Isplati li se stavljati bolje magnete u lošu gitaru??

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

rockozaurus

Re: Isplati li se stavljati bolje mangete u losu gitaru??

Post by rockozaurus » 07 Aug 2010, 21:30

nemanjavelimirovic wrote:Aj i ja da kazem neshto... :mrgreen:
Iz perspektive coveka koji je promenio mnogo gitara i kome zaista nije bitan oblik vrata i dalje se slazem sa stavom da je bitno ako se covek zaljubi u neku gitaru, a ne njena vrednost i isplativost...
Asteri uopshe nisu toliko loshe gitare u odnosu na gitare na kojima su starije generacije (pa i ja kao sad vec stariji) pocinjali...

Predlog: nemoj nikad prodati astera ako mislish da je to to...uradi sledece:

- Novi magneti (oko 150e) - uzmi EMG jer jedino sa njima smatram da nastavak priche moje ima smisla
- Kompletan vrat sredi...pragove stavi neke bolje (70e), lakiraj vrat ponovo (ako znas kako- 300 dinara koshta sprej), civije nove, ako su ove loshe (do 50e), kobilicu novu od kosti (10e investivcija)
- Promeni sve u elektronici...potove (oko 20), kablove, konektor (sve do 20e)...ako zelish i masku stavi neku namunjenu (oko 30)
- Mozes i ponovo lakirati telo u neki kvalitetniji lak (oko 30e), mada i ne morash ako si zadovoljan
- Fender logo (jeftino, ne znam kolko je)
Dakle do MAX 300e + - ??? (znam da ludo zvuci :hide: ) -

Obajshnjenje :metal: :
- Dobijash odlicnu gitaru za + - 400e (kupio si astera za do MAKS 100e verovatno)
- Za te pare mozes kupiti meksiko fendera polovnog koji moze i ne mora biti dobar...ovako bar znash sta si sve radio na gitari...
- Za sve onie koji misle da je ova tvrdnja suluda: Procitati gornji boldiran deo
:ziveli:

Brate, iz perspektive coveka koji je promenio mnogo gitara ti si totalno u autu...Objasnicu ti i zasto;
1.Svaka gitara kosta tacno toliko koliko i vredi(i obrnuto)
2.Kada ulozis toliko para, ti ne dobijas toliko bolju gitaru,vec toliko skuplju(citaj nemoguce prodati u buducnosti a da nisi u velikom minusu)
3.Za 400eura zaista mozes kupiti solidnu gitaru sa kojom ces u momentu zaboraviti na omiljenog Freda(Astera)
4.Zasto EMG?Magneti se biraju na osnovu stila muzike koji svirate.EMG se biraju uglavnom ako svirate metal.
5.Izbegavati bilo kakve lakove i boje u spreju, jer su napravljeni za krajne amatersku upotrebu i uopste nisu trajni(mozete da me demantujete)
6.Starije generacije su svirale na puno boljim instrumentima, iz prostog razloga sto nije bilo toliko falsifikata.Ili sviras na originalu,ili ne sviras...
7.MNOGO VAZNO: Materijal i kvalitet od kog je izradjena doticna(ako je od neke iverice ili medijapana tesko da joj ima pomoci)
Zato ti je moj savet prost i nepretenciozan:prodaj tu gitaru,ali pre toga izprobaj mnogo drugih.Kada nadjes onu koja ti pasuje i doneses resenje, prodaj staru, dodaj recimo 400evrica i kupi novu(moze i na staro).Kada osetis visu klasu proci ce te u taku tuga i seta za starom(a bre kao sa zenama) :lol: Ajd' u zdravlje! :ziveli:

eg303

Post by eg303 » 07 Aug 2010, 22:11

Meni nije jasna jedna stvar. Sviraš Astera koji ti odgovara ruci a menjao bi njegove magnete... Nisi objasnio zašto bi menjao baš magnete a ne recimo čivije. Ustvari, na kom pojačalu sviraš tu gitaru? Pretpostavljam da nisi zadovoljan zvukom ako spominješ magnete kao prvu stvar za menjanje. Da ne duljim, ako si mlad, sve to dođe na svoje vremenom, šetaj tog Astera do ortaka koji imaju bolja pojačala, usput oprobavaj i njihove gitare i samo će ti se kas'ti. Ako posle desetak takvih oprobavanja (tuđih pojačala i tuđih gitara) i dalje ostaneš pri konstataciji da treba da menjaš magnete na Asteru, odmah otrči do Mitrosa Marića i traži od njega najbolje magnete za Astera, a ja vam želim sve najbolje u zajedničkoj budućnosti...

