Kupovina procesora - pomoc

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

mateuspoz

Re: Kupovina procesora - pomoc

Post by mateuspoz » 08 Nov 2012, 08:45

Mickey93 wrote:Sad sam totalno rastrojen na obe strane, ne znam sto mi je ciniti. Ustedecu jos malo para pa cu videti, ali sve vreme me privlaci boss gt 8, ali opet sa druge strane pedalboard - imam ono sto mi je najpotrebnije i dosta kvalitetno... xD
Toplo ti preporučujem Digitech RP500, mislim da bi te u svakom slučaju zadovoljio.
Imam desetak pedalica, Dunlop Hendrix vah, dva cevna pojačala... pre 2 godine nekako mi je zapalo u ruke, nenadno i povoljno RP500, igrao sam se s njim, ukapirao ga i u jednoj velikoj trampi ustupio....Ostao mi je utisak da se radi o zahvalnoj i konfornoj pedali, s toga sam krenuo u potragu za nepravedno odbačenim procesorom i pre neki dan,preko KP, dodao svom arsenalu ponovo Digitech RP500 koji je unapređen s looperom, kao nov, nekorišćen itd...180 evra plaćen.
Zvuk preko pojačala je odličan, naravno da skidam njegove amp i cabinet simulacije, skidam noise gate i eq. zato što želim da zvuk što više približim analogiji koju već imam preko svojih pedala...
100 memorija je sasvim dovoljno da spakuješ sopstvene boje i da ostaviš ono što je Digitech memorisao kao sređene, pošto imam već iskustva sa tim, plan je da za svaku svoju gitaru sredim po 3-4 farbe, da nekoliko memorija spremim za eventualno kopčanje direktno u razglas a da ostalih 70-tak bude za zezanje preko slušalica ili na compu....

Tvrdim da bi u tvom slučaju ovakva mašina završila 120% tvojih očekivanja, ima za svačiji ukus, što se tiče kvaliteta izrade i izdržljivosti ovaj procesor spada u sam vrh, Mislim da je najbolji Digitech proizvod do danas.
Efekti tipa Wah, Comp, Dist su realistični, FX efekti jesu još bolji, možda je situacija klimava u prostornim efektima, delay and rev, ali moje uho je naviknuto na spring reverb tako da je možda glupo da tražim dlaku u jajetu.
Neko je pomenuo neumitni pad cena takvim uređajima...pa, šta? U narednih nekoliko godina cena očuvanog RP500 pašće npr. na 120 evra, znači za čitavih 60 u odnosu na ono što sam ja platio...
...da li da patim zbog toga? .... a da li mogu sebi da priuštim sve one efekte koje RP500 nudi?!
Pa samo jedna pristojna loop pedala ne može da se nađe bez 100 evrića...
Na koji stejdž svu svoju analogiju mogu da iznesem, povežem i zasviram?! I da li mogu u svakoj prilici u sopstvenoj kući da ubijam oko sebe na 100dB+....?! :metal6:

...

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 08 Nov 2012, 09:36

@mislim_stvarno: Iskreno se nadam da opaska "priča se uvek okrene na - kupi pedale zajebi procesor'' nije upućena meni... :) Jer, iako je možda tako zvučalo, samo sam hteo da ukažem da i jedna i druga priča imaju svoje prednosti i mane. Na kraju krajeva - šta trenutno koristim? Procesor. U šta i sam ponekad ne poverujem, ali opet je tako, i *ebeno sam prezadovoljan. :ziveli:

@mickey: ne znam zašto, ali ta Boss GT serija je meni poprilično odbojna. Nisam ih koristio, i zašto mi je odbojna nemam pojma, zaista. Voleo bih da probam neki od jačih modela, tipa baš GT-8 ili GT-10, pa da čujem o čemu se radi.

