Blind test

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Kristijan
Uvaženi član

Re: Blind test

Post by Kristijan » 29 Nov 2009, 10:05

Naravno da razlike u ceni nisu sasvim neopravdane, ali kao što smo već mnogo puta primetili - neke cene su visoke zbog mnogo drugih faktora koje nemaju nikakve veze sa izradom i zvukom. Deo fame oko izvesnih instrumenata definitivno potiče i od ljudske težnje da opravdaju sopstvene investicije po svaku cenu, i to važi i za one koji kupuju jako skupo, i koji kupuju jako jeftino. A meni je svaki test zapravo blind test, pošto ne marim za firmu ni najmanje, i znam da neki instrumenti ne vrede onoliko koliko piše. To je teško bilo kome dokazati, mnogo faktora utiče na donošenje suda po ovom pitanju. Postoji jedna neprijatna činjenica - muzičari su mahom veliki snobovi, i vole da mistifikuju svaki svoj pokret, izjavu, misao... pa i kupovinu.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 29 Nov 2009, 10:18

Deo fame oko izvesnih instrumenata definitivno potiče i od ljudske težnje da opravdaju sopstvene investicije po svaku cenu, i to važi i za one koji kupuju jako skupo, i koji kupuju jako jeftino
Naravno. Samo sto se razilaze i misljenja oko toga sta je ''jako skupo''. Meni su, recimo, u toj kategoriji instrumenti od 2000 e, pa navise.
I zaista mislim da takve instrumente treba da priusti sebi samo onaj ko vlada instrumentom izuzetno dobro, vrhunski svirac.

Nedavno sam na jednoj svirci cuo klasicnu gitaru od 300 evra, koju je izabrao jedan stvarno opasan muzicar. Kad ju je kupovao, odradio je svojevrsni ''blind test'', poredio je gitare iz visih i nizih cenovnih rangova, bez predrasuda i gledanja na ono sto pise na headstocku, i izabrao bas tu. Kaze, bolje je zvucala od modela koji su kostali 1000 i vise evra. Imao je para da kupi i znatno skuplju gitaru, ali on je izabrao bas ovu.

Ne znam kako su zvucale te skuplje tada, ali gitara koju sam ja slusao na toj svirci je zesce vnogo. Tako jadan i supalj ton da je to neverovatno, sto jos vise dolazi do izrazaja kad se gitara fino ozvuci.
Muzicari su, osim sto su mistifikatori, i zesci triperasi, sigurno. :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 29 Nov 2009, 10:52

sinisake wrote:Nedavno sam na jednoj svirci cuo klasicnu gitaru od 300 evra, koju je izabrao jedan stvarno opasan muzicar
Ma dobro, to je neki ekstreman slučaj. Ne pričam kao gear snob, nego prosto na snovu iskustva sa klasičnim gitarama, a od kad sam imao 10 godina, prošlo mi je nebrojeno mnogo klasičnih gitara kroz ruke, i znam da za 300 evra ne postoji klasična gitara koja može da se tretira kao koncertni instrument. Za te pare može da se nađe gitara s kojom možeš da se provlačiš kroz srednju muzičku, ali da ti za ispit ili takmičenje profan ili škola pozajmi bolji instrument, i to je prosto tako, i bilo koja priča o ličnom utisku tu pada u vodu.

Samo i ovo treba imati u vidu - sa akustičnim instrumentima je situacija čistija, baš je ono - radi ili ne radi, 1 ili 0. Nema dorađivanja, nema modifikovanja, nema zamene elektronike - šta si kupio, to ćeš da sviraš dok je gitara u jednom komadu. Kod električnh mnogo više dolazi do izražaja prokenjavanje proizvođača. U krajnjoj liniji, kod električne bar "na rate", zamenom i doradom određenih elemenata, možeš da stigneš do daleko boljeg zvuka. Lakše ih je prozvesti nego akustični instrument (ko mi ne veruje, neka pita ove majstore na forumu zašto nisu uzeli da rade akustičnu gitaru), a razvija se neki mitološko-religiozni trip oko daske i namotaja bakarne žice. Neću da omalovažavam ni proizvođače sa dugom tradicijom, ni električnu gitaru kao instrument, ali ruku na srce - stvarno je ponekad za povraćanje to balavljenje o ovim i onim magičnim formulama koje električnu gitaru A čine superironijom od električne gitare B. Da ljudi više sviraju, a manje osluškuju mrmljanja "podstanara", nikad proizvođači ne bi mogli da im uzmu tolike novce.

