Kako prepoznati lazhnog Fender Stratocastera

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Cortex
The Necromancer

Re: Kako prepoznati lazhnog Fender Stratocastera

Post by Cortex » 25 Oct 2011, 09:08

Zanimljivo :ziveli:

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 08 Nov 2011, 00:11

Zanimljiva tema. Neko je spomenuo Mitros i druge prodavnice... Da li je moguce da oni uvale laznog Fendera, i to mi nekad padne na pamet... :?:

luci

Post by luci » 08 Nov 2011, 01:46

mitros nema sanse, barem ne bi smelo, pazi oni su zastupnici, ako bi to procurelo osim sto bi izgubili to, verujem da bi ih fabrika tuzila i odrala na sudu tako da se to njima ne isplati...

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 08 Nov 2011, 22:51

Da i ja sam to skontao, bas sam pglu. :hide:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 09 Nov 2011, 00:31

Ljubi te chika Vene :lol:

whosyourdaddy

Post by whosyourdaddy » 09 Nov 2011, 01:32

Cortex wrote:Ljubi te chika Vene :lol:
FTW! :mrgreen:

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 11 Nov 2011, 10:12

Cudi me kako fabrika sa tolikim renomeom nije pocela da ugradjuije nekakav ozbiljan sistem identifikacije,npr. cip-kod ,pogotovo sad u ovo vreme poplave plagijatima.Mislim kod nas,ako hoces da krenes u kupovinu polovnog fendera,treba da budes nacitan k'o Rembo.
Mada za utehu i napolju ima kukolja.Ovu gitaru je moj zet Svedjanin kupio u Stokholmu pre 20 god. kao original Amerikanca,ali ispalo je da je japanski fender.To je otkrio koju godinu posle,mada i pored gorkog ukusa prevare,nebi je nikad prodao jer mu je to prva gitara.Tako da ,ko se odluci za polovnu gitaru preko bare,neka mu je sa srecom
http://i224.photobucket.com/albums/dd68 ... C06653.jpg

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 11 Nov 2011, 10:15

Pa dobro, Japan je maltane u istom rangu shto se tice kvaliteta a bogme u poslednje vreme cak zna da Japan bude bolji od USA...
Mozda su mu rekli da je original Fender...mislim shto i jeste, ali nije USA proizvodnja no japan...shto opet kazem, nema nikakve veze. :ziveli:

Trzalica

Post by Trzalica » 11 Nov 2011, 10:58

Mislim da je onaj "micro tilt" sistem na vratu i telu gitare dosta pouzdan podatak da je gitara originalna. Ne verujem da bi se cimali da i to isfalsifikuju, ako recimo isfalširaju datume na telu gitare i vratu, nalepnice ...
Sve ostalo, od tremola preko čivija, pločice koja spaja vrat sa telom, ... pa i natpisa na vratu, se može doštampati, kupiti posebno, bilo gde, za ne baš tako veliki novac.
Ja iz tog razloga ne bih baš imao poverenje u "originale" koji imaju 21 prag, i pločicu bez otvora za micro tilt. Mnogo je olakšano falsifikovanje takvih modela, naročito onih u jednoj boji, pa nazivali iz "AVRI" ili kako već.
Magneti i cela elektronika iza pickguard-a su sasvim drugačija priča i tu se treba opet informisati dosta pre kupovine, pogledati tonu slika dobijenih od uncle google-ta, uporediti, čitati i pamtiti razlike, ...
Sve u svemu, mesec dana aktivnijeg interesovanja za ovu oblast u kojoj sam bio potpuni laik, stekao sam dosta iskustva da prepoznam neke osnovne i bitne razlike izmedju kopija i originala, pa čak i izmedju mučikanosa i amerikanosa. Eh još ovi japanski modeli treba da se "obrade" ,,

