Serije Fendera koje treba zaobići?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Dersu Uzala

Re: Serije Fendera koje treba zaobići?

Post by Dersu Uzala » 10 Aug 2009, 01:05

Tokai jesu jebitacne gitare. Pravili su identicne kopije Gibsona pre nekih 30 godina pa je usledila tuzba i hebanje dadaije od strane Dzibsona. Tokai nije samo firma vec fabrika (Tokai Gen) i jedna je od dve japanske najpoznatije fabrike gitara pored Fuji Gen, koja je jos starija i datira valjda iz sezdesetih ako ne i ranije. Obe ove fabrike decenijama prave instrumente za renomirane sveCke gitarske firme. Ibanez decenijama nije imao svoju fabriku, sve je pravljeno u Fuji Gen po Ibanezovim specifikacijama.

MetalFunk

Post by MetalFunk » 10 Aug 2009, 01:06

jcm 800 wrote:Opa,

Izadjem na pice i kad se vratim vidi sta zateknem...

Sta da kazem...Pa, mogao bih pokusati da rezimiram temu...

Pitanje: Koje serije Fendera treba zaobici?
Odgovor:Ruzne 7endere

Stvarno ne mogu vishe da objasnjavam...Mrtav padoh! Imam ja i pametnija posla, ko je htio da shvati shvatio je...Ko do sada nije shvatio nikad i nece...

Over and out!
:ziveli:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 10 Aug 2009, 01:09

jcm 800 wrote:Napraviti gitaru sa komorom (od 1 ili 100 komada drveta, svejedno) je skuplje nego je napraviti bez komore...and that's the fact!
Naravno da nije. Taj središnji laminat reže CNC, kao i sve ostale Gibsone (i kao i sve Fendere) do Historic (Custom Shop) serije. CNCu je svejedno da li reže šupljine ili arched top & back ili ni jedno ni drugo.

I tu ta teorija o skupoći izrade pada u vodu...

...što se vidi i po cenama - skuplje su serije od "pravog" drveta, bilo da je u pitanju Gibson (ili Hamer, ili PRS).

A sve je to moglo da se objasni sa daleko manje živciranja :(

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 10 Aug 2009, 01:13

JCM800, prijatelju, nista protiv tebe. Gitare sa komorama je isto tako lako napraviti (ako ih ne radis rucno kao moj ortak) kad koristis CNC router. Vidis, sve sto treba da uradis je dizajniras jednu jedinu i onda je uskaniras u MasterCam-u preko laserske 3D kamere. Onda router sam busi rupe. Nista to nije skuplje sem onog momenta da on treba da napravi prototip, plati lasersko 3D skaniranje jos jednom i plati reprogramiranje (jednom) za router (pa posle nosi program sa sobom). Ne zelim puno da serem, ali ja gledam te stvari kako se rade vec duzi niz godina, koga zanima nek otvori temu pa nek me p(r)ozove da popricamo i iznesemo svoja iskustva.

Elem, imajuci u vidu gornju rabotu, to sve kosta extra (one time cost, ili za naseg prijatelja Savu koji ne prica engleski (izvinjavam se, nisam mogao da odolim :hide:, jednokratni trosak) nekih 25,000 dolara. A ovi imaju milione dolara skarta i otpadaka od drveta na lageru. Kako prodati milione dolara drveta koje niko ne zeli. Tako sto ulozis 25,000, izmislis foru, napravis gimmick, dodas jos 150,000 dolara na oglase po casopisima i kojekakvno baljezganje, i zaradio si milione. Kapitalizam bato, 101.

Edit: a sad vidim da se na pomenuto osvrnuo i RR.

Jos jedan edit: dobro bre, pitam prijateljski: jel neko od vas ikada bio u fabrici gitara. Ne mora da je Gibson ili Fender, ali ono, gde se prave vise od jedne gitare mesecno. Dnevno? A da odem ja iz zajebancije da dokumentujem kamerom proces?
Last edited by Dersu Uzala on 10 Aug 2009, 01:15, edited 1 time in total.

jcm 800

Post by jcm 800 » 10 Aug 2009, 01:15

Rocket Roll wrote: CNCu je svejedno da li reže šupljine ili arched top & back ili ni jedno ni drugo.

