Serije Fendera koje treba zaobići?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
nenadnenad

Re: Serije Fendera koje treba zaobići?

Post by nenadnenad » 10 Aug 2009, 09:51

nikad nece biti najbolji proizvodjac gitara dok ima vise od jednog gitariste na svetu, a mozda ni onda, i dok se god ljudi budu hvatali za neke nebuloze radi boljeg TONA. :mrgreen:

Kolko god neki nosioc imena firme za proizvodnju instrumenata bio entuzijasta i dobar , prividno ili stvarno, po kupca, opet ce imati, ako je veca firma, bar par ljudi koji ce da ga lupaju po usima kako ne bi zaboravio da treba da napravi sto vecu zaradu.

Sava

Post by Sava » 10 Aug 2009, 10:34

Pa ovo je bolje i produktivnije od meni najomrženije PINK TV za koju se nadam da će biti zakonom zabranjena!!!
Samo malo propustim, a ono 7 novih epizoda, pardon stranica!

Čitajući pojedine tekstove pomislim da su na forum došli tehnički direktori velikih proizvođača gitara. Toliko je industrijskih tajni ovde izneto da je to već domen špijunaže!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dersu Uzala wrote: Tokai jesu jebitacne gitare. Pravili su identicne kopije Gibsona pre nekih 30 godina pa je usledila tuzba i hebanje dadaije od strane Dzibsona.
Tako je, to mi stariji pamtimo. Tamana sam hteo da te pitam zašto ih i danas ne tuže, ali si ti odgovorio malo kasnije:
Dersu Uzala wrote: Ovde bih da pojasnim, Tokai fabrika pravi za sve druge, a onda su resili (oooodavno) da izbace i svoju seriju... Onda su im Ameri zabranili... A opet, kad su (Ameri) skontali da im valja raditi djitre po inoistranstvu (i to Fender) za manje pare... E pa zovi te lunatike i reci im da imamo dil.
E da, to je to - dil! Već sam pisao o kretanju kapitala, jeftinijoj proizvodnji i većem profitu za principala, ali se to ovde slabo razume. Orion je recimo počeo proizvodnjom za druge pa kada su stali na noge počeli su i sopstvenu proizvodnju. A većina velikih američkih firmi prebacila je kapital na Istok, u Americi se rade samo još proizvodi za prestiž. Pominjao sam Marantz, Kenwood,Sherwood, Fisher i gomilu drugih američkih firmi koje su imale isti put, isti način uvećanja kapitala. A kvalitet ovih proizvoda nikada nije bio sporan i uvek je odgovarao realnoj ceni.
Dersu Uzala wrote: Kasnije su i Gibson to isto odradili preko Epiphone label prvo, koristeci ESP-jeve 'fabrike', a ESP se jelda pravio u Tokai fabrici. Zemljo otvori se.
Sada za Epiphone mislim da je malo drukčija priča, izuzimam sam start firme u Americi. Uglavnom kada je proizvodnja prebačena van Amerike (Epiphone nema svoje fabrike, koristi usluge raznih po svetu) njihov zadatak je bio da rade "Gibsone za siromahe". Zato Epi i Gibi nisu kompatibilni pa su im recimo rupe za čivije i potenciometre različite, takođe i rupe za bridge itd. Mislim da je poenta ovoga u sprečavanju falsifikovanja instrumenata od strane trećih lica, a možda je i nešto drugo u pitanju, ovo je samo moje razmišljanje.

Bluesko

Post by Bluesko » 10 Aug 2009, 10:51

Nego,sta mislite da l` Ibanez stavlja prave srafove ili one kineske ispatke u Floyd??? :?:

cccira
MF veteran

Post by cccira » 10 Aug 2009, 11:44

Gde je sada dweezil da napise koju o tvdroglavosti?

Dakle, gibsoni kostaju previse za ono sto nude. Kogod misli suprotno zivi u nekom fairytale univerzumu. Postoje alternative (i to dosta njih) koje nude isto (ili slicno) za mnogo manje para. Zna se ko kupuje gibson i zasto. Ja cu mozda kupiti jednog dana gibsona, ako budem imao mnogo novca sa kojim ne znam sta da radim. Lepa je to investicija.
Btw. Meni je zalosno da gledam gibson, koji je godinama "prodavao" tradiciju i tako tu pricu, koji u les paul STANDARDA mora da ubacuje chambere i pozlacene konektore i asimetrican vrat (i ostale crtice koje se ubacuju kod specifikacije gitare) samo da bi opstao. Gibson se ocajnicki trudi da opravda svoju cenu. Gibson je izgubio na svom terenu

Btw. ne znam zasto ste se uhvatili za tokai posto postoji pun kur*c kopija les paula koji imaju sve dodatke (ako ne i vise) na kojima jcm insistira. Eto npr. ESP