Haralampije

Post by Haralampije » 07 Aug 2010, 22:22

I Tocak je u jednog svog skvajercica(onaj crni obicni standard) ubudzio magnete coveka koji reklamira custom gitare na ovom forumu,tj Gorana.A evo i dokaza,da ne bude posle bapske price,rekla kazala i sl.

Znaci u jednu najobicniju skvajer tamburu je ulozio i ubudzio daleko bolje magnete,jer mu se bas taj skvajer svideo i bas je njega pazario.Eto jedan Tocak nije dosao i kupio odmah najskuplju gitaru u radnji(a moze da uzme koju god hoce,ne brinite nije u finansijskoj krizi :lol: ),nego je izabrao bas tu.Eto nije ni razmisljao da je proda pa da kupi bolju(mislim kad moze Goran da mu pravi,sigurno ima i za bolje od tog skvajera),nego je zbudzio tu koju je izabrao,jer mu je prirasla k srcu,isto kao sto mu je pre koju deceniju,prirasla i ona njegova cuvena fenderka iz '64,onomad kada je uzeo u ruke u onim tamo Amerikama. :D

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 07 Aug 2010, 22:25

rockozaurus wrote:
nemanjavelimirovic wrote:Aj i ja da kazem neshto... :mrgreen:
Iz perspektive coveka koji je promenio mnogo gitara i kome zaista nije bitan oblik vrata i dalje se slazem sa stavom da je bitno ako se covek zaljubi u neku gitaru, a ne njena vrednost i isplativost...
Asteri uopshe nisu toliko loshe gitare u odnosu na gitare na kojima su starije generacije (pa i ja kao sad vec stariji) pocinjali...

Predlog: nemoj nikad prodati astera ako mislish da je to to...uradi sledece:

- Novi magneti (oko 150e) - uzmi EMG jer jedino sa njima smatram da nastavak priche moje ima smisla
- Kompletan vrat sredi...pragove stavi neke bolje (70e), lakiraj vrat ponovo (ako znas kako- 300 dinara koshta sprej), civije nove, ako su ove loshe (do 50e), kobilicu novu od kosti (10e investivcija)
- Promeni sve u elektronici...potove (oko 20), kablove, konektor (sve do 20e)...ako zelish i masku stavi neku namunjenu (oko 30)
- Mozes i ponovo lakirati telo u neki kvalitetniji lak (oko 30e), mada i ne morash ako si zadovoljan
- Fender logo (jeftino, ne znam kolko je)
Dakle do MAX 300e + - ??? (znam da ludo zvuci :hide: ) -

Obajshnjenje :metal: :
- Dobijash odlicnu gitaru za + - 400e (kupio si astera za do MAKS 100e verovatno)
- Za te pare mozes kupiti meksiko fendera polovnog koji moze i ne mora biti dobar...ovako bar znash sta si sve radio na gitari...
- Za sve onie koji misle da je ova tvrdnja suluda: Procitati gornji boldiran deo
:ziveli:

