Scala gitare
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Scala gitare
Невезано за ову тему сматрам да су цене електричних гитара од пуног дрвета достигле потпуно бесмислено висок ниво. Шта год да изводиш (осим ако се не потроши импозантна количина злата или платине) апсолутно је сулудо да електрична гитара кошта колико и пијанино.
prosirio se cenovni opseg na obe strane. Imas i gitare od 50e za koje je nemoguce provaliti kako naprave celu gitaru i posalju je iz kine i pritom zarade i prodavci i proizvodjaci. Da uzmem nekoliko trazalica iz cinije gde ih drzim, garantujem da kostaju vise od cela rooster gitara
...a ima i ovih drugih o kojim pricas. Kod njih se cena opravdava ekskluzivnoscu. Sve u svemu, mislim da je ovo najbolje vreme u istoriji da se mlatis muzikom. Za neke umerene pare ima boljih instrumenata i opreme nego bilo kad pre. A i za one sa viskom kinte, ima izbor svega i svacega.

Da budem direktan: Dersu je, **** ga, operisan od takta, osećaja i diplomatskih kapaciteta pa je i majstor da alijenizuje ljude. Sa druge strane, delom je u pravu da su ljudi ovde (ne na forumu nego konkretno na ovim prostorima) full of shit, sve znaju, u sve se kapiraju i stalno furaju taj pristup kako je ceo svet glup, samo su oni pametni. Možda je ružan nuzproizvod Načina kako Dersu "prezentuje" Leov rad ovde da neki ljudi sad reaguju negativno prema nečemu što je zapravo izuzetno kvaliteto, a pri tome i lepo čuti, jer je de fakto uspeh "našeg" čovek u svetu. Nisu to Dersuove gitare, ne pravi ih on. (A i da se razumemo Lea verovatno zaboleše jajca šta misle na nekim forumima o ceni njegovih gitara)
Nego, bitnije stvari:
Nisu Skala gitare skupe, one koštaju TAČNO koliko treba. Da ne koštaju tačno koliko treba, ne bi ih niko kupovao, jer ne može hype da učini da ljudi budu apsolutno uvek oduševljeni nečijim instrumentom. Postoji neka čudna percepcija da su određeni ručno pravljeni instrumenti deo nekog hype-a- Skala gitare nemaju nikakvu reklamnu mašineriju uz sebe, ljudi ih kupuju jer ih probaju i oduševe se. Ja stvarno ne znam odakle uopšte ideja nekome sa strane da interpretira ovo kao "hype". Ne postoji nikakav marketing iza njih, samo word of mouth i čak je i on redak jer ni tamo nema mnogo ljudi koji kupuju gitare u tom cenovnom rangu. Leo je de fakto "underdog", pojedinac koji sve sam radi, gura se na tržištu gde je ogromna konkurencija i uprkos svemu došao je dotle da može da traži toliko za instrument.
Fabula je da su gitare koje se ručno prave ovde potcenjene i da na ovim prostorima ljudi često nemaju pojma o čemu pričaju jer nemaju prilike da sviraju, uporede i probaju high end instrumente. Ovde su doživljavaju kao skupi instrumenti, oprema i pojačala koji su na zapadu zapravo midrange, masovna proizvodnja. Gitara od 1500$ nije skupa gitara. To je isto kao kad Srbin mora da da 250e za gitaru, jer je tolika mali standard ovde. I tu onda kreću fantazmi, pričanja u teoriji, pametovanja. Prepričava se pročitano, znanja stečena praćenjem foruma, gledanjem kataloga, sajtova, i youtube klipova. I uopšte, kakvi su ti dobri ručni radovi, ne samo leovi, koliko je ljudi ovde probalo takve instrumente? Da se ne zajebavamo, fabrička gitara mora da bude jaaaakoo, izuzetno dobar komad da bi parirala odličnom ručnom radu, a pri tome ona neće imati ni trunku personalnog touch-a. Uvek će biti samo to, nešto što svira još hiljade i hiljade ljudi, proizvod sa pokretne trake.
Elem, instrument koji je ručni rad košta onoliko koliko košta veština ali i vreme da se nešto napravi a da je jako dobro. Kriva koja prati odnos uloženo vreme i rad na X osi i cenu na Y osi nije linearna, naravno! Zar je to neko otkriće? Gitara, ručno pravljena, troduplo skuplja od serijski napravljene gitare made in USA nije tri puta bolja, ali to se valjda podrazumeva, i ne samo kad se radi o gitarama. Fora je u tome što smo mi ovde jeftini i jadni, i onda gledamo stvari iz prizme siromaštva na koju smo se navikli i koje nismo ni svesni. Mi ovde, recimo, kupimo jeftinu gitaru, kupimo replacement magnete, onda odnesemo to do nekog majstora koji radi za cenu kojoj bi se i meksikanci koji rade za fender smejali, taj majstor sredi pragove i malo dotera gitaru, mi dobijemo pristojan instrument i onda se ložimo kako su svi oni koji plaćaju dobar instrument skupo - glupi, a samo smo se mi Srbi dosetili da ***** sistem, izgleda.
