Kupovina Ozbiljne Gitare (Hi-End Ibanezi? Gibson Les Paul?)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
DrGreenthumb
MF veteran

Re: Ibanez JS1000

Post by DrGreenthumb » 30 Jun 2008, 15:53

Duane wrote:pa mos ti reci... ali pitaj tog na avataru sta je on svirao... pitaj tocka sta svira... pitaj blekija sta svira... pitaj kleptona sta svira... knopflera... i onda ih cujes i kazes vau kakav zvuk, unikat... a malmsteenov zvuk sad mozes maltene svuda da rekreiras... x(
Hehehe, sva ta gospoda su svirala vise gitara nego sto ti mozes da zamislis. Eh, da je samo Fender... Panacea :D U studiju (a te snimke si sigurno slusao) se koriste desetine za layerovanje, a btw Knopfler-ov trademark ton je vise Pensa/Suhr ili Les Paul nego bas strat. Usput donositi zakljucke da je neciji zvuk unikatan na osnovu muzickih preferencija je stvarno decje. Malmsteen ti je iskopirani Blackmoore, sa dodatkom Dod boost-a (Scalloped Fender Strat '70s + Marshall Plexi - ring a bell?).
On topic - JS 1000 je odlicna gitara ali mislim da za 1500e mozes da prodjes mozda i malo bolje. Yamaha je dobar izbor, ali je vrat poprilicno chunky, ne znam da li bi ti se to bas dopalo, Music Man-a sam vidjao po oglasima za slicne pare, Luke ili SM (ali ovaj noviji) je uvek dobar izbor, ili cak Axis ako te ne odbija izgledom. Ako uzimas Fendera ili Gibsona onda obavezno ga probaj i po mogucstvu uporedi sa ostalima koji se nalaze u radnji, cak se i American Deluxe razlikuje jedan od drugog kao nebo i zemlja, da ne poverujes.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 30 Jun 2008, 16:11

On topic - JS 1000 je odlicna gitara ali mislim da za 1500e mozes da prodjes mozda i malo bolje. Yamaha je dobar izbor, ali je vrat poprilicno chunky, ne znam da li bi ti se to bas dopalo, Music Man-a sam vidjao po oglasima za slicne pare, Luke ili SM (ali ovaj noviji) je uvek dobar izbor, ili cak Axis ako te ne odbija izgledom. Ako uzimas Fendera ili Gibsona onda obavezno ga probaj i po mogucstvu uporedi sa ostalima koji se nalaze u radnji, cak se i American Deluxe razlikuje jedan od drugog kao nebo i zemlja, da ne poverujes.
Vidis, to je ono sto me najvise brine. Znam da je to karakteristika Fendera(velika kvalitativna razlika izmedju instrumenata, cak i iste serije), ali imam nekako utisak da je Gibson tu ozbiljniji?
Ali, ako probam ovde, recimo, neki LP Studio i svidi mi se, i onda narucim tu gitaru i to sto dobijem mi se i ne svidi bas toliko,... :(
'Bem ti drzavu.
Mi u Srbiji nemamo radnju u koju mogu da udjem i kazem: "Ljudi, imam pare, dosao sam da ih potrosim, iznesite mi 20 dobrih gitara - Fendera,Gibsona, Ibaneza i ostalih (u klasi ~1000e, koja stotina vise ili manje), ne izlazim dok nesto ne pazarim!".

Mislim mogu ja to da kazem, ali nece imati sta da mi iznesu. :(

Elem, u toj se situaciji kupovina polovne gitare namece kao najbolje resenje, ali i tu postoje problemi...
(Nikad ne mogu biti 100% siguran sta dobijam kad kupujem polovnu gitaru, moram da vucem sa sobom nekog iskusnijeg)

Sve u svemu...sranije.

Evo sad sam pogledao i Godin gitare, i jedna mi se posebno svidela:
http://www.musicgoround.com/gear/invent ... ?id=651623

Ali... gde da je probam???

Fusebop

Post by Fusebop » 30 Jun 2008, 16:29

Valjda bi u artistu trebalo da ima Godina...
http://www.artistsystems.co.yu/srpski/k ... =19&kat=97

ima i Parkera. Mozda bi ti ovako nesto bilo interesantno.
http://www.sweetwater.com/guitargallery ... s08011862/

Eh blago vama desnjacima koliko samo izbora imate...

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 30 Jun 2008, 16:31

Sto se tice "Godina" mozes da ih probas u Artistu... ja sam odavno pricao o godin gitarama... veeoma dobre... "Blade gitare" takodje..
U svakom slucaju, ako si iz BGD, (a cini mi se da jesi) mozes jednom nedeljno, u jednu prodavnicu da svratis i probas sve sto ti srce zeli i oci vide...

