Nije bitno koliko vrti sipku, uvek ce morati da se "slegne" samo kod razlicitih gitara to vreme varira od odmah do par dana... U ovom slucaju je Gibson pa valja malo sacekati ... a da ne sirimo temu to zavisi i od tipa sipke i kako su je uglavili ..bancika wrote:ne bi trebalo toliko da vrtis sipku odjednom. Preporucuju ljudi da se okrene cetvrtina pa da sacekas par sati dok se to "slegne"
problem sa zicama
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: problem sa zicama
- Haralampije
Solomoon wrote:pogledao sam par tutoriala..to me je i preslo..posto on na snimku vrti u smeru kazaljke na satu, pa sam prvo jos vise stegao..zice legle skroz na vrat..pa onda kontra..
Zato ides polako i meris.Ne mora da znaci da je samo vrat problem,mozda je feler i u nutu i u pragovima,kobilici,mozda je kombinacija,tako da nikada ne iskljucujes sve te mogucnosti.
evo sad sam je uzeo posle nekih 2 sata posto nisam bio kod kuce, i zaista se sleglo..sad ne zuji uopste vise..a zujalo je malo na 1. i 2. pragu kad sam je ostavio i ako sam do kraja otpustio maticu..znaci sad je zvuk dobar (malo je tvrdja gitara nego sto je bila)..moram zategnuti makar za 1/4 da ne spada matica..kontam da nije bilo potrebno toliko da otpustam, da sam je ostavio odma da se slegne..al sad ne vredi da zatezem mnogo..da ne zeznem..
p.s. uslikacu sutra, kad mi bude tu aparat, cisto da vidite koliko je sad odstojanje zica..
p.s. uslikacu sutra, kad mi bude tu aparat, cisto da vidite koliko je sad odstojanje zica..
alaj ste se raspisali ... ako si se preselio u novu kucu vrlo je moguce da je gitara odreagovala, mogao si da je premestis negde na par dana i vratilo bi se samo
druga stvar .. zatezao si sipku umesto da opustis. To je pomoglo drvetu da jos vise odradi. Moj predlog je da je ostavis u nekoj suvljoj prostoriji par dana, za to vreme proucis kako se podesava sipka, releif, bow & action. Nije to neka misterija da bi trcao kod majstora jer se cesto desava. Zeznuto je fino podesavanje svega toga i na razlicitim gitarama prvih 100 puta je zayebano. Poenta je da naucis da svoj instrument sam sredis i uradis setup. Majstori sluze za kastomizacije, popravke i izradu instrumenata. Ja nemam nista protiv da nekome naplatim setup ali obicno zahtevam da bude prisutan i da nauci sam da radi (takoreci, prodam mu znanje) Lakse je i meni jer imam vise vremena da deljem drvca a drugo nikada necu pogoditi musterijine zahteve 100 % .. A lakse je i korisniku jer majstor nije uvek "online" . Kad je u pitanju sipka u zavisnosti od gitare normalno je da se steluje 2 puta godisnje, ja to zovem zimski i letnji setup. E sad sto neki preteraju pa stegnu sipku ko sivonje i onda kad pukne sire paniku medju normalnim gitaroshima da to ne treba dirati ... kao i u svemu ... ne treba preterivati i muciti gitaru na silu.