Generalno, mislim da danas procesori nemaju veze sa onim smećem od pre 10-15 godina, i lično sam se uverio u različitim prilikama da može da se izvuče i više nego dobar zvuk iz raznih sprava različitog cenovnog ranga. Samo je bitno, da znaš da koristiš to čime raspolažeš. :ziveli:

Kako vreme prolazi, sve sam više mišljenja da se neka standardna svirka može odraditi na bilo čemu iole krštenom. Da li je to pad kriterijuma u pitanju, ili pojavljivanje žešćeg bola u k***u za opremu, ne znam, ali jednostavno je tako... :?
mateuspoz wrote:...Neko je pomenuo neumitni pad cena takvim uređajima...pa, šta? U narednih nekoliko godina cena očuvanog RP500 pašće npr. na 120 evra, znači za čitavih 60 u odnosu na ono što sam ja platio...
...da li da patim zbog toga? .... a da li mogu sebi da priuštim sve one efekte koje RP500 nudi?!
Pa samo jedna pristojna loop pedala ne može da se nađe bez 100 evrića...
Na koji stejdž svu svoju analogiju mogu da iznesem, povežem i zasviram?!...
:1: :ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 08 Nov 2012, 10:01

@baba
ma kakvi, znam da ti koristis procesor, i da si imao i onaj mali pod... Bio si vrlo realan i u onom postu na ovoj temi gde si pisao o procesoru :D :ziveli: U ostalom, samo si se nadovezao na to pitanje sta da uzme od pedala. :D

Uvek neki likovi dodju sa nekom pricom kako je proc sranje, i jedina stvar koja valja je pedala. Pa posle toga, kad momak bude trazio pedalu, reci ce ne valja ta pedala, nije true bypass, ili ne valja taj behringer wah jer je plastican (iako cak i da imas 150kg ako ga normalno koristis, tj ne oslanjas se na njega jer za to nema potrebe, neces ga sjebati) i tako u nedogled... To se precesto desava ovde. Ne znam, ali za nekoga ko je na roditeljskom budzetu, i nije ni blizu da postane profi muzicar, procesor je vise nego OK resenje, jer kao sto rekoh, za svirke po rupama u bg-u, uopste nije bitno kakvu opremu imas. Zapravo bitno je jedino tebi, a nekim ljudima je dovoljan i procesor da budu zadovoljni. Cak sam svirao sa nekim momcima, i nisu imali amp, a ni klub nije imao amp (tj drugi amp), pa je morao da bode svoju "bolju opciju od procesora" u vidu neke boss analogne pedale direktno u mixetu, i ne da je zvucao sranje, nego ne znam...

Ako cemo da budemo realni, vise vredi dobro pojacalo nego kompletan pedalbord sa 123 analogne/butique/truebypas/handcrafted/handpaintedbymotherfuckingsamuelljackson pedale, pa zasto onda ne uloziti pare u neko pojacalo sa kojim ces uvek znati sta da ocekujes, a ne da ides na svirku i molis se da ti kojim slucajem ne daju marshall ms4. :D

Ovo sto je mateuspoz napisao je imo cela poenta. :D

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 08 Nov 2012, 10:05

Баба Слим, па ти имаш баш озбиљан процесор. Следећи корак би била нека набријана рек справа. Наравно да си задовољан, и да те добро те корисно служи та справа.

Мени се чини да су јефтинији процесори корисни само за то да се почетници елементарно упознају са одређеном врстом ефеката, а да приде имају и справу која са слушкама може да послужи за вежбање. Коме не смета да вежба са слушкама, капирам да је таква справа корисна и касније. За свирку... па ипак треба имати нешто мало озбиљније.

Имао сам пре сто година неке Zoom справе, које ми се нису допадале уопште, па сам онда имао пре 5 година и неке модерније справе, па ме ни то није бацило у несвест, иако су биле неупоредиво боље од маторих Zoom процесора. Имао сам некада и чудо педала, па сада имам само пар. Кад све то саберем, будући да сам дошао дотле да могу да удесим мој звук са тих пар педала, ја бих сада свакако могао да препоручим педале, јер ова колична ефеката заузима места колико и мало гломазнији процесор, можда и мање. Међутим, ја заиста сумњам да је у набавци опреме могуће некоме пренети сопствено искуство. Тоооолииииикоооо варијабли је у причи... Коначно, ја сам 20 година петљао ове и оне комбинације, и та петљанција не може некоме да се преприча. Не можеш никоме да сипаш у главу музичко сазревање.