A "Music Man" se moze pogledati u Maricevom Muzickom servisu...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 30 Jun 2008, 16:45

Hvala, hvala.
Nisam iz Beograda, ali kad (ako) resim, nece biti problem da posetim nekoliko prodavnica. :)
Mada, opet, nisam naisao na sve modele koji me zanimaju...

A glede Music Mana u Maricu... za tu cenu i mogu samo da ga probam...

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 30 Jun 2008, 17:35

ali svi ste misovali point... kazem meni su idoli tu navedeni oni sviraju fender, oni su dobili sta su dobili, to mi je smernica i ja hocu da zvucim tako ali ipak drugacije ako me kontate... hocu neki old school zvuk, nezelim 3 sekunde delaya i 3 tone skrkanstina... ti derane sto kazes da je satriani bog pitaj ga ko mu je uzor i omiljeni gitarista... to sam cuo kroz 354 intervjua sa njim... nekazem da samo fender valja i sigurno da nisam svirao samo fender u zivotu, pa bas zato ljudi da sam samo fender svirao ne bi mogao da kazem da je drugo shit... npr stariji ibanezi su vrh, al onda je para pocela da vodi glavnu rec, naravno i fender gleda kako da zaradi cak mislim da je fender najkomercijalnija firma i da 70% proda ime... ali jednostavno nemogu da objasnim, nema lepseg osecaj osim onog kad uvalite fendera u pojacalo i cujete onaj pesak iliti onaj full throtle blues sound... e jebiga to je ono sto je meni vrh i nemorate da napadate ja sam izvaljujem svoje misljenje kom se nesvidi ok al nezelim da vidim komentar poput onog satriani je za hendrixa bog(!?!?!)... muzika nije takmicenje a bome nije ni 100 metara sprint i to je prva stvar koju treba da izbacite iz glave... eo cujem album jj cale, pa tu niko bre nezna da svira ko satriani ali zvuci , razbija... 80 bmp, pa ono odvaljuje... xD

sto se tice music mana papreno je skup, ali onaj steve morse model je majka... prste da polizes, svaki review koji sam procitao da je mu 10 na playability i na build a i cini mi se da je i zvuk negde oko savrsenstva...

XtrmntR

Post by XtrmntR » 30 Jun 2008, 17:52

Sam si sebi i odgovorio. Ne zelis da cujes kako ti neko blati ono sto ti volis. E pa isto tako i mi to ne volimo kad neko kaze ma kakvi ibanezi, kakvi bakraci, fender je zakon. I jos jedna stvar, svako ima svoj ukus i misljenje, tako da ono.. sad kazes da volis blues(tj. taj feeling), ali to ne znaci da svi oko tebe vole to jbg.

A sto se tice Hendrixa i Satcha, izuzetno cenim i postujem Hendrixa, ali ipak mom ukusu daleko vise prija Satriani jbg. :D Izvinjavam se ako sam te uvredio time, to sam rekao u ljutnji, cisto da vidis kako je to. :)

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 30 Jun 2008, 18:49

pa ako si me tako shvatio ja se izvinjavam... xD nisam rekao da je fender bolji i da tako ti treba da mislis... nego sam rekao da je po meni fender bolji, na vise mesta stoji da je to samo moje misljenje, znaci meni je fender vrh, hvala bogu da nemoras da se slazes samnom jer bi onda postojao sam jedan gitarista na svetu a svi bi ostali bili kao on(a taj gitarista je nesumnjivo bata zivojinovic)... i naravno nezelim nikom da nametnem to misljenje jednostavno sam stavio te postove jer mozda neko zeli to misljenje da promeni ili se oseca isto ko i ja...

nije mene pogodilo to sto si ti rekao da je satch bog a hendza nije jer znam da nisi mislio xD...

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 30 Jun 2008, 20:15

sinisake wrote:
Vidis, to je ono sto me najvise brine. Znam da je to karakteristika Fendera(velika kvalitativna razlika izmedju instrumenata, cak i iste serije), ali imam nekako utisak da je Gibson tu ozbiljniji?
Ali, ako probam ovde, recimo, neki LP Studio i svidi mi se, i onda narucim tu gitaru i to sto dobijem mi se i ne svidi bas toliko,... :(
'Bem ti drzavu.
Mi u Srbiji nemamo radnju u koju mogu da udjem i kazem: "Ljudi, imam pare, dosao sam da ih potrosim, iznesite mi 20 dobrih gitara - Fendera,Gibsona, Ibaneza i ostalih (u klasi ~1000e, koja stotina vise ili manje), ne izlazim dok nesto ne pazarim!".

