vasa misljenja mene interesuju?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: vasa misljenja mene interesuju?
pa donkle je tako, ali ja sam dao taj primer zbog principa..on je pronasao instrument koji mu odgovara i posle nije bilo potrebe da ga menja..ali ima primera i danas..citao sam pre par godina knjigu 'graditelj violina'..jedan graditelj u new yorku (kao danas najcenjeniji graditelj) pravi jednom svetskom virtuozu violinu po narudzbini u nameri da ga ubedi da promeni njegovog stradivarija kojeg ceo zivot koristi..i na kraju ovaj svira na toj novoj neko vreme, ali se ipak vraca na svoj instrument koji svira citavog zivota..dakle isto je to i sa gitarom..samo sto ljudi prave cirkus od toga..u principu dovoljna ti je jedna zglavna gitara..ostalo je luksuz..
E sa ovim vec mogu da se slozim... i to u99% konstatacijeSolomoon wrote:u principu dovoljna ti je jedna zglavna gitara..ostalo je luksuz..
mada..
Ajd da taramo makna konac.. da li je ta gitara S-S-S, ili H-S-S, ili pak H-S-H... i na kraju H-H konfiguracije magneta.. pa da li je od Mahagonija, Lipe, Javora.. pa fretboard.. i tako dalje..
Jednu gitaru imati je super, ali... koliko gitaristi treba gitara...
...Samo jos jedna...
- Dersu Uzala
Jao sto volem vikipediju:Solomoon wrote: Paganini kad je pronasao Stradivarija koji mu odgovara to je bio instrument koji nije menjao, dakle to je to B)
Paganini's instruments
--------------------------
Paganini was in possession of a number of fine string instruments. More legendary than these were the circumstances under which he obtained (and lost) some of them. While Paganini was still a teenager in Livorno, a wealthy businessman named Livron lent him a violin, made by the master luthier Giuseppe Guarneri, for a concert. Livron was so impressed with Paganini's playing that he refused to take it back. This particular violin would come to be known as Il Cannone Guarnerius.[4] On a later occasion in Parma, he won another valuable violin (also by Guarneri) after a difficult sight-reading challenge brought on by a man named Pasini.
Other instruments associated with Paganini include the Antonio Amati 1600, the Nicolò Amati 1657, the Paganini-Desaint 1680 Stradivari, the Guarneri-filius Andrea 1706, the Le Brun 1712 Stradivari, the Vuillaume c. 1720 Bergonzi, the Hubay 1726 Stradivari, and the Comte Cozio di Salabue 1727 violins; the Countess of Flanders 1582 da Salò-di Bertolotti, and the Mendelssohn 1731 Stradivari violas; the Piatti 1700 Goffriller, the Stanlein 1707 Stradivari, and the Ladenburg 1736 Stradivari cellos; and the Grobert of Mirecourt 1820 (guitar).[5][6] Four of these instruments are now played by the Paganini Quartet.
http://en.wikipedia.org/wiki/Niccol%C3% ... nstruments
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Inace, dan danas se lome koplja cije su violine jace, i iako je u raji poznatiji Stradivari, ogroman broj virtuoza violinista ce reci Guarneri a ne Stradivari. na zalost, Guarneri su jos mnogo redje violine nego Stradivari. Jednostavno ih nema u tom broju. Naravno, tu je i otac modernih violina Amati. Znaci, ja izbrojah ovde 10 navedenih violina koje je rabio Paganini.
DakleM Solomoone, to NIJE to.

- Haralampije
Paganini je svom sinu u nasledstvo ostavio 20 violina od toga je 10 komada bilo stradivarijevih.
- Dersu Uzala
P' mis'im, moze neki link?Haralampije wrote:Paganini je svom sinu u nasledstvo ostavio 20 violina od toga je 10 komada bilo stradivarijevih.
- Haralampije
Noup,Davno bese kad sam to procitao...mozda ima na netu negde,sin mu se inace zvao Ahil..
- Dersu Uzala
Ahil Sajrus Aleksandar Paganini.
Jedan od najvecih junaka Homerove Grcke, verovatno najlegendarniji persijski car i Aleksandar Veliki jel.
Pretjero ga malo Nikolo.
Jedan od najvecih junaka Homerove Grcke, verovatno najlegendarniji persijski car i Aleksandar Veliki jel.
Pretjero ga malo Nikolo.

danas jednostavno previse stavri ima na posluzavniku xD
nekada se znalo imas 3 dobra graditelja end of story goodbye,you like it ok ,you dont get the hell of my property
nadjes ono sto ti najbolje odgovara i sviras i ua la,sviras samo i eto practice makes perfect...
kasnije osetis potrebu za novom djitrom zamenis je necim drugim sto ti lezi
nekada se znalo imas 3 dobra graditelja end of story goodbye,you like it ok ,you dont get the hell of my property

nadjes ono sto ti najbolje odgovara i sviras i ua la,sviras samo i eto practice makes perfect...
kasnije osetis potrebu za novom djitrom zamenis je necim drugim sto ti lezi
pa obicno kad gitarista izgradi karakteristican stil onda se drzi tog zvuka..npr. satriani svira na jednoj gitari, ima rezervnu istu takvu..malmsteen nece preci na drugi tip magneta ili modela..itd. mada ima i nekih koji vole da eksperimentisu sa razlicitim gitarama, ali to je druga prica, i njima bi bila dovoljna jedna..klasicni gitaristi jos manje menjaju gitare (jer su ozbiljniji ljudidejankuki wrote:Ajd da taramo makna konac.. da li je ta gitara S-S-S, ili H-S-S, ili pak H-S-H... i na kraju H-H konfiguracije magneta.. pa da li je od Mahagonija, Lipe, Javora.. pa fretboard.. i tako dalje..
Jednu gitaru imati je super, ali... koliko gitaristi treba gitara...