Ne, nisu oni glupi, nego ruke majstora u USA ne koštaju 100 eura. Taj čovek mora da zaradi da plati račune koji nisu 200 eura mesečno, stan koji nije 250 eura mesečno i radionicu koja nije garaža koja mu je ostala od ćaleta. I on živi u zemlji gde biti majstor u svom poslu predstavlja nešto što se jako vrednuje, za razliku od Srbije. Uz to taj čovek je jedan od hiljade i hiljade, jer mnogo ljudi prave gitare u USA - i samo neki ih prave izuzetno. 250 miliona ljudi, koliko ono beše, naspram 5-6 miliona Srba? U tolikoj konkurenciji, kad neko izbije kao dobar u svom poslu, obično je BAŠ dobar.
Dakle, potcenjivanje rada. U Smederevu radi gitare Ilija, na primer. Dolazio je ovde na forum s vremena na vreme. Radio je mom ortaku gitaru, fazon kao Tom Anderson. Po mom skromnom utisku, da na Toj gitari samo piše Tom Anderson, i da je neko proba u ubeđenju da je to to, ona bi vredela duplo više. Bar. Ali ne može da vredi, jer je to Ilijani a ne Tom Anderson. A to je zato što smo mi provincija, zato što čim je to neko pravio ručno, to nije dobro "kao pravo, iz fabrike", ono što prave "Made in USA", gde verovatno pola ljudi mašta kako u Fenderu i Gibsonu neki bradati matori majstori dolaze Harlejima na posao a onda laganica šmirglaju tela dok puše cigare i slušaju bluz. Ista stvar je i za sve druge majstore. Nisam probao sve, svirao sam Žan i Žakove instrumente, Mirka Tasića i Tase iz Pančeva osim Ilijinih, i svaki od tih instrumenata (koji valja), bi da je napravljen u američkoj garaži koštao dva tri puta više. Ali ovde se to ne ceni, jer je to tamo neki lik, kao pravi gitare, šta koji moj, nije to ono pravo.
Šta dobijate kupujući gitaru koja puno košta, koja je (dobro) ručno pravljena? Dobijate dobar instrument ali i nešto specijalno, unikatno, što ne samo dobro svira nego je jedinstveno. Jedinstvenost, neobičnost, unikatnost, osobenost, to su epiteti koji nikada nisu bili lepo primljeni u ovom društvu. Šta nas loži? Masovna produkcija, daleka svetla holivuda i natpisi "Made un USA" (osim ako neko nije rusofil, jel). Da li mi ovde imamo pare da platimo unikatan instrument koji se pravi po ceni rada majstora u USA? Nemamo, naravno. Ali daj da se ne lažemo i pričamo "kiselo je grožđe" varijante. Takva gitara pravljena na taj način u USA, toliko košta. I valja. Da li je preskupa za Srbina? Jeste. Da li se "isplati" nekome ko jedva skupi pare za instrument? Naravno da ne, jer poenta takve gitare nije da bude "bang for the buck" tj "super kupovina", već da bude nešto najbolje što je moguće među gitarama. Luksuz nije "logičan" ili "ekonomičan", luksuz je luksuz i služi za uživanje, samo onaj koji nema a zavidi ili ga boli što nema, pa pljuje luksuz kao "prevaru". Mogu ja i sa polovnim kolima da stignem od tačke a d otačke B. Ali nije isti osećaj kao Mercedesom. A još manje kao Ferarijem.
Sasvim je istina da može da se lepo svira i na gitari od 500 dolara. I ne samo na njoj. Može i na onoj od 100$. Imam instrument koji košta 4000$ kući onaj koji košta 2000$ a imam i gitaru od 100 eura. I sve one imaju svoju svrhu, inače ih ne bi imao. Ali to nije poenta, a koliko mi se čini, kod nekih ljudi se iza te "praktičnosti" često krije i najobičnija balkanska zavidljivost. Leo je otišao u beli svet (a možda nije morao, mogao je da ostane i da ovde udobno živi i na forumima pametuje o gitarama i muzici), tamo je jeo govna, drkao se, mučio se, laktao se, učio, radio, padao i ustajao, i sad je došao dotle da može da napravi instrument i da ko proba taj instrument i čuje cenu od 5000$ kaže "Ovo je svemir, ludilo, kupujem". Takvu vrstu uspeha u svom poslu želim svakom od vas, a ako ste dobri ljudi, trebalo bi i vi da želite Leu i svima ostalima. Na stranu Dersu i njegovi internet fajtovi i upotrebljavanje Leovih gitara kao topuza kojim pokušava mlatiti, po njegovom shvatanju, zaostale balkance. Ovo su đitre koje koštaju toliko jer toliko vrede. Vi isto budite do jaja pa naplatite nekom vaš (kvalitetan) rad 5000$, to i jeste poenta. Pošto ne možemo svi da uzmemo svoju Skala gitaru i preskupi custom instrument pa razmenimo iskustva, naravno da će priče o skupim instrumentima na ovakvom forumu neminovno najvećim delom biti u domenu nečijih subjektivnih nagađanja i utisaka, uglavnom bez ličnog iskustva, ali ako ništa drugo, bar možemo da se ložimo da postoje Rols Rojsevi među gitarama, da se ložimo da ćemo možda nekom prilikom takvu gitaru posedovati i da negde imamo pozitivan stav što je neki eks jugović otišao u USA, podelio tamo šamare nabeđenim majstorima i rekao "E ovako se pravi gitara". Meni je lično drago, i želim mu da mu gitara košta 10000 a ne 5000, pa i da nikad ne mogu sebi da je priuštim. U međuvremenu i na onim gitarama od 200$ može da se lepo pravi muzika.