Истина је да педале боље држе цену, али док човек коначно убоде педале које ће да остану у његовом поседу, кроз куповине, трампе и препродаје потроши толико пара да то у коначном збиру не дође ништа повољније од куповине процесора који ће или да застари за пар година, или да изгуби цену, или да се покаже као не баш савршен избор. Једноставно нема друге него да пукнеш паре трагајући за тоном који тебе вози.

Trzalica

Post by Trzalica » 08 Nov 2012, 10:38

Mickey93 wrote:Sad sam totalno rastrojen na obe strane, ne znam sto mi je ciniti. Ustedecu jos malo para pa cu videti, ali sve vreme me privlaci boss gt 8, ali opet sa druge strane pedalboard - imam ono sto mi je najpotrebnije i dosta kvalitetno... xD
Ako želiš nešto što se bukvalno ne kupuje svaki dan, zanemari poeme o tom da ćeš izgubiti ne znam koliko vremena i para isprobavajući razne pedale kako bi došao do svoje kombinacije za pedalboard ... jer ćeš isto toliko para i mnogo više izgubiti isprobavajući razne procesore. I ti procesori poput pedala zvuče različito i kao što i sam vidiš, neko ne preporučuje Boss, neko ne voli Digitech neko Line 6 neko Zoom neko mamu neko tatu ... sve je to individualna stvar. Kod klasičnih pedala je zvuk opšte poznat bar + 20 god. unazad, i tu se nema šta previše kalkulisati. Tačno se zna koja pedala kako zvuči, kom pravcu muzike je namenjena, čak šta više, nema potrebe ni previše razmišljati.
No, u pravu su i ovi što tvrde da su procesori napredovali i da su se zvukom približili pedalama. Jedino još da se dogovore koji to od svih brendova procesora najpribližnije "imitira" rad pedala.

Kada smo kod Boss GT8 ili GT 10 ... na OVOM ISTOM FORUMU su se zaklinjali u isti pre par godina (baci pogled na par starijih tema) ... ultimativno preporučivali dati procesor, ... vidi danas ... kanda nešto ne valja ... kako čovek onda da poveruje ikome? Ja recimo znam dosta narodnjaka koji koriste ove BOSS GT procesore na svirkama i kojima su perfektni uredjaji ... eto
mateuspoz wrote:...
Toplo ti preporučujem Digitech RP500, mislim da bi te u svakom slučaju zadovoljio....
:XD: jao ... ko te ne zna ... baš mu "toplo" preporučuješ ono što ti imaš u trampi ops. posedu? Kladio bih se da ćeš toplo poželeti da mu uvališ dati procesor što pre pod izgovorom da tebi eto ne pruža onaj "vintage" mojo koji si od njega zahtevao, ha?!?
Mato, lukavče jedan!!! :bravo:

bancika

Post by bancika » 08 Nov 2012, 11:20

Trzalica wrote: Ja recimo znam dosta narodnjaka koji koriste ove BOSS GT procesore na svirkama i kojima su perfektni uredjaji ... eto
zar nije poenta da za narodnjake gitara treba da zvuci odvratno?

MUzzY

Post by MUzzY » 08 Nov 2012, 12:22

Gomila procesora? Pedale bez amp-a? :mrgreen:

Dali smo ti 2 apsolutno najbolja izbora za te pare - Vox ili Line6. Ne znam cemu uopste dalja rasprava? Tvoja dilema izmedju 2 opcije (proc vs pedale) dovoljno govori o tome koliko iskustva imas. Razmisljas od marshal pedalama za metal?? ...

I dajte vise prestanite sa time "ako uzmes ovo ili ono gubis pare na ... bla bla". Izgubices pare u svakom slucaju pogtovo sto te cekaju godine eksperimentisanja sa opremom i instrumentima i opstepoznatim GAS-om :)
Kupi proverenu all-around spravu i sviraj. Oba navedena procesora ce ti pokriti sve sto si naveo kao muzicke stilove dok sa pedalama to nije slucaj. Kraj price.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 08 Nov 2012, 13:08

brate... mickey.. zbog tvog relativno pocetnickog statusa... i zbog novca koji si spreman da izdvojis... i zbog sve veceg zbunjivanja prepirkom odnosno "prepirkom" na ovoj temi (mada je tema pedale ili procesori svakako preprezvakana) preporucujem ti procesor za pocetak... iz nekoliko razloga..

