrix je pričao kako je išao i kupovao nekoliko Stratocastera pa kombinacijom od njih pravio jednu, ostale prodavao.
Peto, svojevremeno je pričao Fenderov prodavac iz Londona (naš čovek iz jedne od najvećih firmi za Fendere u Evropi) da od 100 gitara koje mu stignu samo desetak se izdvajaju po kvalitetu, 90 su prosečne. Od onih 10 samo jedna, najviše dve su zaista izuzetni primerci, ostale su jako dobre gitare.
Najzad, moj drug ima Strata 78/79 godište iz omržene "S" serije za koju su mnogi skloni da kažu da je sranje (pardon!). E pa tu gitaru smo poredili najčešće u direktnom A/B testu sa mnogim Fenderima uključujući custom shopove i jedino je jedan primerak Eric Johnsona bio blizu, svi ostali su bili jako daleko. Tu dubinu i kristalnost ne mogu da postignu prosečni fenderi.

Sve u svemu mišljenja sam da Fenderi vrede tačno onoliko koliko koštaju, a dokaz za to je ogroman broj prodatih primeraka i zadovoljnih vlasnika. Normalno je da se u tolikoj produkciji primerci razlikuju od komada do komada i nam aostaje da proberemo onaj za koji mislimo da je najbolji. Nedavno sam imao desetak dana na raspolaganju reizdanje Strata iz 70-te i jedini moj zaključak je bio da je to Strat. Dakle, gitara se nipočemu nije isticala, jednostavno to je bio zvuk Strata i ništa više od toga. Nema šta da se posebno zameri gitari, ali jednostavno u njoj nije bilo duše. Sve u svemu mišljenja sam da ne treba zaobilaziti ni jednog Fendera, ali svaki komad mora da se proba.

:bravo:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Aug 2009, 10:50

Glavni razlog "zašto neke serije Fendera treba zaobići" jeste funkcionalnost delova.

Kvalitet hardvera je od 1954. do 1969. bio na jako visokom nivou - naročito magneti iz ranih dana Fendera nemaju veze sa ovim što danas sviramo, takva žica se više ne proizvodi - a u vreme CBS ere kvalitet hardvera pada i uvode se neka nefunkcionalna poboljšanja: three bolt-on vrat, koji može (ali ne mora) da dovede do nestabilnosti same gitare, predebeli poliesterski finiši, a zatim free-flyte tremola i neobična ožičenja Smith ere.

Ima tu još štošta da se pomene, od čivija do pickguarda, ali i ovo je dovoljno da se shvati poenta - sve su to stvari koje oduzimaju od "savršenog, arhetipskog Fendera" i takve gitare se manje cene.

Drugim rečima, "serije Fendera koje treba zaobići" nemaju veze sa zvukom. Svirao sam i ja lično par tonski neverovatnih CBSova, jedan čak iz 1979 - težak kao tuč, ali dve klase bolji od mog Badija. Ali to nije pitanje kvaliteta izrade nego kvaliteta zvuka, a ako pričamo o zvuku, onda postoje samo Fenderi koje treba zaobići, a to je nešto sasvim drugo.

Sava

Post by Sava » 05 Aug 2009, 12:08

Rocket Roll wrote:... naročito magneti iz ranih dana Fendera nemaju veze sa ovim što danas sviramo, takva žica se više ne proizvodi...
Tačno, danas se proizvodi bolja žica nego nekada pa čak i heksagonalna (jesam li dobro napisao?) kako bi više namotaja stalo na istom prostoru.
Biće da je suštinska razlika u načinu motanja, a ne u kvalitetu žice.
Rocket Roll wrote: Drugim rečima, "serije Fendera koje treba zaobići" nemaju veze sa zvukom. Svirao sam i ja lično par tonski neverovatnih CBSova, jedan čak iz 1979 - težak kao tuč, ali dve klase bolji od mog Badija. Ali to nije pitanje kvaliteta izrade nego kvaliteta zvuka, a ako pričamo o zvuku, onda postoje samo Fenderi koje treba zaobići, a to je nešto sasvim drugo.
E onda nisam dobro razumeo temu, izvinjavam se.

Post Reply