Nego, bitnije stvari:
Nisu Skala gitare skupe, one koštaju TAČNO koliko treba. Da ne koštaju tačno koliko treba, ne bi ih niko kupovao, jer ne može hype da učini da ljudi budu apsolutno uvek oduševljeni nečijim instrumentom. Postoji neka čudna percepcija da su određeni ručno pravljeni instrumenti deo nekog hype-a- Skala gitare nemaju nikakvu reklamnu mašineriju uz sebe, ljudi ih kupuju jer ih probaju i oduševe se. Ja stvarno ne znam odakle uopšte ideja nekome sa strane da interpretira ovo kao "hype". Ne postoji nikakav marketing iza njih, samo word of mouth i čak je i on redak jer ni tamo nema mnogo ljudi koji kupuju gitare u tom cenovnom rangu. Leo je de fakto "underdog", pojedinac koji sve sam radi, gura se na tržištu gde je ogromna konkurencija i uprkos svemu došao je dotle da može da traži toliko za instrument.
Fabula je da su gitare koje se ručno prave ovde potcenjene i da na ovim prostorima ljudi često nemaju pojma o čemu pričaju jer nemaju prilike da sviraju, uporede i probaju high end instrumente. Ovde su doživljavaju kao skupi instrumenti, oprema i pojačala koji su na zapadu zapravo midrange, masovna proizvodnja. Gitara od 1500$ nije skupa gitara. To je isto kao kad Srbin mora da da 250e za gitaru, jer je tolika mali standard ovde. I tu onda kreću fantazmi, pričanja u teoriji, pametovanja. Prepričava se pročitano, znanja stečena praćenjem foruma, gledanjem kataloga, sajtova, i youtube klipova. I uopšte, kakvi su ti dobri ručni radovi, ne samo leovi, koliko je ljudi ovde probalo takve instrumente? Da se ne zajebavamo, fabrička gitara mora da bude jaaaakoo, izuzetno dobar komad da bi parirala odličnom ručnom radu, a pri tome ona neće imati ni trunku personalnog touch-a. Uvek će biti samo to, nešto što svira još hiljade i hiljade ljudi, proizvod sa pokretne trake.
Elem, instrument koji je ručni rad košta onoliko koliko košta veština ali i vreme da se nešto napravi a da je jako dobro. Kriva koja prati odnos uloženo vreme i rad na X osi i cenu na Y osi nije linearna, naravno! Zar je to neko otkriće? Gitara, ručno pravljena, troduplo skuplja od serijski napravljene gitare made in USA nije tri puta bolja, ali to se valjda podrazumeva, i ne samo kad se radi o gitarama. Fora je u tome što smo mi ovde jeftini i jadni, i onda gledamo stvari iz prizme siromaštva na koju smo se navikli i koje nismo ni svesni. Mi ovde, recimo, kupimo jeftinu gitaru, kupimo replacement magnete, onda odnesemo to do nekog majstora koji radi za cenu kojoj bi se i meksikanci koji rade za fender smejali, taj majstor sredi pragove i malo dotera gitaru, mi dobijemo pristojan instrument i onda se ložimo kako su svi oni koji plaćaju dobar instrument skupo - glupi, a samo smo se mi Srbi dosetili da ***** sistem, izgleda.
Ne, nisu oni glupi, nego ruke majstora u USA ne koštaju 100 eura. Taj čovek mora da zaradi da plati račune koji nisu 200 eura mesečno, stan koji nije 250 eura mesečno i radionicu koja nije garaža koja mu je ostala od ćaleta. I on živi u zemlji gde biti majstor u svom poslu predstavlja nešto što se jako vrednuje, za razliku od Srbije. Uz to taj čovek je jedan od hiljade i hiljade, jer mnogo ljudi prave gitare u USA - i samo neki ih prave izuzetno. 250 miliona ljudi, koliko ono beše, naspram 5-6 miliona Srba? U tolikoj konkurenciji, kad neko izbije kao dobar u svom poslu, obično je BAŠ dobar.
Dakle, potcenjivanje rada. U Smederevu radi gitare Ilija, na primer. Dolazio je ovde na forum s vremena na vreme. Radio je mom ortaku gitaru, fazon kao Tom Anderson. Po mom skromnom utisku, da na Toj gitari samo piše Tom Anderson, i da je neko proba u ubeđenju da je to to, ona bi vredela duplo više. Bar. Ali ne može da vredi, jer je to Ilijani a ne Tom Anderson. A to je zato što smo mi provincija, zato što čim je to neko pravio ručno, to nije dobro "kao pravo, iz fabrike", ono što prave "Made in USA", gde verovatno pola ljudi mašta kako u Fenderu i Gibsonu neki bradati matori majstori dolaze Harlejima na posao a onda laganica šmirglaju tela dok puše cigare i slušaju bluz. Ista stvar je i za sve druge majstore. Nisam probao sve, svirao sam Žan i Žakove instrumente, Mirka Tasića i Tase iz Pančeva osim Ilijinih, i svaki od tih instrumenata (koji valja), bi da je napravljen u američkoj garaži koštao dva tri puta više. Ali ovde se to ne ceni, jer je to tamo neki lik, kao pravi gitare, šta koji moj, nije to ono pravo.