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 10 Aug 2009, 12:05

Dersu Uzala wrote:...Tokai je trebao oficijeklno da radi Fendere od '82 u Japanu ali su u poslednji cas (Blow job, mito sta li?) dodelili proizvodnju Fuji Gen fabrici koja je vec tada radila Yamahe (a ne Tokai fabrika) i Ibaneze.
I to dolazi na svoje. Poslednje MIJ i trenutnu proizvodnju CIJ Stratova radi Tōkai Gakki, od 1997. - a razlika je vidljiva u odnosu na FujiGen.

http://www.tokaiforum.com/viewtopic.php ... 74333d6ce5

Stanko

Post by Stanko » 10 Aug 2009, 12:09

Dersu Uzala wrote:Jos jedan edit: dobro bre, pitam prijateljski: jel neko od vas ikada bio u fabrici gitara. Ne mora da je Gibson ili Fender, ali ono, gde se prave vise od jedne gitare mesecno. Dnevno? A da odem ja iz zajebancije da dokumentujem kamerom proces?
Mene bi ovo jako zanimalo (nadam se u posebnoj temi) iako sam gledao nesto po netu, ovako sa komentarima iz prve ruke bi bilo jos bolje ;)

offtopic: Ko jos danas pravi starog dobrog zobljenog explorera (pored Gibsona), ali da kazemo neku kvalitetniju seriju (tj skuplju mada to nije 1:1 preslikavanje uvek...)?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 10 Aug 2009, 12:11

Stanko wrote: offtopic: Ko jos danas pravi starog dobrog zobljenog explorera (pored Gibsona), ali da kazemo neku kvalitetniju seriju (tj skuplju mada to nije 1:1 preslikavanje uvek...)?
Hamer, model Standard Custom - mada je cena prilično visoka.

jcm 800

Post by jcm 800 » 10 Aug 2009, 12:23

cccira wrote:Gde je sada dweezil da napise koju o tvdroglavosti?

Dakle, gibsoni kostaju previse za ono sto nude.
Nista vishe nego Fender...U tome je poenta...

cccira wrote: Zna se ko kupuje gibson i zasto.
Ko? Ko ima para i moze da ga priusti. Zasto, zbog tona, imidza, izgleda, prestiza...
cccira wrote:Ja cu mozda kupiti jednog dana gibsona, ako budem imao mnogo novca sa kojim ne znam sta da radim.
]
Eto, vidis, i ti zelis jednog samo sto trenutno ne mozes da ga priustis...Meni sve ovo lici na sindrom kisjelog grozdja...
Svi se zale na Les Paul, ali svi u najmanju ruku potajno zele jednog...
cccira wrote: Lepa je to investicija.
Drago mi je da si shvatio...Vidis da ipak vrijedi platiti ga skuplje nego ostale...
cccira wrote:u les paul STANDARDA mora da ubacuje chambere i pozlacene konektore i asimetrican vrat (i ostale crtice koje se ubacuju kod specifikacije gitare) samo da bi opstao.
Nesto ne vidim da ce da bankrotiraju...
cccira wrote: Gibson se ocajnicki trudi da opravda svoju cenu. Gibson je izgubio na svom terenu
Dok god se prodaje znaci da su opravdali svoju cijenu...A prodaje se. Prenijecu gospodi iz Kalamazooa tvoju brigu za buducnost njihove fabrike...
cccira wrote:Btw. ne znam zasto ste se uhvatili za tokai posto postoji pun kur*c kopija les paula koji imaju sve dodatke (ako ne i vise) na kojima jcm insistira. Eto npr. ESP
E, ne znam ni ja ali ponudjeno je poredjenje, ja sam samo istakao detalje...
:ziveli:

dweezil

Post by dweezil » 10 Aug 2009, 12:30

A kao sto pravoverni Fender fanatici vole da ipak u svojoj ergeli imaju nesto na cemu pise Fender, iako postoje i G and L , Tom Anderson, Suhr i mnogo kvalitetnije firme, tako isto i ljudi koji gotive Gibson vole da imaju nesto na cemu pise bash Gibson, ne ni Hammer, ni Tokayi n sl. nego bash Gibson i uopste mi nije jasno u cemu je tu problem.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 10 Aug 2009, 12:39

Pa nema problema. Nećemo valjda ići okolo & zabranjivati ljudima da kupe Gibsona? :O.o:

Nekad se razmišlja glavom, a nekad ganglijama. Nekad proradi tvrdoglavost, a nekad conspicuous consumption.