Brate, iz perspektive coveka koji je promenio mnogo gitara ti si totalno u autu...Objasnicu ti i zasto;
1.Svaka gitara kosta tacno toliko koliko i vredi(i obrnuto)
2.Kada ulozis toliko para, ti ne dobijas toliko bolju gitaru,vec toliko skuplju(citaj nemoguce prodati u buducnosti a da nisi u velikom minusu)
3.Za 400eura zaista mozes kupiti solidnu gitaru sa kojom ces u momentu zaboraviti na omiljenog Freda(Astera)
4.Zasto EMG?Magneti se biraju na osnovu stila muzike koji svirate.EMG se biraju uglavnom ako svirate metal.
5.Izbegavati bilo kakve lakove i boje u spreju, jer su napravljeni za krajne amatersku upotrebu i uopste nisu trajni(mozete da me demantujete)
6.Starije generacije su svirale na puno boljim instrumentima, iz prostog razloga sto nije bilo toliko falsifikata.Ili sviras na originalu,ili ne sviras...
7.MNOGO VAZNO: Materijal i kvalitet od kog je izradjena doticna(ako je od neke iverice ili medijapana tesko da joj ima pomoci)
Zato ti je moj savet prost i nepretenciozan:prodaj tu gitaru,ali pre toga izprobaj mnogo drugih.Kada nadjes onu koja ti pasuje i doneses resenje, prodaj staru, dodaj recimo 400evrica i kupi novu(moze i na staro).Kada osetis visu klasu proci ce te u taku tuga i seta za starom(a bre kao sa zenama) :lol: Ajd' u zdravlje! :ziveli:
1. Ne slazem se uopshte...mozda iskustva variraju
2. Mislim da minus nije bitan koliko covekovo zadovoljstvo
3. Slazem se, ali opet isao sam logikom da covek voli jako svoju gitaru
4. Zato shto EMG nemaju mnogo veze sa drvetom tj, vishe sami sviraju nego shto se cuje drvo...single coil magneti su drugaciji
5. To neznam, ne bavim se pravljenjem gitara niti sam imao mnogo iskustva, a lakirao sam sam vrat jedne moje matore gitare i dalje je ok (sprejem)
6. Hm, tu se slazem, ali pricamo o cenovnom rangu ASTERA (u staro vreme - melodija, mozda neka jolana jeftinija i sl....)
7. Slazem se, mada shto kaze Rocket, nishta nije vishe od iverice i sperploce, tj ogulio je ortak jednog Astera i to je drvo neko...nije sper...

U svakom slucaju, covek nek uradi shta zeli...ja kad vidim da je neko u fazonu sa svojim instrumentom to mi je mnogo bitnije no vrednost...Mislim svakako da bih ja uzeo recimo u njegovom primeru Yamahu Pacifiku za cenu tih magneta, jer kod nje nema shta da se menja, jednostavo te gitare rade posao...
Najbolja je zhena ona koja redovno daje :lol:
:ziveli: Cheers mate!

ognjen93

Post by ognjen93 » 07 Aug 2010, 22:55

nebojsak wrote:
Rocket Roll wrote:
DJ_MY_SOUL wrote:Kako budes postajao bolji muzicar sve vise i vise ces traziti od instrumenta.
Dete moje. Kristijan je bolji gitarista i potpuniji muzičar od 95% članova ovog foruma, a svira na kineskom Telekasteru od 150 evra. Potpuno stock, ništa nije budženo. Ima uživo takav ton da bi pomenutih 95% članova ovog Foruma prodalo celu svoju opremu, kad bi time mogli da ga kupe.

Kad porasteš, shvatiš da je gitara sredstvo, da ona ne svira sama, a da su i današnje kineske gitare od 150 evra sasvim dobro sredstvo. Kapitalizam ima i svojih dobrih strana: poštenu tržišnu konkurenciju, recimo.
+1, a još i

Danas je vreme vrlo pogodno za razvijanje tzv ognjen93™ sindroma - internet je svima dostupan, recenzije i testovi, klipovi dobri i loši. I ljudima je obično lakše da tzv iskustvo razvijaju na taj način, skupljanjem i reciklažom informacija sa neta. Informacija krene u početnom obliku, i onda se obrađuje i obrađuje dok ne dođe do urbane legende u ovom ili onom obliku. I tako nastaju mitovi o drvetu, magnetima, vintage đitrama, relicima, MIM/MIJ/MIA, a kao nepobitnu istinu ih uglavnom iznose oni koji, ako su mrdnuli iz sobnog sviračkog okruženja, to je bilo najdalje u Žici ili Dangubi, na sumnjivoj opremi (ovo nije uvreda, nego činjenično stanje, i nema neizostavno lošu konotaciju).