Ko ne može da uoči razliku između gitare od 150 evra i gitare od 700 evra, možda ipak ne treba da se bavi sviranjem mnogo ozbiljnije od povremenih drugarskih jam sessiona. Ja bih malo podigao prečku - da čujem nekoga ko u blind testu može tačno da pozna, i da navede zašto i gde čuje razliku kada u blind testu poredi gitaru od 1000 evra i gitaru od 2000 evra. Poprilično sam ubeđen da samo promil ljudi može da čuje tu razliku, i taman taj broj gitarista i zaslužuje gitaru te cene. I baš u toj zoni, od 1000 evra do 2000 i kusur evra najviše dolazi do izražaja to prokenjavanje proizvođača, tu već počinje prodaja magle i mitološke građe.

dweezil

Post by dweezil » 29 Nov 2009, 10:57

pa da jeste zvuk je jako zajebana i kompleksna stvar, zavisi od hiljadu faktora, nesto sto ti strava zvuci u sobici gde sviras, na bini se istopi i nestane i cesto dolazi do frustracija, jedna gitara lose podeshena ne daje svoj maksimum i moze da te odbije na prvu loptu, visina zica, visina magneta, akcija vrata, redosled pedala, buffer non bufer, true bypass, pojachalo, lampe, zvucnici, mixeta, razglas, hiljadu stvari utice na zvuk koji se na kraju dobija, dovoljno je da samo jedna karika zeza ili nije tamo gde treba da bude i cesto sve zna da propadne, zato svi muzicari idu na sigurne opcije, ono za sta znaju da sljaka to furaju a ono sto nisu sigurni to preskacu, cesto i nelogicne ideje umeju da proizvedu odlicne rezultate. Nema pravila.

Akusticni instrumenti su druga prica ali opet kod njih se javlja problem kako ih sto prirodnije ozvuciti da ono sto ti cujes cuju svi, piezzo ili mic, razni preampi, equilazeri, ludila, zabava za ceo zivot. :)
Last edited by dweezil on 29 Nov 2009, 11:00, edited 1 time in total.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 29 Nov 2009, 10:59

Ja bih malo podigao prečku - da čujem nekoga ko u blind testu može tačno da pozna, i da navede zašto i gde čuje razliku kada u blind testu poredi gitaru od 1000 evra i gitaru od 2000 evra. Poprilično sam ubeđen da samo promil ljudi može da čuje tu razliku, i taman taj broj gitarista i zaslužuje gitaru te cene. I baš u toj zoni, od 1000 evra do 2000 i kusur evra najviše dolazi do izražaja to prokenjavanje proizvođača, tu već počinje prodaja magle i mitološke građe.
E, da, i s tim bih se slozio! :ziveli:
Ali price o Squieru od 150, pa i 300, koji moze da se poredi sa gitarama od 1000, jednostavno su malko neozbiljne.

dweezil

Post by dweezil » 29 Nov 2009, 11:02

neam pojma al meni se cini da bash tamo gde svi kazu da je mala razlika izmedju Squiera i MIM Fendera, ja bas tu vidim najvecu razliku, ne mogu da kazem za sve gitare, ali za one koje sam svirao, Squier i MIM Fenderi su nebo i zemlja.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 29 Nov 2009, 11:08

@Kristijane, da, malo sam preterao sa ''visokom'' cenom... Kad za 1300-1400 evra mozes da pazaris Eric Johnson Signature Strat, to je vec dovoljno teska liga. :)

@Dweezil, ja ne bih smeo da se zakunem da bih mogao da prepoznam razliku izmedju boljih MIM stratova i MIA standarda (pa i skupljih modela).
Kakva su ti iskustva na tom polju?

dweezil

Post by dweezil » 29 Nov 2009, 11:14

pa neznam mogu da se porede samo gitare koje su iz istog fazona, znaci glupo je porediti da li je bolji npr. Jimmie Vaughn Strat ili Highway One Strat, sve zavisi sta neko voli i koji zvuk preferira, ja samo mogu da kazem da su me mnoge MIM Fender gitare odushevile. MIA su naravno kvalitetnije uradjene, jedina zamerka MIA po meni su neka tehnicka resenja koja se ipak nisu dopada bash pravim Fender core fanovima, samarium cobalt noiseless magneti i sl, takodje mislim da se neke kozmeticke sitnice skupo naplacuju i reklamiraju kao bog zna sta. E sad MIA su bolje uradjene mislim to je jasno svakome ko ih uzme u ruke, to stoji, mislim posebno na obradu i kvalitet drveta.
Last edited by dweezil on 29 Nov 2009, 11:18, edited 1 time in total.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 29 Nov 2009, 11:18

sinisake wrote:Kad za 1300-1400 evra mozes da pazaris Eric Johnson Signature Strat, to je vec dovoljno teska liga
Ma jasna stvar. Baš bih voleo da vidim nekoga ko tako ubija gitaru da mu to nije dovoljno dobro, i ko ume bez mambo jumbo priča da mi kaže zašto je neka skuplja gitara zaista bolja (ne zašto mu se više dopada, nego da objasni šta to na njoj više košta i koliko se i kako se to čuje).