1. imas veliki broj opcija nego sa pedalama
2. kompaktniji je
3. imas odredjeni broj mesta za cuvanje postavki
4. jeftiniji je sport od sporta sakupljanja pedala koje ti trebaju
5. ionako neces da imas para za SVE sto bi zeleo da probas
6. da bi nasao svoj zvuk treba da probas mnogo toga
7. ako nisi dete trulog bogatasa nikada neces da imas zavidnu kolekciju pedala znaci ici ces na prodaju/kupovinu/menjanje/otomanje/poklanjanje... a u nekom trenutku ce ti zatrebati ona pedala sto si pre nekoliko nedelja prodao/zamenio... i opet jurnjava... a ovako svwe sto imas u procesoru, tu i ostaje...
8. non stop treba da razmisljas koju marku uzeti, da li nece zakazati.. da nije taiwanska jer su japanske neuopredivo "bolje"
9.
10......
110.
125.

dakle procesor. A kada nekada shvatis sta ti treba onda polako kupujes or'ginal i pitaš si paju...

inace, evo jednog predloga koji je nesto izmedju... malo proc malo pedala..

Image

prepravak:
MUzzY wrote: procesora ce ti pokriti sve sto si naveo kao muzicke stilove dok sa pedalama to nije slucaj. Kraj price.
apsolutli true... pedale ce ti reko(h) (smo) mogu da daju karakter TVOM i samo TVOM licnom tonu..

btw ja preporucujem RP355 koji nimalo ne zaostaje od RP-500... a po meni ima vise opcija nego li Vox ili line 6

BTW2
Zoom 505 narocito II je super stvar, ali stvarno treba da se potrudis da ga "uparis" sa pojacalom i da mu nadjes ton i da ga namestis kako treba. ne treba ga stavljati na goli klin, nego mu malkice das gain, ali malkice i onda pravis farbe... uhhhh. onda ima upotrebljiv ton.

BTW2a Sinisha, krivo mi je sto nisi blize... opet sam cackao moj zoom 3030... to je sprava ispred svog vremena... rekoh ti vecem da ga nikada necu otudjiti... nikad nikada. Mada bih rado posedovao.. ya-know-whaT.

mateuspoz

Post by mateuspoz » 08 Nov 2012, 17:39

Трзалице, ПКСБ!

umart

Post by umart » 08 Nov 2012, 18:00

dg stomp je fenomenalan,ali nema wah ni ekspresn pedalu,koliko skontah to momku treba.ako ima prostora za wah + dg stomp,to je sjajan rig.fullbore ti ne treba ako budes uzimao bilo koji od ovih procesora oko kojih se svi manje-vise slazu,jer prakicno neces moci da iskoristis pedalu kako treba.i digitech i Sline6 imaju odlicne hajgejn modele pojacala,i modele OD pedala da idu ispred da malo utajtujes zvuk za dzn dzn samo tako.

ako ti se bas taj fullbore djasvi,onda bolje da ides na neki proc/multiefekt koji je bas dizajniran za efekte i samo efekte.boss je tu nesto bolji,bolje receno standardan,i daje ti opciju da pravilno ubacis svoju dist pedalu kako treba u lancu.e sad,svaki i ME i GT izbor bi trebalo da sljaka,s' tim da ove novije varijante ti daju jos opcija itd,plus dobijes svoju ekspresn i wah opciju.

