Gitare marke Vintage

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Blingo

Re: Vintage gitare

Post by Blingo » 26 May 2008, 14:15

Evo,iskopao sam klip na kome lik svira V6 Ikon:

www.youtube.com/watch?v=u79uY6C2oRc

Inače,sa ovog klipa,čini mi se da je izuzetno svetao ton gitare.U nekim momentima i previše...
Šta misle ponosni vlasnici Stratova,koliko je ovo probližno zvuku njihovih mezimica? :)

Takodje,da čujemo i valsnike Pacifika jer je ,koliko sam razumeo,pitanje koje se nameće izmedju redova: "Pacifika ili Vintage?"

P.S.Imajmo u vidu da je ovo slušanje preko klipa i da se na ovaj način ipak ne može steći potpuni utisak. :wink:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 26 May 2008, 14:34

Zaboga, na tom se klipu samo Orange čuje... Pojačalo je zakon i čak bi i Jolana kroz njega zvučala kao Mustang.

Da je uporedni test gitara, pa i ajde...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 26 May 2008, 14:38

Rocket Roll wrote:Zaboga, na tom se klipu samo Orange čuje... Pojačalo je zakon i čak bi i Jolana kroz njega zvučala kao Mustang.
Bas to...
A jos je i distorzija. Da je cista gitara u cisto pojacalo jos nekako...

Blingo

Post by Blingo » 26 May 2008, 15:20

A znam,al' jbg...pokušavam čoveku da pomognem koliko je to moguće...

'Ajdemo ovako,da nije neko u medjuvremenu bio u radji i probao dotičnu gitaru,pa slučajno zaboravio da napiše zapažanja?

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 16 Jul 2008, 21:00

Stigle su u Nis Vintage gitare! Hooray! Hooray!

Probao odma' tri komada i jednu sto kosta preko 500evra, ali ta nije bitna, zato sto je neosnovano preskupa.
Ove tri su V6 modeli, o kojima je i bilo reci, ako se nevaram, cena je tu nesto oko 22000RSD. To je ovaj normalan model, nije relic, vec u klasicnoj sunburst i black varijanti.
Za pocetak iznenadjen sam prilicno visokom ujednacenoscu kvaliteta. Fina zavrsna obrada, fin udoban vrat, rekao bih modern C shape, prav ko strela od odabranog komada javora, tj. bez cvorova, bez godova koji idu u svim pravcima, jednostavno zdrav vrat. Uz sve to dobar finish. Dalje tu je Vilkinson hardver, Vilkinson magneti sve na svom mestu, deluje ko da ce da dogura 50 godine i stvarno opravda ime na headstocku... :) Fabricki setup je sasvim ok i ne mora se nesto mnogo cackati, tj. ne mora uopste.

Probao sam i cuvenu Pacificu 112, bese, i po meni to nije kopija stratocastera! Po mom ukusu pretanacak vrat, preveliki pragovi, ako je to odlika stratocastera onda sam ja atletske gradje i misok 2 metra! :lol: (Nisam, u stvari sam mali pa debeo... :D )
Dakle, ako je uopste bitno, ja kazem da je Pacifica kopija Ibaneza! :mrgreen: Ako neko trazi kopiju stratocastera i preporucite mu Pacificu, to je po meni isto kao da neko trazi kopiju Gibsona i preporucite mu Ibanez neki HH model! :D
Naravno preterao sam i sada cete svi da me kritikujete, ali iza jednog stojim, sta god da ko kaze. Nije dovoljno da kopija nekog cuvenog modela ko sto je Stratocaster, Telecaster ili Gibson Les Paul bude samo kopija oblika gitare i vrste i rasporeda magneta, vec je po meni mnogo bitnije ono sto se ne vidi, oblik i dimenzije vrata, velicina i vrsta pragova, nacin kacenja zica (kroz telo ili kroz kobilicu) i konstrukcija gitare (bolt on, set in...). To su male stvari koje su dale shmek tim cuvenim modelima i zbog tih stvari su prodati milioni komada sirom sveta.

Vintage su zbog ujednacensti kvaliteta (ako je generalizacija uopste opravdana na osnovu par komada koje sam probao) ispred Squier Standarda, a zbog velike slicnosti u konstrukciji, obliku vrata i ostalo, ako se trazi Strat resenje, to je mnogo bolja varijanta od Pacifice. Damn! :grummel_2:

Toliko od mene, posle tri strane raznih postova i posto su prosli meseci (a kao da je juce bilo :D ) nadam se da sam ubo jedan right on topic i u skladu sa prvim postom u ovoj temi.
Aj, zdravo!

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 16 Jul 2008, 21:07

Juce sam probao Vintage bas gitaru i gitaru.Taj Jazz bass prosto nema taj zvuk koji karakterise Jazz bass, njega pretezno vadi dobar hardwear.Elektricna gitara je bila bolja ali ne osetno bolja od Skvajer standard serie.Ok kupovina, ali ima mnogo boljih stvari za taj novac.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 16 Jul 2008, 21:52

Ajd' bas navedi jednu mnogo bolju stvar za 22000, ali da bude dosledna kopija strata sa svim osobenostima o kojim sam pricao!

Cikam te! :)

I ne verujem da ces da nadjes nesto. Pacificu, rekoh ne prihvatam kao kopiju strata.
Cak ako i nadjes nekog boljeg Squier standarda, on je neke 3-4000 RSD vise, cini mi se.

Sigurno da ima i boljih kupovina, ako interese prosirimo i na Ibanezolike gitare, ali ako se drzimo strata, a koji ce stvarno da bude strat, nisam siguran. :hide:
Naravno imajuci u vidu samo ono sto trenutno postoji i moze da se kupi u nasim radnjama.

