Serije Fendera koje treba zaobići?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Serije Fendera koje treba zaobići?
Nemojte slati vise komentara za redom. Postoji dugme izmeni ako ste nesto zaboravili reci. Postovanjem vise odgovora zaredom tema se samo razvodnjava i smanjuje se preglednost.
Ko kaze da sam ja rekao da neko to tvrdi...Rocket Roll wrote: Niko ovde nije rekao da je Fender bolji od Gibsona
Ali...
Ovdje je ustvrdjeno da su Gibson i PRS ekstra profiteri na neznanju svojih klijenata, a da je Fender OK kompanija koja ne juri za ekstra profitom....
Pa ja samo rekoh da upozorimo bracu gitariste sirom svijeta na tu cinjenicu...
A sada back to the core of the problem...U par rijeci...
Sva rasprava je pocela od tvrdnje da su Les Paulovi bezrazlozno skupi...i da su precijenjeni u vecoj mjeri nego Fender...I da umjesto Gibsona treba uzimati Tokai...
Gibson je skuplji i od Fendera i Tokaija...i to sa razlogom.
Ne zato sto su u Gibsonu ekstra profiteri...(SVI ONI su ekstra profiteri, i niko nije manje ekstra profiter...Akcionari Fendera ne pitaju o tome da li kompanija koristi gimmicke ili neznanje svojih klijenata...vec "Kolika je moja dividenda na kraju godine?" Dakle i njihovom rukovodstvu je glavno pitanje PROFIT...Nista manje nego Gibsonu.
Cinjenica...Gibson jeste skuplji...Zasto? Ne zato sto koristi gimmicke...Gibson je bio skuplji od Fendera i kad nije bilo gimmicka...
Od Fendera je sa razlogom skuplji zato sto je konstrukcija Les Paula kao gitare kompleksnija, zahtijeva vishe materijala, zahtijeva skuplji materijal, zahtijeva vishe vremena da se napravi...itd, itd, itd...
Od Tokaija je sa razlogom skuplji, zato sto koristi bolji hardver, bolju konstrukciju, bolje materijale...
A sto se tice drveta...bash bih volio da postavimo i jedan Tokai ispod X-raya...Vjerovatno cemo naci da je napravljen od jednog komada drveta...Ili necemo?
Ne znam sta nije jasno u ovoj poenti?
Last edited by jcm 800 on 10 Aug 2009, 02:16, edited 1 time in total.
I am affraid it's unreachablevbraca wrote:Ovde vise nije pitanje koje gitare treba zaobici, nego koje ljude treba zaobici
Spustite loptu!
Dersu Uzala wrote:
Sve ove gornje konstatacije mozes uzeti trojako:
a) evo ga lik koji koji laze do neba;
b) evo ga lik koji se chepi i kurchi;
c) evo ga lik koji zna likove a cima se oko svega toga od svoje sedme godine;
Tvoja stvar.
Napravimo glasanje!

- Rocket Roll
I o tome smo pričali. Tokai nije neka kineska fabrika koja je pre godinu dana počela da pravi low-budget klonove, naprotiv.jcm 800 wrote: Od Tokaija je sa razlogom skuplji, zato sto koristi bolji hardver, bolju konstrukciju, bolje materijale...
Ako te zanima njihov hardver, konstrukcija i materijali, pogledaj njihov forum - http://www.tokaiforum.com/ - i videćeš da je u pitanju sve sem jeftinoće.
Kritikovati njihov, recimo, hardver je kao reći da je Yamaha SG2000 loša gitara jer na čivijama ne piše "Gotoh" a na magnetima ne piše "Seymour Duncan". A zapravo su čivije & magneti na Yamahinim SG modelima bolji od standardnih Gotoha i Duncana.
Ja bih voleo da imam originalnog Gibson-a Les Paul-a, novog/starog - nebitno. Poenta je da te pare nemam, a da, za neke normalne pare (500,600,700 evra) moze da se nadje odlican stari Tokai / Greco / Orville - dakle sve japanski modeli Gibsona koji rade 90% posla koji radi originalni Les Paul za mnogo manje para.
Pricam zato sto sam imao iskustva konkretno sa ta tri proizvodjaca
. My 2 cents
Pricam zato sto sam imao iskustva konkretno sa ta tri proizvodjaca