Šta dobijate kupujući gitaru koja puno košta, koja je (dobro) ručno pravljena? Dobijate dobar instrument ali i nešto specijalno, unikatno, što ne samo dobro svira nego je jedinstveno. Jedinstvenost, neobičnost, unikatnost, osobenost, to su epiteti koji nikada nisu bili lepo primljeni u ovom društvu. Šta nas loži? Masovna produkcija, daleka svetla holivuda i natpisi "Made un USA" (osim ako neko nije rusofil, jel). Da li mi ovde imamo pare da platimo unikatan instrument koji se pravi po ceni rada majstora u USA? Nemamo, naravno. Ali daj da se ne lažemo i pričamo "kiselo je grožđe" varijante. Takva gitara pravljena na taj način u USA, toliko košta. I valja. Da li je preskupa za Srbina? Jeste. Da li se "isplati" nekome ko jedva skupi pare za instrument? Naravno da ne, jer poenta takve gitare nije da bude "bang for the buck" tj "super kupovina", već da bude nešto najbolje što je moguće među gitarama. Luksuz nije "logičan" ili "ekonomičan", luksuz je luksuz i služi za uživanje, samo onaj koji nema a zavidi ili ga boli što nema, pa pljuje luksuz kao "prevaru". Mogu ja i sa polovnim kolima da stignem od tačke a d otačke B. Ali nije isti osećaj kao Mercedesom. A još manje kao Ferarijem.
Sasvim je istina da može da se lepo svira i na gitari od 500 dolara. I ne samo na njoj. Može i na onoj od 100$. Imam instrument koji košta 4000$ kući onaj koji košta 2000$ a imam i gitaru od 100 eura. I sve one imaju svoju svrhu, inače ih ne bi imao. Ali to nije poenta, a koliko mi se čini, kod nekih ljudi se iza te "praktičnosti" često krije i najobičnija balkanska zavidljivost. Leo je otišao u beli svet (a možda nije morao, mogao je da ostane i da ovde udobno živi i na forumima pametuje o gitarama i muzici), tamo je jeo govna, drkao se, mučio se, laktao se, učio, radio, padao i ustajao, i sad je došao dotle da može da napravi instrument i da ko proba taj instrument i čuje cenu od 5000$ kaže "Ovo je svemir, ludilo, kupujem". Takvu vrstu uspeha u svom poslu želim svakom od vas, a ako ste dobri ljudi, trebalo bi i vi da želite Leu i svima ostalima. Na stranu Dersu i njegovi internet fajtovi i upotrebljavanje Leovih gitara kao topuza kojim pokušava mlatiti, po njegovom shvatanju, zaostale balkance. Ovo su đitre koje koštaju toliko jer toliko vrede. Vi isto budite do jaja pa naplatite nekom vaš (kvalitetan) rad 5000$, to i jeste poenta. Pošto ne možemo svi da uzmemo svoju Skala gitaru i preskupi custom instrument pa razmenimo iskustva, naravno da će priče o skupim instrumentima na ovakvom forumu neminovno najvećim delom biti u domenu nečijih subjektivnih nagađanja i utisaka, uglavnom bez ličnog iskustva, ali ako ništa drugo, bar možemo da se ložimo da postoje Rols Rojsevi među gitarama, da se ložimo da ćemo možda nekom prilikom takvu gitaru posedovati i da negde imamo pozitivan stav što je neki eks jugović otišao u USA, podelio tamo šamare nabeđenim majstorima i rekao "E ovako se pravi gitara". Meni je lično drago, i želim mu da mu gitara košta 10000 a ne 5000, pa i da nikad ne mogu sebi da je priuštim. U međuvremenu i na onim gitarama od 200$ može da se lepo pravi muzika.
Па овде си навео гомилу ствари којих смо сви свесни и о којима се детаљно дискутовало. Сви знамо да је код нас ручни рад потцењен, да постоји неоправдано клањање чувеним индустријским маркама, да фали разумевање функционисања нашег тржишта и тржишта у Америци... Тема је обрађена уздуж и попреко, посебно у разноразним мачевањима за Трзалицом и сличним ликовима.
Ја се радујем кад чујем да је било ком занатлији/уметнику пошло за руком да добро наплати свој рад, и Лео ту није никакав изузетак. Да ли пореклом одавде или из Свазиленда - то мени не игра никакву улогу. Нек је жив и здрав, и нека живи што је лепше могуће од свог рада, и нека још дуго прави гитаре. Нити сам свирао његове гитаре, нити сам их уживо видео, па наравно да ми не пада на памет да их детаљно коментаришем. На основу многобројних фотографија могу да кажем да су ми визуелно одбојне јер је већина њих удешена као да су пронађене после 50 година на неком напуштеном имању у прерији. Ја то не волим, исто онако како нисам волео кад су 1991. домаћи скоројевићи навалили да купују иконе које су инстант патиниране агресивним хемијским процесима, или као што ми је одбојно кад видим да људи купују нове а поцепане фармерке. Међутим, капирам тренд и захтеве тржошта, знам да то сада има добру прођу и не чуди ме да чивек сада јаше на том таласу.