I tu ta teorija o skupoći izrade pada u vodu...

Moze jedno pitanje za mene neznavenog....

Pa zasto onda stavljaju te komore...Da bi se mi prepucavali na forumu ili...

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 10 Aug 2009, 01:17

"Gimmick". Google it up.

A zasto pribegavaju gimmick-u. Zbog extra profita. A zasto zele extra profit? Zato sto su pohlepni kapitalisti a onoliko (drugacije neupotrebljivo) drvo cuci na stovaristu.

Jel sad jasnije?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 10 Aug 2009, 01:21

Dersu Uzala wrote:...jel neko od vas ikada bio u fabrici gitara. Ne mora da je Gibson ili Fender, ali ono, gde se prave vise od jedne gitare mesecno.
Naravno da nismo, mi živimo na Balkanu :D
Dersu Uzala wrote:A da odem ja iz zajebancije da dokumentujem kamerom proces?
Može. Ima par dobrih "slikovnica" Fenderove fabrike, ali neke stvari nisu lepo prikazane: nitro komora, recimo. Ili izrada hardvera (tremola, bridgeova...)

jcm 800

Post by jcm 800 » 10 Aug 2009, 01:24

Dersu Uzala wrote:"Gimmick". Google it up.

A zasto pribegavaju gimmick-u. Zbog extra profita. A zasto zele extra profit? Zato sto su pohlepni kapitalisti a onoliko (drugacije neupotrebljivo) drvo cuci na stovaristu.

Jel sad jasnije?
Bes mi sve, ali mi ko da ne pricamo istim jezikom...

To isto mogu da urade i bez te komore...
To isto drvo sto cuci na stovaristu mogu da stave u gitaru kad god hoce, ne treba im komora za to...Shvatas...

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 10 Aug 2009, 01:39

@JCM800

Ne kapiras ti druze sta je 'gimmick'. Kad bi oni to isto uradili (Gibson doduse, jer PRS bas to radi o cmeu pricas) onda bi se ljudi pitali a u cemu je fora? Zasto su ove solid body gitare jeftinije od ovih vasih drugih a isti model? Postrosacki mentalitet. Onda ovi naprave chambered body i kazu 'e to i to je drukcije, novi dizajn, ali omogucava nam i da instrument bude laksi a i jeftiniji (mada su kako rekoh odjebali ovo jeftiniji). Kao, to ste trazili unazad vec 20 godina. Da, ali nismo trazili krpljeno drvo ili skart. Trazili smo da ga nekako olaksate da prostite koristeci identican repromaterijal, znaci onaj top of the line. Fora je sto je to duze vremena bila industrijska tajna dok nije procurelo. Onda su ljudi X-rayom i sonarima skanirali svoje gitare (par njih koji imaju access X-ray-u i sonarima) i kao wtf? Wtf is this? Ne samo da je suplje vec se vide razliciti komadi drveta (specific density i te fore). PRS je isao drugom logikom, nema supljina ali imaju citavu seriju gitara gde kao korsite new old stock of wood (skart) i smislise mu foru. Fender (koji se bavi apsolutno identicnom ekonomijom i ugradjivanjem premium dveta samo u premium instrumente) nije nista rekoa, oni rade svoju shemu (jeftino u jeftine modele, premium u najskuplje modele i Custom Shop).

Sta ti tu nije jasno?

Znaci, moj ortak moze da ti izbusi rupetinu u telu, ali ce i dalje da ti ugradi najskuplje komponente i drvo, top-of-the-line, rekao si hoces busno doduse i nema problema. Ovi idu obrnutom ideologijom. Ako ti vec ugradjujemo busotinu u telu, bole tebe, nemas pojma ionako o cemu se radi, tutnucemo tamo nekoliko parcadi drveta, prefarbamo, prelakiramo, udarimo logo, fakat radi gitara, a ti nemas opjma cuti tu, mi smo Gibson ili PRS, what the fuck do you know about making guitars anyway? Ali onda se nadju ljudi koji pored toga sto znaju kako se prave gitare imaju bar malo mozga (no pun intended). I onda pocnu da drkaju te firme, jelte kako ovo, zasto ovo, pa nisam mislio da mi krpite gitaru, samo da mi izdubite to prvoklasno telo (iz jednog ili 2 komada, book-matched jelda) da bi bilo malo akusticnije i laganije. Na sta se ovi nasmeju brojeci pare.

jcm 800

Post by jcm 800 » 10 Aug 2009, 01:50

On Gimmick...
Sasvim slucajno znam sta je gimmick...Eto, poceo sam neki modularni MBA u Zurichu, pa se izmedju ostalog i to provuklo kroz literaturu...

