Univerzalna gitara

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

viden

Post by viden » 15 May 2007, 00:27

Rockerka u dusi wrote:Hm, pa jel odgovara, npr.iz Skymusic akustara, kako se bese zove?...........Cek, da vidim
-few minutes later-
Aha, Aria ASP 30.Cini mi se da nije losa, a ima mnogo lep oblik :) ..
Za svoju cenu sasvim prihvatljiva gitara. Prilicno "mekana", solidnog tona i iznenađujuće dobrim finišem za tu klasu.
Ali pazi.
Ja sam probao dve gitare u radnji i jedna je bila prihvatljiva a druga KATASTROFA.
Zato probaj više komada pa onda izaberi.

Bodomovac

Post by Bodomovac » 15 May 2007, 16:07

XtrmntR wrote:a shta kad ti neko kaze ajd sviraj mi tu pesmu iz F#dura koja inache ide iz G dura..... :):)
Već sam prolazio kroz te situacije. :D Tačnije samo jednu....

Ali kad budem imao vremena i volje, skontaću sve to, pošto znam polovično.

Rockerka u dusi

Post by Rockerka u dusi » 18 May 2007, 23:06

Hvala Viden, to me je zanimalo.E sad, posto tek pocinjem ne znam kako da je isprobam, jer nisam nikad svirala.Razmisljam da nekog povedem, mali je izbor...a ne zelim da me prodavci zavrnu. :D

viden

Post by viden » 18 May 2007, 23:53

Ako već nemaš nikakvog iskustva najbolje je da povedeš nekog ko već svira gitaru i da proba umesto tebe. Ti nećeš umeti da proceniš koja je "mekša", koja ima bolji ton itd. Tu nema velike mudrosti ali je ipak potrebno iskustvo.

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 04 Jul 2007, 16:54

Aria ASP 30 je dobar izbor i definitivno ti preporucujem da kada budes kupovala elektricnu gitaru, ukoliko ti je nizak budzet, kupis neku solidnu Ariu, kao sto je Mac serija ili cak neki od STG-ova, ali tu treba paziti, jer se STG-ovi veoma razlikuju medjusobno. Ako si za Rock i Metal, onda ti je Aria XL najbolji izbor. Aria XL DLX je malo skuplja od XL STD-a, ali je dosta bolja. Pazi, ovo ti preporucujem samo ako nemas mnogo novca za kupovinu gitare, ali ako imas onda se ne ustrucavaj da uzmes nekog Fendera ili Gibsona :)
I da, po mom misljenju bolje je poceti prvo sa akusticnom, jer ces se tako izvezbati u sviranju ritma, pa ce ti kasnije biti lakse da savladas solo. I takodje, ukoliko te ne zanima teorija onda nemoj za dzabe da placas casove, nije toliko tesko biti samouk i dobar gitarista.
Ja se jos uvek nisam nasao u situaciji da mi neko trazi da pesmu koja je u G duru sviram iz F# dura i nadam se da ce tako i ostati, jer znam dobro da odsviram pesmu i iskreno preporucujem onome ko mi to bude ponudio da nabije taj F# dur sebi u.....
Izvinjavam se sto sam malo udavio, nije me bilo neko vreme pa reko' da nadoknadim, ali evo necu vise :)

Ah da, zaboravio sam da napomenem da ako kupujes u Sky Music-u (posto je Aria u pitanju, verujem da je tako), nemoj da ocekujes da se prodavci pretrgnu u nameri da ti pomognu. Ja sam sve vreme imao utisak da jedva cekaju da mi vide ledja. Nije nista licno, jednostavno su takvi.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 04 Jul 2007, 22:07

ne radi se o tome da ti znash ili ne znash dobro da odsvirash pesmu, nego recimo o prilagodjavanju pevachkim sposobnostima tvog pevacha/ice ili sl.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 04 Jul 2007, 22:40