ja sam jako korektan talme saund izvlacio iz boss HM2 plus ME5,bodeno u poweramp iole krstenijeg pojacala sa vise od jedne 12tice (zvucnika).ista stvar vazi za sansamp gt2 i me5 direkt u mikser.iako tvrdim da ME5 je sonicki medju najboljim multiefektima za siromasne ikad,mislim da bi i sa ostalim ME i GT spravama uspio da izvucem korektan ton.kljuc je u tome da taj dist/preamp koji ganjas bude bas po tvom ukusu da bi opravdavao prilagodjavanje ostatka opreme njemu.u svakom drugom slucaju ovi procesori koji korektno emuliraju citav lanac (i pojacala i kabinete i efekte) bi bolje i lakse zavrsavali vas pos'o.

izmedju digitech/Sline6/Vox/zoom itd ja prednost dajem line6 sami i iskljucivo jer ima najubedljivije marshall modele,a realno ovaj digitech sa usb-om,looperom i ostalim zalebavancijama je za pocetak najbolji,jer ti daje najvise opcija u startu da se igras.

Mickey93

Post by Mickey93 » 13 Nov 2012, 03:12

Jos nista nisam uzeo cekao sam par dana da iskoci nesto pametno na oglasima i nadjoh Boss GT-3 100 eur. Da li je pametno uzeti to i kolika bi mu bila polovna cena (realno). :D

rockozaurus

Post by rockozaurus » 13 Nov 2012, 08:34

16. Poštujte trud onih koji vam pružaju pomoć na forumu, i ako ste pokrenuli temu, trudite se da ne budete manje aktivni od ljudi koji odgovaraju na vašu temu; po obavljenoj kupovini lepo bi bilo da radost podelite sa onima koji su vam pružali podršku i savete...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ovo je napisao jedan kolega u jednoj drugoj temi ali mislim da moze da se primeni i u ovakvim i slicnim slucajevima,jer se uvek desava jedno te isto;ide neko(sa zapusenim usima),trazi pomoc,dobija istu i na kraju...nista!Ili kupi ono sto je naumio jos pre nego sto je pitao ovde.Ali uvek!Razumljivo je da neko hoce za novac kojim raspolaze da kupi poslednju rec tehnike,koja ce da ispuni sve sto ocekuje i ne ocekuje i koju ce nakraju da proda ako ne za iste pare to najmanje za duplo!!E nema takve zivotinje,ne postoji!Mora malo(ili vise) da se da,da bi se dobilo!Zao mi je ali to su univerzalni zakoni,koje ja nisam izmislio...Ovakve teme su unapred osudjene na propast.Naravno covek je na kraju u sah-matu,zato sto 20 coveka ima razlicito misljenje...Zato,napravi suma sumarum,procitaj jos jednom sve od pocetka,uzmi duboko vazduh...i preseci.Bez ljutnje ali na ovoj etapi mislim da ti nece napraviti veliki utisak razlika izmedju procesora od 100e i procesora od 500e.Izaberi jednog clana koji ti uliva naj vece poverenje i poslusaj njegovo misljenje.Iznesi predloge pred clanove tvoje grupe ,neka oni donesu poslednju rec...itd.itd.Ajde i uskoro da podelis svoju radost sa nama. :ziveli:

P.S.Ne kupuj ovaj GT-3,dosta ga je pregazilo vreme.Kupi Boss-ME 50,imas dovoljno novca. :lol: Trzalice,ne valjam BOSS ME-50,prodao sam ga pre mesec dana... :mrgreen:

Kill surf city

Post by Kill surf city » 13 Nov 2012, 08:51

rockozaurus wrote: 20 coveka ima razlicito misljenje
+1

rockozaurus

Post by rockozaurus » 13 Nov 2012, 09:14

Kill surf city wrote:
rockozaurus wrote: 20 coveka ima razlicito misljenje
+1
Dobro bre,20 ljudi...Whatever.

Driver

Post by Driver » 13 Nov 2012, 19:14

Mickey93 wrote:Jos nista nisam uzeo cekao sam par dana da iskoci nesto pametno na oglasima i nadjoh Boss GT-3 100 eur. Da li je pametno uzeti to i kolika bi mu bila polovna cena (realno). :D
Mislim da je cena u redu, lepo radi ta trojka koliko se secam, samo ako odlucis da kupis, proveri da li sve funkcionise (potovi, prekidaci...)

Post Reply