Haralampije

Post by Haralampije » 11 Nov 2011, 11:57

teodorica wrote:Cudi me kako fabrika sa tolikim renomeom nije pocela da ugradjuije nekakav ozbiljan sistem identifikacije,npr. cip-kod ,pogotovo sad u ovo vreme poplave plagijatima.Mislim kod nas,ako hoces da krenes u kupovinu polovnog fendera,treba da budes nacitan k'o Rembo.
Mada za utehu i napolju ima kukolja.Ovu gitaru je moj zet Svedjanin kupio u Stokholmu pre 20 god. kao original Amerikanca,ali ispalo je da je japanski fender.To je otkrio koju godinu posle,mada i pored gorkog ukusa prevare,nebi je nikad prodao jer mu je to prva gitara.Tako da ,ko se odluci za polovnu gitaru preko bare,neka mu je sa srecom
http://i224.photobucket.com/albums/dd68 ... C06653.jpg
Pa kud ces ozbiljniji.barkodovi,serijski brojevi,oznake na delovima,garancija,racun u radnji.Kastm sop ima i svoje oznake i na vratu i u telu,sertifikat,kojekakve sitnice+sve one koje se nalaze kod obicnih serija.Prozivodjaca bole djoka,on je pravio gitaru,plasirao na trziste i koju kupis u prodavnici,svaka dalja preprodaja njega ne zanima i na potencijalnom kupcu je da istrazuje.

Kod ove djitre,ako je prethodnik i pobrisao sve sto bi navodilo na japan,poput serijskog broja i onog "Made in Japan",boja tela jasno kaze da nije bila amer,jer su samo Japanci tada reizdanja '62. farbali u koju god boju pozele,a ovo jos lici da je metalik.Takodje npr,od 1983 do 1997,svi AVRI modeli koji su izasli iz americke fabrike imali su nekoliko gresaka u odnosu na originale cija su reizdanja bili,izmedju ostalog dvanaesti prag,na ovoj slici dve bele tacke su istorijski tacno odvojene,svi americki su imali priblizene kao i na svim fenderima u modernoj proizvodnji.

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 11 Nov 2011, 19:51

Evo zanimljivog primera. Bukvaklno sada sam je nasao na Limundu.

http://www.limundo.com/originalslika-5883744.jpg

Secam se ove gitare kada se pre prodavala na limundu, ali je tada prodavac tvrdio da jeste original fender, iako nema serijski broj. Ali ono sto bode oci je cudan otvor za truss rod. Ne vidi se na ovoj slici, ali ja se secam od ranije (bas sam pacijent :XD: ). A druga stvar su razmaknute tacke. ;) Na 12. pragu.

Ovog puta i sam prodavac kaze da ne veruje da je original.

eg303

Post by eg303 » 11 Nov 2011, 21:57

Ovo je holy grail među fenderdžijama, redak da ređi ne može biti, two tone sunburst rosewood Buddy Holly Strat, Buddy ga je svirao samo jednom u Minesoti pa mu je posle misteriozno nestao, kad bi samo znao šta prodaje... :roll:

LifelessDead

Post by LifelessDead » 11 Nov 2011, 21:59

vidi stvarno, bas su skocile cene Fendera u Mitrosu, ali verovatno ce sad biti neki novogodisnji popust...nego sto se tice ovih reizdanja, americke imaju nitro finis za razliku od japanskih koje imaju poly, ako se ne varam...sad ne moze svako da primeti razliku na licu mesta...ja sam kupio svoj fender 62RI polovnu, iako ni dan danas nisam primetio nista sumnjivo uvek te nesto kopka, pogotovo kad naletim na ovakve teme :XD:

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 11 Nov 2011, 22:42

eg303 wrote:Ovo je holy grail među fenderdžijama, redak da ređi ne može biti, two tone sunburst rosewood Buddy Holly Strat, Buddy ga je svirao samo jednom u Minesoti pa mu je posle misteriozno nestao, kad bi samo znao šta prodaje... :roll:

Pa ti si poznavalac! :XD:

Trzalica

Post by Trzalica » 21 Nov 2011, 20:13

Deluje li vama ovo kao original Fender: http://www.kupujemprodajem.com/Fender-C ... id=5769772

Post Reply