Моја претходна опаска се односила на стање тржишта, и како год да се постави ствар - и даље тврдим да није нормално да електрична гитара од пуног дрвета кошта колико и пијанино. Да се разумемо, колико год да поштујем ручни рад, ипак код гитаре од пуног дрвета причамо о пажљиво пробраној дасци и летви са нешто струје и гвожђурије, и превише се митова испреда око таквог инструмента, а јасно ми је да зарад тржишног успеха мора да постоји одговарајућа количина мистификације. Скидам капу за сваки труд, и врло добро знам шта то значи када се неко бави креативним процесом који захтева високо занатско умеће. Моја супруга је костимограф, најстарија ћерка је јувелир, средња ћерка планира да се бави дуборезом, ја сам илустратор... И баш зато што знам који је труд потребан да од нуле обликује нешто што је и лепо и што има употребну вредност тврдим да су неке цене ипак сулуде. Драже ми је када чујем да паре оду неком малом градитељу него Фендеру, и за нереалне цене су ипак криве велике корпорације, јер њихови инструменти са фабричке траке апсолутно коштају превише спрам онога што нуде кориснику, па онда и ручно рађени инструменти треба да буду адекватно скупљи од ових индустријских, али електрична гитара од пуног дрвета није виолончело!
Ја се радујем кад чујем да је било ком занатлији/уметнику пошло за руком да добро наплати свој рад, и Лео ту није никакав изузетак. Да ли пореклом одавде или из Свазиленда - то мени не игра никакву улогу. Нек је жив и здрав, и нека живи што је лепше могуће од свог рада, и нека још дуго прави гитаре. Нити сам свирао његове гитаре, нити сам их уживо видео, па наравно да ми не пада на памет да их детаљно коментаришем. На основу многобројних фотографија могу да кажем да су ми визуелно одбојне јер је већина њих удешена као да су пронађене после 50 година на неком напуштеном имању у прерији. Ја то не волим, исто онако како нисам волео кад су 1991. домаћи скоројевићи навалили да купују иконе које су инстант патиниране агресивним хемијским процесима, или као што ми је одбојно кад видим да људи купују нове а поцепане фармерке. Међутим, капирам тренд и захтеве тржошта, знам да то сада има добру прођу и не чуди ме да чивек сада јаше на том таласу.
Моја претходна опаска се односила на стање тржишта, и како год да се постави ствар - и даље тврдим да није нормално да електрична гитара од пуног дрвета кошта колико и пијанино. Да се разумемо, колико год да поштујем ручни рад, ипак код гитаре од пуног дрвета причамо о пажљиво пробраној дасци и летви са нешто струје и гвожђурије, и превише се митова испреда око таквог инструмента, а јасно ми је да зарад тржишног успеха мора да постоји одговарајућа количина мистификације. Скидам капу за сваки труд, и врло добро знам шта то значи када се неко бави креативним процесом који захтева високо занатско умеће. Моја супруга је костимограф, најстарија ћерка је јувелир, средња ћерка планира да се бави дуборезом, ја сам илустратор... И баш зато што знам који је труд потребан да од нуле обликује нешто што је и лепо и што има употребну вредност тврдим да су неке цене ипак сулуде. Драже ми је када чујем да паре оду неком малом градитељу него Фендеру, и за нереалне цене су ипак криве велике корпорације, јер њихови инструменти са фабричке траке апсолутно коштају превише спрам онога што нуде кориснику, па онда и ручно рађени инструменти треба да буду адекватно скупљи од ових индустријских, али електрична гитара од пуног дрвета није виолончело!
istina je jedna nazalost, i ako su to sve vrhunski instrumenti ipak kako kaze kristijan nije u pitanju raketna nauka i rezultat se samo koliko toliko moze predvideti te osim ako i kod malog bildera ne postoji stroga kontrola kvaliteta u smislu da instrument koji ne zadovoljava naj vislje standarde u pogledu zavrsnog prouzvoda , ne mislim na feel i akciju ili greske pri izradi to se sve moze srediti, ne ide u prodaju , sto opet podrazumeva da pola njih ne ode jer jednostavno zivot je kucka, opet ce krajnji kupac da dobije proizvod koji je realno raznolik samo bolje upeglan i utegnut. sve ovo pada u vodu kad je nesto placeno 5-10 jer takav instrument se ne razlikuje mnogo od serijskog od 1-2k jer sama musterija kupovinom takvog instrumenta zna da je to dobro i ne preispituje se dalje. poenta je da ako je nesto skupo ozbiljnije ce te shvatiti i vise hvaliti jer mora sa postoji opravdanje.
