Pa ovo je bolje i produktivnije od meni najomrženije PINK TV za koju se nadam da će biti zakonom zabranjena!!!
Samo malo propustim, a ono 7 novih epizoda, pardon stranica!
Čitajući pojedine tekstove pomislim da su na forum došli tehnički direktori velikih proizvođača gitara. Toliko je industrijskih tajni ovde izneto da je to već domen špijunaže!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dersu Uzala wrote:
Tokai jesu jebitacne gitare. Pravili su identicne kopije Gibsona pre nekih 30 godina pa je usledila tuzba i hebanje dadaije od strane Dzibsona.
Tako je, to mi stariji pamtimo. Tamana sam hteo da te pitam zašto ih i danas ne tuže, ali si ti odgovorio malo kasnije:
Dersu Uzala wrote:
Ovde bih da pojasnim, Tokai fabrika pravi za sve druge, a onda su resili (oooodavno) da izbace i svoju seriju... Onda su im Ameri zabranili... A opet, kad su (Ameri) skontali da im valja raditi djitre po inoistranstvu (i to Fender) za manje pare... E pa zovi te lunatike i reci im da imamo dil.
E da, to je to - dil! Već sam pisao o kretanju kapitala, jeftinijoj proizvodnji i većem profitu za principala, ali se to ovde slabo razume. Orion je recimo počeo proizvodnjom za druge pa kada su stali na noge počeli su i sopstvenu proizvodnju. A većina velikih američkih firmi prebacila je kapital na Istok, u Americi se rade samo još proizvodi za prestiž. Pominjao sam Marantz, Kenwood,Sherwood, Fisher i gomilu drugih američkih firmi koje su imale isti put, isti način uvećanja kapitala. A kvalitet ovih proizvoda nikada nije bio sporan i uvek je odgovarao realnoj ceni.
Dersu Uzala wrote:
Kasnije su i Gibson to isto odradili preko Epiphone label prvo, koristeci ESP-jeve 'fabrike', a ESP se jelda pravio u Tokai fabrici. Zemljo otvori se.
Sada za Epiphone mislim da je malo drukčija priča, izuzimam sam start firme u Americi. Uglavnom kada je proizvodnja prebačena van Amerike (Epiphone nema svoje fabrike, koristi usluge raznih po svetu) njihov zadatak je bio da rade "Gibsone za siromahe". Zato Epi i Gibi nisu kompatibilni pa su im recimo rupe za čivije i potenciometre različite, takođe i rupe za bridge itd. Mislim da je poenta ovoga u sprečavanju falsifikovanja instrumenata od strane trećih lica, a možda je i nešto drugo u pitanju, ovo je samo moje razmišljanje.