- Haralampije
Uzmi i pogledaj ovo sto ti je rekao pita s jabukom kakvo je odstojanje iznad osmog praga kad stisnes prvu zicu na prvom i poslednjem pragu...i ne diraj vise nista nego nosi K majstoru neka ti on namesti.Ne valja da ti vrat bude "ok" dok je totalno opusten,tj bez potpore,jer ti vise nemas sta da "otpustas" ako krenu nove deformacije.
Pito,kad si zelen i kad ne znas nista o instrumentu,mislim da je ipak najjeftinije resenje je odneti majstoru
Pito,kad si zelen i kad ne znas nista o instrumentu,mislim da je ipak najjeftinije resenje je odneti majstoru
i ja bih zeleo da naucim sam da podesim da bih bio nezavistan, sad sam 1. put cackao vrat..jedan moj prijatelj je strucnjak za gitaru, ali nisam hteo da se cimam, mislio sam da nije neka nauka..i nije..zvuk je sad dobar..zategao sam taman tolko da nije labavo..jedino je trebalo posle prvog otpustanja da ostavim da se slegne, efekat bi bio efektniji..ApplePie wrote:alaj ste se raspisali ... ako si se preselio u novu kucu vrlo je moguce da je gitara odreagovala, mogao si da je premestis negde na par dana i vratilo bi se samodruga stvar .. zatezao si sipku umesto da opustis. To je pomoglo drvetu da jos vise odradi. Moj predlog je da je ostavis u nekoj suvljoj prostoriji par dana, za to vreme proucis kako se podesava sipka, releif, bow & action. Nije to neka misterija da bi trcao kod majstora jer se cesto desava. Zeznuto je fino podesavanje svega toga i na razlicitim gitarama prvih 100 puta je zayebano. Poenta je da naucis da svoj instrument sam sredis i uradis setup. Majstori sluze za kastomizacije, popravke i izradu instrumenata. Ja nemam nista protiv da nekome naplatim setup ali obicno zahtevam da bude prisutan i da nauci sam da radi (takoreci, prodam mu znanje) Lakse je i meni jer imam vise vremena da deljem drvca a drugo nikada necu pogoditi musterijine zahteve 100 % .. A lakse je i korisniku jer majstor nije uvek "online" . Kad je u pitanju sipka u zavisnosti od gitare normalno je da se steluje 2 puta godisnje, ja to zovem zimski i letnji setup. E sad sto neki preteraju pa stegnu sipku ko sivonje i onda kad pukne sire paniku medju normalnim gitaroshima da to ne treba dirati ... kao i u svemu ... ne treba preterivati i muciti gitaru na silu.
u svakom slucaju hvala na savetima svima

sutra cu uslikati odstojanje pa cu staviti ovde da vidite..Haralampije wrote:Uzmi i pogledaj ovo sto ti je rekao pita s jabukom kakvo je odstojanje iznad osmog praga kad stisnes prvu zicu na prvom i poslednjem pragu...i ne diraj vise nista nego nosi K majstoru neka ti on namesti.Ne valja da ti vrat bude "ok" dok je totalno opusten,tj bez potpore,jer ti vise nemas sta da "otpustas" ako krenu nove deformacije.
p.s.jbg, uglavnom se bavim sviranjem, a ovakve stvari koje su posao tehnicara samo kad je neizbezno..
Sa ovim se slazem, nego ja od majstorisanja ne stizem da sviram pa kad mi dodju klinci i bilduju po vratu nekako ne mogu da ih smatram da su zeleniHaralampije wrote: Pito,kad si zelen i kad ne znas nista o instrumentu,mislim da je ipak najjeftinije resenje je odneti majstoru

evo ja priznajem, sviram gitaru oko 15 godina, i sad sam prvi put dirao vratApplePie wrote:Sa ovim se slazem, nego ja od majstorisanja ne stizem da sviram pa kad mi dodju klinci i bilduju po vratu nekako ne mogu da ih smatram da su zeleniHaralampije wrote: Pito,kad si zelen i kad ne znas nista o instrumentu,mislim da je ipak najjeftinije resenje je odneti majstoruZapravo mi je logicno da ako je imao toliko vremena za vezbu onda je mogao i instrumentu malo da posveti paznje ... nazalost to nije uvek tako

nego, sta je mene iznenadilo..gledam nedavno dokumentarac BBC which one's pink..o flojdima, posto ih obozavam..i sad prica (ne secam se koji clan benda)..uglavnom to je bilo valjda vreme oko 1. albuma..kaze klavijaturista je watersu stimao bas