da podsetim samo da je ovo ipak serijski instrument samo radnjen i manjim serijama tj what you see is what you get u koliko se radi custom varijanta cene sigurno ne ostaje 5k
ajd sad
da podsetim samo da je ovo ipak serijski instrument samo radnjen i manjim serijama tj what you see is what you get u koliko se radi custom varijanta cene sigurno ne ostaje 5k
ajd sad
- Rockatansky
Pa da ali svi smo potcenjeni. Ako ja kao inzenjer u Srbiji radim za 500 evra, a u USA bih radio na primer za 2000 evra, dolara, nebitno, po cemu onda majstor za izradu iz Srbije da naplacuje kao neko iz USA?Dushan S wrote: Dakle, potcenjivanje rada. U Smederevu radi gitare Ilija, na primer. Dolazio je ovde na forum s vremena na vreme. Radio je mom ortaku gitaru, fazon kao Tom Anderson. Po mom skromnom utisku, da na Toj gitari samo piše Tom Anderson, i da je neko proba u ubeđenju da je to to, ona bi vredela duplo više. Bar. Ali ne može da vredi, jer je to Ilijani a ne Tom Anderson. A to je zato što smo mi provincija, zato što čim je to neko pravio ručno, to nije dobro "kao pravo, iz fabrike", ono što prave "Made in USA", gde verovatno pola ljudi mašta kako u Fenderu i Gibsonu neki bradati matori majstori dolaze Harlejima na posao a onda laganica šmirglaju tela dok puše cigare i slušaju bluz. Ista stvar je i za sve druge majstore. Nisam probao sve, svirao sam Žan i Žakove instrumente, Mirka Tasića i Tase iz Pančeva osim Ilijinih, i svaki od tih instrumenata (koji valja), bi da je napravljen u američkoj garaži koštao dva tri puta više. Ali ovde se to ne ceni, jer je to tamo neki lik, kao pravi gitare, šta koji moj, nije to ono pravo.
dushan s,
uglavnom, skoro sve sto si napisao - stoji! istina, ne mozemo sve globalizirati, ali industrializacija (novac, tempo, ...) je ucinila svoje. danasnja ekonomija ima sasvim svoje zakone, koji nama, ljubiteljima instrumenata, nisu nimalo blizu. iznad svega cenim rucni rad, zato sam JA odabrao neku svoju logiku. kupujem vintage instrumente. prosto iz razloga, jer se u recimo 50'-im, 60'-im (i početku 70-tih) jos puno toga radilo rucno, ili zbog same tehnologije, manjih postrojenja ili zbog tada - za danasnje uslove - jos relativno "normalnog trzista". imam nekoliko tih starih gitara i sve imaju nesto zajednicko: dobar materijal i izradu - i neki lični "touch" majstora - stolara, koji moze da se vidi prostim okom. rucni rad, manufakturu ili kako god mi to nazvali ne moze se usporediti danas ni sa custom shopom. IMO

uglavnom, skoro sve sto si napisao - stoji! istina, ne mozemo sve globalizirati, ali industrializacija (novac, tempo, ...) je ucinila svoje. danasnja ekonomija ima sasvim svoje zakone, koji nama, ljubiteljima instrumenata, nisu nimalo blizu. iznad svega cenim rucni rad, zato sam JA odabrao neku svoju logiku. kupujem vintage instrumente. prosto iz razloga, jer se u recimo 50'-im, 60'-im (i početku 70-tih) jos puno toga radilo rucno, ili zbog same tehnologije, manjih postrojenja ili zbog tada - za danasnje uslove - jos relativno "normalnog trzista". imam nekoliko tih starih gitara i sve imaju nesto zajednicko: dobar materijal i izradu - i neki lični "touch" majstora - stolara, koji moze da se vidi prostim okom. rucni rad, manufakturu ili kako god mi to nazvali ne moze se usporediti danas ni sa custom shopom. IMO
- Rockatansky
@Merk, da li bi hteo da napises koje gitare imas?
Bez zelje da zapocinjem raspravu, al mislim da previse romanticno gledas na vintage instrumente 
Ja sam nekako za zdrav balans izmedju masinskog i rucnog rada koristeci kvalitetne materijale. Nemam nista od toga sto neki crnac (cesto moj cale
) danima rucno delja telo ili vrat, kad CNC moze da uradi isto, ili preciznije za 10 minuta. E vec kod uklapanja i finih radova dosta znaci da se obrati paznja i ulozi vreme. Mainsteam proizvodjaci kao Fender i Gibsondaju fabrickoj proizvodnji losu reputaciju jer malo obracaju paznju na detalje i boli ih dupe za sirovine, guraju sta stignu. Bio skoro 2014 LP na popravku kome vrat ne moze da se ispravi, ima grbu kao neka matora akusticna oko 14tog praga i to mu je to, sipka mu ne radi nista. Ali, ima i onih koji ozbiljno rade i serijske gitare, kao Musicman ili Suhr. Sve delja CNC, ali su im materijali dobri, detalji, finish i setup odlicni, a moderni su instrumenti.

Ja sam nekako za zdrav balans izmedju masinskog i rucnog rada koristeci kvalitetne materijale. Nemam nista od toga sto neki crnac (cesto moj cale

Rockatansky:
da se ne ponavljam, evo linka trenutnih:
viewtopic.php?f=20&t=103&start=10545
bancika:
izvini, možda sam stvarno bio nejasan. to što sam napisao pogotovo najviše važi za akustiku. ne sumljam u to, da ima odličnih majstora, ali to je otprilike kao kolać od moje bake ili sličan kupljen u marketu. sve su to kolaći, ali mi ti reci, koji je (obično) bolji!?
svakako imam u planu još jedan SG, najverovatnije Junior. naravno, kada bude para! i tu dalje nema priče: zbog drveta ("pravi" stari ekvadorski mahagoni) kupujem jedino godište od 1960 do 1967!
a opet je to samo moj hir (kao što rekoh IMO)
da se ne ponavljam, evo linka trenutnih:
viewtopic.php?f=20&t=103&start=10545
bancika:
izvini, možda sam stvarno bio nejasan. to što sam napisao pogotovo najviše važi za akustiku. ne sumljam u to, da ima odličnih majstora, ali to je otprilike kao kolać od moje bake ili sličan kupljen u marketu. sve su to kolaći, ali mi ti reci, koji je (obično) bolji!?
svakako imam u planu još jedan SG, najverovatnije Junior. naravno, kada bude para! i tu dalje nema priče: zbog drveta ("pravi" stari ekvadorski mahagoni) kupujem jedino godište od 1960 do 1967!
a opet je to samo moj hir (kao što rekoh IMO)
- Rockatansky
Aha sada se secam da sam video. OK to moze
samo da ne bude ono - volim vintage gitare, imam Jolanu ili Musimu iz 70.
