Ibanez AS-103?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Rocket Roll

Re: Ibanez AS-103?

Post by Rocket Roll » 01 Dec 2011, 09:29

+Hopkins+ ima baš tog Jet Kinga, i lepo se slaže s njim -> viewtopic.php?p=256374#p256374

Vaske023

Post by Vaske023 » 01 Dec 2011, 13:56

:1: ibanez

Corsair

Post by Corsair » 01 Dec 2011, 15:07

Vaske023 wrote::1: ibanez
Cortex wrote:Ibanez.
Koji od ova dva, polovan JTK2 ili nov JTK4?

I jedno laicko pitanje, mozda malo glupo :oops: : Da li ovaj bigsby moze, ili treba, da zameni vibrato tehniku koja se izvodi normalno kada se zica pomera gore-gole?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 01 Dec 2011, 15:41

Image

A što se tiče tehnike, vibrato menja visinu tona, i ovi arhaične vibrato sprave kao ova nalik na Bigsby mogu uglavnom da učine ton nižim, jer se spuštanjem ručice žice olabavljuju, dok pomeranje žice gore dole, a tu predpostavljam da misliš na bending, takođe menja visinu tona ali, budući da se žicu dodatno zateže, ton čine višim.

eg303

Post by eg303 » 01 Dec 2011, 20:35

Corsair wrote: Evo i slike, da ne mora narod da googla:
Image

I Yamaha AES420, da ne bude nepravedno:
Image
:cao:
Мислим да између ове две гитаре не би смело да буде много дилеме јер је то прича врло блиска оним нашим пређашњим расправама "шта је боље: Страт или Лес Пол", као када би требао да се одлучиш коју факултет да упишеш па си у дилеми између филолошког и правног, ако се размишљаш између ове две гитаре онда много тога још треба да расчистиш по питању свирачког опредељења, каква ти музика највише лежи и сл. Али, пошто једну од ове две тамбуре поседујем, за њу и гласам...

Corsair

Post by Corsair » 01 Dec 2011, 22:51

@Kristijan: hvala na objasnjenju! ;)

@eg303: Dilema nije iskljucivo izmedju ove dve gitare, vec je tu i Ibanez JTK2. Sve gitare poseduju Humbucker x2 Pick Up System, sto bi valjda znacilo da imaju koliko-toliko slican zvuk? Pogotovu JTK2 i JTK4, koje imaju identicne Super 58 x2, s' tim da JTK2 ima prekidace za biranje single i double-coil tonova na Bridge PU sto je cini verovatno najuniverzalnijom gitarom od sve tri? Ne bih da se pravim pametan, ali ovo je ono logicki (laicki) zakljuceno? I ni jedna gitara nema iskljucivo single coil magnete, tako da ne vidim na koji nacin je ovo Strat ili LP nalik dilemi? O svirackim opredeljenjima valjda ima dovoljno objasnjenja na prvoj strani, ako neko ima jos neka pitanja kojima bi mogao vise da me usmeri, rado cu odgovoriti na njih i pritom biti veoma zahvalan.. :)

I nisam uspeo iz prethodnog posta da shvatim koju gitaru ti posedujes? :)

eg303

Post by eg303 » 01 Dec 2011, 23:13

Corsair wrote:...I ni jedna gitara nema iskljucivo single coil magnete, tako da ne vidim na koji nacin je ovo Strat ili LP nalik dilemi? O svirackim opredeljenjima valjda ima dovoljno objasnjenja na prvoj strani, ako neko ima jos neka pitanja kojima bi mogao vise da me usmeri, rado cu odgovoriti na njih i pritom biti veoma zahvalan.. :)
I nisam uspeo iz prethodnog posta da shvatim koju gitaru ti posedujes? :)
ОК, нисам најпажљивије читао претходне постове, а у вези сличности/разлика мислим да је ова доња гитара врло конкретна, конструктори су имали јасан циљ шта треба да ураде и то су и урадили, по мени изузетно успешно, а ова горња је свеобухватније замишљена али не знам колико је у тој ширини и успешна. А моја је ова црвена, тј. у мојој варијанти - црна.

Corsair

Post by Corsair » 01 Dec 2011, 23:56

Ok, mogu li jos samo da te zamolim za odgovor, sta je to konkretno sto su, po tebi, konstruktori imali za cilj da urade? Posto je i ta Yamaha u dilemi i nju mogu da pazarim novu bez ikakvog cimanja i narucivanja, dosta bi pomogao taj odgovor.. :)

Kill surf city

Post by Kill surf city » 01 Dec 2011, 23:58

Kristijan wrote:Image

Corsair

Post by Corsair » 02 Dec 2011, 01:32

Ibanez definitivno preovladjuje..
Hajde da sacekam jos odgovor od clana 'eg303', ali izgleda da ce se dilema svesti samo na JTK2 vs JTK4. :kokice:

