Vrlo koristan link

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Kristijan
Uvaženi član

Re: Vrlo koristan link

Post by Kristijan » 10 Jan 2010, 11:15

Ne znam šta je dobitna kombinacija za metal, ali znam da ja za svirku koja mene interesuje ne bih uzimao gitaru od mahagonija. Mislim da niko ne može da ti da precizan odgovor po tom pitanju. To je nešto što moraš sam da ispitaš.

Jova daje dosta ujednačen, da kažem neutralan ton, ne potencira drastično ni jedan segment tonskog spektra. Mislim da je solidan izbor drveta za ljude koji su neodlučni. Iako daje svetliji ton od mahagonija (a skoro svako drvo daje svetliji ton od mahagonija), ne bih je poredio sa javorom, jer javor daje dosta svetliji ton, i nekako oštriji ton. U prilog tome ide i činjenica da imaš gomilu gitara sa trupom od jove, a neznatno malo gitara sa trupom od javora - jer se javor koristi uglavnom kao jedan sloj u trupu koji treba da "posvetli" ton masivnijeg dela trupa, koji je najčešće od mahagonija, ponekad od lipe.

Mnogo metalaca je koristilo gitare od američke lipe kod kojih su srednji tonovi dosta naglašeni, a jova definitivno nije drvo koje daje istu tonsku sliku, tako da ne znam šta da mislim o toj konstataciji da je jova "metalskije" drvo od nekog drugog drveta.

Najbolje je da proveriš kakvu gitaru svira neko od muzičara čiji ton ti je po meri. Pa onda lepo pogledaš specifikacije instrumenta. Uvek je najmerodavnije ono što ti čuješ, saveti mogu da budu prilično zbunjujući.

Mogut

Post by Mogut » 15 Jan 2010, 22:22

Ovaj lik je kačio na youtube ona upoređivanja duncana i EMG. To je odlično odradio,
sem što je svirao na line6 modeling pojačalu, pa zvuk baš i nije reprezentativan.

Čovek se bavi bitnim stvarima, a ne glupostima tige da li je made in... i sl.
Vidi se da je probleme zapazio iskustvom a ne blejanjem po internet forumima.
Zato je zapazio realne probleme a ne fiktivne.

Bobi

Post by Bobi » 17 Jan 2010, 15:42

Odlicni klipovi. Vrlo korisno, mada je mozda mogao vise da objasnjava a manje da "svira" :)

Post Reply