Mislim tu vintage gubi smisao...

Radi se i modi ali i o raritetu. Zapravo, većinu njegovih najskupljih radova ne možeš da nađeš ni stare ni nove. A odvojeno, to je fenoment koji postoji u svakoj grani umetnosti, jednostavno, kao što postoji futuristička estetika, tako neko voli da nešto izgleda "starinski". Naravno tvoj lični ukus je savršeno ok, jer se i meni mnogo šta ne sviđaKristijan wrote:На основу многобројних фотографија могу да кажем да су ми визуелно одбојне јер је већина њих удешена као да су пронађене после 50 година на неком напуштеном имању у прерији. Ја то не волим, исто онако како нисам волео кад су 1991. домаћи скоројевићи навалили да купују иконе које су инстант патиниране агресивним хемијским процесима, или као што ми је одбојно кад видим да људи купују нове а поцепане фармерке. Међутим, капирам тренд и захтеве тржошта, знам да то сада има добру прођу и не чуди ме да чивек сада јаше на том таласу.

Iako sam to napisao ajd da ponovim: Ne plaćaš veličinu nečega, količinu materijala ili koliki prostor zauzima objekat. Cenu svega odlučuje uglavnom a) shodno tome koliko je takav predmet lako dostupan b) koliko je rada potrebno uložiti da se taj predmet proizvedeМоја претходна опаска се односила на стање тржишта, и како год да се постави ствар - и даље тврдим да није нормално да електрична гитара од пуног дрвета кошта колико и пијанино.
To jest potpuno nelogično simplikuješ stvari da bi dokazao tezu. Onda možeš da kažeš za kompjuter od 2000 eura "Potpuno mi je nelogično da nešto malo šrafova, žičica i tuce čipova košta toliko". Ili da kažeš za skup auto "Ne razumem zašto gomila gvožđurije koju prave roboti kako 'oćeš košta 20000 eura". Pažljivo probrana daska i letva koštaju toliko jer malo ko može da je napravi, i zato što na njoj mora da se radi danima, ručno. U suprotnom ne bi koštalo toliko - jer bi ti i ja isto uzeli par letvi i žica i prodali za 5000 eura, zar ne?

nije ti uporedivo jer si skalu po kojoj meriš razliku sastavio proizvoljno. Fender može da štancuje jako mnogo gitara za jako malo vremena i onda to naplaćuje po soma ipo komad. Za ručno rađenu gitaru je potrebno višestruko više truda i vremena, i ona zapravo košta premalo - kad je uporediš sa fenderom, nije normalno ne što je ona 5000e već što je samo tri puta skuplja od glupog fendera. Ne Leova, bilo koja. Ali je ona samo toliko jer ne možeš ljudima tražiti 10000 ili više. Tj. rekao bih da mašinski proizvedene gitare velikih kompanija koje, šatro imaju "human touch" pa su custom shop, jesu de fakto precenjene, ali ručno pravljene gitare nisu. Dok neko napravi izrezbaren plate za spajanje vrata s telom i ručno ga "relic"-uje, za to vreme Fenderu sa pokretne trake siđe par stotina gitara - ili više. Koje koštaju koliko koštaju jer je to Fender i jer neko mora da pokrije troškove marketinga i funkcionisanja velike korporacije i konačno, njihove akcionare.Драже ми је када чујем да паре оду неком малом градитељу него Фендеру, и за нереалне цене су ипак криве велике корпорације, јер њихови инструменти са фабричке траке апсолутно коштају превише спрам онога што нуде кориснику, па онда и ручно рађени инструменти треба да буду адекватно скупљи од ових индустријских, али електрична гитара од пуног дрвета није виолончело!
Izvini ali to sve što si ispričao jednostavno nije tačno nego je jednostavno, neka tvoja teorija i lično shvatanje, i to pogrešno. Kakav crni serijski instrument kad gitaru praviš komad po komad i niti jedna nije ista?majtimika wrote:istina je jedna nazalost, i ako su to sve vrhunski instrumenti ipak kako kaze kristijan nije u pitanju raketna nauka i rezultat se samo koliko toliko moze predvideti te osim ako i kod malog bildera ne postoji stroga kontrola kvaliteta u smislu da instrument koji ne zadovoljava naj vislje standarde u pogledu zavrsnog prouzvoda , ne mislim na feel i akciju ili greske pri izradi to se sve moze srediti, ne ide u prodaju , sto opet podrazumeva da pola njih ne ode jer jednostavno zivot je kucka, opet ce krajnji kupac da dobije proizvod koji je realno raznolik samo bolje upeglan i utegnut. sve ovo pada u vodu kad je nesto placeno 5-10 jer takav instrument se ne razlikuje mnogo od serijskog od 1-2k jer sama musterija kupovinom takvog instrumenta zna da je to dobro i ne preispituje se dalje. poenta je da ako je nesto skupo ozbiljnije ce te shvatiti i vise hvaliti jer mora sa postoji opravdanje.