Varijanta 1.
Pritisnuti žicu na prvom i zadnjem pragu. Razmak između prve žice i desetog praga treba da je oko 0.010" (0.25mm) ili približno debljina kartona od pakovanja Daddario žica. Izvor FruduaTv.
Varijanta 2.
Gibsonova preporuka. Pritisniti žicu na prvom i na pragu gde vrat napušta telo. Razmak na sredini između pritisnutih tačaka treba da je 0.008" (0.2mm), može i malo manje. Često su punije plastične folije za pakovanje razne elektronike (slušalice, miševi...) debljine upravo 0.2 mm.
Reguliši u malim koracima, max. 1/6 kruga.
Pritisnuti žicu na prvom i zadnjem pragu. Razmak između prve žice i desetog praga treba da je oko 0.010" (0.25mm) ili približno debljina kartona od pakovanja Daddario žica. Izvor FruduaTv.
Varijanta 2.
Gibsonova preporuka. Pritisniti žicu na prvom i na pragu gde vrat napušta telo. Razmak na sredini između pritisnutih tačaka treba da je 0.008" (0.2mm), može i malo manje. Često su punije plastične folije za pakovanje razne elektronike (slušalice, miševi...) debljine upravo 0.2 mm.
Reguliši u malim koracima, max. 1/6 kruga.
nemam kapo pa nisam mogao da probam to sa kartonom..probao sam taping na 10. pragu sa pritisnutim 1. i zadnjim pragom..ali golim okom slabo vidiim bilo sta..cini mi se da nije blokiran kao na snimku kad je previse zategnut, mislim da ima minimalno pomeranje, ali slabo ja golim okom vidim..moj osecaj je da je gitara sad previse tvrda po mom ukusu, jer je skoro skroz otpusten vrat..pokusao sam da uslikam ali ne vidi se nista, probacu na dnevnom svetlu..
evo ako mozete da vidite nesto..meni deluje kao dovoljno velik razmak..
12. http://img694.imageshack.us/img694/4842/img0130ixl.jpg
1. i 2. http://img801.imageshack.us/img801/2046/img0129ds.jpg
12. http://img694.imageshack.us/img694/4842/img0130ixl.jpg
1. i 2. http://img801.imageshack.us/img801/2046/img0129ds.jpg
Evo još jednog načina za podešavanje vrata. Cilj ja da žice budu što niže a de ne zuje (bolje reći ravnomerno zuje) duž cele dužine vrata. Zujanje žavisi i od načina sviranja. Jače okidanje žica - više zujanja i obrnuto.
Napomena: zuanje žica u vižim poizijama (npr. 17-ti prag) se podešava visinom žica na bridžu a zujanje na nižim (npr. na 5-tom pragu) pomoću šipke u vratu.
- Treba za početak ispraviti vrat, da skoro nema razmaka između žice i praga na sredini vrata kada je žica pritisnuta na prvom i pragu gde se vrat odvaja od tela.
- Pomoću šrafova na bridžu podesiti visinu žica da ne zuje na višim pozicijama. Probati da li žice zuje pri bendingu. Ako zuje podići ih još malo. Kod vratova sa malom radijusom (7.25" - vintage Fenderi) je ovo izraženo. Kada sve legne ne dirajte više bridž.
- Ako sada žice zuje u višim pozicijama popuštajte po malo šipku na vratu dog se ne izgubi zujanje (bolje reći dok ne bude iste prirode kao u višim pozicijama)
Napomena: zuanje žica u vižim poizijama (npr. 17-ti prag) se podešava visinom žica na bridžu a zujanje na nižim (npr. na 5-tom pragu) pomoću šipke u vratu.
- Treba za početak ispraviti vrat, da skoro nema razmaka između žice i praga na sredini vrata kada je žica pritisnuta na prvom i pragu gde se vrat odvaja od tela.
- Pomoću šrafova na bridžu podesiti visinu žica da ne zuje na višim pozicijama. Probati da li žice zuje pri bendingu. Ako zuje podići ih još malo. Kod vratova sa malom radijusom (7.25" - vintage Fenderi) je ovo izraženo. Kada sve legne ne dirajte više bridž.
- Ako sada žice zuje u višim pozicijama popuštajte po malo šipku na vratu dog se ne izgubi zujanje (bolje reći dok ne bude iste prirode kao u višim pozicijama)
jeste, zice zuje i kod jaceg okidanja i kod nedovoljnog pritiska levom rukom..
previse mi je komplikovano sad da se bakcem i sa bridzom..sad mi ne zuji uopste..ali mi je tvrdo za moj ukus...zategnucu za nijansu pa cu ostaviti da se slegne..posto sam ocigledno preterao pa kad se sleglo odmaknuto je jako..a probacu pre tog ovaj metod provere sa kartonom kad mi bude neko tu da mi asistira posto nemam kapo, ne mogu da blokiram prvi prag..
previse mi je komplikovano sad da se bakcem i sa bridzom..sad mi ne zuji uopste..ali mi je tvrdo za moj ukus...zategnucu za nijansu pa cu ostaviti da se slegne..posto sam ocigledno preterao pa kad se sleglo odmaknuto je jako..a probacu pre tog ovaj metod provere sa kartonom kad mi bude neko tu da mi asistira posto nemam kapo, ne mogu da blokiram prvi prag..
- Haralampije
Ako nema kapo,uzmi pertlu pa zavezi.
Cekaj sta si sad pretegao,zar ne rece da maticu mozes rukom maltene da vrtis?
Ne cackaj sam vise nista,bolje ti je.
Cekaj sta si sad pretegao,zar ne rece da maticu mozes rukom maltene da vrtis?
Ne cackaj sam vise nista,bolje ti je.