eg303

Post by eg303 » 02 Dec 2011, 07:52

Corsair wrote:Ibanez definitivno preovladjuje..
Hajde da sacekam jos odgovor od clana 'eg303', ali izgleda da ce se dilema svesti samo na JTK2 vs JTK4. :kokice:
Onda si i rešio sve dileme, bolje je i da ne pišem ništa, al' evo zbog nekih drugih koji možda imaju dilemu između ove dve tanbure. Ova Yamaha je zamišljena kao Les Paul i veoma je (za mene) uspešno realizovana u tom smeru, na osnovnim principima LP-a (mahagoni, set-in, humbacker-i) a ergonomski čak i unapređena, jedino masivnost vrata možda nekome neće odgovarati (za mene je savršen, imam krupniju šapu) te je zaista preporučujem svima koji nemaju para za skup logo a hteli bi nešto takvo. A ovi Ibanezi su za mene uvek bili (treba to gledati kroz sve živo, muziku koja se sluša, od kada se sluša, šta se svira) neki svet između dugo postojećih osnovnih koncepcija električne gitare (Gibson/Fender) pa otuda ti boltovani mahagoniji sa humbackerima i tremolom, trebalo bi to sve "da pokriva" ali, opet kažem, ne znam koliko u tome i uspeva, to su mi kao oni BMW off-road automobili, to je luksuz-kupe-kabriolet-džip-limuzina i većina ljudi na planeti verovatno pušta bale kada ih vide ali nekog ostave i ravnodušnog, kao mene na ovoj donjoj slici...
Image

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 02 Dec 2011, 21:42

Ni kuce nije ravnodusno,vec jedva ceka da ga capi za gumu.Mani tih prica.Corsair,probaj obe pa izaberi trecu

Corsair

Post by Corsair » 02 Dec 2011, 23:48

Pa evo ovako:

1) Ibanez JTK2 + Hiscox Liteflite hardcase ~380e.
2) Ibanez JTK4 ~380e nova.
3) Yamaha AES420 ~300e nova.
4) Citam online i da se Yamaha Pacifica 112V kotira kao odlicna gitara u tom cenovnom rangu, plus veoma pogodna za pocetnike. Pa nesto razmisljam, da li gore navedene gitare (JTK2 sa koferom, JTK4) vrede duplo od ove doticne Yamahe Pacifica 112V? 180e.

Kupio bih definitivno jednu od navedenih gitara, pa bih zamolio samo jos jednom za savete s' obzirom da sada imate i cene. Znaci, 1 2 3 ili 4?

Eto, pa kad pazarim jednu od ovih zovem sve na pice. :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 03 Dec 2011, 07:24

Ne vredi ovako, moraš nešto i sam da odlučiš, odnosno nešto i sam da isprobaš i oslušneš. Veoma je teško da bilo ko odabere gitaru za tebe.

Eto da uporedim ove 2 Yamaha gitare. Pacifica svakako nije instrument iz iste klase kao AES, i kao što je već rečeno, AES420 je odličan izbor za nekoga koga zanima Les Paul tip gitare. Pacifica je po meni instrument napravljen da podmiri svakojake potrebe nekoga ko traži tek svoj zvuk, i uopšte nije loša gitara, ali svakako nije za direktno poređenje sa AES420. Ako imaš para za AES, ja ti ne bih preporučio da kupuješ Pacificu, ali na kraju opet dolazimo do iste priče - ne može niko za tebe da odabere gitaru.

Da ja biram, najverovatnije bih uzeo Ibanez sa Bigsbyjem. Ta gitara definitivno može da pokrije u solidnoj meri ono što se očekuje od Les Paula, ali mislim da je i nešto univerzalnija. Meni je tu odnos dosta nalik na Les Paul i SG. Meni se po zvuku više dopada SG, možeš da izvučeš iz njega i neke twangy zvukove, i to je moj utisak i o Jet King Ibanezima. Od gitara koje si ti izdvojio, ja bih suzio izbor na AES420 i ovaj Ibanez, s tim da bih ja gotovo sigurno uzeo Ibanez. Samo to tebi zapravo ništa ne znači, ti moraš da nađeš gitaru za sebe. Budi siguran da ne može niko da ti da konačni odgovor. Odnosno, čak i da neko uradi tako, pojaviće se neko drugi sa drugačijim mišljenjem, i eto tebe još jednom na početku priče.

Kad smo pretresli činjenice, onda ostaje još da pretresemo iracionalne momente. Treba da ti bude gotivan tvoj instrument, da ti je milina i da ga pogledaš i da ga uzmeš u ruke. Osmotri ove gitare koje su u najužem izboru, pa pored specifikacija uzmi u obzir i to da li ti se neka gitara baš ozbiljo dopada, da li vidiš odmah sebe pored te gitare. Gde racionalni saveti ne dobacuju, sliku upotpunjavaju ovi momenti koji nisu od presudnog značaja, ali nisu ni za odbacivanje.

Konačno, da te malo ubedačim :mrgreen: - ako ti je ovo prva električna gitara, postoji možda neki promil verovatnoće da ćeš odmah da ubodeš gitaru koja ti sasvim odgovara. Šta misliš, zašto su oglasi puni polovnih gitara, i zašto ovde na forumu imaš dosta iskusnih muzikanata koji i dalje isprobavaju neke modele koje do sada nisu imali prilike da čuju? Potraga za idealnom gitarom traje onoliko dugo koliko te služi sluh, a ako ostaneš u igri, videćeš da jako teško možeš da pokriješ ama baš sve što te zanima sa jednom električnom gitarom. Ako budeš ozbiljnije svirao, bićeš srećan ako si na kraju uspeo da se skrasiš sa 2 gitare.

eg303

Post by eg303 » 03 Dec 2011, 09:31

Tek da ti još malo otežam izbor ;), ako se rešiš za Pacifika varijantu, gledaj polovne (nemaš sekiracije oko kopija-klo(v)nova-falsifikata) a možeš da dobiješ gitaru u sjajnom stanju za 70% cene iste u radnji, eto, tek da se još malo dvoumiš-troumiš...-petoumiš.

Post Reply