On sve ostalo...
Sve mi je jasno:
Gibson i PRS su truli kapitalisti i ekstra profiteri -> loshi momci
Fender nisu kapitalisti, oni ne rade za profit -> dobri momci, oni rade za narod i za fine ochi

(Trebalo bi obavijestiti svjetsku javnost o ovoj zavjeri i spasiti desetine hiljada nase brace gitarista sirom svijeta sto kupuju skupe Les Paulove i PRS-ove da su prevareni, i da Fender od 1000 usd vrijedi zapravo vishe nego Les Paul ili PRS od 2500)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 10 Aug 2009, 01:57

Stičem utisak da namerno provociraš jer nećeš da razumeš ili glumiš da ne razumeš.

Zašto to radiš? Niko ovde nije rekao da je Fender bolji od Gibsona jer tema nije o tome - čak smo to više puta i ponavljali - a i da jeste, to bi bilo kao tvrditi da su jabuke bolje od pomorandži.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 10 Aug 2009, 01:59

jcm 800 wrote:
(Trebalo bi obavijestiti svjetsku javnost o ovoj zavjeri i spasiti desetine hiljada nase brace gitarista sirom svijeta sto kupuju skupe Les Paulove i PRS-ove da su prevareni, i da Fender od 1000 usd vrijedi zapravo vishe nego Les Paul ili PRS od 2500)

Zvučiš zlurado,ali da,u pravu si :D

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 10 Aug 2009, 02:03

Ovde vise nije pitanje koje gitare treba zaobici, nego koje ljude treba zaobici

Spustite loptu!

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 10 Aug 2009, 02:04

jcm 800 wrote:On Gimmick...
Sasvim slucajno znam sta je gimmick...Eto, poceo sam neki modularni MBA u Zurichu, pa se izmedju ostalog i to provuklo kroz literaturu...

On sve ostalo...
Sve mi je jasno:
Gibson i PRS su truli kapitalisti i ekstra profiteri -> loshi momci
Fender nisu kapitalisti, oni ne rade za profit -> dobri momci, oni rade za narod i za fine ochi

Zar nisi shvatio iz mog posta, crno na belo, da su i Fender isti. Samo nemaju gimmick. Rade istu tu foru na svoju foru. Jebote, jel ja pricam spanski. Mislim, mogu, natucam. Ne znam kako da ti objasnim. Mislim da ce ti ovo prijati: "Ja licno (i to potpisujem) nisam ljubitelj Fender-a sve da je iz '64 godine. A svirao sam neki dan i '64. i '66. godiste i Tele iz '60. Ooh, more power to me. Nisam ljubitelj tih gitara, a nisam vise ni ljubitelj Gibsona ni PRS-a. A bio sam. I znam te ljude. I znam tog lika licno tog PRS-a. I Ted McCarthy-ja. I ekipu iz Corone. I Mace Bailey-ja. I John Suhr-a. I ne znam ni ja vise koga ne znam.

Sve ove gornje konstatacije mozes uzeti trojako:

a) evo ga lik koji koji laze do neba;
b) evo ga lik koji se chepi i kurchi;
c) evo ga lik koji zna likove a cima se oko svega toga od svoje sedme godine;

Tvoja stvar.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 10 Aug 2009, 02:08

jcm 800 wrote: (Trebalo bi obavijestiti svjetsku javnost o ovoj zavjeri i spasiti desetine hiljada nase brace gitarista sirom svijeta sto kupuju skupe Les Paulove i PRS-ove da su prevareni, i da Fender od 1000 usd vrijedi zapravo vishe nego Les Paul ili PRS od 2500)
Ti bas nisi u toku. Top of the line Fenderi se prodaju mnogo skuplje od $US1000. Duplo.

Post Reply