ajd sad
Možda si ti promašio poentu onoga što sam pričao, možda ja nisam dovoljno dobro objasnio. Poenta je da zato što nam je nešto ovde jeftino dostupno, skloni smo da to potcenjujemo ili da mislimo da je neko prodavac magle ako u nekoj državi to višestruko naplaćuje. Tako sam više puta čuo, nevezano za Leove gitare, da neko priča o tome kako nema logike da ručno pravljene USA gitare koštaju 5000e, ali niko ne kaže kako nema logike da inženjer u USA ima platu od 5000$, jel tako? Dakle ako je cena rada tamo veća, to će se posebno jako odraziti na stvari koje zahtevaju jako mnogo manualnog rada i ne mogu da se prave serijski, između ostalog.Rockatansky wrote:Pa da ali svi smo potcenjeni. Ako ja kao inzenjer u Srbiji radim za 500 evra, a u USA bih radio na primer za 2000 evra, dolara, nebitno, po cemu onda majstor za izradu iz Srbije da naplacuje kao neko iz USA?Dushan S wrote: Dakle, potcenjivanje rada. U Smederevu radi gitare Ilija, na primer. Dolazio je ovde na forum s vremena na vreme. Radio je mom ortaku gitaru, fazon kao Tom Anderson. Po mom skromnom utisku, da na Toj gitari samo piše Tom Anderson, i da je neko proba u ubeđenju da je to to, ona bi vredela duplo više. Bar. Ali ne može da vredi, jer je to Ilijani a ne Tom Anderson. A to je zato što smo mi provincija, zato što čim je to neko pravio ručno, to nije dobro "kao pravo, iz fabrike", ono što prave "Made in USA", gde verovatno pola ljudi mašta kako u Fenderu i Gibsonu neki bradati matori majstori dolaze Harlejima na posao a onda laganica šmirglaju tela dok puše cigare i slušaju bluz. Ista stvar je i za sve druge majstore. Nisam probao sve, svirao sam Žan i Žakove instrumente, Mirka Tasića i Tase iz Pančeva osim Ilijinih, i svaki od tih instrumenata (koji valja), bi da je napravljen u američkoj garaži koštao dva tri puta više. Ali ovde se to ne ceni, jer je to tamo neki lik, kao pravi gitare, šta koji moj, nije to ono pravo.
Ti konkrento možeš da budeš za ovo ili za ono, da voliš jedno ili voliš drugo, ali tvoje ili moje lične preference nemaju nikakve veze da za sve ručno pravljene stvari pa i gitare cenu određuju uloženo vreme + veština majstora + estetika proizvoda. Svejedno je da li je u pitanju gitara ili ormar. S tim što ormar treba samo da bude lep specijalan i unikatan a gitara još mora i odlično da svira. Ako konkretno misliš na mene da gledam romantično na vintage instrumente, niko nije pričao o vintage instrumentima, Leovi ili neki drugi slični instrumenti su možda "vintage" po estetici, ali oni primarno toliko koštaju zbog unikatnosti i količine uloženog rada. Jednostavno, pogledaj neke od instrumenata koje je Leo radi na Facebook page-u i probaj da sračunaš koliko bi ti trebalo vremena da ručno uradiš relic ne samo drveta nego i svih metalnih delova na gitari, i koliko bi se jednostavnijih instrumenata moglo napraviti za vreme za koje se napravi jedna takva gitara. Hoću da kažem ljudi stalno simplifikuju na taj "vintage" momenat, a potpuno previđaju da vizualni element i modu na stranu, neke stvari jednostavno traže veštinu i vreme.bancika wrote:Bez zelje da zapocinjem raspravu, al mislim da previse romanticno gledas na vintage instrumente
Ja sam nekako za zdrav balans izmedju masinskog i rucnog rada koristeci kvalitetne materijale. Nemam nista od toga sto neki crnac (cesto moj cale) danima rucno delja telo ili vrat, kad CNC moze da uradi isto, ili preciznije za 10 minuta. E vec kod uklapanja i finih radova dosta znaci da se obrati paznja i ulozi vreme. Mainsteam proizvodjaci kao Fender i Gibsondaju fabrickoj proizvodnji losu reputaciju jer malo obracaju paznju na detalje i boli ih dupe za sirovine, guraju sta stignu. Bio skoro 2014 LP na popravku kome vrat ne moze da se ispravi, ima grbu kao neka matora akusticna oko 14tog praga i to mu je to, sipka mu ne radi nista. Ali, ima i onih koji ozbiljno rade i serijske gitare, kao Musicman ili Suhr. Sve delja CNC, ali su im materijali dobri, detalji, finish i setup odlicni, a moderni su instrumenti.
EDIT: sorry, naknadno skapirah da si mislio konkretno na merk-ov post... Nisi ga citirao pa kako sam serijski pisao, pogrešno skapirah kome se obraćaš!