Evo, ja prvi mogu da kažem da ne znam neke stvari, iako đitru sviram već više od 20 godina. Nisam se nikad ozbiljno bavio izučavanjem komponenti i detaljnijim hobističkim isprobavanjem raznih sekira, niti testirao neke stvari koje me zanimaju (kao recimo maloprepomenuti odnos magneta i drveta u smislu kakvoće™ tona), samo sam svirao svoje gitare ili ono što mi padne pod ruku. Ali verujem da sam apsolutno sposoban da procenim bilo šta kad mi padne u ruke, ne pričam o stvarima koje nisam lično iskusio (ili ako pričam stavim disclaimer), ne robujem robnim markama niti godištu i uglavnom se fokusiram na to da ja budem glavni zaslužan za ono što izađe iz pojačala, a ne Strat iz '76, novi LP Custom od 2500 evra ili japanska kopija.

Na stranu to što malo ljudi ovde ima uslove da realno čuje ono što je stvarno razlika između dobrog i vrhunskog instrumenta, o sviračkom umeću da ne govorim.
Ma bre sram me bilo sve sam ih zarazio....
Sve te skupe i jeftine gitare ma sve je to isti qrac,
znaci tako kad budem kupovao gitaru da uletim u radnju, i kazem ciko svidja mi se ova boja, da vidim dal mi lezi vrat i da je nosim kuci, dogovoreno....
Jbga jednog dana cu i ja da budem zajeban koliko i ti, pa mi nece biti bitno sta sviram, i sa bongosima ima da zvucim ko Erik Dzonson, jel da, jel tako, reciii da je takoooo.....
E a bas je bio zamro forum, but here we go again

ognjen93

Post by ognjen93 » 07 Aug 2010, 22:59

A pre nego sto bilo sta uradis idi pogledaj gitare koje mozes da kupis za pare koje si izdvojio.....

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 07 Aug 2010, 23:11

Ja moram da demantujem Rocketa, nisam ja ni upola tako solidan gitarista, niti kompletan muzičar. Na žalost. Voleo bih da je tako kako kaže čovek, ali nije.

S druge strane, moram da se složim sa njim oko drveta. Ko danas priča o iverici i šper ploči kad priča o jeftinim gitarama, jasno stavlja do znanja da situaciju prati samo iz nekih internet rekla kazala, i prepričava neke priče stare 20 godina. Nema toga danas. Da, verovatno ide neko jeftino drvo u te jeftine gitare, ali je puno drvo, nije šperka, a posebno nije iverica. Ne znam odakle te priče, ne znam ko ih širi, i zašto ih ljudi tako lako prepričavaju a da sami ne proveravaju. To naravno ne čini ove gitare fenomenalnim gitarama, i dalje su to jeftine gitare kojima može da se zameri svašta, ali postoji taj trend da se ove današnje jeftine gitare porede sa istočnoevropskom proizvodnjom iz šezdesetih, sedamdesetih i dobrog dela osamdesetih, što je nebuloza. Uzeo Kinez američke gitare i prekopirao ih 1 na 1, a gledao gde može da uštedi na materijalu i radi ih u oooogrooomnim serijama, i to je to.

Pratim i neke inostranjske forume, i tamo se vazda raspravlja, na primer, o idealnim aftermarket delovima i za Fendera Meksikanca, a i za skuplje modele. Ništa se ne tretira kao sveta krava, ništa se ne gleda kao idealno takvo kakvo jeste. Generalno su ljudi daleko otvoreniji za svakojake varijante, sve što čini da gitara zvuči bolje se tretira kao legitimna stvar. A u "sečeš uši, krpiš dupe" Srbiji to ne sme nikako, mora skupo da se pazari, il' nema života! Mnogo se priča, malo se svira.