- Dersu Uzala
Alo bre, druze, Fender su isti tak'i profiteri, samo nemaju gimmick. Dokle da ponavljam. Dokle da ti ponavljam pricu o kpaitalizmu. Fender samo nije izmislio chambered body (kao Gibson), nije kenjao kako imaju 'new old stock of woods (kao PRS), cute i kenjaju svoju rabotu i ugradjuju ISTI SKART u svoje Made In bzvz gitare. Jel ti pricas srpski, izvini, bez uvrede? Da crtam? Sve je ista prica. Samo sto ove dve firme imaju gimmick a Fender nema, oni rade pod idejom, 'don't ask don't tell policy'.jcm 800 wrote:
Ali...
Ovdje je ustvrdjeno da su Gibson i PRS ekstra profiteri na neznanju svojih klijenata, a da je Fender OK kompanija koja ne juri za ekstra profitom....
Pa ja samo rekoh da upozorimo bracu gitariste sirom svijeta na tu cinjenicu...
- Dersu Uzala
Demokratski, by all means.ssmc wrote: Napravimo glasanje!
- Dersu Uzala
Tokai je svetska firma.
Anyway, ako bi ikako mogli onako bez predrasuda, znaci NEsrpski, onda bi mogli i da diskutujemo.
Anyway, ako bi ikako mogli onako bez predrasuda, znaci NEsrpski, onda bi mogli i da diskutujemo.
Ti kao da si vec zaboravio ono 1 na 1 poredjenje koje smo dali na strani 3 ili 4...Rocket Roll wrote:I o tome smo pričali. Tokai nije neka kineska fabrika koja je pre godinu dana pravi low-budget klonove, naprotiv.jcm 800 wrote: Od Tokaija je sa razlogom skuplji, zato sto koristi bolji hardver, bolju konstrukciju, bolje materijale...
Ako te zanima njihov hardver, konstrukcija i materijali, pogledaj njihov forum - http://www.tokaiforum.com/ - i videćeš da je u pitanju sve sem jeftinoće.
Gibson je u maltene svakoj kategoriji hardvera davao vishe...
Hahaha,nego kako,drugačije ne mož'Dersu Uzala wrote:Demokratski, by all means.ssmc wrote: Napravimo glasanje!

Ne znam baš....druga vremenska zona je ovde,nije to do ljudiDersu Uzala wrote:Tokai je svetska firma.

- Rocket Roll
jcm 800 wrote: Ti kao da si vec zaboravio ono 1 na 1 poredjenje koje smo dali na strani 3 ili 4...
Lakše je objasniti kad sagovornik ne peniRocket Roll wrote: Kritikovati njihov, recimo, hardver je kao reći da je Yamaha SG2000 loša gitara jer na čivijama ne piše "Gotoh" a na magnetima ne piše "Seymour Duncan". A zapravo su čivije & magneti na Yamahinim SG modelima bolji od standardnih Gotoha i Duncana.

- Dersu Uzala
Ja se licno ne slazem sa tim. Doduse nisam licno A/B-ovao bas ta dva konkretna modela ali se ne slazem da je jedan model 'jaci' u pogledu drugog. Narvno, mogli bi sad tacku po tacku, tojest mogoh tacku op tacku ali sam se nekako obuzdao. Ako bas hoces, uradicu paralelujcm 800 wrote: Ti kao da si vec zaboravio ono 1 na 1 poredjenje koje smo dali na strani 3 ili 4...