Samo neka niko nikog ne ubeđuje kako bez Gibsona nema tona, i kako je Gibson "bezgrešno začet".

cccira
MF veteran

Post by cccira » 10 Aug 2009, 12:44

jcm 800 wrote:Nista vishe nego Fender...U tome je poenta...
Ko prica o fenderu?!
jcm 800 wrote:Eto, vidis, i ti zelis jednog samo sto trenutno ne mozes da ga priustis...Meni sve ovo lici na sindrom kisjelog grozdja...
Svi se zale na Les Paul, ali svi u najmanju ruku potajno zele jednog...
Mogu da ga priustim. Da sam hteo mogao sam da kupim gibsona, ali nisam. Kupio sam epiphonea od 700 evra sa sve brandname magnetima i civijama... doduse nemam pozlacene konektore :(.Procitaj opet sta sam napisao. Ako budem imao novca sa kojim ne znam sta da radim.
jcm 800 wrote:Drago mi je da si shvatio...Vidis da ipak vrijedi platiti ga skuplje nego ostale...
Nemoj pogresno da me shvatis. Meni je svaki dinar potrosen na muzicku opremu lepa investicija ;)
jcm 800 wrote:Nesto ne vidim da ce da bankrotiraju...
Nece, u to sam siguran. Zato i vodimo sad raspravu. Poceli su da vode politiku koja ih sprecava da banrkotiraju ;)
jcm 800 wrote:Prenijecu gospodi iz Kalamazooa tvoju brigu za buducnost njihove fabrike...
Nema potrebe, doklegod ima ljudi koji razmisljaju kao ti :ziveli:
dweezil wrote:A kao sto pravoverni Fender fanatici vole da ipak u svojoj ergeli imaju nesto na cemu pise Fender, iako postoje i G and L , Tom Anderson, Suhr i mnogo kvalitetnije firme, tako isto i ljudi koji gotive Gibson vole da imaju nesto na cemu pise bash Gibson, ne ni Hammer, ni Tokayi n sl. nego bash Gibson i uopste mi nije jasno u cemu je tu problem.
Ko kaze da je problem u tome? U tome je, naprotiv, resenje. Ljudi gotive da imaju nesto na cemu PISE bash gibson.

eg303

Post by eg303 » 10 Aug 2009, 14:02

Željan prosvetljenja pod stare dane, ne mogu da izdržim a da ne pitam one kojima se spoznaja večitih vrednosti javila u nekom ovozemaljskom ili vanzemaljskom obliku, pojasnite mi, neupućenom i anahronom, ovo:
http://www.sweetwater.com/store/detail/SGSRVOFCNM/
Dakle ova gitara (Gibson Custom SG Standard HIstoric Reissue) regularno košta 4421$, a ovom prilikom (ostaje nerazjašnjeno da li je u pitanju ponuda koja važi pet minuta ili stalno) bednih 3099.97$. Meni glupome nije jasno sledeće:
1. Ko se odrekao bednih 1321.03$.
2. Da li onaj koji je prvo kupio ovu gitaru za 4421$ sada ima Gibsonovo blago od $4421$ ili 3099$.
3. Da li kada je ustanovio ovu prvu razliku u ceni (brate, treba googlati besomučno, možda se na nekom bay-u nađe ovo isto Gibson blago za još kog somića jeftinije) treba da ide kod veterinara ili lekara?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 10 Aug 2009, 21:24

eg303 wrote: 1. Ko se odrekao bednih 1321.03$.
2. Da li onaj koji je prvo kupio ovu gitaru za 4421$ sada ima Gibsonovo blago od $4421$ ili 3099$.
3. Da li kada je ustanovio ovu prvu razliku u ceni (brate, treba googlati besomučno, možda se na nekom bay-u nađe ovo isto Gibson blago za još kog somića jeftinije) treba da ide kod veterinara ili lekara?
U principu se diler (prodavac) 'odrice' extra profita. Kad ti pise Retail cena ili MRSP (Manufacturer's Suggested Retail Price), proizvodjac sugerise dilerima realnu cenu po kojoj njihov proizvod moze da se proda na slobodnom trzistu. Prosto sugerisu koliko taj proizvod 'vredi' na nekom trzistu. Dileri medjutim dobijaju robu po fabrickim cenama (ili dilerskim cenama u stvari) koje su sigurno 2 do 3 puta manje od MRSP. Ova konkretno gitara ih kosta recimo oko 1500-1800$ ne vise u ludilu. Kao sto je nekad Sovjestki Savez (ili DDR) imao cene na svojim proizvodima, tako su u Americi smislili foru za standardizaciju cena sirom Amerike (pise na Vikipediji sve oko istorije MSRP, samo ukucati). To posle nekog vremena nije vise palili ali je ostao neki trgovinski sistem koji je i dalje prihvata.