Mislim mogu ja to da kazem, ali nece imati sta da mi iznesu. :(

Elem, u toj se situaciji kupovina polovne gitare namece kao najbolje resenje, ali i tu postoje problemi...
(Nikad ne mogu biti 100% siguran sta dobijam kad kupujem polovnu gitaru, moram da vucem sa sobom nekog iskusnijeg)

Sve u svemu...sranije.

Evo sad sam pogledao i Godin gitare, i jedna mi se posebno svidela:
http://www.musicgoround.com/gear/invent ... ?id=651623

Ali... gde da je probam???
Godin su odlicne gitare, ali nemaju bas narocito moderan neck profile (barem ovo sto sam probao - LGX i Flat Five ili tako nesto...) vise mi konstrukcijom podsecaju na neki cross Les Paul-a i 335-ice, ali zvuce sveCki. Gibsona ni pod razno da kupujes na slepo! Mislim da mu QC trenutno jos gori od Fenderovog, vise u finisingu, doduse, nego u zvuku, ali svejedno, kad istreses toliki kes ocekujes odgovarajuci instrument. Parker je takodje odlican, ali nekome se ne svidja taj ultramoderni fazon, pa sam proceni, meni je bas kewl, pogotovu sto je lagan kao pero. Sto se tice MM-a imas par likova koji uvoze iz Amerike nove gitare i ovde prodaje za nesto manje pare nego sto su nove u MMS-u. Moze da se nadje dobar komad i kod nas, to nije neki problem, ali treba da budes strpljiv, probao sam i u Artistu i u Mitrosu sasvim solidnih gitara raznih kategorija, a ima i cepanica...
Da, ako volis malo tradicionalniji fazon, Blade je odlican izbor, RH4 je Strat killer, ko ne veruje, moze da se sam uveri.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 30 Jun 2008, 20:55

Godin su odlicne gitare, ali nemaju bas narocito moderan neck profile (barem ovo sto sam probao - LGX i Flat Five ili tako nesto...) vise mi konstrukcijom podsecaju na neki cross Les Paul-a i 335-ice, ali zvuce sveCki.
Pa vidi, imam utisak da bi meni takav vrat odgovarao, koliko mogu da vidim na osnovu slika. :)

4 godine sam kao nesto svirao klasicnu gitaru i zapravo volim sto ravniji(zato ne volem Strat vratove, suvise su zaobljeni), ne preuzak vrat, volim da ima prostora izmedju zica...

(Ako znas kakav vrat imaju gitare Ibanez Artist serije - to mi savrseno lezi!)

Hvala na ovoj informaciji za LP Studio/Gibson uopste. :wink:
Parker je, u pravu si, ultramoderan za mene.
To cu uzeti, kad poludim, pa pustim fudbalerske repice i prikljucim se nekom narodnjackom orkestru. :mrgreen:

Znam da je kvalitet Blade gitara vrhunski, ali mislim da su i cene previsoke za mene...
Vidim da ih u Artistu imaju... pogledacu
Uzgred, taj fazon sa nestavljanjem cena na sajt mi nikad nije bio jasan, al' dobro... :roll:

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 30 Jun 2008, 21:02

Yur welcome, btw nisam bas konkretno mislio na Gibson Studio, vec na Black Beauty od 3k eura koji poseduje jedan od poznanika i koji zaista zvuci odlicno, ali je neprihvatljivo slabo finisiran i rastimava se kao blesav, gotovo nesvirljiv... Naravno kupljen na slepo, u fazonu Fender/Gibson je zakon, tu ne mozes da pogresis... Gruba greska!
Mislim da bosanski sajt Artista ima cene prema kojima mozes da se orijentises, i mislim da je Blade jeftiniji od JS-a (mislim da su mi za RH4 trazili oko 1200-1300e) ali mozda sam u krivu,
Srecno!

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 30 Jun 2008, 23:59

Iskreno,ja da imam te pare, kupio bih pre neko ludacko pojacalo.To bi bilo onih 95% zvuka,sto rece Roket,sta god da ustekas u njega

sinisake
The original one

Post by sinisake » 01 Jul 2008, 00:01

He he, sto jes' jes'... :D
I meni tako s vremena na vreme dodje da se ne zajebajem sa kupovinom gitare, nego da lepo kupim bolje pojacalo, ali djavo mi ne da mira. :)

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 01 Jul 2008, 00:43

gitara je dusa, pojacalo je fizicki radnik...

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 01 Jul 2008, 01:13

Duane wrote:gitara je dusa, pojacalo je fizicki radnik...
Svirac je dusha... :)

Post Reply