E, momci, tesko mi je da pratim kad svaki cas editujete postove...
Ok. Opet o gimmicima...GIMMICI su nebitni u ovoj prici...
Gibson je oduvijek bio skuplji i bez gimmicka...
A sto se tice cijene Fendera...da fenderi se prodaju i za 2000 usd...ali se i Gibsoni prodaju po 6000usd...
No, shvatio si poentu...Gibson je skuplji...Oduvijek bio, i uvijek ce biti. Zakon trzista...
Ok. Opet o gimmicima...GIMMICI su nebitni u ovoj prici...
Gibson je oduvijek bio skuplji i bez gimmicka...
A sto se tice cijene Fendera...da fenderi se prodaju i za 2000 usd...ali se i Gibsoni prodaju po 6000usd...
No, shvatio si poentu...Gibson je skuplji...Oduvijek bio, i uvijek ce biti. Zakon trzista...
Ne moze nesrpski, nikako... 
Sad dodjoh sa svirke na kojoj sam slusao Strata iz '81-'82 i VOX AC30 (uz pregrst vintage efekata, DD3 iz osamdeset pete, colorsound wah, neki besni wah - filter, small stone, TS10 itd, itd...)
To je zvukcina, jebena zvukcina. Dugo nisam cuo uzivo takav sound. Ne znam sta kazu strucnjaci o osamdesetima, kakve su to godine bile za Fender, ali za normalnog svirca, koji ne vezba 12+ sati dnevno, vise nego pristojna gitara.
Juce sam slusao nekog standard strata, starog nekoliko godina, na JCM 2000. Isto opak zvuk...
Kad ostari drvo, i upije dovoljno piva (momenat od krucijalne vaznosti), i navuce dovoljno duvanskog dima (ekstremno bitno, kvalitenije cigarete daju bolji ton, podrazumeva se), bice to pravi komad.
(Udarci i ogrebotine included!)

Sad dodjoh sa svirke na kojoj sam slusao Strata iz '81-'82 i VOX AC30 (uz pregrst vintage efekata, DD3 iz osamdeset pete, colorsound wah, neki besni wah - filter, small stone, TS10 itd, itd...)
To je zvukcina, jebena zvukcina. Dugo nisam cuo uzivo takav sound. Ne znam sta kazu strucnjaci o osamdesetima, kakve su to godine bile za Fender, ali za normalnog svirca, koji ne vezba 12+ sati dnevno, vise nego pristojna gitara.
Juce sam slusao nekog standard strata, starog nekoliko godina, na JCM 2000. Isto opak zvuk...
Kad ostari drvo, i upije dovoljno piva (momenat od krucijalne vaznosti), i navuce dovoljno duvanskog dima (ekstremno bitno, kvalitenije cigarete daju bolji ton, podrazumeva se), bice to pravi komad.

(Udarci i ogrebotine included!)
Last edited by sinisake on 10 Aug 2009, 02:31, edited 1 time in total.
Rocket Roll wrote:jcm 800 wrote: Ti kao da si vec zaboravio ono 1 na 1 poredjenje koje smo dali na strani 3 ili 4...
Gibson je u maltene svakoj kategoriji hardvera davao vishe...Lakše je objasniti kad sagovornik ne peniRocket Roll wrote: Kritikovati njihov, recimo, hardver je kao reći da je Yamaha SG2000 loša gitara jer na čivijama ne piše "Gotoh" a na magnetima ne piše "Seymour Duncan". A zapravo su čivije & magneti na Yamahinim SG modelima bolji od standardnih Gotoha i Duncana.
Hoces da kazes da su neki MKII magneti na pomenutom Tokaiju bolji od Gibsonovih burstbuckera?
Ili da su neki no name potovi bolji od gold plated potova...?
Ili da je neki no name bridge, tailpiece i tuneri bilji od TonePro i Grovera?
I da,
lakse je objasniti kad sagovornik ne pjeni!!!