Uf ,(procitah sve postove_) ovo nije samo obuhvatilo savet oko kupovine gitare .
Ovako ,za Dusevnu,kupi bilo koju gitaru ,moze i krs od 20 e,naucis lepo da sviras i onda lepo odes i nadjes ono sto ti se svidja,dok naucis da tu i tamo drndas gitaru shvatices i sta bih zelela da sviras od muzike pa ces i sama moci da zakljucis sta hoces .
Moje licno misljenje je da kupis akusticnu,teze ce biti za prste i saku ali kada naucis na njoj sve hvatove (posebno Bare Akorde) i kada rastegnes prste dovoljno ,El. Gitara ce ti biti Piece of Cake.Znaci ,ako ti je odrednica metal ,i dalje ti preporucujem akustaru,mnoooogo ce ti pomoci sviranju.
Sto se tice znanja nota (negde je neko spomenuo) i prilagodjavanja pevacu ,to nije neki problem nauciti,jeste da to gitaristima nije preka potreba ali ko zna note zna koje su prednosti u ondosu na Tab.
Sluh nije toliko bitan ,ponavljam nije bitan ,ali dooooosta moze da pomogne ,svaki uspeh u sviranju (a tako i u zivotu) ti zavisi od rada koji si ulozio,radi kao konj i videces kako sve moze.

Nadam se da mi post nije ispao konfuzan :lol:

odjava :lol:

XtrmntR

Post by XtrmntR » 05 Jul 2007, 01:14

da, ali to bash da sluh nije bitan, ne bih se slozio sa bash takvom izjavom, mozda bi bolje bilo preformulisati u "sluh nije neophodan ili presudan", jer se sluh razvija, a da je bitan, bitan je. :)

Critical
PedoBear

Post by Critical » 05 Jul 2007, 01:35

XtrmntR wrote:sluh nije neophodan ili presudan
Da,to htedoh reci :lol: :lol:

Bodomovac

Post by Bodomovac » 05 Jul 2007, 15:36

Evo ja prodajem krš od 50eur. :D

A ona ideja sa Ariom nije uopšte loša, to je savršena gitara za te pare.... mislim ona XL DLX za SAMO 14500din.... to je skoro džabe. Dobro drvo, dobar vrat (24 praga!), sasvim dobri magneti, i prilično su univerzalni.... e sad jedino floyd. Na njega treba paziti. Jedan drug je spominjao nešto u stilu da će da ga ispila, pošto je tamo nešto lepio...

Da, mislim da je to gitara za tebe. XL STD zaboravi, mala je razlika u ceni, a ogromna je razlika u performansama. I ako je budeš qpovala, pazi na finish (boju), može da bude loše urađen, video sam takve... loše.

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 05 Jul 2007, 21:34

Nije ni floyd toliki problem, sasvim je okej, jedino sto utice na to da se gitara malo brze rastimuje. A to sa 24 praga ima malu zackoljicu: gitara ima veoma uzak vrat i nije lako svirati na 23-ecem i 24-tom pragu, sve ostalo je odlicno.
XL STD ima dva single-coil-a i jedan humbucker, a XL DLX jedan single-coil i dva humbucker-a. Inace u pravu si, razlika u performansama jeste ogromna.

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 06 Jul 2007, 01:15

Opet stara priča o floydu... FLOYD (i uopšte double locking tremolo sistemi) SE UVEK MOŽE NAMESTITI TAKO DA SE NE RAŠTIMAVA!!! Zaboga!!!

kontejner

Post by kontejner » 06 Jul 2007, 01:53

ok fox u redu je, samo mi nije jasno kakva je razlika izmedju kineskog floyda na jeftinim gitarama i originalnog floyda koji kosta 200+$? shto bi davao 200 $ za originalni floyd ako isti posao moze da uradi i kineski

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 06 Jul 2007, 02:01

Zato što "kineski" može da se polomi (moj slučaj sa "originalnim" floydom na ariji) i pravi se od znatno lošijeg materijala a i fine-tune mehanizam na jeftinom floydu baš i nije "fine-tune".

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 07 Jul 2007, 18:49

Okej, moze da se rastimava, ukoliko se ne namesti da bude suprotno, jel' sad u redu Fox? :)
Nego drago mi je da si se ukljucio u raspravu Fox, jer znam da tvrdis da magneti na Ariji XL moraju da se zamene, jesi li mislio na STD ili DLX?

Post Reply