Posto kazem pise sve na Vikipediji, ono sto je bitno je da ovi momci imaju ovaj 'sale' koji nije permanentan (u krajnjoj liniji, dok imaju zaliha) i prodaju gitaru debelo ispod sugerirane cene od strane fabrike a opet dovoljno da se diler ugradi pa i do 100%. Prodavci otprilike rade ovako: ako nesto kosta 400$ fabricki (tojest mene kao dilera) ako i nema MSRP ja cu odma da mu metnem prodajnu cenu 1200$. Pa nek stoji, leba ne jede, naletece neko sa parama.

A onda kad se ne proda neko vreme, pa uletis da se cenkas sa dilerom da ti spusti malo vise cenu (npr na 800$, znaci diler ce zaraditi 'samo' duplo ako je platio 400$) onda diler jadan pocne da ti place kako to njega kosta, kostalo ga je skladistenje gitare, izlozbeni prostor, struja, voda, vazduh, humidori, plate za osoblje, ispada da on tebi cini uslugu :XD:.

Znaci nije nikakva prevara, tako to rade ovi na zapadu, imas sve objasnjeno rekoh.

A sto se tice kupovine, naravno ukucas taj isti model u Google products search, ili ukucas model i 'buy' pored i iskoce ti shopping search engine rezultati. Koliko vidim ovog momenta, search izbacuje napovoljniju cenu od 2,799.99$ za taj tvoj instrument na www.music123.com Znaci ustedeo si jos 300 kinti :ziveli: .

eg303

Post by eg303 » 10 Aug 2009, 22:35

Hvala ti na ovako iscrpnom odgovoru. Nisi primetio, ali nije ni bitno, bio sam blago sarkastičan u ovom mom prethodnom postu. Ono o čemu se zapravo trubi najviše na ovom topicu je zapravo taj offtopic o precenjenosti Gibson gitara, što si mi ti ovim tvojim odgovorom i potvrdio. Ko hoće da pogleda, na ovom sajtu sa ovim dragocenim reissuem SG-a ima i Les za jedno tri kile $ jeftinije nego MRSP reč je otričavih šest hiljada $, pa ako je zainteresovan neka požuri. Lično mi ne pada napamet čak i da plivam u kinti da gojim već utovljene krmke iz Gibsona/Fendera ili njihove lihvarske trgovačke zastupnike u vidu marže od 300% kako si sam naveo.
Inicijalne formule dobrog zvuka na solid body gitari su:
1. mahagony+HB+"set in" neck
2. ash+SC+"bolt on" maple neck
Mislim da je iz ovih prostih linearnih jednačina koje svakako da zavise od promenljivih (kvalitet materijala) došlo do perverzije, tj. do zamene sredstva i cilja pa tako se danas pravi od istih viša matematika koja mnogima zvuči smešno, meni svakako. Ljudi reč je o dva komada što plemenitog što neplemenitog drveta, zar mislite da je tajna ovih formula dostupna samo u skrivenim laboratorijama Gibsona ili Fendera pa za to vredi dati bogatstvo. Onaj jedan lik u oglasima se ubi da proda LAG-a za 500EURa, oko njega se gađaju žutim Epiphone-ima za 800 :krstise: ... Vidim li nekog od vas na ulici da vozi KIA-u umesto Audija ne držite do nikakvog životnog principa, takođe razmišljajte o selidbi iz Mirjeva na Dedinje pa makar to bilo iz trosobnog stana u garsonjeru, jebeš ga, vredi!

nebojsak

Post by nebojsak » 10 Aug 2009, 22:39

eg303 wrote: Inicijalne formule dobrog zvuka na solid body gitari su:
1. mahagony+HB+"set in" neck
2. ash+SC+"bolt on" maple neck
Mislim da je iz ovih prostih linearnih jednačina koje svakako da zavise od promenljivih (kvalitet materijala) došlo do perverzije, tj. do zamene sredstva i cilja pa tako se danas pravi od istih viša matematika koja mnogima zvuči smešno, meni svakako. Ljudi reč je o dva komada što plemenitog što neplemenitog drveta, zar mislite da je tajna ovih formula dostupna samo u skrivenim laboratorijama Gibsona ili Fendera pa za to vredi dati bogatstvo. Onaj jedan lik u oglasima se ubi da proda LAG-a za 500EURa, oko njega se gađaju žutim Epiphone-ima za 800 :krstise: ... Vidim li nekog od vas na ulici da vozi KIA-u umesto Audija ne držite do nikakvog životnog principa, takođe razmišljajte o selidbi iz Mirjeva na Dedinje pa makar to bilo iz trosobnog stana u garsonjeru, jebeš ga, vredi!
Ovo je definitivno nešto najpametnije što sam pročitao na ovom iscrpljujućem threadu.

Post Reply