to su 3 najveca graditelja koji su ziveli u slicno vreme na istom mestu..ko je najbolji generalno to je diskutabilno..uglavnom se porede pojedinacni instrumenti..medjutim, ako treba biti iskljuciv onda se zna da je odredjeni (mali) broj stradivarijevih violina koje je namestio u odredjenom razdoblju (zrelom) zivota se smatra najvrednijim..neke koje je pravio ranije ne smatraju se za nista posebno..dakle nakon sto je razvio svoju cuvenu mesavinu za lak koja i dan danas ne moze da se provali..imao sam zadovoljstvo svojevremeno u veneciji da vidim uzivo neke instrumente iz tog perioda..izmedju ostalog jedno amatijevo celo..neopisiv osecajInace, dan danas se lome koplja cije su violine jace, i iako je u raji poznatiji Stradivari, ogroman broj virtuoza violinista ce reci Guarneri a ne Stradivari. na zalost, Guarneri su jos mnogo redje violine nego Stradivari. Jednostavno ih nema u tom broju. Naravno, tu je i otac modernih violina Amati.

pa i danas je slicno..imas gibson i fender..sve ostalo je u principu kopiranje (sto se tice elektricne gitare)mare2192 wrote:nekada se znalo imas 3 dobra graditelja end of story goodbye,you like it ok ,you dont get the hell of my property![]()

jaaoo, gle sto mi ne veruje..morao je odma da proverava na netuDersu Uzala wrote:Jao sto volem vikipediju:...
DakleM Solomoone, to NIJE to.![]()
![]()

..sta je paganini imao u posedu to ne znam..vidis da je to uglavnom dobijao na poklon i cuvao..ili je koristio kao rezervne violine..te instrumete je verovatno sakupio dok nije pronasao ono sto mu najvise odgovara..a to je stradivari..zna se tacno i oznaka te violine (ja ne znam)..tako sam procitao..mislim bas u toj knjizi 'graditelj violine'

- Dersu Uzala
Nije da ti ne verujem, nego sam matora kuka od pola veka, pa sam se vecma ne samo nacitao (svojevremeno) o Paganiniju vec sam gledao neke igrane filmove i dokumentarce i o Stradivariju i o Paganiniju. I znam da je Paganini imao i svirao puno instrumenata, menjao ih je ko carape, nije imao bas go-to instrument celog zivota.Solomoon wrote: jaaoo, gle sto mi ne veruje..morao je odma da proverava na netu
..sta je paganini imao u posedu to ne znam..vidis da je to uglavnom dobijao na poklon i cuvao..ili je koristio kao rezervne violine..te instrumete je verovatno sakupio dok nije pronasao ono sto mu najvise odgovara..a to je stradivari..zna se tacno i oznaka te violine (ja ne znam)..tako sam procitao..mislim bas u toj knjizi 'graditelj violine'
ne znam..znam da sam tako procitao..mislim bas u toj knjizi..inace i mene interesuju te teme, obozavam paganinija (cak sam i probao svojevremeno da sviram violinu..bezuspesnoDersu Uzala wrote:Nije da ti ne verujem, nego sam matora kuka od pola veka, pa sam se vecma ne samo nacitao (svojevremeno) o Paganiniju vec sam gledao neke igrane filmove i dokumentarce i o Stradivariju i o Paganiniju. I znam da je Paganini imao i svirao puno instrumenata, menjao ih je ko carape, nije imao bas go-to instrument celog zivota.Solomoon wrote: jaaoo, gle sto mi ne veruje..morao je odma da proverava na netu

secam se da sam u nekom 7. razredu prvi put slusao paganinija na muzickom.Naravno dok ga nisam cuo bio sam u fazonu paganini smara sviraj mejdene,a onda nam je pustila Caprice No.24 in A Minor i secam se da sam samo zinuo.Posle sam probao da sviram ortakinjinu violinu ali je vise zvucalo kao da koljem macke,a ne da sviram pa sam digo ruke,
i da profesorka nam je pustala neki film u kome bas se secam da je lik bukvalno imao sobu sa zilion violina i da ih je menjao dosta

da to se slazem ono gibson i fender majke svih gitara ali danas imas i prs,dean...(koji koliko toliko su unikatni ,i ne mislim na izgled),jes da su gibson i fender napravili osnovu za koju su kasnije svi ''budzili'' ali opet ima razlikepa i danas je slicno..imas gibson i fender..sve ostalo je u principu kopiranje (sto se tice elektricne gitare)

Ovako?mare2192 wrote:Naravno dok ga nisam cuo bio sam u fazonu paganini smara sviraj mejdene
nesto na taj fazon samo mnogo suptilnije 
inace
za ovaj klip
imas pivo od mene 

inace