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 16 Jul 2008, 22:22

Daleko bolju?Za te pare proberes dobar komad iz Arijine stg serije i dodas dimarcio magnete, i onda dobijas vise nego ozbiljnu gitaru(moj drugar je bas ovo uradio, i rezultat je vise nego zadovoljavajuci).Nisam poredio, ali on kaze da je dobio kvalitet Fender meksikanca, a ja mu verujem, gitara je stvarno dobra.
Kupis lepo sve ovo, i ostane ti para za 2-3 trzalice... :lol:
Da se vratimo na Vintage gitare...Mislim da znam zasto one nemaju ni nalik zvuk Fender gitarama, jer su napravljene od breze, dok su Fenderi pravljeni od jove i jasena.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 16 Jul 2008, 22:32

OK prihvatam. Ariu imao, probao, verujem.
Samo, ipak je potrebno izvrsiti i tu modifikaciju... i tragati za dobrim komadom...

Samo mala ispravka. Nije u pitanju breza, vec topola, bar kada je u pitanju V6 serija. Verovatno je isti djavo, ali...
Last edited by sirac-šunka on 16 Jul 2008, 22:49, edited 1 time in total.

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 16 Jul 2008, 22:48

sirac-šunka wrote:OK prihvatam. Ariu imao, probao, verujem.
Samo, ipak je potrebno izvrsiti i tu modifikaciju... i tragati za dobrim komadom...
Naravno tu moras da povedes nekoga ko zna da vidi dobar komad, nikako neko neiskusan!
Ja sam ubo dobar komad, i stavio EMG magnete, mozes zamisliti kakav sam zvuk dobio.Uskoro (cekam da skinem flat zice i stavim round wound) cu snimiti zvuk moje gitare bez preamp-a i sa preamp-om.
Zvuk bogovski! :mrgreen:

Blingo

Post by Blingo » 16 Jul 2008, 23:35

Da iznesem i ja neka svoja zapažanja...Juče sam probao Vintage LP V100 sa magnetima koji izgledaju kao humbakeri ali su uži.Kako mi prodavac reče, u pitanju su neki "delux magneti", šta god to bilo.

Za razliku od sirca,ja baš i nisam oduševljen...
Rosewood je delovao izuzetno jeftino,bled i nekako...kao da je hrapav,a oko onih trapeza ,koji obeležavaju pozicije na vratu, se vidi lepak koji se izlio posle njohove ugradnje.
Ne znam da li je u pitanju mahagoni od koga je napravljena ili nešto drugo,ali ja lično volim da mi gitara "na suvo" ima što zvonkiji i akustičniji zvuk,ova gitara to nije imala,tako da ni time nisam baš oduševljen.

Magneti su radili ok.Nisu davali nikakvo zujanje ili brujanje,ali mi se činilo da je, za humove,zvuk dosta svetao (ovo uzmite sa rezervom,pošto je tu bio jedan simpatičan stariji gospodin koji me je non-stop nešto zapitkivao,tako da nisam mogao da se skoncentrišem).

Ukupan utisak je da gitara ipak ne vredi 450e.Mrzelo me je da idem do Mitrosa i da uporedjujem,ali mislim da bi ste se više usrećili da nekim Epifonom u ovom cenovnom rangu.

Pozdrav!

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 16 Jul 2008, 23:58

Hmmm...
Ti si najverovatnije probao ovo:
Image
ili ovo:
Image
sa Wilkinson® Stacked Ceramic ili Mini Double Coil magnetima...

U pomenutoj radnji u Nisu nije bilo LP kopija.
Eto ti, a bas sam pomislio da su Vintage LP-jevi jos i bolji posto su od mahagonija i imaju set neck, sto bas i nije pravilo na LP kolijama.

450evra je suvise para za tako nesto kako si opisao :( ... Da je tih 200 i nesto, pa da se isprave ti nedostaci, ali ovako... :hide:

Blingo

Post by Blingo » 17 Jul 2008, 11:29

Evo,našao sam...U pitanju je gitara sa WMC301NGD i WCM301BGD magnetima.

Iskreno,i ja sam puno očekivao od ovegitare,čak sam ostavio i broj telefona,da mečovek zove čim gitara stigne u radnju,ali kada sam je probao... :hide:

Napominjem da je u radnji bila samo ta,jedna jedina LP Vintage gitara,tako da mi je možda uleteo komad koji niko nije hteo da kupi,tj. najlošije odradjen primerak.S druge strane,lik me je zvao prošle nedelje,u utorak,tako da ne verujm da su se sve gitare rasprodale za nedelju dana...

johnny_b_good

Post by johnny_b_good » 18 Jul 2008, 16:33

ajd ovako iskreno jel v6 bolja od pacifike 112???ja sam bas gledao komentare i mnooogo toga na netu za yamahicu i stvarno kazu da je dobra za te pare.Ne verujem da je vintage v6 bolja.jedino malo lepsa :lol:

Blingo

Post by Blingo » 18 Jul 2008, 19:41

Koliko sam ja shvatio,Sirac je pošao od teze da Pacifica zapravo i nije kopija Stratocastera,već kopija Ibaneza a da sa samo liči na Strata.U tom kontekstu je Vintage V6 bolja,jer je doslednija kopija strata.Imajući u vidu da Pacifica ipak to nije,došao je do zaključka da je V6 jedna od najboljih,ako ne i najbolja kupovina kopije strata.

Uhhh,nadam se da sam sve dobro shvatio i da sam to koliko-toliko razumljivo objasnio. :D

Post Reply