Mene u muziciranju može da omete ako gitara nema žice, ili ima sjebane čivije pa ne može da se naštimuje. Da sam stalno razmišljao šta piše na gitari, i brinuo kako će ljudi da ocene moju opremu prema patkometričnoj skali, verovatno nikad ne bih svirao. Ne, ne mislim da je gitara od 150 evra finalno rešenje, ali bez trunke dvoumljenja tvrdim da onaj ko smatra da na ovim savremenim jeftinim gitarama ne može da se svira, verovatno ne može nešto korisno da izvuče ni iz gitare od 1500 evra. Ili nikad nije video uživo jednu takvu gitaru, nego samo prepisuje snobovske žvake sa neta.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 08 Aug 2010, 03:01

Mali offtopic, moze li mi neko objasniti zasto onda na affinity squiera ide alder, a na standarda agathis (ili sta vec, zaboravio sam)?...kad je standard "visa klasa" :D

MetalFunk

Post by MetalFunk » 08 Aug 2010, 03:16

Guitar_thrill wrote:Mali offtopic, moze li mi neko objasniti zasto onda na affinity squiera ide alder, a na standarda agathis (ili sta vec, zaboravio sam)?...kad je standard "visa klasa" :D
Ali, ide low cost alder, ne neki fini dugo suseni (:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Aug 2010, 09:05

Kristijan wrote:Ja moram da demantujem Rocketa, nisam ja ni upola tako solidan gitarista, niti kompletan muzičar. Na žalost. Voleo bih da je tako kako kaže čovek, ali nije.
Samo ti ćuti i sviraj :D
Guitar_thrill wrote:...moze li mi neko objasniti zasto onda na affinity squiera ide alder, a na standarda agathis...
Ne zaboravi da su sve to približni opisi - u zapadnim jezicima nema tačnog ekvivalenta za te kineske vrste drveta. Isti taj "agathis" se označava kao "pine" na Classic Vibe seriji Telekastera. U pitanju je četinar, pa prolazi i jedno i drugo. Tako da može da piše i alder, i basswood, i šta god Fender poželi - ne koriste oni te približne oznake drveta kao reklamu (selling point), nego baš kao približne oznake.

dweezil

Post by dweezil » 08 Aug 2010, 09:14

da ovo sam se i ja zapitao why alder na affinity a agathis na standard squiere, al ono ipak bi mogli da naprave jednog standard squiera od aldera, moze i ash (swamp ash) :bambi:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 08 Aug 2010, 09:54

Rocket Roll wrote:Samo ti ćuti i sviraj :D
Yessir :D

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 08 Aug 2010, 11:22

IMHO, zasto da ne. Tvoje su pare, bitno je da se tebi svidja. Samo ako gitara nema mehanickih ostecenja (kriv vrat ili tako nesto), go for it. Mada, ja licno ne bih ulagao u gitaru koja je nova ispod 200ak eura.
Pa jedan od najboljiih instrumenata koji sam na kratko svirao je Rocketov MIM Buddy Guy Strat kog je on po malo sredjivao, a gitara je pocela sa vrednoscu od oko 400e. Ili Rax-ov RG550 MIJ, slicna situacija.
Samo na kraju ne zaboravi da osmirglas logo i nalepis '7ucker' :ziveli:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 08 Aug 2010, 12:30

dweezil wrote:da ovo sam se i ja zapitao why alder na affinity a agathis na standard squiere, al ono ipak bi mogli da naprave jednog standard squiera od aldera, moze i ash (swamp ash) :bambi:
Meni su kod Squiera Affinity gitare boje od standarda (pricam o telecasterima)...Bolji sound imaju...izrada varira...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 08 Aug 2010, 13:47

Rocket Roll wrote: Kristijan je bolji gitarista i potpuniji muzičar od 95% članova ovog foruma, a svira na kineskom Telekasteru od 150 evra. Potpuno stock, ništa nije budženo. Ima uživo takav ton da bi pomenutih 95% članova ovog Foruma prodalo celu svoju opremu, kad bi time mogli da ga kupe.
Ali to ne znaci da su sve jeftine kineske gitare bolje od skupljih originala, vec da je Kristijan dobar gitarista, zar ne? :)

Meni, a sigurno nisam jedini, cesto zvuk nije toliko ni bitan (na njega moze da se utice na milion nacina) kao npr kvalitet izrade, kvalitet materijala i sve slicno sto, moras priznati, uglavnom dolazi sa skupljim gitarama.
Pacifika mi je bila savrsena dok nisam probao fendera a mislim da je upravo tako nesto slucaj sa Blueskom... a mi tu zasli u vid' kakvu pricu... :D

Post Reply