nenadnenad

Post by nenadnenad » 29 Nov 2009, 12:08

sinisake wrote:
Ja bih malo podigao prečku - da čujem nekoga ko u blind testu može tačno da pozna, i da navede zašto i gde čuje razliku kada u blind testu poredi gitaru od 1000 evra i gitaru od 2000 evra. Poprilično sam ubeđen da samo promil ljudi može da čuje tu razliku, i taman taj broj gitarista i zaslužuje gitaru te cene. I baš u toj zoni, od 1000 evra do 2000 i kusur evra najviše dolazi do izražaja to prokenjavanje proizvođača, tu već počinje prodaja magle i mitološke građe.
E, da, i s tim bih se slozio! :ziveli:
Ali price o Squieru od 150, pa i 300, koji moze da se poredi sa gitarama od 1000, jednostavno su malko neozbiljne.
Ja ne zagovaram te teRorije nego samo da se nekim ljudima ne isplati razlika u kvalitetu zbog razlike u ceni pa sam jos dodao kako moze na sto nacina da se ponisti kvalitet skuplje gitare na koncertu, ako je nekome za utehu sto svira jeftiniju gitaru :mrgreen: Na kraju krajeva kad gledam neki bend vaznije mi je dal mi se svidja to sto sviraju od kvaliteta opreme.

Ima izvoljevanja i snobisanja cesto kod ljudi koji ne znaju vec sta ce sa svojim sviranjem pa mu je ovo ili ono krivo ili ce mu neki novi komad opreme resiti sve muke.

Mislim da kod svakog moguceg tipa proizvoda postoji nesto sto je malo bolje za malo vise para i tako u nedogled ide...
hard disk od 100gb 100eu a onaj od 200gb je na primer 170eu pa kao aj daj da utrosim jos malo para , vidi sta cu dobiti.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 29 Nov 2009, 12:18

dweezil wrote:pa da jeste zvuk je jako zajebana i kompleksna stvar, zavisi od hiljadu faktora...
Najgore je što rezultat u izradi instrumenata ne može da se predvidi sa sigurnošću. U elektronici je manje-više sve merljivo, i dovoljno obavešten inženjer može da napravi deset sklopova zaredom koji će da rade identično. Fabrika može to još lakše da izvede, jer je ideja vodilja fabričke proizvodnje - standardni kvalitet konačnog proizvoda.

Ali instrumenti nisu sijalice. Da jesu, svaka Yamahina CNC violina bi bila Stradivari, i svaki Samickov CNC Les Paul bi bio Pearly Gates. Otuda je i sasvim moguće da izuzetan primerak jeftine gitare ispraši tur nekom Fenderu koji je "rođen pod nesrećnom zvezdom".

No ključne reči su konzistentnost i prosek. Kao i u ekipnim sportovima: Čukarički će jednom u dve godine da dobije Partizan, ali Partizanov veći budžet garantuje da će prosek pobeda biti u korist Partizana i da će Partizanov tim konstantno pružati bolje rezultate, jer Partizan ima više novca da osigura kvalitet na svim poljima.

Tu nema mistike, samo statistike.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 29 Nov 2009, 13:07

Blind test - test naslepo ima jedan veliki problem kad dođe do instrumenata, a to je da zvuk nije jedini koji utiče na konačnu ocenu kupca. U igri su i

1) Oštećenja na gitari - bitno kada se kupuje polovna gitara. Ima izubijanih gitara, akustičnih gitara slomljenog vrata ili napuklog rezonatora, ili Gibsona kojima je pukao vrat, koje su i pored toga izuzetnog zvuka, vrlo svirljive, majstorski popravljene i sjajne kupovine jer je cena bitno snižena. Pa opet razumem kupca koji ih neće.
2) Težina, balans, fizičke dimenzije - ja sam propustio puno sjajnih gitara zato što im je vrat premali. Nekim ljudima je bitna težina. Ima gitarista koji ne podnose SGjeve jer stalno moraju da pridržavaju vrat. Neki drugi, opet, ne podnose Les Paulove jer ne mogu da priđu višim pragovima. Treći ne vole Telekastere jer ih žuljaju. Četvrti ne žele jazzbox tip trupa (Gretsch, Gibson) jer se teže svira kad stojiš. I kad bi čuli fantastičnu gitaru iz te klase koju preskaču, odustali bi od kupovine jer im te osobine previše smetaju.
3) Željeni dodaci - imao sam priliku da kod KODa čujem jednog japanskog Džeksona koji je i-z-u-b-i-j-a-o mog Strata po pitanju akustike i rezonantnosti. Čak su mu i magneti imali zavodljiv šmek. Pa opet mi nije padalo na pamet da ga kupim - ima Floyd Rose, a to mi zaista ne treba. Opet, KOD ga nije uzeo jer nije imao 24 praga, a njemu to zaista treba. Postoji i obrnut primer, kada sam kod KODa doneo jedan Tenson Les Paul koji je Sava prodavao i koji je KODa oduševio po pitanju tona, ali mu nije padalo na pamet da ga kupi: 22 praga, nema tremolo, težak pristup gornjim pragovima.

vasko

Post by vasko » 29 Nov 2009, 13:20

zasto uopste stavljaju te gornje pragove na gitarama kad ne moze da im se pridje?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 29 Nov 2009, 13:21

Ah, čudni su putevi Lespolovi :D

cccira
MF veteran

Post by cccira » 29 Nov 2009, 13:29

Moze da im se pridje ak' ste dovoljno kul:
Image
:XD:

Post Reply